Leipäjonon tulos: melkein kaikki roskiin!

Köyhä

Kävin sitten leipäjonossa hakemassa vähän helpotusta taloudelliseen ahdinkooni. Reilun tunnin jonotus palkittiin ilmaisella ruokakassilla. En tiennyt mitä odottaa, joten riemuni oli suuri kun sain käteeni painavan kassin täynnä tavaraa. Ilo vaihtui pettymykseksi, kun pääsin tutustumaan kassin sisältöön. Se oli niin ala-arvoista, että melkein kaikki päätyi roskiin. Tarkemmin ottaen nämä:

kivikova ranskanleipä - tyhjiä kaloreita, riski hampaiden lohkeamisesta kovuuden takia.
vanhentunut pullapitko - vieläkin tyhjempiä kaloreita.
juotavia jugurtteja - vain vähän kaloreita, mutta jo yhdestä purkista olisi saanut sokeria huikeat 60% päivän saantisuosituksesta!
pakastettuna säilytetty maksalaatikko - haisi ja näytti niin epäilyttävälle etten uskaltanut edes maistaa.
halpaa jauhomakkaraa - paljon jauhoja, lisäaineita ja muuta paskaa, lihaa tuskin nimeksikään. en ymmärrä miksi näitä edes valmistetaan, kun paljon laadukkaampiakin lihajalosteita suositellaan välttämään.

Syötäväksi päätyi vain nuhjuinen kaali, jonka parhaat päivät oli selvästi ohi. Lisäksi sain muovikassin, jolle tulee käyttöä tulevilla kauppareissuilla - leipäjonon kierrän jatkossa kaukaa.

Taidankin tästä lähteä ostamaan pussillisen tummaa makaronia ja kuivattuja herneitä. Niistä saa koko viikon lounaat eurolla, ilman nöyryyttävää jonotusta.

52

456

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • imisiä mekin

      Samat kokemukset itsellänikin leipäjonoista, ei mitään syötäväksi kelpaavaa. Lienemmekö samalta paikkakunnalta/kaupungista.

      • haistakaa...p

        Entäs jos kokeilette hankkia omin varoin ruokanne, niin ei tarvii sinne leipäjonoon mennä nirsoilemaan!?

        Ei ole tarkoituskaan ilmaiseksi jaella mitään kallistaa, laadukasta ruokaa, eihän sellaisessa olisi mitään järkeä kaupankäynti on sentään elinkeino, sekä myyjälle että tuottajaille!!!::))


      • Köyhä
        haistakaa...p kirjoitti:

        Entäs jos kokeilette hankkia omin varoin ruokanne, niin ei tarvii sinne leipäjonoon mennä nirsoilemaan!?

        Ei ole tarkoituskaan ilmaiseksi jaella mitään kallistaa, laadukasta ruokaa, eihän sellaisessa olisi mitään järkeä kaupankäynti on sentään elinkeino, sekä myyjälle että tuottajaille!!!::))

        En todellakaan odottanut mitään fileitä, mansikoita tai muuta kallista ruokaa. Luulin että rivien välistä olisi näkynyt selvästi, että arvostan halpaakin perusruokaa selvästi enemmän kuin ruokakassin kalliimpaa sisältöä. Eikä kyse ole mausta vaan terveellisyydestä! Olen syönyt täysjyvämakaroneja ja hernekeittoa jo niin paljon, että ne tulee kohta korvista ulos... Kunpa vaan tietäisit, kuinka paljon mun teki mieli maistaa niitä jugurttijuomia ja pullapitkoa! Mutta parempi jatkaa hernemakaronikeiton syömistä, vaikka kuinka kyllästyttää, kuin pilata terveytensä maukkaalla mutta epäterveellisellä ruualla.


    • dyykkaan nykyään

      Mulla on samanlaisia kokemuksia ruokajonoista. Olen käynyt niissä 3 kertaa, kahden eri järjestön tilaisuuksissa, eikä niistä saanut mitään kunnollista. Mä en saanut edes nahistuneita kasviksia. Kerran söin yhden jugurtin mutta loput meni roskiin kun ei niitä kehdannut antaa muillekaan. Kauppojen roskiksia dyykkaamalla saa parempaa ruokaa vähemmällä vaivalla.

      • äly hoi!

        Monilla paikkakunnilla kauppojen roskikset on lukittu. Kyllä mulle ne ruokajonon vähän vaatimattomatkin antimet ovat kelvanneet tiukan paikan tullen. Ei ruokajonon ruoan ole tarkoituskaan olla mitään gourmet-tasoista !


      • dyykkaan nykyään
        äly hoi! kirjoitti:

        Monilla paikkakunnilla kauppojen roskikset on lukittu. Kyllä mulle ne ruokajonon vähän vaatimattomatkin antimet ovat kelvanneet tiukan paikan tullen. Ei ruokajonon ruoan ole tarkoituskaan olla mitään gourmet-tasoista !

        Yleensä roskisten lukot ei ole este, ne on hidaste. Ei siinä kauaa mene ennen kuin pääsee täyttämään kasseja hyvällä ruualla.


    • lils10

      Jo murtaudut kaupan roskikseen olet tehnyt rikoksen josta rangaistaan. Saat rikosrekisterimerkinnän ja sakkoihin kuluu enemmän rahaa kuin jos olisit ostanut ruokasi kaupasta.
      Aloittajan kanssa olen samaa mieltä että en söisi pienestä maksustakaan tuollaisia ruokia. Mielummin pelkkää makaroonia.
      Kävin silloin kun vielä jakoivat eu-kasseja. Niistä minulle tuli käyttöön maitojauheet, vehnäjauhot, näkkäri, hapankorput ja kaurakeksit. Sämpyläjauhot ja neljän viljan hiutaleet annoin anopille ja pasta-ateriat yläkerran naiselle.

      • 98208728746209

        Meidän kaupungissamme kävi eu-kasseille sillä tavalla että kun ne eivät köyhille kelvanneet, varakkaat jakelijat naapureineen ja sukulaisineen jakoivat ne lopulta keskenään.

        Ja kyllä kelpasivat.


    • kiinnostavaa lukea

      Aloituksen laatineelle, joka leipäjonosta saamansa ruokakassin sisällöstä kertoo: itse en ole koskaan käynyt leipäjonossa; lähinnä kai siksi, että aina sitä on hankalissakin tilanteissa jotenkin sinnitellyt ( ei tosin koskaan valtion tukien muodossa, vaan sukulaisten avun muodossa, jos on nälkä ollut laskujen maksun jälkeen) ja siksi, että bussimaksut leipäjonoon menemiseen veisivät saman verran rahaa, kuin sieltä saisin avustusta ja en toki tuomitse leipäjonossa käymistä, koska siellä käy ihan tavalliset, usein jopa korkeasti sivistyneet ihmiset ja se on nykyään tavallista, mutta hyvin otit esille tuon makkara-asian...


      On se todella perkuletta, että jos on pienituloinen, niin että saadakseen PROTEIINIA liittävästi ruoasta, on ainoa mahdollisuus siihen pienillä rahoilla suomalaisessa ruokakaupassa asioivalla asiakkaalla (pelkillä hiilareilla ei kukaan pysy kunnossa) todella joku yökkö jauhomakkara. Kunnolliset juustot, hyvälaatuinen liha ja kala on täysin köyhän tai pienituloisen arkibudjetin ulkopuolella. Itse tosin päätin taannoin, että enää ikinä minä en syö nakkeja. Olen kyllästynyt siihen, että sen lisäksi että elän koko ajan taloudellisesti hyvin säntillisesti enkä koskaan törsää, että sen lisäksi saan syödä sitä ruokaa mitä haluan ainoastaan rakkaiden sukulaisteni luona käydessä ja valtion mielestä muuten mun pitäisi ilmeisesti turvottaa itseni ilmapalloksi suomalaisten ruokakauppojen lihiksillä ja pakastepizzoilla, koska terveellisesti Suomessa ei syö halvalla.


      Joskus teen niin, että ostan pokalla kallista salaattia, vaikka tiedän että kaloreita siinä ei ole ja näen sitten nälkää pari päivää ( kenellekään siitä tietysti kertomatta, kun en halua valittaa), mutta onhan se törkeää, että suomalaisista ruokakaupoista saa yhden parinsadan gramman jääsalaatin hinnalla ( jääsalaattikerän kalorit a´ alle 50 kaloria) melkein viissataa grammaa lihottavaa jauhomakkaraa tai pari läskistä lihistä. Jos on vaikka kolme euroa päivän kaloritarpeen täyttämiseen, niin niitä v*tun makkaroita on sitten pakko ostaa, ettei vintissä pimene. Ja sen kuitenkin huomaa jo päivässä tai parissa, että kuinka paljon paremmin voi, jos syö sitä ruokaa, mikä on luontaista ihmiselle, eli paljon kasviksia, paljon hyvälaatuista kalaa ja kohtuullisesti hyvälaatuisia juustoja.


      En kadehdi ketään, mutta joskus olen melkein kadehtinut sellaisia, jotka voi ostaa ruokakaupasta sitä ruokaa, mitä kulloinkin haluavat. Niitä ei kalva nälkä, eikä ajatukset ruoan hinnoista.

      Onhan se vähän tampiota, että miks ne kaupat ei itse sulkiessaan jaa niitä kivikovia ranskanleipiään ihmisille. Mulle jos joku tulisi kadulla sellaista tarjoamaan, kieltäytyisin ihan ylpeydestä.


      Kai niissä ruokakasseissa on sentään säilykelihoja ja makaroneja? Ahneus maailmassa huipussaan, jos muka kaali ja pakastettu maksalaatikko on ainoita, mikä sopii joidenkin mielestä ruoaksi hädänalaisille - joskin ylipäätään kaikki ne ruokakauppiaat mielestäni tekee hyvää työtä, jotka edes antaa leipäjonoruokatarvikkeisiin. Moni ahne kun ruokkii mieluummin rottiakin, kuin nälästä kärsiviä lähimmäisiä, vaikkei itse menettäisi mitään muutenkin roskiin menevässä ruoassa taloudellisesti.

      • omaan jatko

        Ja ainiin, lisään kirjoitukseeni sen verran, että toki varmaan kai ne ruokakauppiaat(?), jotks mieluummin heittää myymättömän ruoan roskikseen kuin antavat ruokajakeluun, niin ai p'ru unohdin: nehän pystyykin kirjaamaan sen käsittääkseni johonkin "hävikkiin" budjetissa sen mitä eivät anna ruokajakeluun vaan rotille roskiksiin hyvää ruokaa, eli bisnes is bisnes niille. Tällänen lisäyus vielä, kun ei ole profiilia, en pysty samaa tekstiä muokkaamaan, pakko laittaa erilliseen viestiin.


      • 12+7

        Kalasta itse, niin saat köyhänäkin.


      • fishing1
        12+7 kirjoitti:

        Kalasta itse, niin saat köyhänäkin.

        No se on kyllä yksi vaihtoehto, että painukaa mato-ongelle, jos ruoka on rahasta kiinni!


    • mietin....

      onko se murto vai mikä jos rikot roskiksen lukon että saat safkaa?
      Antaako poliisi sakon heti kiinni jäädessä ( ei istumista) vai käräjäoikeus joiden sakot istutaan jollei maksa.

    • KallionMasa

      Hmmm kyllä Kalliossa ainakin saa Hurstilta ihan kelpo pöperöt, lähes kaikki on ihan syömäkelpoista ainakin minun mielestäni, ei ole edes varaa olla nirso kun ilmaiseksi saa mm. makkaraa, leipää, jugurttia, vanukasta ja keksejä.

      Eiväthän ne mitään pihvejä ole, mutta kyllä niillä toimeen tulee eikä tartte nähdä nälkää ainakaan kovinkaan paljon.

      • Omat ruuat!

        Ajelin ohi siitä Kallion ruokajonosta tässä yksi päivä ja mietin että mitä noi ulkomaalaiset siellä tekee pummimassa kun ne saa jo kaiken sossusta muutenkin. Jättäis nyt ne vanhat pöpöröt edes Suomalaisille.


    • Suorat sanat

      Aloittajan pitää mennä sanomaan suorat sanat ruokajonon pitäjälle, vaadit parempaa ruokaa!

    • tapansa kul

      Ja yhdellä eurolla saa viikon perunat. Toisella eurolla saa kohta viikon omenat. Porkkana, lanttu ja kaali ei paljon maksa. Ei tarvitse pelkkää makaronia ostaa. Kananmunat on halpaa proteiinia. Voi on hyvää, halpaa ja riittoisaa, vieläpä terveellistä taas nykyään. Ruisleipä vasta terveellistä onkin.

      Tuon tapaisilla eväillä äitini on elänyt jo melkein 90 vuotta terveenä kuin mikä.

      Mutta jokainen valitsee itse ruokansa. Kaupasta tai ruokakassijakelusta. Sanonpa vaan, että aloittajaa hiukan älykkäämpi olisi osannut kuivasta ranskanleivästä tehdä herkkua.

      • Köyhä

        Olisin toki itsekin osannut tehdä siitä ranskanleivästä vaikka mitä, mutta entäs sitten? Tyhjät kalorit on tyhjiä kaloreita, vaikka ne maistuisi kuinka herkullisilta. Roskiin joutaa mokomat. Köyhänä mulla ei ole varaa syödä yhtään sen epäterveellisemmin kuin on ihan pakko.


      • Näin se vain on

        "Ja yhdellä eurolla saa viikon perunat. Toisella eurolla saa kohta viikon omenat. Porkkana, lanttu ja kaali ei paljon maksa"

        Ei Suomen "köyhille" kelpaa. Pitää olla pitsaa, makkaraa, juustoa, ranskanleipää, chipsejä, karkkia, keksejä ja kaikki huuhdotaan alas limsalla. Niin ja aina on rahaa kaljaan ja tupakkaan.


    • lijaa alle 5€ kilo!

      Valintatalossa on tällä hetkellä kotimainen sikanautajauheliha tarjouksessa 4.48€ kilo. Siinä teille jauhomakkarasta nirsoileville kunnon proteiinia.

    • tyhmäkö olet ?

      No, älä käy enää, jollekin muulle olisi kelvannut, siis oikeasti tarvitsevalle.

    • perspektiiviä

      Luin joskus todellisesta nälästä: kun miehet leikkasivat vankilassa paloja jaloistaan saadakseen jotakin syötävää.....

    • Turhaa ruikutusta

      Aloittajalla ei nähtävästi ole ollut mikään todellinen hätä, puute ja nälkä. Sitä syö vaikka jäkälää, jos vaan oikeasti nälkää näkee!

    • 656hghg687i

      Kyllä. Samaa mieltä eli jos on todella nälkä ja köyhä niin olisi kyllä kelvannut nurkuilematta. Itse olisin tehnyt ( tosin, täällä ei pusseja jaella eli minun on selvittävä miten parhaiten taidan, mutta olis kiva että edes sen ainuan kerran saisi ruokaa jostain ilmaiseksi!) noista seuraavaa;

      kivikova ranskanleipä - Tulee tosihyviä köyhiä ritareita jä säilyvät valmistettuna 4-5 päivää jääkaapissa. Kokeiltu. En hukkaa mitäään mitä syön ellei ihan pakko.

      vanhentunut pullapitko - Pakkaseen pätkinä ja sieltä lähiviikoina suuhun mikron kautta = on kuin uutta! Vieraatkaan koskaan ole huomanneet/huomauttaneet mitään... ja edelleen käyvät eli ei varmastikaan ihan pahaa...

      juotavia jugurtteja - Sokeri muka liikaa! Entä sitten. Ei se tapa! Turha hysteria tuo sokerikammo. oon aina käyttänyt ja tulen käyttämään eikö ole ollut ongelmia. hampaatkin kunnossa kun pesee ja terveyshaittoja en ole vielä ainakaan nähnyt. Ikää kuitenkin jo yli 50 vuotta.

      pakastettuna säilytetty maksalaatikko - Tuohon en osaa sanoa mitään sillä pitäisi nähdä. Maksalaatikko tosin haisee aina muulle kuin mille pitää vaikka on ihan syötävää

      halpaa jauhomakkaraa - Perunalistojen kanssa uuniin ja a-vot! Hyvää on. tai sitten niiden makaroniesi kanssa joko makaronilaatikkona tai niineen keitettynä. Näin olen itse käyttänyt ja ikinä ei ole ollut moitittavaa... sanosin jopa herkulliseksi = syön mielelläni.

      Mutta kun on rikas ja kaikkeen varaa niin on varaa nirsoillakin. Jätä seuraavan kerran ne kassit niitä tarvitseville niin ei tarvii narista.

      • köyhä muttei tyhm-ä

        En minäkään ymmärrä, että miksi pitää nirsoilla, jos on oikeasti nälkä. Nykyaikana taitaa iso osa köyhistä olla niin uusavuttomia, ettei osaa niistä mitään tehdä.

        Ranskanleivän voisi kuivattaa ja tehdä siitä korppujauhoa ja käyttää se esim. jauhelihapullien tai -pihvien ainesosana.

        Pullapitkosta voi tehdä esim. köyhiä ritareita tai pappilan hätävara -tyyppistä jälkiruokaa.

        Juotavat jugurtit voi juoda sellaisenaan. Kumman valitset mieluummin: kurnivan nälän vai juotavan jugurtin?

        Maksalaatikko haisee aina maksalle. Olisit voinut sulattaa sen, maistaa ruokalusikallisen ja jos vatsa ei mene sekaisin, niin olisit syönyt myöhemmin loput.

        Jauhomakkara on ruokaa sekin ja täyttää vatsaa. Esimerkiksi kaalin kanssa siitä saa hyvää pataruokaa.

        Ei todella köyhällä ole varaa nirsoilla ja vahdata kaloreita, proteiinipitoisuuksia jne. Syö ja lopeta vikinä!!!


      • Köyhä

        Kyse ei siis todellakaan ole mausta vaan terveellisyydestä. Epäterveellinen ruoka ei muutu terveelliseksi, vaikka siitä tekisi kuinka hyvän makuista.

        "juotavia jugurtteja - Sokeri muka liikaa! Entä sitten. Ei se tapa! Turha hysteria tuo sokerikammo. oon aina käyttänyt ja tulen käyttämään eikö ole ollut ongelmia. hampaatkin kunnossa kun pesee ja terveyshaittoja en ole vielä ainakaan nähnyt. Ikää kuitenkin jo yli 50 vuotta."

        Yksi sukulaiseni on jo yli 70-vuotias ja on polttanut askin päivässä ties kuinka kauan. Se on terve kuin mikä, joten onko tupakkakammo turhaa hysteriaa?

        Vakavasti puhuen: Liika sokeri tappaa, ihan oikeasti. Ei tietenkään kaikkia mutta monet.


      • Köyhä
        köyhä muttei tyhm-ä kirjoitti:

        En minäkään ymmärrä, että miksi pitää nirsoilla, jos on oikeasti nälkä. Nykyaikana taitaa iso osa köyhistä olla niin uusavuttomia, ettei osaa niistä mitään tehdä.

        Ranskanleivän voisi kuivattaa ja tehdä siitä korppujauhoa ja käyttää se esim. jauhelihapullien tai -pihvien ainesosana.

        Pullapitkosta voi tehdä esim. köyhiä ritareita tai pappilan hätävara -tyyppistä jälkiruokaa.

        Juotavat jugurtit voi juoda sellaisenaan. Kumman valitset mieluummin: kurnivan nälän vai juotavan jugurtin?

        Maksalaatikko haisee aina maksalle. Olisit voinut sulattaa sen, maistaa ruokalusikallisen ja jos vatsa ei mene sekaisin, niin olisit syönyt myöhemmin loput.

        Jauhomakkara on ruokaa sekin ja täyttää vatsaa. Esimerkiksi kaalin kanssa siitä saa hyvää pataruokaa.

        Ei todella köyhällä ole varaa nirsoilla ja vahdata kaloreita, proteiinipitoisuuksia jne. Syö ja lopeta vikinä!!!

        "Ei todella köyhällä ole varaa nirsoilla ja vahdata kaloreita, proteiinipitoisuuksia jne. Syö ja lopeta vikinä!!!"

        Köyhän jos jonkun on tärkeää nirsoilla ruuan laadun suhteen, kun ei ole varaa hoidattaa itseään yksityislääkäreillä ja ostaa kalliita lääkkeitä ym. sitten jos terveys pettää.


      • astmaatikko
        Köyhä kirjoitti:

        "Ei todella köyhällä ole varaa nirsoilla ja vahdata kaloreita, proteiinipitoisuuksia jne. Syö ja lopeta vikinä!!!"

        Köyhän jos jonkun on tärkeää nirsoilla ruuan laadun suhteen, kun ei ole varaa hoidattaa itseään yksityislääkäreillä ja ostaa kalliita lääkkeitä ym. sitten jos terveys pettää.

        Kuule se terveys ei petä kun ranskanleipää joskus syö. ja minä olen aina saanut apua terveysongelmiini julkiselta puolelta, EN OLE NÄET NIIN TYHMÄ ETTEN LÄÄKÄRIIN OSAA AIKAA TILATA.


      • ei ole keniä
        astmaatikko kirjoitti:

        Kuule se terveys ei petä kun ranskanleipää joskus syö. ja minä olen aina saanut apua terveysongelmiini julkiselta puolelta, EN OLE NÄET NIIN TYHMÄ ETTEN LÄÄKÄRIIN OSAA AIKAA TILATA.

        Mulla ei ole hampaita enää suussa, kun ie ole varaa mennä hammaslääkäriin, joten kivi kova ranskis jää multa kyllä syömättä, ellei ole korppujauhokonetta jolla saa jyystettyä sen jauhoksi, muta ei ole sitäkään.

        Silmälaseja ei ole, en edes näe mitä kassiin laittavat, ei ole varaa silmälaseihin.

        Paljasjaloinkäyn kaupassa, kun ei ole kenkiä, talvella sitten villasukat jalassa kävelen, joskus kyselevät että olenko eksynyt? No en ole, ei vaan ole kenkiä.

        Lääkkeitä ei oo eikä lääkäriinkään pääse, joten en tiiä olenko ees terve.


    • työtön käyhä.

      Mä syön putin juustoo. Ostin 7 kg itselle. Teen sämpylöitä vielä niin on hyvää.

    • kaikenlaista

      Työttömänä kävin itsekin leipäjonoissa. Joskus oli huonoa, mutta monta kertaa oli hyvääkin. Kerran sain juustopalan, piimää, parikin leipää, jotain lihaa, ja banaaneja. Joskus saattoi olla tomaatteja, ihan hyviä nekin. Joka kerran on ollut tarjolla maitoa, jukurtteja, pullaa ja makkaraa. Pullasta ja makkarasta olen kieltäytynyt kauniisti, riittäähän sitten isommalle joukolle. Mutta aina on löytynyt syötävää. Itse kasvatin parvekkeella tomaatteja, paprikaa, ja muita vihanneksia.

      Nyt en kehtaa enää mennä, kun jäin eläkkeelle. Pitkän työuran jälkeen eläke on kohtuullinen, olin työttömänä vain muutaman vuoden.

      Oli ihan hyvä kun voin käydä ruokajonossa. Ei päässyt nälkä yllättämään.

    • rookaa

      Ei ole näkynyt nyt Putin juustoja . Viime perjantaina oli citymarketissa pieniä 250g 17% oltermanneja. Kilohinnaksi tuki 5€ joten ei se kovin halpaa ollut. Ja jos ruokajaossa on ruisleipää , niin se kyllä auttaa nälkään ja limppuhan paranee vanhetessaan. Ruisleipään kyllä tulee hometta helposti, jos se ei sisällä säilöntä ainetta. Nyt kun on satanut niin sieniä löytyy metsästä. Tatteja löytyy metsästä , ihan mistä kohtaa vaan, niissä ei ole kuin sappitatti mikä on kitkerä maultaan, sekään ei ole myrkyllinen. Ei muuta kuin Tatteja ja sipulia pannulle ja kanamuna päälle lopuksi ja laiskan kannattaa hankkia Keraaminen pannu , niin siinä kypsyy hiljalleen ilman että tarraa kiinni.

    • syö tai kuole

      Köyhä muttei tyhmä, totta, se on syötävä vaikka sammalta, jos ei muuta ole ja nälkä vaivaa.

    • nuukuus kunniaan

      Nälkäiselle ei ole olemassakaan tyhjiä kaloreita, jokainen kalori tulee tarpeeseen. Eikä hampaitaan tarvitse kovassa leivässä katkoa, saahan sen liottamalla pehmeäksi, ja ei kun leipävanukasta tai köyhiä ritareita väsäämään. Metsästä tuoreet marjat päälle.
      Jauhomakkara höystää mukavasti kasvispadan, keitetyt perunat tai vaikka hernesopan, eihän sitä ole tarkoituskaan pelkiltään syödä.

    • joku vaan

      Yksi kaverini hakee ruokakassin melkein joka viikko. Olen nähnyt mitä se saa ja sääliksi käy raukkaa kun joutuu niitä syömään. Ällömakeita sokeripommivanukkaita ja hilloa tulee melkein joka kassissa. Leipää on aina, mutta se on yleensä kaikin puolin ala-arvoista. Kerran kassissa oli kaupan valmis leipätaikina, josta sai paistaa uunissa sämpylöitä. Pääsin maistamaan siitä tehtyä leipää enkä ole ikinä syönyt mitään yhtä kuvottavaa. Hyi yök.

      Olen ikikiitollinen siitä, että pystyn ostamaan ruokani kaupasta enkä joudu elämään paikallisen ruoka-avun varassa.

      • Näin se vain on

        Suomalaiset köyhä ovat lihavia, söisivät vähemmän niin laihtuisivat. Jos kerran ilmaisruoka on pahaa niin miksi sitä tarvitsee hotkia niin paljon että lihoo?


      • köyhä minäkin
        Näin se vain on kirjoitti:

        Suomalaiset köyhä ovat lihavia, söisivät vähemmän niin laihtuisivat. Jos kerran ilmaisruoka on pahaa niin miksi sitä tarvitsee hotkia niin paljon että lihoo?

        Siihen on lähinnä 2 syytä: ensinnäkin se on niin ravinneköyhää, että sitä on pakko syödä paljon jos tahtoo saada siitä kaikki tarvitsemansa ravinteet (eikä se välttämättä onnistu silloinkaan). Toinen syy liittyy kiinteästi siihen ensimmäiseen: sellainen energiatiheä ruoka ei anna kylläistä oloa pitkäksi aikaa, vaan nälkä kurnii suonissa ja kroppa huutaa lisää ruokaa vaikka päivän kaloritarve on ylitetty jo ajat sitten.

        Köyhien läskien pitäisi syödä vähemmän sokeroituja ja runsasrasvaisia tuotteita ja valkoista viljaa ja enemmän aitoa tavaraa (maustamattomia jugurtteja, täysjyvätuotteita, kasviksia ym.) Halpa liha sopii köyhän juhlapöytään, mutta arkena olisi parempi suosia palkokasveja. Itse laihduin ihan automaattisesti monta kiloa, kun rajoitin punaisen lihan käytön yhteen päivään viikossa ja rupesin syömään papuja ja linssejä. Sen jälkeen vähensin leivän ja päällisten syömistä radikaalisti ja tein tilalle puuroja, ja suurin osa lopuista liikakiloista lähti kuin itsestään. Ei siksi että olisin syönyt huonosti vaan siksi että pienempi määrä ruokaa riitti pitämään mut kylläisenä.


    • Yks konsti

      Vielä ravinneköyhästä ruoasta; olen muutaman vuoden tehnyt villivihanneksista (nokkonen, voikukka, ratamo, poimulehti, herukanlehti jne) seosta jonka kuivatan ja murskaan jauheeksi. Sitä sitten talvella ripottelen ruokiin juuri sen ravintoarvon vuoksi, talvellakin vihreää! Ja ilmaiseksi.

      • koiran kans kilpaa

        muusta on muut sanoneet. mutta maksalaatikosta sanon sen, että kun tarjouksesta löydän, useita ostan. Pakastuksessa rakenne muuttuu hieman vetiseksi, ja ryynimäiseksi, mutta kun on tarpeeksi nälkä ja jotain lukemista ruuan lisukeeksi, niin kyllä se lautanen tyhjentyy ennen kuin huomaakaan ja lisääkin teksi mieli hotkia, vaan eihän sitä kehtaa kahta laatikollista yhdelle lämmittää, ja koira popsii omansa ilman lämmitksiä. lievästi sulatettuna


    • Ihme kitinää

      Ruikutiruikutiruikuti.... oliskohan aika vilkaista peiliin?

      • turhaa narinaa

        Olisipa meilläkin päin leipäjonoja. Vaan ei ole. Kyllä sen kuivan ranskanleivän voi kastaa vaikka veteen jos on nälkä. Maksalaatikossa ei ole vikaa.kyllä kelpais jos vain sais jostain läheltä. Nälkänen syö , mitä saa


      • Turhaa kitinää
        turhaa narinaa kirjoitti:

        Olisipa meilläkin päin leipäjonoja. Vaan ei ole. Kyllä sen kuivan ranskanleivän voi kastaa vaikka veteen jos on nälkä. Maksalaatikossa ei ole vikaa.kyllä kelpais jos vain sais jostain läheltä. Nälkänen syö , mitä saa

        Espanjassa esimerkiksi edellisen päivän kuiva leipä kastetaan oliiviöljyyn ja päälle ripotellaan hieman suolaa - tuossahan voi leikkiä kansainvälistä kulinaristia!


      • italia-fani
        Turhaa kitinää kirjoitti:

        Espanjassa esimerkiksi edellisen päivän kuiva leipä kastetaan oliiviöljyyn ja päälle ripotellaan hieman suolaa - tuossahan voi leikkiä kansainvälistä kulinaristia!

        Totta. Myös Italiassa käytetään kuivuneet vaalean leivän jämät esim. siten, että laitetaan lautaselle oliiviöljyä, timjamia ja muita mausteita sekä lusikallinen hunajaa. Sen jälkeen paistetaan kevyesti pannulla molemmin puolin. Taivaallisen hyvää!!! Tuoreesta leivästä tehtynä tämä ei edes onnistu, vaan vaatii nimenomaan sen, että vaalea leipä on vähän jo kovettunut.

        Jos joskus silloin tällöin saa muovikassillisen ilmaista ruokaa, niin terveys ei kyllä siihen kaadu. Jos hampaaseen tulee reikä tai verenpaine on koholla, niin syyllinen ei kyllä ole yksi yksittäinen ilmaiseksi saatu ruokakassi. Kun syö ilmaista ruokaa, niin rahaa jää sitten enemmän siihen terveelliseen ruokaan.


    • kiittämättömyys

      Et taida olla oikeasti köyhä, jos on vara ruokaa roskiin heittää. Nälkäänsä syö mitä saa. Parempi pysyä pois jonosta, koska et ole oikeastl köyhä. Vielä kehtaat arvostella sitä, mitä saat. Olisin syönyt perheeni kanssa ilomielin kaiken. Kiitollisia eo osata olla mistään.

    • petzcu

      Mäkin oon saanu ala-arvosta ruokaa aina ku oon hakenu kassin. Pari leipää oli jo homeessaki, ei paljoo tehny mieli syyä. Oon hakenu 3 kassii tän vuoden aikana ja niistä en syöny muuta ku kerran jugurttii ja yhen suklaapatukan. Nekin vaan siks ku oli niin kova nälkä. Seuraavana päivänä oli maha kipee ja lainasin sit kaverilta rahaa ja ostin kaupasta kunnon ruokaa.

      • ihmettelijä

        Ihmettelen, että miten sitten jotkut ihmiset hakevat jatkuvasti sieltä ruokaa, jos se on niin ala-arvoista ja huonoa. Syövätkö he joka viikko homeista leipää?


      • petzcu
        ihmettelijä kirjoitti:

        Ihmettelen, että miten sitten jotkut ihmiset hakevat jatkuvasti sieltä ruokaa, jos se on niin ala-arvoista ja huonoa. Syövätkö he joka viikko homeista leipää?

        Oon kuullu et ne jotka on jonossa ekana saa parhaat kassit ja huonoimmat safkat jaetaan viimiseks. Mä oon opiskelija enkä pääse jonoon tarpeeks aikasin ni joudun sit tyytyyn siihen mitä jää jäljelle. Kuulemma safkaa jää melkeen aina yli enkä kyl yhtään ihmettele. Mut on se toisaalta hyväki et sit on viel matti myöhäsillekki jotain syötävää jos on tarpeeks kova nälkä.


    • Muu ei kelpaa

      Vaadin kaviaaria ja hanhenmaksaa, muu ei kelpaa. Näiden kanssa hienoja viinejä, jälkiruuaksi kahvi ja kunnon konjakkia.

    • Törkeyden huippu

      Aikoinaan eräällä paikkakunnalla on nähty tällaistakin: jaossa oli EU-ruokakasseja ja paikalla pörrää kyseisen paikkakunnan hienostorouvia minkkiturkeissaan, kehtaavat kehua vielä isoon ääneen olevansa hakemassa niitä siksi, että hiutaleilla voi järjestää talveksi linnuille ruokinnan, kun itse lähtee viettämään talvea Espanjaan....

      • Vielä törkeämpää

        Ei toi nyt vielä pahinta ole, kun ruuat tai ainakin osa niistä päätyi hyötykäyttöön. Tiedän muutaman urpon jotka kävi hetken päähänpistosta hakemassa sen EU-kassin, tuli nauraen ulos ja laittoi kaiken roskiin. Parikymppiset miehet ja kehtasi vielä retostella "hauskalla" tempauksellaan.


      • Näitähän riittää
        Vielä törkeämpää kirjoitti:

        Ei toi nyt vielä pahinta ole, kun ruuat tai ainakin osa niistä päätyi hyötykäyttöön. Tiedän muutaman urpon jotka kävi hetken päähänpistosta hakemassa sen EU-kassin, tuli nauraen ulos ja laittoi kaiken roskiin. Parikymppiset miehet ja kehtasi vielä retostella "hauskalla" tempauksellaan.

        Just.... UrpÅilla ei tainnu taidot riittää kaurapuuron keittoon ja sämpylöiden leipomiseen... Toisaalta taas ne minkkiturkkiämmät olis voinu kyllä käydä ihan ostamassa ne lintujen talviruuat, vaikka sitten kaurahiutaleita kaupasta, tai joltain jyväjemmarilta viljaa...


    • kauppaan vaan

      No sitten hän sinun ei kuulu mennä ruoka jonoon vaan ostat kaupasta ne sinulle kelpaavat tuotteet.

    Ketjusta on poistettu 14 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      47
      4773
    2. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      95
      4572
    3. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      620
      4184
    4. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3147
    5. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      79
      2691
    6. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      129
      2213
    7. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      221
      2163
    8. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      347
      2163
    9. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      29
      1775
    10. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      66
      1502
    Aihe