Tuhaterotin väärä suomessa

Saattaa olla standardi SFS 4175, joka määrittää Suomessa suomenkielisessä esityksessä tuhaterottimen, joka on siis välilyönti. Ei voi tarkistaa, kun standardit ovat maksumuurin takana, mikä on iso typeryys.

Järkevissä maissa, kuten Saksassa, tuhaterotin on näkyvä merkki, saksassa siis piste. Tätä ei kuitenkaan voi enää ottaa Suomessa käyttöön, kun kakaroilla on ollut jo sukupolvien ajan vääränlaiset laskimet, joista on puuttunut standardin mukainen desimaalipilkku.

Välilyönti on väärentäjien suosikki tuhaterotin, joten edes Suomessa ei käytetä välilyöntiä pankkimaailmassa tuhaterottimena.

Matematiikkaa tämä sivuaa siltä osin, että yksikäsitteisyys on matematiikassa etusijalla.

Onkos ehdotuksia?

9

3576

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
      • "Traditionell wurde in Deutschland, Österreich und Frankreich der Punkt als Tausendertrennzeichen und das Komma als Dezimaltrennzeichen verwendet."
        http://de.wikipedia.org/wiki/Zifferngruppierung
        Näkyy kuitenkin kapea välilyönti olevan nykysaksaa.

        Välilyönti on siinäkin mielessä huono, että tavallinen välilyönti toimii sanojen erottimena, jolloin pitempi luku jakautuu kahdelle riville rivin lopussa. Sitova välilyönti taas on sikseen harvoin tarvittu, että sitä joutuu haeskelemaan, tai mieluusti jättääkin hakematta.
        Piste ja pilkku ovat nyt sopimattomia tuhaterottimia, kun ne on jo sotkettu desimaalierottimeksi.


    • 11+13
      • Paljon tietoa, mutta Korpela ei ehkä ole ammattiväärentäjä? Eihän sitä tilaa aina ole, että voisi lisätä numeron alkuun. Välilyönti on aina tarjolla ja antaa sentään n. kymmenkertaisen luvun. Tämä koskee siis paperivedosta.


    • gonijzgj

      Sanokoot jotkin typerät standardit mitä tahansa, niin jos kirjoitan tietokoneohjelmaan vakion, missä on jonkinlainen tuhat-erotin, niin tulee ilmoitus virheestä. Luvut on kirjoitettava yhtenä pötkynä. Samoin käy jos desimaalierottimena käytetään pilkkua pisteen asemesta.

      Sen sijaan lukujen näppäimistöllä tai tiedostosta tapahtuvassa syötössä on käytettävä desimaalipilkkua, koska ohjelmistojen tekijät ovat virittäneet ohjelmat suomalaista standardia vastaaviksi. On tämä sotkua.

      Täällä olisi syytä ottaa käyttöön standardit, jotka ovat mahdollisimman lähellä USA:n käytäntöä. USA on joka tapauksessa tietoekniikan johtava maa.

      • Tietokoneohjelmien koodaaminen on eri asia, mutta esimerkiksi kaskulaskimessa tuhaterottimet (joina yleensä käytetään heittomerkkiä) nopeuttavat lukujen lukemista huomattavasti. Syötössä niitä ei tietenkään naputella. Välin etu on, että se on tavallaan neutraali merkki. Haittoja sen sijaan on paljon, esimerkiksi jos lukuja liitetään puhtaassa tekstimuodossa taulukkolaskentaohjelmaan. On hankala erottaa mikä väli on väli lukujen välillä ja mikä tuhaterotin.Myös tekstissä voi tulla tilanne, jossa olisi hyvä kirjoittaa kaksi lukua peräkkäin. Joskus lukuja erotellaan pilkuilla, mutta siinä sitten taas suomalainen desimaalipilkku tuo ongelmansa.Pisteitä myös käytetään suomessa älyttömästi sekä päivämäärissä, että kelonajoissa. Kellonajoissa ainakin tulisi heti siirtyä kaksoispisteeseen, jolloin aika olisi aina heti tajuttavissa ajaksi.

        Älyttömin toki on se, miten Excel ei ymmärrä CSV-tiedostoja, koska se haluaa puolipisteen lukujen väliin. CSV on koneen luettava formaatti, joten sen tulisi olla riippumaton kansallisista lukumerkinnöistä. Minulla on koneella Libreoffice vain siksi, että voin lukea CSV:t. Mitään muuta käyttöä sille ei ole.


      • toimintahäiriö

        Mulla on toisessa koneessa suomalainen kielipaketti ja toisessa englantilainen. Jos haluan editoida taulukkoa, joudun siis toisella koneella _muistamaan_ käyttää pilkkua ja toisella pistettä. Jotta asia ei olisi näin selvä, otan koneelta koneelle etäyhteytenä ja siis en oikeastaan tiedä, kumman koneen kautta tuo editoitava dokkari tulee aina avatuksi. Toisekseen, välillä siirrettäessä seuraa ilmoitus "decimals have been converted", jonka jälkeen tiedän, että dokumentti on rikki..


    • Msnsnsd

      Pilkku on ainoa oikea tapa erottaa tuhannet, esimerkiksi yrittäjät käyttää sitä, koska kun myy tuotteita 20,000 Eurolla, niin laskin järjestelmässä pilkun jälkeiset nollat ovat merkityksettömiä ja ne häviää pois eikä täten verottajalle tarvitse ilmoittaa kun 20 Euron tuloista... Että näin tässä valtiossa... :)

    • 9_6

      mihin sinä tuhaterotinta ylipäätään tarvitset? et mihinkään...

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      49
      4995
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3277
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1412
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      181
      1255
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      75
      957
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      878
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      857
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      215
      731
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      728
    10. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      482
      707
    Aihe