Rihlauksessa en saanut pystyheittoa kuriin

tapiom2

Takavanne meni sököksi ja jouduin vaihtamaan vanteen (otin vanteen eräästä etupyörästä, joita en tarvitse niin montaa varastoon kuin mitä minulla on). Sain rihdattua vaakatasossa vanteen ihan ok, mutta pystysuuntaista heittoa jäi ikävästi enkä osaa sitä korjata (minulla on kotikäyttöön soveltuva rihtauspukki).

Paljonko sitä yleensä saa jäädä?

Onko pystyheitolla muuta merkitystä kuin jonkin tason epämukavuus ja cantilever- tai V-jarrun kohdalla jarrujen säätöongelma. Tosin takajarrua en juuri käytä, joten sen takia tuskin kannattaa viedä pyöräkorjaamoon.

Toistamiseen sama ongelma. Tällä kertaa aikaa meni tavallista enemmän, sillä vanne 32-pinnainen, mutta keskiö 36-pinnainen, joten muutama pinna piti kokeilla, mikä asennuskohta toimii parhaiten.

8

1965

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • korjaamomies

      Pystyheittoa et pysty oikaisemaan!! Sivuttainen onnistuu hyvinkin vaikka olisi kuinka killissään..pysty heittoon ei auta kuin vanteen vaihto

      • Sontapuhetta. Osaava rihtaaja pystyy poistamaan pystyheiton, selkäheitoksikin sanotun soikeuden. Yhdestä maasturin vanteesta olen tällaisen selkäheiton poistattanut, ei tosin enää ole kyseistä liikettä/rihtaajaa olemassa. Jossain vanhassa kirjassa oli myös ohjeet selkäheiton poistamiseen, kirjan nimeä en nyt muista.

        Se, onko kyseisen taidon omaavia mekanikkoja enää olemassa tai onko taito siirtynyt nuoremmalla polvelle, on sitten toinen juttu.


      • ,xoph
        alkup.tuna kirjoitti:

        Sontapuhetta. Osaava rihtaaja pystyy poistamaan pystyheiton, selkäheitoksikin sanotun soikeuden. Yhdestä maasturin vanteesta olen tällaisen selkäheiton poistattanut, ei tosin enää ole kyseistä liikettä/rihtaajaa olemassa. Jossain vanhassa kirjassa oli myös ohjeet selkäheiton poistamiseen, kirjan nimeä en nyt muista.

        Se, onko kyseisen taidon omaavia mekanikkoja enää olemassa tai onko taito siirtynyt nuoremmalla polvelle, on sitten toinen juttu.

        "Se, onko kyseisen taidon omaavia mekanikkoja enää olemassa tai onko taito siirtynyt nuoremmalla polvelle, on sitten toinen juttu. "

        Hauskaa fillaridramatiikkaa..

        Muistokirjoitus Helsingin sanomissa:

        "Hän oli maamme viimeisiä selkäheiton poistamisen osaavia rihtaajia maassamme"


      • ,xoph kirjoitti:

        "Se, onko kyseisen taidon omaavia mekanikkoja enää olemassa tai onko taito siirtynyt nuoremmalla polvelle, on sitten toinen juttu. "

        Hauskaa fillaridramatiikkaa..

        Muistokirjoitus Helsingin sanomissa:

        "Hän oli maamme viimeisiä selkäheiton poistamisen osaavia rihtaajia maassamme"

        Saahan sen näköjään hauskaltakin kuullostaan :) On tosin typerämmätkin jutut ylittäneet suomessa uutiskynnyksen.....

        No, asiaan. Näyttää pahasti siltä, että tällaiset "vanhat" kädentaidot on katoamassa. On minulle yhdessä "pyöräliikkeessä" väitetty samaa, pystyheittoa ei voi alumiinivanteesta poistaa. Ei tarvinnut sen firman palveluita enää käyttää. Eipä tosin enää kaikki ala oikaiseen edes sivuheittoja, vaan myyvät uuden kiekon. Eipä niissä juurikaan hintaeroa ole, työ on suomessa kallista.

        Taitaa pyöräily olla menossa autoilun suuntaan. Jos jokin osa ei toimi, sitä ei edes ajatella korjata, vaihdetaan suoraan uuteen.


    • www1

      En tiedä minkä tason kulkineesta on kyse mutta itse vaihtaisin ehkä uuden vanteen.

      Biltemasta saa ihan perustason vanteita muistaakseni alexrimms merkkisenä jotka ajavat asiansa perusajoissa. Noissa kannattaa tsekata laakereiden kireys sekä vaseliinit koska tehtaalla säästelevät usein tuota kallisarvoista ainetta ja koneet vetävät joskus laakerit liian tiukalle.

      Jos noita pinnojen paikkoja täytyy jo toistamiseen "arpoa" ja vanne on lisäksi vähän kuin eri paria keskiön kanssa on riski ettei tuosta hyvää/kestävää tule. Rakentelu ja kokeilu sinänsä on hauskaa ja siinähän sitä kehittyy ja saa taitoja.

      Omassa fillarissa on takana pienen pieni pystyheitto joka ei tunnu ajossa mutta jarrutehossa jonkin verran.

    • Fifo_

      Turha edes yrittää hakea suoraa vannetta, jos on laittanut 32 pinnaisen vanteen 36 reikäiseen napaan. Saahan sen tietenkin jotenkuten laitettua, mutta tasaisen jännityksen saaminen pinnoihin on toivoton tehtävä. Jokainen pinnahan asettu hieman eri kulmaan kun reikäjako ei mene tasan.

      Pystyheiton poistaminen itsessään ei ole mitenkään kummoinen tehtävä. Periaatte on yksinkertainen. Jos vanteessa on esim 2 mm monttu, löysätään pinnat vastaavasti ko. kohdasta (tasaisesti), muokataan vannetta ja kiristellään kaikki pinnat uudelleen tasaisen jäännityksen aikaansaamiseksi. Mitään terävää vekkiä ei tietenkään näin saa suoristettua. Lähtökohtana täytyy kuitenkin olla irtonaisena suht pyöreä vanne ilman teräviä taipumia. Malttia, tarkkuutta ja harjoitusta tämäkin kyllä vaatii.

    • lasarus123

      mitä sää oikein selität?? ei sitä mitenkään muokata.
      vannehan on kehä eli jos jossain on painuma on jossain pullistuma.
      parin millin pystyheitto on ihan helppo poistaa jos hetken kattelee sitä
      eikä vannetta pystyheitossa mitenkään saa muokata. jos taas rupee olemaan yli 5mm heittoa täytyy ekaksi tarkastaa onko napa puolattu väärin eli napa ei ole keskellä vannetta . muokataan lekallako ??

      • Fifo_

        Muokkaamisella en nyt tarkoittanut mitään leka ja alasin hommaa. Tarkoitin sitä, että otetaan vanteesta vastakkaisilta puolilta tukeva ote ja painellaan koko kiekkoa sivusuunnassa napa jotain lautaa tms. vasten. Siinä jännitykset lähtevät kun pinnat asettuvat oikeaan asentoon . Saman asian ajaa tietenkin lyhyt ajo, mutta näin homma käy helpommin ja lopullisen kiristyksen voi tehdä samantien.

        Jos vanteessa itsessään on jyrkempi mutka, silloin tarvitaan leka ja alasin osastoa. Tosin alumiinivanteen tapauksessa pelivara on kovin rajattua.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1595
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1234
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1147
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1076
    5. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      1047
    6. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      585
      1023
    7. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      940
    8. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      922
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      12
      806
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      9
      721
    Aihe