Telttailu retkeilynä

Lorena*

Usvaisena maanantai aamuna eilisen radio ohjelman innoittamana tulee mieleeni nuoruuden aikaiset telttailuretket. Minnekäs muualle kun Lappiin sen luontoa ihailemaan varsinkin ruska aikaan.

Kyllä siinä arjen murheet kauas kaikkosivat, kun rinkka sel'ss', kumpparit jalassa, retkeilyasussa Lapin jängillä taivallettiin. Ensin oli 2-hengen soputeltta majoituspaikkana ja autiokämpät. Hohtoa oli nuotiotulella keitetyt sumppikahvit
aamuisin, palan painikkeena mitä nyt rinkan uumenista löytyi. Ei jalka painanut, väsymys ei haitannut menoa Lapin maisemissa. Välilla kuunneltiin rahkasammaleen vaipuvaa ääntä kumisaappaan anturan alla. Nyt ihmetyttää ensimmäiset matkat tyttöporukassa, miten uskalsimme, mutta olihan aika toinen.

Kyllä Lapin reissut korvasivat etelän seiväsmatkat moninkertaisina. Eipä ollut opiskelija tytöillä varaakaan matkustaa ulkomaille, ne pennoset joita kesän aikana kokoon sai oli varsin harkiten käytettävä.

Kahden viikon reissua samoiltiin kävellen usein pitkospuita pitkin. Jos reissu sattui johtamaan taajamaan, menimme linja-autolla sinne minne auto vei.
Jännittäviä matkat olivat. Tämä yksi teltta reissuista, muistojen kätköistä esiin kaivettuna.
Kun elämän kuvioihin tuli myöhemmin elämän kumppani vuosien varrella vaihdoin 2-hengen soputeltan 4 hengen telttaan, mutta paljon mahtui tapahtumia telttojen vaihdon välillä. Muistoissa poikkeusolojen koulutuspäivät myöhemmässä vaiheessa nukkua isossa teltassa jossa kamiina lämmitys, kipinä-Mikkona olosta tuli kokemusta.

13

128

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tuoreena muistui mieleen telttailu partio-ohjaaja aikanani. Sudenpennut olivat 7-11 v. poikia, reippaita ja innokkaita meripartio Vikingeissä. Vanhalla kuunarilla teimme 2 viikon telttaretken Helsingin ulkopuolella olevaan saareen, jossa oli perinteinen lupa retkeillä. Armeijan suuri teltta oli 20 rykmälle kaminoineen, joskin me 2 ohjaajaa yövyimme vaatimattomassa mökissä lavereilla.

      Ihania päiviä ohjelmineen, joita jouduimme suunnittelemaan, kalastusta toki ja illat nuotiolla kalasaaliin kypsentämistä voipaperiin ja sanomalehteen käärittynä. Monet huvittavatkin seikkailut ja kurinpito tempauksetkin kuuluivat leirilomaan mm. kiusanhegen heivaaminen yllättäen vaatteineen mereen,...iso köriläs olikin:D emme me muuten olisi saaneet häntä kiinni, mutta järjestys palautui.

      Vanhemmatkin kävivät sunnuntai vierailulla nuorempien tähden, jotka monet oli ensi kertaa pois kotoa.

      Kilpailut uimiset ja lauluvaellukset pitkin saaren kallioita ovat jääneet mieluisiin muistoihin. Samoin kenttäkeittiössä valmistetut hernerokat ja puuroateriat. Kaakaohetket välipalana,kerran melkoisen pullataikinan tein yhtenä sunnuntaiaamuna, paistaen 4x pienellä pellillä vain 12 kerralla, pyöräyttäen lopusta taikinasta 2 Bostonkakkua. Päivässä ne hupeni, sain kiireesti "jömmattua" 2 palaa Bostonkakkua aamukahvimme kanssa. Näkkileipää ja juustoa riitti kyllä koko leirin ajaksi!
      Lettujen paiston jätin kyllä apuohjaajalle tuon pullaurakan jälkeen !!!

      Nyt Emmerdal-in kylään:)

    • Telttailua jonkun verran kokeilin kuusikymmentä luvun puolen välin jälkeen mutta pelotti...kotimme pihamaalla ensin.

      Asuin tuolloin vielä vanhempieni luona Vihdissä ennen kuin muutin Helsinkiin 16 vuotiaana...Bodomin murhat Espoossa olivat mielessä niin voimakkaasti että jäi telttailut.

      • c c

        Poikamiehenä joskus otin teltan mukaan kalamatkalle saareen. Sitten tyttöystävän ja myöhemmin vaimonkin kanssa teltassa yövyttiin kun ei saatu varatuksi mökkiä.
        Vaimo sanoi, että tästä lähin kyllä ennakolta varataan mökki. Sanoi ettei pidä telttaan kuuluvista mölinöistä. Minä nukuin kuin tukki...kun oli nukkumisen aika.


    • sitroen.

      Telttailtua on tullut 70 ja 80 -luvuilla. Suomessa, Ruotsissa, olikohan Norjassakin? Länsi-Saksassa, Itävallassa, Jugoslaviassa, Unkarissa. Enimmäkseen yksin, joskus harvoin kaksinkin. Pääasiassa leirintäalueilla.
      Tuolla se on varastossa vieläkin. Ei ole tullut pariin vuosikymmeneen katsottua, vieläkö olisi käyttökunnossa.
      Satunnaisesti olen yöpynyt ihan vaan auton penkillä kaikissa Pohjoismaissa, Länsi-Saksassa, Belgiassa ja muistaakseni Hollannissa ja olinkohan vielä Luxemburgissakin, en ole varma.

    • Kerron omat tämä kesän idean telttailusta.
      Tokmanni myi 55e metsästäjän telttoja 2m korkea ja lattia maata. Se oli ihana suihkuhuone ratkaisu minulle tänäkeänä.
      Iso saavi letkulla täyteen vettä välillä vaihtaen.
      Kauhalla päälleni huitelin omassa rauhassa,itseni helteestä puhtaaksi,olihan ihana ratkaisu,olin suojassa,kun maantie on
      näköetäisyydellä.. UUsi ja paras keksintö tähän ikään.
      Luukissa siellä Helsingin aikana , perheeni kanssa telttailin.
      Rekisterissä muistot säilyvät... Kaikki aika sillä hetkellä on hyvä....

    • Onerva Onnellinen

      Kyllä se meilläkin oli iso harjateltta, yövyimme missä milloinkin ko perhe, joskus mukana sukulaisiakin.
      Sitten hankimme asuntovaunun, vaihdoimme senkin isompaan ja leirien pystyttäminen oli helppoa. Leirintäalueista tuli tuttuja, mutta erämaat jäivät koluamatta, telttaillen ne olivat ikäänkuin selviö, mutta ei kaikkiin korpiin päässyt autolla ja olihan meillä nyt niin mukava vaunu.

      Ilman telttaa reissaan nykyisin, yövyn joskus autossakin, mutta jalkaudun kyllä makuupusseineni luontoonkin. Nyt alkaa olla suuri vaara karhuistakin, enkä minä ennen osnnut tuntea ihmisiä uhkana, nyt tuntuu ettei kaikkiin ihmisiinkään voi luottaa, ei edes auton kanssa liikkuessaan.

    • Ramoona*

      Teltasta on moneksi, kuten Merihuiskun hauska idea kertoo. Uimarannoilla olen nähnyt vaatteidenvaihtotelttoja , ja joskus olen itse vanhan pussilakanan suojissa uikkaireihin vaihtanut. Lapsethan rakastavat telttaleikkejä, jos jonkinmoista viritystä meilläkin oli marjapensaiden välissä kotipihalla, siihen kelpasi vanhat sängynpeitot ja matot. Kesäöinä parhaan tyttökaverin kanssa nukuttiinkin teltassamme joskus, vietiin mehua, pullaa ja herneenpalkoja evääksi. Elokuussa iltojen pimennyttyä luotiin varjokuvaesityksiä taskulampun avulla, ja muistan elävästi kihelmöivän pelon tunteen, kun risahteli ja rasahateli, yksinäinen yölintu huhuili ja kissa tunki itseään seuraksi makuuksille.

      Minäkin olin aikoinaan partiolainen, ja samantapaisia leirikokemuksia on kuin Sini-sirkulla puolijoukkueteltassa. Iltaiset lipunlaskut jäivät syvänä kokemuksena mieleen, johtaja soitti trumpetilla iltavesperin.Tikkupullaa paistettiin nuotiolla, laulettiin Meill on metsässä nuotiopiiri, ja iltavirsikin. Suoritettiin merkkien edellyttämiä tehtäviä, koko päivä oli reipasta ohjelmaa, ja illalla uni tuli houkuttelematta silmiin. Ainakin yhdellä leirillä oli käymälänä riukula, ja oli telttasaunakin. Kokouksista ja leireistä pidettiin päiväkirjaa, missähän lienevät nuo dokumentit nyt.

      Varmastikin meillä kaikilla on nuorenparin ihania telttamuistoja... ei voi kuin hymyillä : oi niitä aikoja . :)))

    • Lorena*

      Parhaimmat muistot kuten aloituksessa mainitsin olivat Lapin rinkka-, telttailu- reissut. En kuitenkaan voi olla muistelematta monia partioleirejä joissa teltoissa nukuimme, iltaisin kikattelimme leirin johtajan määräyksestä huolimatta, lopuksi aina uni voitti.

      Mieleeni palauttaa tämä Lauta-Jaskan Kauneimmat laulut esitys, sellaista elämä on, jokaisella on oma kohtalon tie:

      https://www.youtube.com/watch?v=i0ALV_s21IQ

      Usvaisen, sateisen aamun keskeltä kaikille onnellista tiistai päivää.

    • L - L

      Telttailu matkailussa. Kotimaan 1958 aloittamistani telttareisuista en viitsi mainitakaan.

      1971 teimme ensimmäisen auto / teltta reisun Etelä-Eurooppaan.
      4,5-viikkoa oli minun ja vaimoni asumuksena 4h sopu.
      Kilometrejä kertyi n. 9000km ja auto tuli SOS:n vakuutuksella Köpiksestä kuormurin lavalla työpaikkani portille.

      Penskojen synnyttyä teimme jokainen vuosi samalla periaatteella reisun.
      Ensin 2-viikkoa Ruotsissa ja Tanskassa.
      Sittemmin ulotimme reisut Keski-Eurooppaan ja silloisiin blokkimaihin.

      1981 aloimme käyttää teltan rinnalla myös leirintäalueiden kiinteitä asuntovaunuja ja sen jälkeen jätimme telta kotiin.

      Kotimaassa teimme vielä lähivuosina muutaman telttareisun.

      Kotiuduttuani armeijasat 1964 vannoin, etten teltassa yövy, en aja fillarilla enkä syö alumiiniastiasta. Joka kohdasta ripesin melko npeasti.

    • onniminni

      Telttailimme paljon tulevan mieheni kanssa ennen lasten syntymistä. Muun muassa lähellä Nordkappia yövyimme. Piti vielä verestää noitta muistoja kunhan molemmat olisimme eläkkeellä, mutta sitä aikaa en saanut kokea. Miesystävän kanssa ehdimme reissata mm. Suomessa paljon. Yövyimme hotellissa. Olen myös yöpynyt suuressa teltassa, jossa oli kamina keskellä.

    • ei nestori

      Teillä on hyviä muistoja, nuoruudessamme se oli yleistä ja niitä mullakin polvenkorkuisesta asti.
      Ette taida enään niitä tehdä, minäpä olen nukkunut tänäkin kesänä toistakymmentä yötä ja jos ilmat sallii ensi viikolla suunitteilla vajaa viikon reissu saareen saimaalla.

    • Lorena*

      Eilen oli todella ikimuistoinen päivä kun virkasisar tuli yllätyskäynnille suoraan Norjan Alta´sta. Jäädessään eläkkeelle 60v hakeutui Norjalaiseen sairaalaan töihin. Kuinka ollakaan, ihka oikea sydänkäpynen löytyi hiukan vanhemmasta kalastaja miehestä, siellä on vierähtänyt jo yli 15v. Oikein vekkuli kaveri on kalastaja.

      Muistan miten me 2 lapsen kanssa retkeilimme kalottialueella, yövyttiin satunnaisissa majataloissa ja teltassa. Koko alue on yhtä samaa käkkyräistä vaivaiskoivu aluetta, meren rannoilla puurakenteisia kalastajien koteja, ikkunoissa roikkui 3 kynttilää jotka tervehtivät syyspimeällä palaavia kalstajia koteihin. Koirat haukkuivat pihoilla.

      Matka jatkui aina Hammerfestiin saakka, oli silloin aika pienen oloinen puu rakenteinen kaupunki.Ei paljon viihdyttänyt kaupunki, tulihan sekin nähdyksi.
      Oma maa mansikka, paluumatkalla vietimme Sodankylässä pari päivää, lapset olivat täysin kyllästyneitä koko matkaan. Päätimme ajaa Rovaniemelle josta matkustimme makuuvaunussa Riihimäelle noin 12 tuntia.

      Tällaiselle koettelemusten reissulle eivät lapset enää halunneet lähteä.Joten retkikohteet muuttuivat partio-, ja jalkapalloleireiksi.
      Lapin luontoa olen usein ruska-aikaan ja talvisilla hiihto retkillä käynyt ihailemassa.kevät talven tykkylumiset puut, ovat ihailtavia puhumattakaan syksyn ruskan väriloistosta.

      Virkasisar viihtyy mainiosti kullannuppunsa kainalossa Altassa, ei ole haluja palata synnyinseudulle.

      https://www.youtube.com/watch?v=xIuUzZ27wi0

      Tosin nuotioilla on aikaa vietetty aikoinaan, Trangia keitin ollut kovassa käytössä, porokahveja keitelty, mukava on kaivaa menneiden reissujen muistoja mieleen.

    • Muurame city

      Kun kansa vaurastui, matkaperävaunuja alkoi tulla loma-aikoina teille, joskus ihan letkaksi asti. Tien tukoiksi niita manasivat. Niistä oli kuitenkin enemmän turvaa vaikka pienemmän trombin sattuessa.
      Tänäkin kesänä sellainen hajotti leirintä-alueen Keski-Suomessa päin. Kun puita alkaa kaatumaan matkaperävaunun tai vetovaunujen päälle, sehän on katastrofi

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      63
      6093
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      25
      3866
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      252
      2218
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      1870
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      26
      1313
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      95
      1276
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1067
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      54
      1010
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      76
      949
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      888
    Aihe