Tuleeko lman liharuokia puutoksia jostakin aineesta ?

100+100

En syö ollenkaan lihaa. Kalaa syön noin joka toinen päivä ja kasviksia joka päivä.
Saako lihasta jotain vitamiinia, hivenainetta tai kivennäisainetta, mitä mistään muusta ruoasta ei saa ? Millä voi korvata vain lihasta saatavan aineen, jos sellainen on olemassa ? Proteiiniahan saa kalasta ja kasviksistakin.

10

50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • luomumuna.

      kala
      kananmuna

      ne riittävät korvaamaan lihan

      Kasviksista ei saa kaikkia aminohappoja, joten kasviksia syömällä saa kyllä ola varovainen, että ei syö liian yksipuolisesti.

    • luomumuna.

      Kananmunan proteiininlaatu on huippuluokkaa ja lisäksi siinä on vitamiineja lähes koko kattaus. Ei ole olemassa tieteellistä todisteita kananmunien ja lisääntyneen kolesterolin välillä. Itse asiassa kananmunassa oleva koliini, jota on kananmunan keltuaisessa on välttämätön aivojen hyvinvoinnille, se myös auttaa maksaa puhdistautumaan ja toimimaan sille kuuluvalla tavalla. Koliinilla on myös verenpainetta alentava ominaisuus ja sen ainesosia esiintyy hermoissa ja aivokudoksessa.



      Kokonaisena kananmuna on ravintoarvoltaan yksi luontoäidin parhaita saavutuksia, se sisältää kaiken paitsi C-vitamiinin. Sen proteiinit ovat hyvänlaatuisia ja rasvahappokoostumus käytännössä erinomainen.

      Yhdestä n. 55 g munasta saadaan 79 kCal energiaa, rasvaa n. 5,7 grammaa, proteiinia n. 6,9 g ja kaikkia välttämättömiä aminohappoja

      Keltuainen sisältää A-, D-, E- ja K- vitamiineja sekä vesiliukoisia B-ryhmän vitamiineja: tiamiinia, riboflaviinia, niasiinia, pyridoksiinia, koliinia, B12- vitamiinia, foolihappoa, pantoteenihappoa ja biotiinia. Kivennäisaineista keltuainen sisältää natriumia, kaliumia, kalsiumia, magnesiumia, fosforia, rikkiä, rautaa, mangaania, sinkkiä, kuparia, kobolttia, nikkeliä, kromia, fluoria, jodia ja seleeniä.

      Valkuainen sisältää proteiinia (suurin osa), biotiinia, foolihappoa, niasiinia, pantoteenihappoa, pyridoksiinia ja riboflaviinia. Erityisesti riboflaviinin lähteenä valkuaisella on merkitystä ihmisen ravitsemuksessa. Kivennäisaineista valkuainen sisältää natriumia, kaliumia, kalsiumia, magnesiumia, fosforia, rikkiä, rautaa, sinkkiä, kuparia ja jodia. Määrät ovat kuitenkin pieniä, joten valkuaista ei voida pitää merkittävänä kivennäisaineiden lähteenä.

      Kanan ruokinta vaikuttaa jonkinverran ravintoarvoon.



      Laadukasta kananmunaa terveellisempää ruokaa saa etsimällä etsiä, joten miksi niiden syömistä pitäisi välttää?

      Monet ihmiset ovat karttaneet kananmunaa ruokavaliossaan, sillä sen on luultu vaikuttavan haitallisesti veren kolesterolipitoisuuteen. Viime vuosina saatujen tutkimustulosten perusteella kananmunaa on kuitenkin syyllistetty turhaan. Perusterveen ihmisen ei tarvitse vältellä kananmunia.

      Kananmuna on yksi maailman täydellisimmistä ruuista.

      Keltuaisessa on antioksidantteja erityisesti luteiinia ja kseaksantiinia, jotka ehkäisevät merkittävällä tavalla silmänpohjan rappeumaa. Munassa on koliinia, joka osallistuu aivojen, hermoston sekä verenkiertoelimistön toimintojen säätelyyn, sekä valkuaisaineosia, jotka laskevat verenpainetta ja suojelevat virustaudeilta. Suojaravinteet imeytyvät kananmunasta erittäin hyvin.

      Kananmunissa on myös kolesterolia, jota kananpoikasen aivot tarvitsee kehittyäkseen. Se ei kuitenkaan päädy sellaisenaan ihmisen elimistöön, sillä maksa säätelee veren kolesterolipitoisuutta. Jos ruoka sisältää vähän kolesterolia, maksa tuottaa sitä elimistön tarpeiksi. Vastaavasti, jos kolesterolia on paljon, maksa vähentää omaa tuotantoaan.

      Tiedetään, että kananmuna saa elimistön tuottamaan runsaasti hormonia, joka ylläpitää kylläisyyttä, hillitsee ruokahalua ja syömistä.

      Kananmunat ovat hyvällä syyllä todellista superruokaa esimerkiksi sydänterveyttä ajatellen.

      Kananmunat sisältävät runsaasti antioksidantteja, joista voi olla apua monenlaisten sairauksien ehkäisyssä. Tutkijat ovat havainneet, että kaksi kananmunan keltuaista sisältää yhtä paljon antioksidantteja kuin 25 grammaa karpaloita. Tutkijoiden mukaan ihmisiä tulisikin rohkaista syömään enemmän kananmunia, koska ne ovat niin terveellisiä. Suomalaiset syövät keskimäärin vain 3 kananmunaa viikossa, joka on kananmunien terveellisyyttä ajatellen todella vähän.

      Kananmunien suhteen on erityisen tärkeää huomioida laatutekijät etenkin jos kananmunia syö runsaasti. Voi olla mahdollista, että tehotuotettujen munien runsas syöminen ei ole pitkässä juoksussa hyvä juttu terveyttämme ajatellen. Tämä johtuu siitä, että tehotuotetut kananmunat ovat esimerkiksi rasvahappokoostumukseltaan huomattavasti huonompia, kuin luomukananmunat. Lisäksi on hyvä muistaa sekin, että luomukananmunat sisältävät enemmän ravintoaineita kuin tehotuotetut kananmunat.

      Munat kannattaa säilyttää omassa pakkauksessaan.

      Kananmunan terveysvaikutukset saa hyödynnettyä parhaiten jos sen syö mahdollisimman vähän kypsennettynä. Esimerkiksi keltuaisen antioksidanttipitoisuus vähenee puoleen jos sen kypsentää liian kypsäksi.

      Keitto-ohje: keitä 3 minuuttia ja nosta kattila liedeltä. Anna hautua 7 minuuttia. Jäähdytä.

      Kananmunaa ei kannata syödä raakana avidiinin (estää biotiinin eli B7-vitamiinin imeytymistä) ja pienen salmonellariskin takia.



      Yhdysvaltalaisen meta-analyysin mukaan kananmunien syönti ei lisää sepelvaltimotautia eikä aivoverenkierron häiriöitä. Meta-analyysiin oli sisällytetty kahdeksan artikkelia ja yhteensä yli 250 000 osallistujaa.
      (Rong Y ym. BMJ 2013:346:e8539 doi: 10.1136/bmj.e8539)

    • Jaaana Peso
      • näitä nähnyt

        - lihassa, kalassa, maidossa ja munissa on kaikkia ihmisen elimistölle välttämättömiä aminohappoja


        - kasvikunnan tuotteissa, soijaproteiinia lukuun ottamatta, on yleensä niukasti yhtä tai useampaa välttämättöntä aminohappoa


        - yhdistelemällä sopivasti eri kasviproteiinin lähteitä, erityisesti viljavalmisteita ja palkokasveja, saadaan lopputulokseksi hyvänlaatuinen proteiiniseos

        Tässä on ongelmana liika hiilihydraatti.

        Tosin kaikki tuntemani vegaanit ovat laihoja ja kalpeita eli todellakin kannattaa tarkkaan miettiä, mitä ruokavaliota noudattaa ja miksi.

        Viljat ovat muutenkin huono energialähde.

        http://personal.inet.fi/koti/remeli/viljat.htm

        Toki, jos viljat sopi, niin ei istten ole hätää, mutta...

        90% maailman soijasta on GM soijaa. Eli luomua sitten täytyy syödä, jos soija sopii.


    • Lihaan takaisin? :(

      Olin viikon syömättä mitään eläinkunnan tuotteita. Tuli ihan järkyttävän huono olo. Siis sellainen, että ei saa mitään tarvitsemaansa ruoastaan. Vegaanin pitää selvästi pitää aika tarkkaan huolta ravinnosta, koska tällaista oloa ei halua kukaan. Söin aika paljon soijaa, jonka pitäisi sisältää aika paljon tärkeitä juttuja, mutta eipä riittänyt. Nyt kun vaihdoin liharuokavaliolle, hirveä olo katosi. Missä vika?

      • näitä nähnyt

        Soija on hankala ravintoaine. Se sopii harvalle.

        Ihminen saa lihasta ja kalasta aminohappoja. Kasviksista saadakseen ne kaikki pitää selvittää, mitä rehuja ja paljonko täytyy syödä ihan jokainen päivä.

        Muuten sairastuu.


      • Vege ikuisesti

        Viikko on ihan liian lyhyt aika mihinkään elämäntapamuutokseen tottumiseen. Olipa sitten kyse tupakan polton lopettamisesta, alkoholin käytön vähentämisestä, liikunnan lisäämisestä tai ruokavaliomuutoksesta. Viikossa ei totu edes e-pillereihin. En edes ymmärrä, miksi pitäisi olla viikko vegaanina, jollei ole aikomus ryhtyä vegaaniksi. Itsekin olen löytänyt suosikkiruokani ja suosikkiruoanvalmistustapani vasta vuosien myötä kasvissyöntiin siirtymisestä.

        Itse en koe mitään ongelmaa 25 vuoden aikaisesta kasvissyönnistä, josta vegaanina oloa 15 vuotta. Kasvissyönnin etu on ainakin harvoin esiintyvä "ähky", vaikka tulisinkin joskus ylensyötyä. Ja tietysti on kiva, ettei paino ole noussut nuoruusvuosista, eli ei tarvitse stressata laihdutuksen kanssa. Sekin on vain sen ansiota, että jätän herkut (mielihyvävälipalat) pääosin syömättä, en siis korvaa niitä vegaaniversioina.


    • luomumuna.

      "Voit syödä niin monta kananmunaa kuin haluat. Kananmunat ovat maksan jälkeen ravinteikkain ruoka mitä voit maan päällä nauttia. On valtava häpeä, että lähdimme demonisoimaan näitä ruokavalion kulmakiviä."
      Tim Noakes (professori)
      http://talkfeed.co.za/eggs-and-cholesterol/

    • Vege ikuisesti

      Kun itse ryhdyin kasvissyöjäksi, ei käytetty nettiä, vaan luettiin kirjoja. Ravitsemuksen perusasiat oli ihan helposti löydettävissä jo silloin, vaikka kasvissyöntiin suhtauduttiin muuten karsaammin kuin nykyisin. Luulisi, että nettiaikana tiedon löytää itse vähällä vaivalla.

      Täysin kasvisperäisestä ravinnosta ei saa B12- ja D-vitamiinia (no, metsäsienissä voi olla vähän D-vitamiinia, mutta ei oteta sitä lukuun). Kalasta saat molempia. Proteiinin suhteen ei pitäisi olla mitään ongelmia. Lapsilla on tarkempaa sen suhteen, että jokaisella aterialla on kaikkia tarvittavia aminohappoja (vilkkaampi aineenvaihdunta). Aikuiselle riittää, että saa joka päivä kaikkia aminohappoja. Kalsiumin saanti voi olla vähäistä, jollet syö kaloja ruotoineen. Jos käytät maitotuotteita, niin sitäkään ongelmaa ei ole.

      Kalasta saat hyvin elohopeaa. Eli koska syöt runsaasti kalaa, niin kannattaa vaihdella kalalajeja. Petokaloihin raskasmetallit ja ympäristömyrkyt rikastuvat. Jos olet nainen, pääset osasta ympäristömyrkkyjä eroon raskauden ja imetyksen aikana. Jos olet mies, kannat ne elimistössäsi hautaan saakka.

    • Eräs huomio

      Olen ollut lakto-ovo-vegetaristi nyt viitisentoista vuotta. Olen huomannut, että voin huonosti, jos kananmunien syönti jää vähälle. Olen pahantuulinen ja minun on vaikea keskittyä. Liekö sitten kyse tryptofaanista vai mistä, mutta kaksi kananmunaa päivässä pitää minut hyvinvoivana.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1555
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1194
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1117
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1026
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      580
      985
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      947
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      882
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      870
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      704
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      660
    Aihe