Koiran laihdutus

-Linnea-

Meillä on juuri 9 vuotta täyttänyt pieni koira, jolla on ylipainoa. Ei mitenkään hirveästi mutta laihduttaa kuitenkin pitäisi - ja myös saada paino pysymään kurissa jatkossakin. Tällä kyseisellä koiralla on aina ollut jotenkin erilainen aineenvaihduta kuin toisella saman ikäisellä koirallamme ja nyt steriloinnin jälkeen se on oikein korostunut. Syövät siis lähes saman verran samaa ruokaa ja toinen pysyy hoikkana ja toinen meinaa vaan lihoa, tai ei ainakaan laihdu tuolla ruoalla (13% rasvaa, eläinkaupasta). Ruokamäärät taitaa olla jo sen verran pieniä, että koira aloittaa jo pari tuntia ennen ruoka-aikaa vinkumaan ruokaansa... Mitähän ruokaa kokeilisin laihduttamiseen tuolle koiralle? Neuvoista kiitollinen.

18

1284

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 5ryryfr6

      Lisää ruuan määrää ja vähennä sen ravitsevuutta. Esim. syötä koiralle nappuloidan lisäksi vihanneksia, kattilapopcorneja (vähällä kasvisrasvalla ja suolatta) tai vaikkapa rustoja/luita. Laita koira työskentelemään ruokansa eteen; hitaasti syöty ruoka vaikkapa puuhaleluista pyöriteltyinä täyttää paremmin kuin hätäisesti hotkittu.

      Kannattaa myös kokeilla antaa osa ruuasta ihan lihana, vaikka kypsytettynä, jos ei muuten käy. Ainakin oma koirani pysyy kylläisempänä saadessaan nappulan seassa vähärasvaista (!) hevosen tai lampaan lihaa (riista kelpaisi myös). Ei mitään rasvaista possua siis, vaan noita vähärasvaisimpia vaihtoehtoja. Proteiinit täyttävät, mutta rasvan osuus vähenee verrattuna pelkkään nappularuokintaan. Ei se kypsentämisestä huolimatta voi olla huonompilaatuista kuin nappuloihin tehtaissa sekoitettu liha, joten en saa omantunnontuskia, vaikken lihaa raakana annakaan.

      • 1712

        Miksi ruokaa pitäisi vaihtaa huonompaan?? Maissit eivät tosiaankaan kuulu koiran ruokavalioon mitenkään ja ne aiheuttavat helposti ruuansulatusvaivoja! Samoin luut. Vähärasvainen liha (esim kana ja kalkkuna) on ok. Kypsentäminen on turhaa.

        Lisää liikuntaa. Ei pelkkää tiellä kävelyä vaan mäkien juoksemista, hölkkälenkkejä, uimista yms monipuolista liikkumista.


      • 5ryryfr6
        1712 kirjoitti:

        Miksi ruokaa pitäisi vaihtaa huonompaan?? Maissit eivät tosiaankaan kuulu koiran ruokavalioon mitenkään ja ne aiheuttavat helposti ruuansulatusvaivoja! Samoin luut. Vähärasvainen liha (esim kana ja kalkkuna) on ok. Kypsentäminen on turhaa.

        Lisää liikuntaa. Ei pelkkää tiellä kävelyä vaan mäkien juoksemista, hölkkälenkkejä, uimista yms monipuolista liikkumista.

        En puhunut ruuan vaihtamisesta huonompaan. Tarjosin vaihtoehtoja, joissa koira on KYLLÄISEMPI ilman, että LIHOO (tai että pääsee jopa laihtumaan).

        Tarkoitin, että ilmeisen nälkäisen koiran oloa voi helpottaa tarjoamalla sille ENEMMÄN ruokaa. Kuitenkin, koska energian määrä ei saa samalla kasvaa, sen tulee olla KÖYHÄÄ RUOKAA. Mitään ravitsemuksellista funktiota näillä lisukkeilla ei ole, koska kuivamuonasta saa jo kaiken tarvittavan. Niiden tarkoitus on viedä nälkä pois. Se on yksi monista vaihtoehdoista. Piste.

        Hienoa, että olet samaa mieltä vähärasvaisesta lihasta. Itse olen kuitenkin lukenut, että eläinruuaksi tarkoitettuun kanan- ja kalkkunanlihaan on sekoitettu mukaan nahat ja rasvat; kokonaisuus on jopa rasvaisempi kuin perinteinen naudan- tai sianliha. Siksi suosittelin riistaa tai hevosta.

        Kypsentäminen tekee lihan käsittelystä miellyttävämpää ja se on nopeampi ottaa käyttöön kuin kuukausien kestoinen tappelu koiran oksennusripulien kanssa varsinkin, jos koira on koko pitkän ikänsä syönyt pitkälle prosessoitua ruokaa. Kypsentämisellä ei ole koiralle mitään merkitystä. Omistajan elämää se taas voi helpottaa paljonkin.

        Ap kysyy apua koiran ruokavalioon.


    • -Linnea-

      Kiitos vastauksista.

      Ei se lihan kypsentäminen ole meille ongelma, mielummin annan tuon ikäiselle koiralle lihaa kypsänä kuin raakana, kun ei ole sitä raakana koskaan ennenkään syönyt. Mietin vaan, että onko siitä ravitsemuksellisesti mitään eroa jos korvaa esim. puolet nappuloista lihalla? Kun kuitenkin nappulatkin on vähärasvaisia (meillä lammas-riisi)... Tätä voisin kuitenkin kokeilla. Saako tuota hevosen ja lampaan lihaa ihan eläinkaupasta ja voiko siis kypsentää? Kun joissain niissä lihoissahan on luuta mukana eikä siten sovellu kypsennettäväksi..

      Ja liikuntaa ollaan toki lisätty, kun on laihdutuksesta kyse, mutta sekin maltillisesti koska kyseessä on ikääntyvä koira.

      Kysyn vielä sellaista, että onko jollain kokemusta ihan eläinlääkäreiltä saatavista koiran laihdutusruuista? Mikä on ollut toimiva?

      • Näin meillä

        Korvaa pieni osa nappuloista riisillä, riisi on tyhjää energiaa ja kun valtaosa on yhä nappulaa saa koira nappuloista kaiken sen hyvän mitä tarviikin. Eli vastaus on ruuan pieni laimennus, niin saa vähemmän siitä energiaa


      • Kokemusta on
        Näin meillä kirjoitti:

        Korvaa pieni osa nappuloista riisillä, riisi on tyhjää energiaa ja kun valtaosa on yhä nappulaa saa koira nappuloista kaiken sen hyvän mitä tarviikin. Eli vastaus on ruuan pieni laimennus, niin saa vähemmän siitä energiaa

        Mieluummin antaisin lisää proteiinia nappuloitten kanssa, esim. vähärasvaista karitsan jauhelihaa, raejuustoa, jugurttia, piimää ym. Se on nimittäin proteiinit, jotka pitää nälän ja näläntunteen poissa. Lihottavia rasvan lisäksi ovat sokeri ja hiilihydraatit. Monissa nappuloissa voi rasvaprosentti olla jopa 19, ja siksi ne ovatkin koirien mieleen. Täysin rasvatonta ei voi koiralle antaa ilman että sen terveys kärsii.


    • 234567

      Jotain laadukasta deiettinappulaa eläinkaupasta,punnaa että tulee sopiva annos.Ei herkkuja eikä ihmisten ruokia.

    • PaistinKuvatSilmissä

      Hei,
      minulla pari semmoista 9-12 kg rekkua ja molemmille olen aloittanut saman tien steriloinnin/kastroinnin jälkeen ikääntyvälle/lihoamiseen taipuvalle tarkoitettua ruokaa, jota annan kumminkin vähemmän kuin suositus on. Tämä siksi, että lisään aina jotain joukkoon. Raejuustoa, riisiä, viiliä yms. Joskus saavat muutakin hyvää purtavaksi. Toinen tulee kahdeksan vuotta ja toinen vasta kolme vuotta. Kolmivuotias saa ruokaa enemmän, koska kuluttaakin enemmän. Meillä silti yritetään ainakin liikkua monipuolisesti, joka tietty vaatii aikaa ja yhdessä oloa. Aamulla kilsan-parin lenkki, ei kestä hirveen kauan. Iltapäivällä 3-5 km ja illalla pieni lenkki. Tämän lisäksi käymme metsässä heittämässä palloa ja siinä tulee samalla myös etsittyä sitä palloa. Kotona huonolla ilmalla "lelun" etsintää. Lisäksi on pieni sisäeste ja siitä kotiagia harrastamaan. Eli lähdetään eteisestä jatkaen sohvalle ja siitä edelleen rahille ja tuolille sekä takaisin. Tämänkin kun tekee edestakaisin, niin aina se on liikuntaa. Ulkona metsässä loivaa ylämäkeä nuoremman kanssa ja tuo vanhempi ei hirveesti välitä, mutta innostuu kyllä välillä spurttaamaan aikamoista vauhtia. Ei se yhdeksän vuotias vielä ikäloppu ole. Tietty, jos ei ole saanut liikuntaa, niin sitäkin voi alkaa lisäämään pikkuhiljaa. Vaikka se muutaman kilsan lenkki ja kuluttaa siihen sitten enemmän aikaa. Melkein kaikki koirat alkavat lihoamaan leikkaamisen jälkeen ja se kannattaakin aloittaa saman tien liikunnan lisääminen ja ruoankin moni voi vaihtaa jo siinä samassa vähärasvaisempaan. Meillä juuri tämä vanhempi narttu tuli n. muutaman kk:n sisällä erittäin persoksi kaikelle ruoalle ja tottakai yrittää aina saada herkkupalaa. Sonninsudit ovat meillä suosittua purtavaa ja saava kerran viikossa tai parissa purtavaksi. Kun hormonitasapaino "järkkyy" leikkauksen jälkeen, niin tuntuu kuin aina olisi koiralla nälkä. Ei sillä varsinaisesti ole, vaan kyltymätön himo saada syötävää. Meillä parasta on liikunta kilojen kurissa pitämiseen ja kaikki päivittäiset "herkut" pois. Vaaleita nahkaluita, joissa kanaa ympärillä tai ilman annan pureskeltaviksi sekä näitä kaupasta saatavia poron luita, mutta ei niitäkään liikaa. Jos koirat suostuvat syömään raaka valmisteita ja haluaa vaihtaa pikkuhiljaa siihen, niin todella laihtuu. Barffaus on yksi keino. Siinä kakkakasat pienenee huomattavasti ja kyllä laihtuu. Niin ja lisäksi tuo vanhempi ällöö huono ilmaa ja pistää hanttiin, että minähän en tuonne ainakaan lenkille mene. Sitten otetaan kotona sisäeste ja pallon/lelun etsintä. Jotain pitää tehdä. Kun tarpeeksi aktivoi, niin molemmat ovat illalla jo ennen klo yhdeksää untenmailla. Tsemppiä.

      • PaistinKuvatSilmissä

        Ja tietty aina vettä ulkona mukana, ei nyt ihan talvipakkasella, mutta muuten.


    • eläkeukko

      Anna välipaloiksi raakaa porkkanaa. Paskantaa sitten valmista porkkana laatikkoa. Meidän koirat on parasta-aikaa dietillä. Eläinlääkäri käski antamaan porkkanaa. Olemme lisänneet sitä ohuina siivuina ostoruuan joukkoon. Syövät luiden asemesta kokonaisina annettuina.
      Hyvin laihtuvat.

    • liikuntaaliikuntaa

      Hihnalenkit ei paljon laihduta, jos ei koira saa vapaana juosta. 13% rasvaa ei nyt ole kovin paljon. Ruokkisin koiraa mahdollisuuksien mukaan 3 kertaa päivässä.

    • vähemmänonparempi

      ei auta ihmiselläkään liikunnan lisääminen kuin vähän laihdutukseen. Tärkeintö on vähentää kaloreita, ruokaa vähemmän tai paremmin herkut pois. jo laihtuu. nm kokemusta on

    • 1510

      Meille eläinlääkäri määräsi clinivetin adult light ruokaa kun oli päässyt kiloja kertymään. Rasvaa 5%. Sitä voi syöttää normimäärän eikä tarvii nälkäisenä kerjätä ruokaa. Liikuntaa voi lisätä kun ollaan saatu painoa alas. Maistuva sapuska.

    • vähemmänruokaa

      Annat sille vähemmän ruokaa, niin kyllä se siitä laihtuu.

      • 1510

        Sitä meidän eläinlääkäri ei suositellut vaan vähärasvaista ravintoa ja normaaliannos.


      • valelääkäri-

        Mistä tiedät, ettei se ollut vale-eläinlääkäri? Nykyään on kaikenlaista puoskaria liikenteessä.


    • Laihtuulaihtuu

      Meillä on pieni kääpiörotuihin kuuluva koira ja nyt on 600g tippunut painosta kuukauden aikana siirtymällä vain nappuloihin sekaruuasta. Parasta mitä kaupasta löytyi ,ei light.Nytkin on iltanappulat esillä, vaan ei syö niitä ennenkuin tulee tosi nälkä.Mitään lisälenkkejö ei olla tehty. Tavoitteena on toinen 600g ja kesän aikana. Hyvin menee. Olisinpa oma laihdutus yhtä sujuvaa.

      • laihtuulaihtuu

        Nyt on koiran paino tippunut 800g aloituksesta ja ilman mitään muuta suurempaa stressiä. Ihan nappuloihin vaihtamalla. Joskus saa muutaman lusikallisen kotiruokaa herkuksi. Kakkaa 2xpv nappuloilla, ennen vain kerran päivässä. Helppoo kuin heinän teko. Jos olisin tänn tiennyt, olisimme aloittaneet aikaa sitten, turha murhe olisi jäänyt murehtimata.Tsemppia vaan kaikille☺


    Ketjusta on poistettu 6 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      137
      1916
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1908
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1858
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1640
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1448
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1266
    7. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1163
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1160
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1148
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1137
    Aihe