HARMAA TALOUS

kokoomusryhti

No niin son ministeri Laura Räty ( kok) sit harmaan talouden torjuntatyöryhmässä. Hyvä tulee. Kauanko nää saa istua ministerin pallilla ? Itte kiertäneet veroja niin paljon ko ehtineet. Nyt ne töllössä naamottaa...häpeisivät ees...? Ajo Kevan Ailuksen pellolle..oltiin niin moralinvartijoita et..

26

137

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kokoomus on syöpä

      Sosiaali- ja terveysministerin, jos kenen pitäisi olla kiinnostunut tavallisesta kansasta.
      Mutta nytpä meillä onkin tässä ministerin pestissa henkilö, joka on todella kova, osaamaton ja erittäin moraaliton henkilö, joka viis veisaa miten kansalla menee.
      Räty pokkana latelee tulemaan, mistä säästetään jne. osallistumatta mitenkään säästötalkoisiin. PÄINVASTOIN, itse loisii ja kiertää veroja ja maksattaa ne meillä kansalaisilla.

      • kyikärmeitäneton

        ja pääministeri Stubbi tukee ja toivottelee tsemppiä ja ymmärtää, kuka hallituksessa ymmärtäisi alle 2600 kuukaudessa tienaavia ja varsinkin pitkäaikaistyöttömiä...itsekkäitä paskiaisia nää ministerit


    • mr.Monopoly. .. . .

      Juu, työssäkäyville pitää antaa kuponkeja palkkioksi, joita ei voi vaihtaa rahaksi
      Mut Harmaantalouden aiheuttaa köyhyys, oho, se ei taidakaan tuolla korjaantua. ^^

    • rajaloukkaus

      Pittää äänestää kokkoomusta. On tulevaisuuski musta. Että ne kehtaa..ja tyhmä kansa kannattaa.Kokkari Ministerit pääministeriä myöten pallistele punaiset housut jaloissa virallisissa tilaisuuksissa..On sitä aikoihin elelty. Arvovalta ja maan asiotten hoito ?

    • hoh hoijaa.......

      Naapurin pers aukinen taksirenki äijä on kokoomuslainen, luulee että rikkaus voi "tarttua" kokoomusta äänestämällä.

      Tällaisia idiootteja on, ikävä kyllä, aika paljon.

    • Gott Nat

      Hej,Rikas,tai tyhmä,hoh hoijaa.

    • verotonta bensaa

      Niin kyllä uskottavuuden puute näkyy vaivaavab lähinnä persuja ja kristillisiä, saivat kyselyssä huonoimmat tulokset asiasta. Monikaan ei pidä Soinia uskottavana, ja ovat oikeassa.
      Räty selvitti omat asiansa hyvin selvästi, hän se oli lopettanut verokikkailun heti kun siirtyi pois yksityissektorilta. Eli selkärankaa löytyi kyseiseltä ministeriltä.
      Kansa joka hakee venäjältä verotonta polttoainetta on kärkäs tuomitsemaan omat ministerinsä samoista puuhista, eli verokikkailuista. Köyhän kansan oma verokikkailu, eli verottoman polttoaineen käyttö on täysin ministerin entiseen toimintaan verrattavissa. Hän on oman kikkailunsa lopettanut jo vuosia sitten, entäs täällä jeesustelevat kansalaiset ?

    • aika koittaa

      Kansa ei kohta kestä tätä kokoomuspainajaista. Se kyykyttää tavallisia ihmisiä mut ite ne kiertää veroja niin paljon ko ehtivät. Sit ne nostaa maksuja ja veroja , ei kuitenkaan kaikkia veroja. Ne ei korota niitä veroja joka koskisi rikkaisiin vaan niitä jotka tavallinen kansalainen maksaa. Koskahan suomalaisten silmät aukee ? Persaukiset ne vaan kokoomusta äänestää ja kokkarikeikarit nauraa partaansa.

    • turhaa mölyä tyhjäst

      Kerrotko hieman konkreettisesti niistä veroista jotka ei noita rikkaita koske.

      Onneksi suurin osa kansasta on sen verran fiksua väkeä, että jotkut persujen jutut jää omaan arvoonsa, vai mikähän aika sieltä sinun mielestä koittaa ?

      • vasenta yks kas

        No ko ne siirtää varansa veroparatiiseihin eikä maksa veroja lainkaan. Sit ne kikkailee tytäryhtiöittensä kanssa niin et ei taaskaan jää verotettavaa jne...Ei tavalliset palkansaajat voi näin tehä. Kokoomus on juuri se puolue joka jarruttaa kaikkea millä saataisiin kaikki "samalle viivalle" verotuksessa. Jos kaikki tulot mitä Suomessa saadaan aikaan veroitettaisiin tasapuolisesti niin rahat riittäs vanhusten ja sairaiden hoitoon ja lasten hyvään koulutukseen.


    • Lääkettä haavaan

      Rädyllä on ollut selkeä veronkierto tarkoitus toimiessaan lääkärinä. Tänään häntä haastateltiin aiheesta. Hän kertoi verohyödyn olleen muutamia satasia vuositasolla.
      Sitä ei toki usko kukaan, mutta lausunto osoittaa kuinka tyhminä hän pitää tavallista kansaa.

      Kaikki koulutukset Suomessa ovat ilmaisia. Myös terveyspalvelut ovat lähes ilmaisia.
      Nämä kaikki maksetaan erilaisilla verotuloilla. Nyt kun kukaan , erityisesti kokoomuslaiset, ei enää halua maksaa veroja on näitä ilmaispalveluja lähdettävä purkamaan koska velkaa ei voi enää lisätä.

      Myös julkinen sektori on järjesteltävä uudelleen muiltakin osin kuin sote. Kouluissa on luokkakokoja kasvatettava, opettajien määrää vähennettävä ja heidän lomansa ja vapaansa harmonisoitava muiden työntekijöiden lomien kanssa.

    • ei nyt ihan noin

      Räty kyllä on maksanut veroja, nähtävästi myös moninkertaisesti tavalliseen palkansaajaan verrattuna.
      Kun on ensin toiminut virassa ja samalla tehnyt firmansa nimíin sivutöitä. Osinkohan ei ole verotonta tuloa. Tosin siitä maksetaan hieman vähemmän veroa kuin palkkatulosta, mutta ensin on firman kerättävä tuloa, mistä sitä osinkoa voidaan nostaa. Firma taas maksaa tuloksesta veroa, joten ei tässä mistään veropakolaisesta ole kyse. Kyseinen toiminta on ollut täysin laillista, ja hyvinkin yleistä lääkäreillä, juristeilla ja muilla yksityisyrittäjillä.
      Lääkettä haavaan nimimerkki ei oikein taida hahmottaa todellisuutta, kärjistys kirjoituksessa menee sen verta pieleen.
      Ilman näitä yrittäjiä, ei Suomessa olisi juuri töitä kenellekään. Nämä ihmiset joilla on ollut mahdollista nostaa osinkoja, ovat kaikki niitä, joilla on oma yritys. Sen on myös oltava tuottava, ennen kuin mitään osinkoa voidaan edes nostaa.

      • Lääkettä haavaan

        Kyllä Räty on maksanut veroja, aivan varmasti. Ja veroja hän on kiertänyt laillisesti, sekin on totta.

        Nyt vain on niin, että kansan oikeustaju ei ymmärrä sitä, että muutoinkin Suomen mittakaavassa huippupalkkaa nauttiva henkilö kierrättää lisätulonsa holdingyhtiön kautta välttääkseen veronmaksun.

        Nyt tarvitaan lakimuutos joka tukkii tälläiset porsaanreiät. Suomen valtion talous on nyt niin huonossa jamassa että kaikki verotulot tarvitaan jotta edes osa tästä hyvinvointiyhteiskunnasta voidaan säilyttää.


      • lääkettä itsellesi
        Lääkettä haavaan kirjoitti:

        Kyllä Räty on maksanut veroja, aivan varmasti. Ja veroja hän on kiertänyt laillisesti, sekin on totta.

        Nyt vain on niin, että kansan oikeustaju ei ymmärrä sitä, että muutoinkin Suomen mittakaavassa huippupalkkaa nauttiva henkilö kierrättää lisätulonsa holdingyhtiön kautta välttääkseen veronmaksun.

        Nyt tarvitaan lakimuutos joka tukkii tälläiset porsaanreiät. Suomen valtion talous on nyt niin huonossa jamassa että kaikki verotulot tarvitaan jotta edes osa tästä hyvinvointiyhteiskunnasta voidaan säilyttää.

        Jos siltä vaahtoamilta olisit asiaan perehtynyt, niin tietäisit lainmuutoksen astuneen voimaan jo muutamia vuosia sitten. Mutta eihän lynkkausporukka ennenkään ole mitään kuunnellut.


      • Lääkettä haavaan
        lääkettä itsellesi kirjoitti:

        Jos siltä vaahtoamilta olisit asiaan perehtynyt, niin tietäisit lainmuutoksen astuneen voimaan jo muutamia vuosia sitten. Mutta eihän lynkkausporukka ennenkään ole mitään kuunnellut.

        Tutkippas paremmin pykälät. Porsaanreikää kyllä pienennettiin vaan ei tukittu. Edelleen sama peli jatkuu ja voi hyvin.

        Tiedätkö termin moraali ja ymmärrätkö sen merkityksen? Räty tuli pasuunat soiden julkisuuteen Kevan tapauksessa ja hoiti Ailuksen pihalle hommastaan. No, onhan tämä hieman erilainen tapaus kun tämä tehtiin ennen julkisen viran vastaanottamista, mutta kertoo kyllä perimmäisestä luonteenlaadusta ja moraalista jotakin.

        Mitä tulee vaahtoamiseen, niin totean vain, että taitaapi olla siellä toisella puolella se vaahtoaminen. Siis se koira älähtää johon kalikka kalahtaa.


    • turhaa lätinää vain

      Ei hän ole välttänyt veronmaksua, vaan lain puitteissa minimoinut sen. Kansan oikeustaju kestää mitä vaan itseltään, mutta ei naapurilta, niinhän tuo menee.
      Jos itse haetaan verotonta polttoainetta ja viinaa, niin ei se mitenkään eroa jonkun lääkärin verosuunnittelusta. Jokainen kansalainen minimoi veronmaksun sen puitteissa mitä pystyy, se on aivan sata varmaa se.
      Kun nykyinen ministeri on sen tehnyt, ennen yhteiskunnan palvelukseen ryhtymistä, niin asiasta on kyllä tehty oikein populismin kukkanen. Harmaa talous on eri asia, kuin laillinen verojen minimoiminen. Vielä kun asia on tapahtunut jo viimevuosikymmenellä, niin on hiukan ajojahdin makua asiassa.

      • Sutkijooseppi

        Veroton polttoaine ja viina on puuhastelua verokikkailuun verrattuna. Jos kaikille palkansaajille tämä mahdollistettaisiin, ei monta ropoa verottajan kirstuun kilahtaisi.


      • Eipä lätistä turhaa

        Ministereitä ja muita julkisissa viroissa toimivia, joiden pitäisi tehdä kansakunnan parhaan edun mukaisia päätöksiä toki seurataaan ja vieläpä tarkalla silmällä.
        Vertaat tuossa jotain Viron viinakeikkaa tai itärajan tuntumassa asuvien polttoaineen hakureissuja näihin ns. "verosuunnittellijoihin". Olet kyllä aivan pihalla. Näitä asioita ei voi verrata keskenään. Nämä verosuunnittelijat tekevät vuositasolla satojen tuhansien eurojen tilin riippuen tietenkin tapauksesta. Polttoaine ja viinakeikkailijat jäävät satoihin euroihin vaikka toiminta olisikin aktiivista.
        Nämä verokikkailut olisi helppo lopettaa jos siihen vain olisi päättäjillä tahtoa. Näin ei kuitenkaan valitettavasti ole koska Suomen suurin puolue Kokoomus ei halua asiaan puuttua. Sitten seuraa kysymys miksi. No tietysti siksi koska kyseistä puoluetta kannattavat juurikin nämä verokikkailijat ja myös osa puolueen edutajista harrastaa tätä ainakin moraalisesti tuomittavaa toimintaa.


    • Kok,Rkp=rosvot

      ●Muistio: Kokoomus ja RKP jarruttavat harmaan talouden torjuntaa

      Yhteiskunta 10.06.2011
      Susanna Kuparinen & Jari Hanska

      Fifille vuodettu muistio paljastaa, että kokoomus ja RKP jarruttivat hallitusneuvotteluissa harmaan talouden valvontaa ja ehkäisyä. Puolueiden neuvottelijat vaativat poistoja keskeisimpiin toimenpiteisiin.

      Fifi sai haltuunsa hallitusneuvotteluista viisisivuisen muistion (PDF-tiedosto). Kyseessä on harmaan talouden työryhmän pohjapaperi, joka paljastaa työryhmän neuvotteluasemat 25. toukokuuta, viikkoa ennen kuin kuuden puolueen pohjalta käydyt neuvottelut katkesivat.

      Työryhmän puheenjohtajana toimi Jukka Gustafsson (sd.) ja työryhmään osallistui edustajia jokaisesta kuudesta hallitusneuvotteluihin osallistuneesta puolueesta. Sosialidemokraattien laatimaan pohjapaperiin on kirjattu lukuisia ehdotuksia harmaan talouden ja talousrikollisuuden torjumiseksi sekä sijoitustoiminnan avoimuuden edistämiseksi.

      Muistion perusteella vasemmistoliitto, vihreät ja kristilliset tukivat demareiden esitystä. Sen sijaan kokoomus ja RKP vaativat useiden kohtien poistamista kokonaan tai niiden muuttamista.

      Kokoomus ja RKP asennoituvat nihkeästi muun muassa viranomaisten tietojen saannin helpottamiseen, ulkomaisten yritysten ja työntekijöiden verovalvontaan ja sijoitusten läpinäkyvyyteen.

      Kokoomus esimerkiksi ei halua antaa työsuojeluviranomaisille oikeutta tarkistaa, että työntekijöiden "palkkaus on työpaikkaa koskevan työehtosopimuksen mukainen".

      Rakennusalalla on pidetty ongelmallisena työsuojeluviranomaisten hampaattomuutta valvontatehtävissä. Urakat valuvat yrityksille, jotka käyttävät usein ulkomailta tuotua alipalkattua työvoimaa. Kokoomuksen vaatimus heikentää kotimaisten pienten ja keskisuurten yritysten kilpailuasemaa.

      Fifille toimitettu muistio osoittaa, että kulisseissa on valmisteltu hallitusohjelmaa, jossa suurin puolue kokoomus pyrki vesittämään lähes kaikki valvontaa tiukentavat toimenpiteet RKP:n säestämänä.

      Harmaan talouden työryhmän pohjapaperissa esitetään esimerkiksi seuraavaa:

      "Suomalaispankkeja, jotka hallinnoivat hallintarekisteröityjä tilejä, edellytetään selvittämään sijoittajien todellinen henkilöllisyys."

      Kokoomus vaati kohdan poistettavaksi.

      RKP vastustaa viranomaisrekistereiden jakamista kaikkien harmaan talouden torjuntaviranomaisten käyttöön.

      "Se olisi toiminut aivan liian tehokkaasti harmaata taloutta vastaan", harmaan talouden tutkija Markku Hirvonen kommentoi tuoreeltaan Fifille.

      Syynä RKP:n linjauksille Hirvonen näkee puolueen taustavaikuttajat, kuten Björn Wahlroosin kaltaiset suursijoittajat.

      Varovaisten arvioiden mukaan Suomi menettää kansainvälisen sijoitustoiminnan veronkierron seurauksena 800 miljoonaa euroa vuodessa. Yksi syy on se, että ulkomaisten sijoitusyhtiöiden ei tarvitse ilmoittaa Suomen veroviranomaisille sijoittajien henkilöllisyyttä.

      Pohjapaperissa tilanne pyrittiin korjaamaan:

      "Suomessa toimivilta etävälittäjiltä vaaditaan vuosi-ilmoitukset sijoituksista".

      Sama velvoite on jo Ruotsissa käytössä, mutta RKP vaati kohdan poistettavaksi.

      Sijoitustoiminnan läpinäkyvyyden kannalta oleellista olisi lisätä viranomaisten tiedonsaantimahdollisuuksia. Hallintarekisteröinnin laajentaminen suomalaisiin sijoittajiin vaikeuttaa tiedonsaantia.

      Pohjapaperissa vaaditaan, että viranomaisten mahdollisuuksista saada tietoja huolehditaan. RKP kuitenkin lisäsi vaatimukseen varauksen: "vaarantamatta suomalaisten yritysten kilpailuasemaa".

      "Eli harmaata taloutta saa vaikka kasvattaa, jos se parantaa suomalaisten yritysten kilpailuasemaa", Hirvonen toteaa.

      Viime hallituskaudella Suomi solmi valtiovarainministeri Jyrki Kataisen johdolla useita kymmeniä tietojenvaihtosopimuksia. Jos suomalainen sijoittaja piilottaa omistuksensa veroparatiisiin, verottaja voi sopimusten nojalla vaatia tietoja henkilöiden sijoituksista ja tuloista eri maissa.

      Tähän päivään mennessä sopimuksia ei ole kertaakaan käytetty. Sopimusten käyttö koettiin monimutkaiseksi ja yksilöityjä tapauksia, jossa tietoja olisi voitu pyytää, ei tullut eteen.

      Pohjapaperissa ongelmaan puututtiin:

      "Kansainvälisissä verosopimuksissa edellytetään automaattista verotietojen vaihtoa".

      Kokoomus kuitenkin ehdotti kohdan muuttamista muotoon edistetään. Näin vaatimus konkreettisista toimenpiteistä katosi.

      Muistio osoittaa, kuinka kokoomuksen neuvottelijat yrittävät liudentaa sitovat vaatimukset epämääräisiksi lupauksiksi ja suosituksiksi.

      • Kok,Rkp=rosvot

        Pohjapaperiin on listattu useita uusia velvoitteita ulkomaisille yrityksille, kuten ennakkoilmoituksen tekemistä Suomen veroviranomaisille, jos yritys lähettää Suomeen työntekijöitä. Kokoomus pyyhkäisi kaikki toimenpiteet lyhyellä muotoilulla, jossa puolue ehdottaa ainoastaan nykyisten säännösten tehostamista.

        Kokoomus politikoi taitavasti ja ehdottaa muutaman kiistakohdan siirtämistä kolmikannan käsiteltäväksi. Kolmikannassa istuvat työnantaja- ja työntekijäjärjestöt yhdessä hallituksen kanssa. Tällä menettelyllä ärhäkämmät aloitteet saadaan kuihdutettua kompromisseiksi tai haudattua loppumattomien selvittelyryhmien alle.

        Esimerkiksi edellisellä hallituskaudella säädettyä tilaajavastuulakia pidetään tehottomana, koska se tehtiin kolmikantatyönä. Lopputulos oli hampaaton laki.

        Pohjapaperista löytyy muutamia kohtia, jotka kokoomus ja RKP ovat jättäneet rauhaan. Hakasulkeiden keskeltä pilkottaa lause, jonka ympäriltä on vaadittu poistettavaksi kaikki konkreettiset toimenpiteet:

        "Suomi toimii eturintamassa kansainvälisen veronkierron lopettamisessa", lauseessa sanotaan.

        "Se on lähes liikuttavaa", Hirvonen kiteyttää.

        Ruotsalaisen kansanpuolueen neuvottelijana harmaan talouden työryhmässä istui pietarsaarelainen kansanedustaja, pankkijuristi Anna-Maja Henriksson. Hän on toisen kauden kansanedustaja.

        Anna-Maja Henriksson, onko harmaa talous mielestäsi vakava asia?

        "Tietysti se on tänä päivänä ongelma Suomessa kuten monessa muussakin maassa. Meidän on syytä tehdä kaikkemme, jotta harmaa talous eli svart ekonomi, saadaan aisoihin. Siihen ei ole yksinkertaista reseptiä."

        "Matkailu- ja rakennusalalla ongelma on erityisen suuri. Yksi käytännön asia, josta on jo aiemmin ollut yksimielisyyttä on se, että jokaisella rakennustyömiehellä pitää olla tunnistekortti ja veronumero. Riippumatta hallituspohjasta tätä kannattavat kaikki."

        Mitä mieltä olet hallintarekisteröinnin laajentamisesta?

        "Meidän pitää pyrkiä mahdollisimman avoimeen järjestelmään. Samalla on myös otettava huomioon mikä on järjestelmä muualla, ettei naapurimaahan valu kaikki rahat."

        Puhut viranomaisvalvonnan tiukentamisesta ja avoimuudesta. Miksi RKP:n edustajana kuitenkin vaadit neuvotteluissa esimerkiksi sitä, että harmaan talouden viranomaisvalvonnan rekisteritietoja ei saa jakaa kaikkien valvontaviranomaisten kesken?

        "Mistä sä olet kuullut tuollaista?"

        Tässä se lukee mustaa valkoisella työryhmänne muistiossa, joka on päivätty 25. toukokuuta.

        "Se työ oli silloin pöydällä."

        Niin, mutta olette vastustaneet valvonnan tiukentamista.

        "Työ oli keskeneräinen."

        Miksi Suomessa toimivilta etävälittäjiltä ei saa vaatia vuosi-ilmoitusta?

        "Mulla ei ole nyt papereita tässä."

        Te olette sananmukaisesti vaatineet niin.

        "Mistä sä olet saanut nämä tiedot?"

        Ei vaikuta siltä, että ajaisitte laajempaa avoimuutta.

        "Mä en kommentoi."

        Kokoomuksen kantoja harmaan talouden työryhmässä ajoivat sisäministeri Anne Holmlund ja kansanedustaja Arto Satonen. Satonen kieltäytyi kommentoimasta, Holmlundia ei tavoitettu. Sen sijaan eduskunnan väliaikainen puhemies Ben Zyskowicz (kok.) ei kuulunut työryhmään, mutta suostui kommentoimaan aihetta kokoomuksen puolesta.

        Kokoomus haluaa poistaa hallitusohjelmasta muun muassa sen, että suomalaiset pankit velvoitetaan selvittämään hallintarekisteröityjen tilien todelliset omistajat. Onko kyseessä kokoomuksen virallinen linja?

        "Tämä on kesken jääneiden neuvotteluiden keskeneräinen muistio. En halua millään tavoin kommentoida."

        "Pankkisektori on nähnyt, että hallintarekisteröinti on tärkeä juttu. Finanssialan keskusliitto (FK) voi kertoa etujärjestönä, että miksi se tässä hallintarekisteriasiassa on ollut sitä mieltä kuin on ollut."

        Mutta tässä muistiossa kyse on nimenomaan kokoomuksen kannoista. Vai ovatko kokoomuksen edustajat saaneet ohjeistuksen Finanssialan keskusliitolta?

        "Ei, sanoin, että kokoomus ei kommentoi keskeneräisiä hallitusneuvotteluja millään tavoin. Tää on piste siihen."

        "Jos demareilla on joku pohjapaperi, joka on edustanut jotain ajattelua, niin pankkisektori ja sen edustaja Finanssialan keskusliitto ovat varmasti valmiita kertomaan omat näkemyksensä asioista."

        "Nää asiat saattaa olla tai saattaa olla olematta edelleen pöydällä, eikä me haluta käydä tätä neuvottelua julkisuuden kautta."

        Vaikka kyse on välimuistiosta, puolueiden erot harmaan talouden torjunnassa ovat selkeät. Vastakkainasettelu näkyy aika hauskalla tavalla.

        "En ole varma, onko tulkintasi oikea. Jos harmaan talouden torjumiseksi tehtäisiin kokoomuslainen muistio, jonka konkreettisia ehdotuksia demarit tai vihreät eivät hyväksyisi, niin se ei kerro mitään siitä, etteivätkö nämä puolueet olisi valmiita toimimaan harmaata taloutta vastaan. Mutta ne saattavat olla sitä mieltä, että keinot eivät ole hyviä."

        "Keinoista jonkun ongelman ratkaisemiseksi ei voi päätellä mitään siitä, miten joku puolue, tässä tapauksessa kokoomus, suhtautuu harmaan talouden torjuntaan."

























        __


      • Kok,Rkp=rosvot
        Kok,Rkp=rosvot kirjoitti:

        Pohjapaperiin on listattu useita uusia velvoitteita ulkomaisille yrityksille, kuten ennakkoilmoituksen tekemistä Suomen veroviranomaisille, jos yritys lähettää Suomeen työntekijöitä. Kokoomus pyyhkäisi kaikki toimenpiteet lyhyellä muotoilulla, jossa puolue ehdottaa ainoastaan nykyisten säännösten tehostamista.

        Kokoomus politikoi taitavasti ja ehdottaa muutaman kiistakohdan siirtämistä kolmikannan käsiteltäväksi. Kolmikannassa istuvat työnantaja- ja työntekijäjärjestöt yhdessä hallituksen kanssa. Tällä menettelyllä ärhäkämmät aloitteet saadaan kuihdutettua kompromisseiksi tai haudattua loppumattomien selvittelyryhmien alle.

        Esimerkiksi edellisellä hallituskaudella säädettyä tilaajavastuulakia pidetään tehottomana, koska se tehtiin kolmikantatyönä. Lopputulos oli hampaaton laki.

        Pohjapaperista löytyy muutamia kohtia, jotka kokoomus ja RKP ovat jättäneet rauhaan. Hakasulkeiden keskeltä pilkottaa lause, jonka ympäriltä on vaadittu poistettavaksi kaikki konkreettiset toimenpiteet:

        "Suomi toimii eturintamassa kansainvälisen veronkierron lopettamisessa", lauseessa sanotaan.

        "Se on lähes liikuttavaa", Hirvonen kiteyttää.

        Ruotsalaisen kansanpuolueen neuvottelijana harmaan talouden työryhmässä istui pietarsaarelainen kansanedustaja, pankkijuristi Anna-Maja Henriksson. Hän on toisen kauden kansanedustaja.

        Anna-Maja Henriksson, onko harmaa talous mielestäsi vakava asia?

        "Tietysti se on tänä päivänä ongelma Suomessa kuten monessa muussakin maassa. Meidän on syytä tehdä kaikkemme, jotta harmaa talous eli svart ekonomi, saadaan aisoihin. Siihen ei ole yksinkertaista reseptiä."

        "Matkailu- ja rakennusalalla ongelma on erityisen suuri. Yksi käytännön asia, josta on jo aiemmin ollut yksimielisyyttä on se, että jokaisella rakennustyömiehellä pitää olla tunnistekortti ja veronumero. Riippumatta hallituspohjasta tätä kannattavat kaikki."

        Mitä mieltä olet hallintarekisteröinnin laajentamisesta?

        "Meidän pitää pyrkiä mahdollisimman avoimeen järjestelmään. Samalla on myös otettava huomioon mikä on järjestelmä muualla, ettei naapurimaahan valu kaikki rahat."

        Puhut viranomaisvalvonnan tiukentamisesta ja avoimuudesta. Miksi RKP:n edustajana kuitenkin vaadit neuvotteluissa esimerkiksi sitä, että harmaan talouden viranomaisvalvonnan rekisteritietoja ei saa jakaa kaikkien valvontaviranomaisten kesken?

        "Mistä sä olet kuullut tuollaista?"

        Tässä se lukee mustaa valkoisella työryhmänne muistiossa, joka on päivätty 25. toukokuuta.

        "Se työ oli silloin pöydällä."

        Niin, mutta olette vastustaneet valvonnan tiukentamista.

        "Työ oli keskeneräinen."

        Miksi Suomessa toimivilta etävälittäjiltä ei saa vaatia vuosi-ilmoitusta?

        "Mulla ei ole nyt papereita tässä."

        Te olette sananmukaisesti vaatineet niin.

        "Mistä sä olet saanut nämä tiedot?"

        Ei vaikuta siltä, että ajaisitte laajempaa avoimuutta.

        "Mä en kommentoi."

        Kokoomuksen kantoja harmaan talouden työryhmässä ajoivat sisäministeri Anne Holmlund ja kansanedustaja Arto Satonen. Satonen kieltäytyi kommentoimasta, Holmlundia ei tavoitettu. Sen sijaan eduskunnan väliaikainen puhemies Ben Zyskowicz (kok.) ei kuulunut työryhmään, mutta suostui kommentoimaan aihetta kokoomuksen puolesta.

        Kokoomus haluaa poistaa hallitusohjelmasta muun muassa sen, että suomalaiset pankit velvoitetaan selvittämään hallintarekisteröityjen tilien todelliset omistajat. Onko kyseessä kokoomuksen virallinen linja?

        "Tämä on kesken jääneiden neuvotteluiden keskeneräinen muistio. En halua millään tavoin kommentoida."

        "Pankkisektori on nähnyt, että hallintarekisteröinti on tärkeä juttu. Finanssialan keskusliitto (FK) voi kertoa etujärjestönä, että miksi se tässä hallintarekisteriasiassa on ollut sitä mieltä kuin on ollut."

        Mutta tässä muistiossa kyse on nimenomaan kokoomuksen kannoista. Vai ovatko kokoomuksen edustajat saaneet ohjeistuksen Finanssialan keskusliitolta?

        "Ei, sanoin, että kokoomus ei kommentoi keskeneräisiä hallitusneuvotteluja millään tavoin. Tää on piste siihen."

        "Jos demareilla on joku pohjapaperi, joka on edustanut jotain ajattelua, niin pankkisektori ja sen edustaja Finanssialan keskusliitto ovat varmasti valmiita kertomaan omat näkemyksensä asioista."

        "Nää asiat saattaa olla tai saattaa olla olematta edelleen pöydällä, eikä me haluta käydä tätä neuvottelua julkisuuden kautta."

        Vaikka kyse on välimuistiosta, puolueiden erot harmaan talouden torjunnassa ovat selkeät. Vastakkainasettelu näkyy aika hauskalla tavalla.

        "En ole varma, onko tulkintasi oikea. Jos harmaan talouden torjumiseksi tehtäisiin kokoomuslainen muistio, jonka konkreettisia ehdotuksia demarit tai vihreät eivät hyväksyisi, niin se ei kerro mitään siitä, etteivätkö nämä puolueet olisi valmiita toimimaan harmaata taloutta vastaan. Mutta ne saattavat olla sitä mieltä, että keinot eivät ole hyviä."

        "Keinoista jonkun ongelman ratkaisemiseksi ei voi päätellä mitään siitä, miten joku puolue, tässä tapauksessa kokoomus, suhtautuu harmaan talouden torjuntaan."

























        __

        Tarkennan vielä. Kun kysyin sinulta, että minkä takia kokoomus ei halua, että suomalaiset pankit velvoitetaan selvittämään hallintarekisteröityjen tilien todellisia omistajia, niin sä kehotat mua kysymään vastausta Finanssialan keskusliitolta?

        "En, en, tarkennat ihan väärin. En sanonut mitään sellaista. Sanoin, että kokoomus ei millään tavoin kommentoi näitä asioita."

        _______________

        Harmaan talouden ja hallintarekisterin historia

        Eduskunnan tarkastusvaliokunta julkaisi mietinnön viime joulukuussa, jossa harmaan talouden aiheuttamiksi veromenetyksiksi arvioidaan 4–5 miljardia euroa vuodessa. Ongelmat ovat keskittyneet erityisesti rakennusalalle, matkailu- ja ravintola-alalle sekä sijoitustoimintaan.

        Suomessa on käyty harmaasta taloudesta julkista keskustelua tänä keväänä, kun valtiovarainministeriön (VM) työryhmä valmisteli 500-sivuisen lakipaketin arvopaperimarkkinalainsäädännön uudistamisesta. Työryhmään kuului lähinnä finanssialan intressiryhmien edustajia.

        VM:n esityksessä ehdotettiin listaamattomien yritysten ja pörssiyritysten omistusten salaamista. Pörssiyrityksissä salaus tapahtuu hallintarekisteröinnin suojissa, mutta tähän asti se on ollut sallittua vain ulkomaisille sijoittajille. VM:n työryhmä ehdotti hallintarekisteröinnin laajentamista myös suomalaisiin sijoittajiin. Voima kirjoitti lakiehdotuksesta huhtikuussa.

        Toteutuessaan laki piilottaisi suomalaisten omistukset kotimaisissa yhtiöissä. Huolta on herättänyt etenkin poliitikkojen ja korkeiden virkamiesten omistustietojen katoaminen sekä veronkierron helpottuminen.

        Julkinen mielipide on kääntynyt hallintarekisteröintiä vastaan. Muun muassa MTV3:n 45 minuuttia -ajankohtaisohjelmassa haastatellut poliitikot puoluekantaan katsomatta irtisanoutuivat hankkeesta.

        VM, finanssiala ja hanketta tukeneet poliitikot ovat hälventäneet hallintarekisteröinnin laajentamiseen liittyviä pelkoja vakuuttamalla, että valvontaa tehostetaan ja viranomaisyhteistyötä kehitetään.

        Konkreettisia ehdotuksia ei ole vielä nähty.


    • Silmät aukee...

      Näin pelaa Kokoomus ja rantaruottalaisten puolue RKP yhteispeliä. Tämä on todella törkeää Suomen kansan ryöstöä!

      Onko tosi ettei tälle mitään voi tehdä?

    • Kalervo

      Kuten sanottu, niin harmaa talous kuin verotusasiatkin olisi helppo saada kuriin jos vain siihen olisi halua.

      Halun puute johtuu siitä, että edustajilla, erityisesti kokoomus ja RKP, on omia tarpeita estää se.

    • klkff

      Mitähän tuo rönsy harmaasta taloudesta on tässä keskustelussa ? Eikö kyse ole ollut verokikkailusta ? Siinähän Kataisen hallitus kiristi lakeja 2010 . tarkoitus oli hillitä lääkäreiden ja muutamien muiden ammattiryhmien tapaa, nostaa työperäistä tuloa kevyemmin verotettuina osinkoina.

      Harmaan talouden hillitseminen ei todellakaan ole mitään yksinkertaista hommaa. Pääosin harmaa talous on rakennus- ja ravintolabusineksissa. Näiden valvominen on kyllä vaikea työ, joka on vasta aluillaan.

      • Kalervo

        Viimeinen muutos kyllä auttaa asiassa aika tavalla kun rakennuttaja sai oman velvoitteensa.

        Verokikkailussa ollaan myös alkutaipaleella. Työtä on vielä paljon tekemättä, porsaanreikiä on vielä tosi paljon.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      161
      2746
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2006
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      22
      2001
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      89
      1806
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      68
      1557
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      19
      1313
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1212
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      10
      1201
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      36
      1188
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      9
      1171
    Aihe