2,5-3 vuotiaiden kehitys

Mikä normaalia

Tuntuu, että kaikki tuon ikäiset ovat jo pikku "neroja".
Osataan luistella, pyöräillä, hyppiä jne.
Osataan puhua täydellisesti.
Osataan värit,kirjaimet, muodot ja numerot.
Pukea ja riisua.
Tehdä 50 palan palapelejä.
Ja kaikkea mahdollista!:)

Ja sehän on siis vain hienoa, mutta välillä vähän tuppaa mietityttämään oman tytön kehitys, että onko ok?

Tyttö on siis 2,6 vuotta ja vielä toistaiseksi kotihoidossa.

Jaksaa kävellä pitkiä matkoja, seisoo yhdellä jalalla ja pitää kovasti tanssimisesta, rytmitajua löytyy, osaa heittää ja potkia palloa.
Ei kuitenkaan osaa hyppiä, pyöräillä, portaat kävelee ylös jos kaide vieressä tai kädestä kiinni pitäen, juokseminen on myös sellaista ankkamaista.eikä ole kiinnostunut kiipeilystä.

Osaa syödä siististi ja itsenäisesti.
Puhuu pitkiä lauseita ja ymmärtää sanojen eri muotoja esim kauppa, kauppaan, kaupassa jne.
Välillä kuitenkin kirjaimet vielä vaihtaa paikkaa ja r,s ja d puuttuu kokonaan vielä.
Ymmärtää käsitteitä esim pieni,iso, ylhäällä, alhaalla, vieressä, hiljaa,kovaa jne.
Puhe on suurimmaksi osaksi selkeää ja ymmärrettävää, mutta ei läheskään "täydellistä".
Joskus myös leualla on pari "kuolapisaraa" kun oikein tohkeissaan selittää.

Pukemisesta ei ole lainkaan kiinnostunut, riisuminen on alkanut sujua hiljattain.
Vaipat jätti kokonaan pari kuukautta sitten, vahinkoja ei ole käynyt.

Ymmärtää hienosti puhetta ja keksii paljon tarinoita. Tykkää kirjoista ja "lukee" myös kuvia katsomalla.
Ei ole kiinnostunut paljoakaan palapeleistä tai rakentamisesta.
Tekee vielä nuppipalapelejä ja osaa tavallisista palikoista tehdä tornin, mutta Legot tai dublot eivät kiinnosta ollenkaan.

Osaa väreistä mustan,punaisen ja harmaan.
Tietää joitain numeroita, mutta laskee vain "yy kaa".
Ei tiedä kirjaimia.
Muodoista tietää pallon.
Eläimet osaa kaikki, myös erikoisemmat.
Osaa piirtää viivoja ja palloja, kynäote hallussa.

Kuulostaako tälläinen kehitys iänmukaiselta?
Välillä mietityttää esikoisen äitinä, että pitäisikö jo tämän ikäiselle käydä "opettamaan" jotain kirjaimia tai numeroita?
Kaikken tömän ikäiset vaan tuntuvat osaavan kaiken ja oma taas osaa mitä osaa:)

4

132

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • her45

      Aikalailla kuulostaa normaalille, enhän toki mikään asiantuntija ole. Jos huolestuttaa, niin puhu neuvolassa, sieltä saat varmat vastaukset.

      Omien kokemusten pohjalta meidän esikoinen oli enemmän kielellisesti "lahjakas" tuossa iässä ja hyvin arka liikunnallisissa jutuissa. Joskus 4v jälkeen otti sitten sillä puolella huimasti kiinni ja nyt on varsinainen apina ja ihan ikätasollansa niissä jutuissa.

      Kuopus taas on enemmän ollut semmoinen liikkumistyyppi. Kohta 3v:tä ei kuitenkaan kotona kiinnosta pukeminen (hoidossa kyllä pukee jariisuu), puhuu hyvin ja ymmärtää hyvin puhetta. Esikoisen kanssa jaksoi vielä laskea mitä värejä tai muotoja lapsi osaa ja opetella niitä leikin varjolla, mutta tämän toisen kanssa sitä vain havahtuu välillä, että ai se osaa jo tuonkin :D Numeroita luettelee kymmeneen ainakin (apua, enkö tosissaan ole asiaan huomiota kiinnittänyt sen enempää) On kova piirtelemään, pääjalkaisia tykkää rustailla. Vaipat on jäänyt pois, vahinkoja silti sattuu. Liikkumisessa on rohkeampi kuin siskonsa, mutta pyöräily ei hirveästi innosta. Tykkää tehdä dubloista kasoja ja kasaa yhdessä muutaman palan palapelejä.

    • huoli pois

      Muut vanhemmat saattavat liioitella pilttinsä taitoja. Ota se huomioon. Eivät todellakaan kaikki parivuotiaat tunne kirjaimia. Itse asiassa harvempi osaa ja tämähän on hyvin paljon kiinni siitä, onko kirjaimia opetettu.

      Esikoinen ei meillä jostain syystä osannut polkea koskaan apupyörien kanssa, mutta lähtikin ilman appareita pyöräilemään jo kolmivuotiaana. Eli voi mennä niin sykäyksittäin kaikki kehitys.

      Minusta tyttäresi kuulosta TÄYSIN normaalilta lapselta. Monella on vaipat tuossa vaiheessa, eivät puhu juuri mitään jne. Useimmista niistäkin tavallisia ihmisiä tulee.

    • kolmen äitee

      Meillä lapset olivat liikunnallisesti lahjakkaita ja alkoivat puhua aikaisin ja jättivät vaipat pois aika tarkkaan 2-vuotissynttäreiden tienoilla. Kynäote = pinsettiote löytyi jo 1v -neuvolassa. Lapsista kesällä syntynyt osasi luistella jo 2½-vuotiaana, talvella syntyneet pyöräilivät ilman apupyöriä 2½ vuoden iässä. Meillä ei lapset osanneet tuossa iässä itse pukea, koska aamuisin oli niin kiire hoitoon, että ei ollut aikaa antaa lapsen pukea. Ts. en siis tiedä olisiko he osanneet itse pukea. :D

      Meillä ei hirveästi panostettu lukemisen ja laskemisen opetteluun, koska ajattelin, että nämä taidot ehtii myöhemminkin oppia. Yksikään lapsistamme ei osanut lukea mennessään kouluun. Toisaalta koulussa he eivät pitkästyneet, kun oli opeteltavaa ja motivaatio opiskeluun säilyi. Itse osasin hyvin lukea ja laskea, kun menin ekalle ja minua kiusattiin 2-luokkalaisten taholta, koska olin heitä taitavampi. Meillä oli yhdysluokka eli 1- ja 2-luokka yhdessä. :(

      Me aikuiset opetamme lapsille erilaisia asioita ja lapsilla on omat erityisosaamisensa. Äidin ja isät eivät pahemmin retostele niistä taidoista, joita lapsella ei vielä ole, vaan kerromme vain mitä he jo osaavat.

    • Äippä:):)

      Olen kolmen oman lapseni kanssa todennut sen, että jokainen lapsi oppii asiat omaan tahtiinsa. Ja neuvolassa voi ottaa puheeksi jos on jotain huolta lapsen kehitykseen liittyen. Nyt kun parilla kaverilla on muksut (esikoiset) niin on hellyyttävää ja joskus jopa huvittavaa seurat heidän hössötystään kun lapset ovat oppineet jotakin uutta. Taisinpa olla itsekin samanmoinen oman esikoisen kanssa:)
      Se on totta, että kun jotkut äidit hössöttävät että kun meidän lapsi oppi sitä ja tätä jo niin varhain niin tulee joskus mieleen niinkuin ne lapset olisivat jotain supermuksuja. Kyllähän sitä silloin alkaa miettiä, että miksi se oma lapsi ei välttämättä osaa sitä ja tätä vaikka lapsi olisikin ikätasoonsa nähden normaali kehityksessään.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1635
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      80
      1285
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      92
      1190
    4. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      3
      1126
    5. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      140
      1121
    6. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      586
      1049
    7. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      21
      1001
    8. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      942
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      12
      927
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      11
      804
    Aihe