Mielenterveyshäiriöt todella yleisiä!

Mun kodu armas.

Miksi vanhoillislestadiolaisten keskuudessa mielenterveyshäiriöt ovat todella yleisiä. Valtavan monella tuntuu olevan kaksisuuntaista mielialahäiriötä eri muodoissaan.. Vanhoillislestadiolaisuudessa kaksisuuntaista mielialahäiriötä esiintyy selvästi enemmän, kuin valtaväestössä yleisesti. Ja useimmiten äidit sairastavat sitä. Miksi?
Äitin "työ" on ilmeisen stressaavaa, hän useimmiten joutuu hoitaa lasten kasvatuksen, ruoan laiton, siivouspuolen, organisoinnin jne. Äidiltä vaaditaan valtavasti taitoja, mutta niitä ei arvosteta juurikaan. Ne nyt vain ovat normaaleja äideille kuuluvia tehtäviä!

Ei siinä, etteikö liikkeessämme myös isät vois joutua lujille. Mietitäämpä perhettä, missä isän palkka vain ei riitä valtavan perheen ylläpitämiseen. Kyllä siinä isälläkin voi mielenterveys olla koetuksella!

Äitilläni todettiin hiljattain kaksisuuntainen mielialahäiriö. Arvelen, että hänellä on ollut jo pitkään, kymmeniä vuosia kyseinen häiriö. Äitin on vaikeaa tunnustaa kyseistä häiriötä, hänhän on terve. Hän ei suostu hoitoihin, ei lääkityksiin, sillä hänen mukaansa koko sairaus on ihmisten keksimä.
Isällänikään ei kaikki linnut laula aina päänupissa. Isäni on toisinaan todella aggressiivinen, toisinaan oikea herrasmies. Perheemme on kuitenkin hyvin normaali perinteinen vanhoillislestadiolainen perhe, jossa eletään suhteellisen seesteistä elämää. Tosin me lapset olemme varustettu tosi huonoilla itsetunnoilla. Yksikään meistä ei ole menestynyt elämässä. Yhdellä jos toisellakin on ollut vakavia ongelmia elämässä. Vain muutama sisaruksista on menestynyt keskinkertaisesti.

Kun olen seurannut rakkaan kotisiionimme seurakuntapäiviä ja muita keskusteluiltoja, olen laittanut merkille, kuinka yleisiä mielenterveysongelmat todella ovat. Osa on omista mielenterveysongelmistaan ihan julkisesti avautunut. Osa ei tunnista sairauttaan, etenkään, kun maniavaihe on päällä. Myös muut, kuin kaksisuuntainen mielialahäiriö, ovat kohtalaisen yleisiä.
Tunnen lähipiiristäni useamman aspergerin, Add-henkilön ja useamman skitsofreenikon. Ja paljon sellaisia, joista voin maallikonakin epäillä olevan jotain häikkää.

Myös narsismi on huolestuttavan yleistä keskuudessamme. Toisaalta se on kaikkialla. Narsisteja ei välttämättä ole vanhoillislestadiolaisissa yhtään sen enempää, kuin muuallakaan. Vanhoillislestadiolainen narsisti voi vain saada paljon enemmän tuhoa aikaan, kuin epäuskoinen narsisti.
Yleensäkin uskonto yhdessä narsismin kanssa on kohtalaisen vaarallinen yhdistelmä.

Mielenterveysongelmista ehkä masennus on kaikista yleisin vanhoillislestadiolaisten keskuudessa. Yhä useammat masentuvat. Ja paljon on myös diagnosoimattomia masennuksia. Vanhoillislestadiolaisuus on vain monille liian rankkaa. Etenkin perheille, kun "me haluamme ottaa kaikki lapset vastaan (Lue=emme ehkä haluais, mutta kun pakko on) on voimissaan.
Ehkäisykiellon olemassa olo kielletään, mutta silti se on täyttä todellisuutta. Siis kun vanhoillislestadiolainenhan ei oikeastikkaan saa ehkäistä. Ehkäisevä äiti on automaattisesti vihtahousun oma.

Kuinka saataisiin vanhoillislestadiolainen elämäntapaliike tervehtymään?
Ehkä oppia pitäis vähän enemmän avartaa. Antaa enemmän omantunnon vapauksia moniin asioihin. Annettais jokaisen ite vapaasti päättää, haluaako käyttää ehkäisyä, vaikko ei. Mitä musiikkia haluaa kuunnella, päättää television hankinnasta itsenäisesti jne. Mutta kun vl-liike on syvästi ylhäältä päin johdettava. Oulussa sanellaan säännöt ja kun ne ovat kerran saneltu, niitä ei muuttaman pidä, sillä Jumalan Sana ei muutu. Ei sekään, mikä on Oulussa kirjoitettu!

Näihin sanoihin, Amen!

42

504

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • nimetön

      Kaksisuuntaisen mielialahäiriön mania vaiheessa voidaan ihminen laittaa pakkohoitoon. koska ihminen tekee maniassa kaiken laista tyhmää ja vaarallista, eikä tiedosta sitä itse. Että tiedot vaan miten äitis voi käydä.

      Tiedänpähän vaan kun mulla joskus sitä epäiltiin, mutta diagnoosi oli onneks vaan vakava masennus ja ahdistuneisuus häiriö.

    • 18+15

      Se ohtuu varmaan siitä kun ainoastaan sairaana saa ehkäistä! No, ei muuta kun diagnoosia hankkimaan että sais laillisesti ehkästä! Kyllä on sairas yhteisö.....

    • ugu-ugu

      Selitysyrityksiä:

      Vanhoillislestadiolaisena eläminen on rasittavaa. Ehkäisykielto, jatkuvat talkootyöt, suuren lapsimäärän aiheuttamat paineet, yhteisten periaatteiden ja tapojen tarkka noudattaminen ovat vaikeita kaikille.

      Vanhoillislestadiolaisuus kerää ihmisiä, joilla on taipumusta kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Liikkeen ehdottomuus ja tarkat säännöt sekä seurojen tunnelma pitävät otteessaan juuri tällaisia tunneherkkiä ihmisiä.

      Mikä sitten on todellinen syy, ehkä molemmat yllä mainitut?

    • kas ihmettä

      Ja kun Jumala lähetti Poikansa että Häneen uskovillaolisi elämä ja yltäkylläisyys ilman mitäännoita ylläkerrottuja omatekoisia taakkoja.

      Siis jos on kaksi ovea, niin miksi ei mennä siitä oikeasta vaan aina vasemmasta!?

    • tietoa on

      Ei ole helppoa olla ja elää lesta-perheesä, todella mielenterveysongelmat on muuta väestöä yleisempiä, syyt on tuossa edellä jo lueteltu.

    • Comment

      Avaus sisälsi todella paljon tärkeää asiaa. Hoitokokousajat ajoivat monet ihmiset paniikkiin. 'Sitomisen' uhan alla oli muututtava äärimmäisen varovaiseksi sanoissaan, vaikka mitä olisi niistä todellisuudessa ajatellut. Sen jälkeen 'henkien taistelut' ja kaikenlaiset 'hoidot' ja puhuttelut jatkuivat ja pitivät ihmisiä otteessaan ja pelon vallassa. Samanaikaisesti alettiin yhä voimakkaammin luoda tarkkaa vl-etikettiä, jonka rikkomisesta ihmiset olivat heti valmiita kuiskuttelemaan toisilleen - usein viimeksi tieto tuli asianomaiselle. Syntyi / tuli luoduksi eräänlainen kyttäysmentaliteetti. Samanaikaisesti ehkäisemättömyys ja täydellinen 'seurakunnan' tahtoon alistuminen tehtiin oikein uskomisen ehdoksi.

      Tätä taustaa vasten ei ole lainkaan ihme, että kovan komennon alla monet ihmiset ovat alkaneet väsyä ja voida henkisesti todella huonosti, mikä varmasti on heijastunut myös lapsiin ja perheen hyvinvointiin. Jatkuvasti painetta on viime vuosina lisätty eri rintamilla. Seurojen lisäksi ovat tulleet säännölliset talkootyöt, myyjäisurakat, naisille ry:iden työvuorot, erikseen leivontavelvollisuudet kotona myyjäisiin sekä erikseen vielä ry:illä kahvion myyntiin, kuukausilahjoitukset, leirit, kodinillat, sisarpiirit ym. joiden tarkoitus voi tietenkin olla hyvä - virkistää osallistujia - mutta kun kaikkea menemistä ja tekemistä on sen suuren perheen lisäksi vain lopputtomasti ja koko ajan liian paljon, ihmiset eivät enää omien työelämän paineidensa vuoksi jaksa eivätkä halua. Siinä rumbassa moni eri-ikäinen lapsi on varmasti jäänyt ja jää huomiotta.

      On siinä rinnalla ollut aviopuolisoleirejä, isät & pojat -leirejä, äidit & tytöt -leirejä ym. mutta tuskin ihmiset niissäkään ovat uskaltaneet/pystyneet purkamaan pois pahaa oloaan ja jaksamattomuuttaan, koska mentaliteetti on, että jaksaa pitää. Äitien uupumuskinhan on saarnattu synniksi. Leirien jälkeenkään tilanne ei ole omassa elämässä muuttunut eikä apua juuri saa mistään.

      • Ahdistushäirikkö.

        Paljon asiaa sinulla, jota en ole tullut ajatelleeksikkaan. Oman äitini mielialahäiriötä mietin pitkään, mistä hän on mahtanut häiriön saada.
        Äitini on kärsinyt vakavasta masennuksesta joka on uusiutunut aika ajoin. Äidillä on myös paljon erilaisia traumoja, jotka hän toki kiistää täysin.

        Nyt kun keskusteluilmapiiri on vähän keventynyt, äitikin on uskaltautunut puhumaan 70-luvusta. Äitillä oli tuolloin viides lapsi tulossa. Äitiä oltiin syytetty hempeyden hengestä, joka oli raittiisti uskovalle nuorelle äitille todella raskasta! Seurakunnassa osa oli pahentunut äidin korkokengistä ja siionissa oltiin ruvettu takana päin pohtimaan, että äidin täytyy olla muutenkin syvästi maailmassa, joka elää kaksoiselämää. Miettikääpä omalle kohdalle, miltä tällainen tuntuu: tiedät tasan, miten elät, mutta uskottu yhteisö syyttää sua jostain sellaisesta, jota et todellakaan ole, tai jota et ole tehnyt. Äitini sidottiin synteihin.
        Minä synnyin 80 vuoden alkupuolella. En ollut lainkaan tietoinen siitä, että äiti oli noihinkin aikoihin sidottuna. Hänet oltiin silloisen johtokunnan toimesta toimitettu saa.anan haltuun. Äiti kuitenkin jaksoi rämpiä uskovaisena, joskin aika oli varmasti todella rankkaa hänelle, mutta myöskin isälleni.

        Äiti ei pystynyt käymään juuri lainkaan seuroissa vuosina 80-85, koska vastaanotto siionissa oli todella kurja.. Häntä ei tervehditty. Isäni kävi lasten kanssa. Itelläni ei ole juurikaan muistikuvia tuosta ajasta, kun äitilläni ei ollut asiaa seuroihin. Isä oli saarnannut äitille syntejä anteeksi ja myös suku muisti äitiäni rukouksin ja muistan hämärästi lapsuudesta myös yhdet "seurat", jotka sukulaiseni pitivät meidän kotona. Suvussani oli yksi puhujamies, joka piti seurat meillä kotona, mutta nämä eivät olleet mitkään viralliset rauhanyhdistyksen järjestämät. Kun tieto siitä, että näitä ns. epävirallisia seuroja oltiin pidetty, joutui sukulaismieheni puhutteluun. Häneltä uhattiin "vapauttaa" puhujan tehtävistä, jos jatkaa sooloilua.

        Äitilläni todettiin todella syvä ja vakava masennus 80-luvun puolivälissä. Jossain vaiheessa mukaan oli tullut paniikkihäiriöt. Kotonamme oli kodinhoitajia, kun äiti makasi mielisairaalan pahnoilla. Isäni oli sitä mieltä, että äitini ei sinne missään nimessä kuulu. Äitini on vain kiusattu siionissa ihan pilalle ja uskoi, että kun aika rauhoittuu, äitillä on taas helpompaa olla ja voi myös käydä seuroissa. Isä uskoi alusta asti, että vielä tulee se aika, että äiti kelpuutetaan taas seuroihin.

        70-luvulla oli myös muita aiheettomasti sidottuja ja vihtahousuille viskeltyjä. Sain tietää myös siitä, että kotisiionissamme oli ollut jopa itsemurhan tekijöitä. Sitäkin enemmän kuitenkin niitä "katkeria", jotka "keksivät" "keksimällä" lehdistölle mitä kauheampia kauhutarinoita hoitokokouksista. Nämä traumatisoituneet leimattiin kaikki katkeroituneiksi, eikä niitä sen enempää tarvinut kuunnellakkaan. Katkera mikä katkera. Äitini ei liittynyt näihin, vaan jaksoi sinnitellä, vaikka olihan äitillänikin kuulemma ollut voimakkaita itsemurhatuntemuksia.

        Mietin, että mahtaneekohan nämä mielenterveysongelmat johtua just tosta 70-luvusta... Jonka jäljet näkyvät yhä! Piti vaieta vaikeista asioista ja kaikki piti ulospäin näyttää niin täydelliseltä. Täytyi myös pelätä, ettei vain kukaan kyttä laula epämieluisia asioita johdolle. Itse kukainenkin syyllistyi kyttäämiseen. Täytyy sanoa, että myös äitini oli siihen sortunut, ehkä senkin takia, kun itse oli sidottu. Äitini oli oikeasti nähnyt, kuinka jotku todella elivät maailmallista elämää. Oli koteja, joissa oli televisioita. Saattoivat käydä teattereissa jne. Se, että äiti ilmiantoi näitä, en tiedä oliko se hyvä vai huono asia. Ehkä äiti koki velvollisuudekseen ilmiantaa näitä, kun oli itse joutunut niinkin naurettavan syyn takia ulosheitetyksi, kuin korkokengät... Ja siitä seurannut spekulointi, että mahtaakohan äiti olla kevytkenkäinen, mahdollisesti sitä, tätä ja tuota.... ja loppupäätelmien mukaan päätetty heivata vihtahousulle.

        En tiedä, onko mulla enää mieltä kuulua tähän yhteisöön. Itelläni on todettu ahdistushäiriö ja olen myös kokenut erittäin pahan masennuksen. Tällä hetkellä en pärjää ilman lääkkeitä, sillä ahdistus ja ajoittaisen paniikkikohtaukset rajoittavat elämääni muuten liikaa!


      • Pelolla hallitut!
        Ahdistushäirikkö. kirjoitti:

        Paljon asiaa sinulla, jota en ole tullut ajatelleeksikkaan. Oman äitini mielialahäiriötä mietin pitkään, mistä hän on mahtanut häiriön saada.
        Äitini on kärsinyt vakavasta masennuksesta joka on uusiutunut aika ajoin. Äidillä on myös paljon erilaisia traumoja, jotka hän toki kiistää täysin.

        Nyt kun keskusteluilmapiiri on vähän keventynyt, äitikin on uskaltautunut puhumaan 70-luvusta. Äitillä oli tuolloin viides lapsi tulossa. Äitiä oltiin syytetty hempeyden hengestä, joka oli raittiisti uskovalle nuorelle äitille todella raskasta! Seurakunnassa osa oli pahentunut äidin korkokengistä ja siionissa oltiin ruvettu takana päin pohtimaan, että äidin täytyy olla muutenkin syvästi maailmassa, joka elää kaksoiselämää. Miettikääpä omalle kohdalle, miltä tällainen tuntuu: tiedät tasan, miten elät, mutta uskottu yhteisö syyttää sua jostain sellaisesta, jota et todellakaan ole, tai jota et ole tehnyt. Äitini sidottiin synteihin.
        Minä synnyin 80 vuoden alkupuolella. En ollut lainkaan tietoinen siitä, että äiti oli noihinkin aikoihin sidottuna. Hänet oltiin silloisen johtokunnan toimesta toimitettu saa.anan haltuun. Äiti kuitenkin jaksoi rämpiä uskovaisena, joskin aika oli varmasti todella rankkaa hänelle, mutta myöskin isälleni.

        Äiti ei pystynyt käymään juuri lainkaan seuroissa vuosina 80-85, koska vastaanotto siionissa oli todella kurja.. Häntä ei tervehditty. Isäni kävi lasten kanssa. Itelläni ei ole juurikaan muistikuvia tuosta ajasta, kun äitilläni ei ollut asiaa seuroihin. Isä oli saarnannut äitille syntejä anteeksi ja myös suku muisti äitiäni rukouksin ja muistan hämärästi lapsuudesta myös yhdet "seurat", jotka sukulaiseni pitivät meidän kotona. Suvussani oli yksi puhujamies, joka piti seurat meillä kotona, mutta nämä eivät olleet mitkään viralliset rauhanyhdistyksen järjestämät. Kun tieto siitä, että näitä ns. epävirallisia seuroja oltiin pidetty, joutui sukulaismieheni puhutteluun. Häneltä uhattiin "vapauttaa" puhujan tehtävistä, jos jatkaa sooloilua.

        Äitilläni todettiin todella syvä ja vakava masennus 80-luvun puolivälissä. Jossain vaiheessa mukaan oli tullut paniikkihäiriöt. Kotonamme oli kodinhoitajia, kun äiti makasi mielisairaalan pahnoilla. Isäni oli sitä mieltä, että äitini ei sinne missään nimessä kuulu. Äitini on vain kiusattu siionissa ihan pilalle ja uskoi, että kun aika rauhoittuu, äitillä on taas helpompaa olla ja voi myös käydä seuroissa. Isä uskoi alusta asti, että vielä tulee se aika, että äiti kelpuutetaan taas seuroihin.

        70-luvulla oli myös muita aiheettomasti sidottuja ja vihtahousuille viskeltyjä. Sain tietää myös siitä, että kotisiionissamme oli ollut jopa itsemurhan tekijöitä. Sitäkin enemmän kuitenkin niitä "katkeria", jotka "keksivät" "keksimällä" lehdistölle mitä kauheampia kauhutarinoita hoitokokouksista. Nämä traumatisoituneet leimattiin kaikki katkeroituneiksi, eikä niitä sen enempää tarvinut kuunnellakkaan. Katkera mikä katkera. Äitini ei liittynyt näihin, vaan jaksoi sinnitellä, vaikka olihan äitillänikin kuulemma ollut voimakkaita itsemurhatuntemuksia.

        Mietin, että mahtaneekohan nämä mielenterveysongelmat johtua just tosta 70-luvusta... Jonka jäljet näkyvät yhä! Piti vaieta vaikeista asioista ja kaikki piti ulospäin näyttää niin täydelliseltä. Täytyi myös pelätä, ettei vain kukaan kyttä laula epämieluisia asioita johdolle. Itse kukainenkin syyllistyi kyttäämiseen. Täytyy sanoa, että myös äitini oli siihen sortunut, ehkä senkin takia, kun itse oli sidottu. Äitini oli oikeasti nähnyt, kuinka jotku todella elivät maailmallista elämää. Oli koteja, joissa oli televisioita. Saattoivat käydä teattereissa jne. Se, että äiti ilmiantoi näitä, en tiedä oliko se hyvä vai huono asia. Ehkä äiti koki velvollisuudekseen ilmiantaa näitä, kun oli itse joutunut niinkin naurettavan syyn takia ulosheitetyksi, kuin korkokengät... Ja siitä seurannut spekulointi, että mahtaakohan äiti olla kevytkenkäinen, mahdollisesti sitä, tätä ja tuota.... ja loppupäätelmien mukaan päätetty heivata vihtahousulle.

        En tiedä, onko mulla enää mieltä kuulua tähän yhteisöön. Itelläni on todettu ahdistushäiriö ja olen myös kokenut erittäin pahan masennuksen. Tällä hetkellä en pärjää ilman lääkkeitä, sillä ahdistus ja ajoittaisen paniikkikohtaukset rajoittavat elämääni muuten liikaa!

        Tässä on todella silmiä avaava pitkä kuvaus siitä, miten kasvavan perheen äiti ajettiin henkiseen kaaokseen näitten härkäpäisten saarnamiesten toimesta. Kuvauksesta käy myös hyvin ilmi, miten tämä ääritiukka yhteisö osasi yksilön eristämisen täydellisesti. Se ei olisi antanut tälle kiusatulle äidille minkäänlaista oikeutta saada lohtua edes omaisiltaan: "Suvussani oli yksi puhujamies, joka piti seurat meillä kotona, mutta nämä eivät olleet mitkään viralliset rauhanyhdistyksen järjestämät. Kun tieto siitä, että näitä ns. epävirallisia seuroja oltiin pidetty, joutui sukulaismieheni puhutteluun. Häneltä uhattiin "vapauttaa" puhujan tehtävistä, jos jatkaa sooloilua." Aivan sairasta!

        Ja tämäkö oli sitä 'siunauksellista aikaa'? Saisi nyt ne silloiset hoitomiehetkin avautua täällä edes nimettöminä muistelemaan tekosiaan edes siinä mielessä, että mitä he NYT ajattelevat tuon aikaisista teoistaan ihmisten elämän hämmentäjinä ja tuhoajina. Eikö sydämessä vieläkään kolkuta? En voi mitenkään ymmärtää, että saarnamiehet saattoivat syyllistyä tuohon kaikkeen yksilöitten pirulliseen vainoamiseen. Mihin se perustui, mikä siihen antoi oikeutuksen? Mutta hoitokokouksissa istuneena ja kaiken nähneenä tiedän, että kyllä he saattoivat. Itse pääpaholaisen kai tuota täytyi olla johtamassas? Jumala ainakin oli heistä kaukana.

        'Ahdistushäirikölle' sanoisin, ettei ole mikään ihme, että äitisi kokemukset johtivat masennukseen ja mielenterveyden häiriöihin. On hyvä, että isäsi on jaksanut olla äitisi tukena ja rinnalla kuten kerrot. Eikä ole mikään ihme, että sinulla on ollut ahdistusta ja masennusta, kun perheesi on joutunut elämään nuo ajat noin rankkoina. Mielestäni koko siionin ahdistunut nykytila on suoraa seurausta noista 1970-luvun kammottavista hoitokokousajoista. Ihmisten oma tahto lannistettiin, heidät alistettiin pelkiksi mitättömiksi tahdottomiksi pelinappuloiksi johdon pelilaudalla. Näin ihmisistä on tehty myöhempienkin pf- ym. tapahtumien mykkiä todistajia, joilla ei ole ollut lupa puhua.


    • Tekninen murros

      En tiedä onko se äitien ongelma mutta jos on, niin syy on yhteiskuntajärjestelmässä. Äitinä oleminen, synnyttäminen ja ylipäänsä äitinä eläminen ei koskaan ole ollu teknisesti niin helppoa kuin nykyisin. Kautta historian on ollut suurperheiden äitejä. Heitä elää alkeellisissa olosuhteissa edelleen kymmeniä miljoonia, Aasiassa ja Afrikassa ja yleensäkin kehitysmaissa.

      • Aaaah a++

        Niinpä, tähänkin ketjuun kirjoittelevat ovat elämästä vieraantuneita sairaita ihmisiä, tai kaksi ihmistä. Narsisteja jotka elävät hoitokokousaikaa. Vaiheeseen jääneitä entisiä vanhoillislestadiolaisia aivopestyjä tolloja, ihmisiä joiden edessä voi nostaa kädet pystyyn ja todeta; ei voittoa!


      • Naisvihasta on kyse

        Sinulle 'Tekninen murros': Vain teknisestikö sitä äitien jaksamattomuutta pitääkin ajatella ja tarkastella? Tunteilla ei siis saa olla mitään osuutta, vai? Kunhan ittekin sielusi autuuden menettämisen uhalla vääntäsit ilmoille 17-18 lasta ja huolehtisit joka ikisestä lapsesta yötä päivää, ympäri vuorokauden ilman hengähdystaukoa, taitaisi ääni kellossa muuttua. - Nyt kylä ei kasvata. Nyt jokainen perhe on itse vastuussa jokaisesta lapsestaan kaikessa - siinäkin 'etteivät joudu maailman teille', josta vanhempia on oltu valmiita panemaan parannuksen tekoon.

        Eikä niissä entisajan perheissä siellä maalaisoloissakaan ollut 17-18 lasta vaan 8-9, jotka heti iän kartuttua olivat sitä mukaa valmiita lähtemään ansiotöihin, koska töitä oli. Nyt ei ole. Moni nuori jää nyky-yhteiskunnassa jumiin pääsemättä eteenpäin. Maailma on toinen. Etkö näe, millainen tämän päivän maailma on? Vaaditko tosiaan, että nykyisten uskovaisten perheiden pitää yksin ilman yhteiskunnan ja SRK:n tukea kantaa kaksinkertaista taakkaa menneiden vuosikymmenien perheisiin verrattuna?

        Naisvihasta ja halveksunnasta naisten ja tyttöjen kohtelussa on kyse. Todellista arvostusta ei ole. Raamattu ei kuitenkaan tunne ehkäisykieltoa, ei myökään lupaa insestiin / pedofiiliaan yhdellekään miehelle. Kuitenkaan tätä äärimmäisen vastenmielistä ilmiötä ei aluksi haluttu edes myöntää, puhumattakaan että olisi ryhdytty perkaamaan ja siivoamaan pois siionista. Kivitystä sensijaan on tullut sitäkin enemmän. Mitä se kertoo vanhoillislestadiolaisesta todellisuudesta? Miesten ylimielisestä, vastenmielisestä vallankäytöstä, jolle ei näytä olevan ei mittaa, ei määrää. Jopa joku lestadiolainen naispappi on ollut tälle mieshegemonialle ällistyttävän pelottava ilmiö. Kuitenkaan näin eivät ajattele edes kaikki vl-miehet. Silti tällaisesta naisten kohtelusta on tehty on tehty normi, ikäänkuin laki. Eri tavoin asioista ajattelemisen kun kieltää 'seurakunnan yhteistunto'.


      • Ateisti81
        Naisvihasta on kyse kirjoitti:

        Sinulle 'Tekninen murros': Vain teknisestikö sitä äitien jaksamattomuutta pitääkin ajatella ja tarkastella? Tunteilla ei siis saa olla mitään osuutta, vai? Kunhan ittekin sielusi autuuden menettämisen uhalla vääntäsit ilmoille 17-18 lasta ja huolehtisit joka ikisestä lapsesta yötä päivää, ympäri vuorokauden ilman hengähdystaukoa, taitaisi ääni kellossa muuttua. - Nyt kylä ei kasvata. Nyt jokainen perhe on itse vastuussa jokaisesta lapsestaan kaikessa - siinäkin 'etteivät joudu maailman teille', josta vanhempia on oltu valmiita panemaan parannuksen tekoon.

        Eikä niissä entisajan perheissä siellä maalaisoloissakaan ollut 17-18 lasta vaan 8-9, jotka heti iän kartuttua olivat sitä mukaa valmiita lähtemään ansiotöihin, koska töitä oli. Nyt ei ole. Moni nuori jää nyky-yhteiskunnassa jumiin pääsemättä eteenpäin. Maailma on toinen. Etkö näe, millainen tämän päivän maailma on? Vaaditko tosiaan, että nykyisten uskovaisten perheiden pitää yksin ilman yhteiskunnan ja SRK:n tukea kantaa kaksinkertaista taakkaa menneiden vuosikymmenien perheisiin verrattuna?

        Naisvihasta ja halveksunnasta naisten ja tyttöjen kohtelussa on kyse. Todellista arvostusta ei ole. Raamattu ei kuitenkaan tunne ehkäisykieltoa, ei myökään lupaa insestiin / pedofiiliaan yhdellekään miehelle. Kuitenkaan tätä äärimmäisen vastenmielistä ilmiötä ei aluksi haluttu edes myöntää, puhumattakaan että olisi ryhdytty perkaamaan ja siivoamaan pois siionista. Kivitystä sensijaan on tullut sitäkin enemmän. Mitä se kertoo vanhoillislestadiolaisesta todellisuudesta? Miesten ylimielisestä, vastenmielisestä vallankäytöstä, jolle ei näytä olevan ei mittaa, ei määrää. Jopa joku lestadiolainen naispappi on ollut tälle mieshegemonialle ällistyttävän pelottava ilmiö. Kuitenkaan näin eivät ajattele edes kaikki vl-miehet. Silti tällaisesta naisten kohtelusta on tehty on tehty normi, ikäänkuin laki. Eri tavoin asioista ajattelemisen kun kieltää 'seurakunnan yhteistunto'.

        Mutta eikös sitä voi naida muijaansa anaaliin? Ei tuu lisää lapsia, vaikka ei käyttäis ehkäisyä


      • Selvittämättä
        Aaaah a++ kirjoitti:

        Niinpä, tähänkin ketjuun kirjoittelevat ovat elämästä vieraantuneita sairaita ihmisiä, tai kaksi ihmistä. Narsisteja jotka elävät hoitokokousaikaa. Vaiheeseen jääneitä entisiä vanhoillislestadiolaisia aivopestyjä tolloja, ihmisiä joiden edessä voi nostaa kädet pystyyn ja todeta; ei voittoa!

        Aaaah a
        Olipa sinulta kuule tyhymä kirjoitus!

        Saat olla varma, että hoitokokousvääryydet selvitetään. Siitä pidetään huoli. Väärintekijät vastaavat teoistaan joka suhteessa. Hoitajilla on ollut pitkä etsikkoaika, mutta kestääkö se enää kauan, jää nähtäväksi. Ongelmana on tällä hetkellä, että hoitajat eivät kykene puhumaan omasta syntielämästään.


      • tarkennus1
        Selvittämättä kirjoitti:

        Aaaah a
        Olipa sinulta kuule tyhymä kirjoitus!

        Saat olla varma, että hoitokokousvääryydet selvitetään. Siitä pidetään huoli. Väärintekijät vastaavat teoistaan joka suhteessa. Hoitajilla on ollut pitkä etsikkoaika, mutta kestääkö se enää kauan, jää nähtäväksi. Ongelmana on tällä hetkellä, että hoitajat eivät kykene puhumaan omasta syntielämästään.

        En ottanut kantaa hoitokokousselvitysarveluihuisi, se ei ole minua kiinnostava aihe, vaan otin kantaa sairauteesi, joka aiheuttaa mm. noita arvelujasi.

        Niinpä, tähänkin ketjuun kirjoittelevat ovat elämästä vieraantuneita sairaita ihmisiä, tai kaksi ihmistä. Narsisteja jotka elävät hoitokokousaikaa. Vaiheeseen jääneitä entisiä vanhoillislestadiolaisia aivopestyjä tolloja, ihmisiä joiden edessä voi nostaa kädet pystyyn ja todeta; ei voittoa!


      • Niin se vain on
        tarkennus1 kirjoitti:

        En ottanut kantaa hoitokokousselvitysarveluihuisi, se ei ole minua kiinnostava aihe, vaan otin kantaa sairauteesi, joka aiheuttaa mm. noita arvelujasi.

        Niinpä, tähänkin ketjuun kirjoittelevat ovat elämästä vieraantuneita sairaita ihmisiä, tai kaksi ihmistä. Narsisteja jotka elävät hoitokokousaikaa. Vaiheeseen jääneitä entisiä vanhoillislestadiolaisia aivopestyjä tolloja, ihmisiä joiden edessä voi nostaa kädet pystyyn ja todeta; ei voittoa!

        Ei olisi kannattanut tarkentaa - tyhymä mikä tyhymä.


      • 16+11
        Selvittämättä kirjoitti:

        Aaaah a
        Olipa sinulta kuule tyhymä kirjoitus!

        Saat olla varma, että hoitokokousvääryydet selvitetään. Siitä pidetään huoli. Väärintekijät vastaavat teoistaan joka suhteessa. Hoitajilla on ollut pitkä etsikkoaika, mutta kestääkö se enää kauan, jää nähtäväksi. Ongelmana on tällä hetkellä, että hoitajat eivät kykene puhumaan omasta syntielämästään.

        Miten sokea voi sokeaa taluttaa??? On siellä niin vääristynyttä touhua, että hirvittää.
        Ei ole tietoakaan Jumalan lasten vapaudesta.
        Olen varma, että näitä kiusatuissa on uskonsa säilyttäneitäkin. Nuo henkiset pakkopaidat voi huoletta riisua pois.
        Eihän me omin voimin pelastuta, vaan yksin armosta!

        Korkokengät ei ole oikea arvio päätellä kenekään uskon tilaa. Eikä muutamat korutkaan. Onhan naiset aina koritautuneet miehilleen, jopa Raamatussa. Lukekaa Korkea veisu.

        Kunpa koko vl-väki uudistuisi oikeaan uskoon ilman pakkopaitoja. En yhtään ihmettele mielenhäiriöitä. Ilo on poissa. Näytteleminen tilalla.

        Usko on oikea asenne Jumalan tahtoa kohtaan, sydämen tila. Sitä ei voi hallita pakolla. Rukouksen voimalla saadaan muutosta aikaseksi.
        Silloin ei olla muita parempia, vaan yhtä Jumalan lasten joukkoa. Siis jokaisen kristinuskonsuunnan väen kanssa.

        Maailma voi kyllä viekoitella, mutta uskova selviää niistä ja pysyy kohtuudessa.
        Meille annettiin vapaa tahto. Sitä ei puhujat saa sitoa omiin sääntöihinsä.


      • Ei pelkästään tyhmä,
        tarkennus1 kirjoitti:

        En ottanut kantaa hoitokokousselvitysarveluihuisi, se ei ole minua kiinnostava aihe, vaan otin kantaa sairauteesi, joka aiheuttaa mm. noita arvelujasi.

        Niinpä, tähänkin ketjuun kirjoittelevat ovat elämästä vieraantuneita sairaita ihmisiä, tai kaksi ihmistä. Narsisteja jotka elävät hoitokokousaikaa. Vaiheeseen jääneitä entisiä vanhoillislestadiolaisia aivopestyjä tolloja, ihmisiä joiden edessä voi nostaa kädet pystyyn ja todeta; ei voittoa!

        vaan suorastaan IDIOOTTI! -------Tarkennus1:n kirjoittaja.


    • Mental = henkinen

      Koko läntinen maailma on kriisin partaalla.

      • on ne partaalla

        Lestat ja katoliset saastat panee länsimaisten nuorten tulevaisuuden hukkaan himoissaan.


    • lillan.

      Sairas maailma. Sairautta täynnä.
      Miksi tähän sairaaseen maailmaan haluaisimme tehdä uusia ihmisiä?
      Yksi perheenisä ja äiti sanoi, että jos lapsien synnyttäminen loppuisi, loppuisi myös tulevaisuuden vastuunkantajat. Meillä ei olisi enää hoitajia. Eli lapsia tehdään myös itsekkäistä syistä. Seppo Lohi totesi, että jos ehkäisemättömyydestä luovuttaisiin, vanhoillislestadiolaisuus romahtaisi 50 vuodessa.

      Nämä eivät ole mielestäni mitään hyviä syitä tehdä lapsia! Lainsäädäntöä pitäisi hiukan muuttaa. Eutanasia mahdolliseksi. Se pitäis tehdä jopa niin helpoksi, että kuka tahansa vanhus voi käydä ottamassa sen automaatista. Ihmisethän siinä vähitellen loppuisivat, mutta entä sitten. Meistä ei kukaan kuitenkaan jää näkemään tulevaisuutta. Kun kuolemme, emme tiedä enää yhtään mitään, joten aika lailla sama, vaikka lopun aikana maapallolla ei olisikaan enää ihmisiä!

      Maailma on niin sairas, ettei mua ainakaan kiinnosta tehdä yhtään jälkeläistä. Historia toistaa itseään, hirmuhallitsijoita tulee toinen toisensa perään. Soditaan, yms... Erilaiset sairaudet jyllää. On henkistä pahoinvointia, käytetään lapsia hyväksi, raiskataan, tehdään erilaisia rikoksia, tapetaan toisia jne...

      Maailman tilanne näyttäisi siltä, että olemme taas menossa kohti kurjenevaa aikaa. Eikä mitään valoa tunnelin päässä. Ruoan hinta jatkaa nousuaan, asumiskulut kallistuu, mutta palkat eivät nouse samassa suhteessa. Suomi velkaantuu kovaa kyytiä. Maailman talous horjuu jne...

      Jumala on unohtanut meidät jo ennen, kun raamattu kirjoitettiin loppuun. Yhtään merkkiä emme ole siitä enää saaneet! Se sallii kaiken kauheuden. Maailma on sairas ja Jumala siihen ilmeisen tyytyväinen.

      • Ole hyvä!

        **Nämä eivät ole mielestäni mitään hyviä syitä tehdä lapsia!**


        Lapsen tekoon ei tarvitse yhtään mitään syytä, huonoa tai hyvää. Lapsia vain tulee, luonto pitää siitä huolen. Lapsen teossa on kuitenkin ehto, yksi ehto. Sen nimi on ihmisen järki. Eläimillä sitä ehtoa ei ole.


    • riituset

      Ootaha poju vuotee 2040. Sitten räplätää pyhää musikkia ja meinaa jämptisti. Ei se kato loputtomiin voi jatkua se eristys tuottamatta hedelmiä. Hedelmistään puu tunnetaan.

    • Lääkäri

      Uskovaiset pitää määritellä mieleltään sairaiksi, jotta heidät voidaan sitten parantaa.

      http://keskustelu.suomi24.fi/node/12420290

      • höpsistä heijaa

        Höpö höpö. Ihminen on terve kun se on sinut itsensä ja ympäristönsä kanssa. Sillä ei ole merkitystä tuleeko terveys uskonnollisen uskon vai jonkun muun mielihyvätunteen kautta. Esim. halkoja hakkaamalla voi saada itsensä terveeksi. Monelle mielialalääke auttaa, tosin ainoastaan plasebovaikutuksen ansiosta. Mielihän ei ole fysiikkaa, joten sinällään sitä ei edes voi lääkitä. Koitappa antaa aspiriiniä tyhjälle ilmalle jota kesitas huitoo ;)

        Ei kaikille sovi kaikki. Joku voi sairastua täsmälleen samoista asioista kuin toinen parantua. Tällä foorumilla toki on sairaita, myönnän. Entisiä vanhoillislestadiolaisia muutama ja saman verran helluntailaisia. Pääasiassa nuokin elämäntavat kuitenkin "edistävät" terveyttä.


    • Perinnöllisyys syynä

      Bipolaarinen häiriö on vahvasti perinnöllinen sairaus.Jos lestadiolaisperheet ovat suuria ja vanhemmalla on tämä sairaus,niin sen perijöitäkin on suuremmalla todennäköisyydellä enemmän.Jos mielialahäiriötä sairastava nainen saa 10 lasta joista 5 perii alttiuden tähän sairauteen,on sairastuneita tietenkin enemmän kuin jos lapsia olisi kaksi.

    • kavahda farisealasia

      Vl-oppikin Jeesuksen ja hänen aikansa vastaista.

    • ysikaks

      Suomessa on erittäin paljon mieleltään sairastuneita, häiriöityneitä, mutta myös mielensä pahoittijia on paljon. Näin sanotaan.

    • Yhteys?
      • tuholampi

        Autokolareita ja itsemurhia on lesta alueet täynnä.


    • Mykkäpatsaat

      Mun kodu armas.
      Mykkäkoulu on henkisesti sairaiden tapa hoitaa asioitaan. Mykkäkoulu on vallankäyttöä! Tämä toiminta on yhteisössä ikävä kyllä hyvin yleistä. Etenkin "hoitajille" tulisi yhteisön tarjota terapiaa heidän ongelmaansa. Tunnen muutamia ja kaksi pääväärintekijää.

      Tähän tapaan varmaan hyvä ystäväni tuumaisi, että... Hautoo kuin jäärä muniaan.

    • telemarg

      Aamen vaan!

      Psyyke on lujilla vl-liikkeessä.

      Mutta vahvat kestävät.

    • Rakastava seurakunta

      Vahvojen menestys on yhteisömme ansiota, se kertoo uskomme siunauksellisuudesta. Heikkojen epäonnistuminen on heidän oma vikansa, selvittäkööt itse omat sotkunsa.

      • Toisiaan kyttäävä

        vl-yhteisö, joka noudatta ihmisten laatimia sääntöjä eli on kaikin tavoin Raamatun vastainen opetuksissaan - siis täydellistä harhaoppia tämä julma vl-yhteisö.


    • yks ateisti

      Ei kai se mikään ihme ole, että vl-yhteisössä on paljon psykkisiä oireita. kun lukee noita teidä juttuja tällä palstalla.

      On hirveä synti lista ja sääntöjä. Kuinka te pystytte elään noin? Menee koko elämä hukkaan sääntöjen ym. takia.

      No jokainen valitsee itse mitä elämältään haluaa. Kerran täällä vaan ollaan.

      • VL-taustainen ei

        itse valitse vakaumustaan, vaan hän syntyy sellaiseen yhteisöön, josta on vaikea päästä irti ja irrottautua. Joutuu yhteisön taholta aikamoisen painostuksen kohteeksi, jos sellaista yrittää. Monet kääntävät selkänsä, eristetään yhteisöstä jne. keinoja on monia.


      • yks ateisti
        VL-taustainen ei kirjoitti:

        itse valitse vakaumustaan, vaan hän syntyy sellaiseen yhteisöön, josta on vaikea päästä irti ja irrottautua. Joutuu yhteisön taholta aikamoisen painostuksen kohteeksi, jos sellaista yrittää. Monet kääntävät selkänsä, eristetään yhteisöstä jne. keinoja on monia.

        Eikös tuollainen mene jo sairauden puolelle? Kyllä täysi ikäisen ihmisen pitää saada itse päättää mihin uskoo/kuuluu. Vai onko se jumalan tahto että painostetaan olemaan V-L?


      • Hallaa

        Ei sitä voikaan ymmärtää sellainen, joka ei ole syntynyt vl-yhteisöön. Kieltolistan olemassaoloa ei myönnetä, mutta vl-lapsi omaksuu kielletyt asiat samalla kuin äidinkielensä. Hän kasvaa yhteisössä, jossa on rauha ja turva ja jossa hänen puolestaan ajatellaan ja torjutaan uhkat valmiiksi. Mahdollisesti hän on jo teini-ikäinen, kun ensimmäisen kerran alkaa kysellä perusteita kielloille ja rajoituksille. Kaikki eivät kyseenalaista silloinkaan vaan uskovat, että kaikki säännöt ja säädökset ovat peräisin suoraan Raamatusta. Osa myös kieltäytyy aktiivisesti ajattelemasta asioita ja toteaa, ettei jaksa pohtia ja että haluaa elää entisten uskovaisten jalanjäljissä. Ne, jotka eivät tähän kykene ja jotka janoavat kuulla uskonsa perusteita, ehkäpä ahdistuvat ymmärtäessään useiden sääntöjen perustana olevan rakennelman onttouden tai sitten lähtevät liikkeestä ja usein luopuvat uskosta kokonaan.

        Ahdistuneisuus ja masennus liittyvät tiukkaan uskonnollisuuteen, mutta tutkimusten mukaan uskonnolliseen yhteisöön kuuluminen myös suojaa mielenterveyttä tuodessaan yksilön elämään yhteisöllisyyttä, turvallisuudentunnetta ja elämän merkityksellisyyden kokemuksen.

        Rajoitettu ja rajattu elämäntapa ahdistaa, jos ei ymmärrä rajoitusten takana olevia periaatteita. Monet neuvot voi hyväksyä ymmärtäessään ilmiöiden taustalla vaikuttavat uhkat, ja esimerkiksi alkoholittomuus ja seksin kokeminen avioliittoon kuuluvana ovat osoittautuneet sikäli siunauksellisiksi, että avioparit lienevät keskimäärin onnellisia vl-liikeessä ja perheet hajoavat harvoin. Kuitenkin monet muut seurakunnan neuvot tuntuvat ulkokultaisilta ja kaksinaismoraalisilta, etenkin kun niitä neuvojen sijaan pidetään todellisuudessa useinkin autuuden ehtona. Neuvoista on tullutkin todellisuudessa käskyjä/vaatimuksia. On raskasta elää omantuntonsa mukaan, jos samanaikaisesti joutuu pelkäämään toisten tuomiota asioista, jotka ovat varsin toisarvoisia uskomisen kannalta ja jotka todellakin orjuuttavat takaisin lain alle vastoin Jeesuksen opetuksia. Tällaisia ovat esim. konsertti-, teatteri-, tv-, meikkaus-, korvakoru- ja partasynnit osana pitkää kiellettyjen asioiden listaa. Tämä listahan sopii varsin huonosti Jeesuksen sanoihin, että kaikki laki on rakkauden kaksoiskäskyssä.

        Mielenterveys on koetuksella hänellä, joka kokee tulevansa määritellyksi ulkoapäin ja joka kokee, ettei saa ahdettua itseään siihen muottiin, joka on yksiselitteisesti varattu jokaiselle uskovaiselle samanlaisena persoonien erilaisuudesta välittämättä. Mielenterveyteen vaikuttaa negatiivisesti toiseuden tunne omiensa parissa etenkin, kun se toiseuden tunne liittyy myös ihmisiin yhteisön ulkopuolella.


      • ("Itse")Murha
        Hallaa kirjoitti:

        Ei sitä voikaan ymmärtää sellainen, joka ei ole syntynyt vl-yhteisöön. Kieltolistan olemassaoloa ei myönnetä, mutta vl-lapsi omaksuu kielletyt asiat samalla kuin äidinkielensä. Hän kasvaa yhteisössä, jossa on rauha ja turva ja jossa hänen puolestaan ajatellaan ja torjutaan uhkat valmiiksi. Mahdollisesti hän on jo teini-ikäinen, kun ensimmäisen kerran alkaa kysellä perusteita kielloille ja rajoituksille. Kaikki eivät kyseenalaista silloinkaan vaan uskovat, että kaikki säännöt ja säädökset ovat peräisin suoraan Raamatusta. Osa myös kieltäytyy aktiivisesti ajattelemasta asioita ja toteaa, ettei jaksa pohtia ja että haluaa elää entisten uskovaisten jalanjäljissä. Ne, jotka eivät tähän kykene ja jotka janoavat kuulla uskonsa perusteita, ehkäpä ahdistuvat ymmärtäessään useiden sääntöjen perustana olevan rakennelman onttouden tai sitten lähtevät liikkeestä ja usein luopuvat uskosta kokonaan.

        Ahdistuneisuus ja masennus liittyvät tiukkaan uskonnollisuuteen, mutta tutkimusten mukaan uskonnolliseen yhteisöön kuuluminen myös suojaa mielenterveyttä tuodessaan yksilön elämään yhteisöllisyyttä, turvallisuudentunnetta ja elämän merkityksellisyyden kokemuksen.

        Rajoitettu ja rajattu elämäntapa ahdistaa, jos ei ymmärrä rajoitusten takana olevia periaatteita. Monet neuvot voi hyväksyä ymmärtäessään ilmiöiden taustalla vaikuttavat uhkat, ja esimerkiksi alkoholittomuus ja seksin kokeminen avioliittoon kuuluvana ovat osoittautuneet sikäli siunauksellisiksi, että avioparit lienevät keskimäärin onnellisia vl-liikeessä ja perheet hajoavat harvoin. Kuitenkin monet muut seurakunnan neuvot tuntuvat ulkokultaisilta ja kaksinaismoraalisilta, etenkin kun niitä neuvojen sijaan pidetään todellisuudessa useinkin autuuden ehtona. Neuvoista on tullutkin todellisuudessa käskyjä/vaatimuksia. On raskasta elää omantuntonsa mukaan, jos samanaikaisesti joutuu pelkäämään toisten tuomiota asioista, jotka ovat varsin toisarvoisia uskomisen kannalta ja jotka todellakin orjuuttavat takaisin lain alle vastoin Jeesuksen opetuksia. Tällaisia ovat esim. konsertti-, teatteri-, tv-, meikkaus-, korvakoru- ja partasynnit osana pitkää kiellettyjen asioiden listaa. Tämä listahan sopii varsin huonosti Jeesuksen sanoihin, että kaikki laki on rakkauden kaksoiskäskyssä.

        Mielenterveys on koetuksella hänellä, joka kokee tulevansa määritellyksi ulkoapäin ja joka kokee, ettei saa ahdettua itseään siihen muottiin, joka on yksiselitteisesti varattu jokaiselle uskovaiselle samanlaisena persoonien erilaisuudesta välittämättä. Mielenterveyteen vaikuttaa negatiivisesti toiseuden tunne omiensa parissa etenkin, kun se toiseuden tunne liittyy myös ihmisiin yhteisön ulkopuolella.

        "...seksin kokeminen avioliittoon kuuluvana ovat osoittautuneet sikäli siunauksellisiksi, että avioparit lienevät keskimäärin onnellisia vl-liikeessä ja perheet hajoavat harvoin"

        Tämä on turhan naivi ajatus. Tosiasiassa esiaviollinen seksi eri uskonnollisissa yhteisöissä on kielletty siksi, että naitattamalla nuoret, yhteisö turvaa jatkuvuutensa. Siksi myöskään ehkäisy ei ole suotavaa.

        Nopea avioituminen siis johtaa nopeaan lisääntymiseen. Eli kun nuoret haluavat biologisten viettiensä mukaan yhtyä, he avioituvat usein varsin nopealla aikataululla. Tämän vuoksi toisilleen miltei vieraat ihmiset avioituvat uskonnollisissa yhteisöissä ja siksi mitä kummallisimpia pariskuntia muodostuu. Tutustumiseen ei jää liieämmälti aikaa, koska vietit ohjaavat. Onnellisuudesta voi myös olla montaa mieltä, sillä avioero ei ole suotavaa mm. vl-lahkossa. Ennen se saarnattiin jopa synniksi... Ollaan yhdessä kunnes kuolema erottaa.

        Jotkut vaimot ovatkin sitten tehneet "itsemurhia" ja isännät ovat sitten joutuneet ottamaan uuden vaimon. Näin meille on kerrottu. Olisi mielenkiintoista saada tietää tilasto (esim. x,x / 1000 asukasta) uskonnollisten lahkojen naisten itsemurhat vs. kantaväestön naisten itsemurhat. Naisten tekemät itsemurhat kun ovat aika harvinaisia. Luultavasti uskonnollisten yhteisöjen kohdalla naisten itsemurhissa on selvä yliedustus.


      • Hallaa
        ("Itse")Murha kirjoitti:

        "...seksin kokeminen avioliittoon kuuluvana ovat osoittautuneet sikäli siunauksellisiksi, että avioparit lienevät keskimäärin onnellisia vl-liikeessä ja perheet hajoavat harvoin"

        Tämä on turhan naivi ajatus. Tosiasiassa esiaviollinen seksi eri uskonnollisissa yhteisöissä on kielletty siksi, että naitattamalla nuoret, yhteisö turvaa jatkuvuutensa. Siksi myöskään ehkäisy ei ole suotavaa.

        Nopea avioituminen siis johtaa nopeaan lisääntymiseen. Eli kun nuoret haluavat biologisten viettiensä mukaan yhtyä, he avioituvat usein varsin nopealla aikataululla. Tämän vuoksi toisilleen miltei vieraat ihmiset avioituvat uskonnollisissa yhteisöissä ja siksi mitä kummallisimpia pariskuntia muodostuu. Tutustumiseen ei jää liieämmälti aikaa, koska vietit ohjaavat. Onnellisuudesta voi myös olla montaa mieltä, sillä avioero ei ole suotavaa mm. vl-lahkossa. Ennen se saarnattiin jopa synniksi... Ollaan yhdessä kunnes kuolema erottaa.

        Jotkut vaimot ovatkin sitten tehneet "itsemurhia" ja isännät ovat sitten joutuneet ottamaan uuden vaimon. Näin meille on kerrottu. Olisi mielenkiintoista saada tietää tilasto (esim. x,x / 1000 asukasta) uskonnollisten lahkojen naisten itsemurhat vs. kantaväestön naisten itsemurhat. Naisten tekemät itsemurhat kun ovat aika harvinaisia. Luultavasti uskonnollisten yhteisöjen kohdalla naisten itsemurhissa on selvä yliedustus.

        "Tämä on turhan naiivi ajatus. Tosiasiassa esiaviollinen seksi eri uskonnollisissa yhteisöissä on kielletty siksi, että naitattamalla nuoret, yhteisö turvaa jatkuvuutensa. Siksi myöskään ehkäisy ei ole suotavaa."

        Kristitty pitää elämänohjeinaan Jeesuksen antamia käskyjä, joista kuudes sanoo: "Älä tee huorin."

        "Tämän vuoksi toisilleen miltei vieraat ihmiset avioituvat uskonnollisissa yhteisöissä ja siksi mitä kummallisimpia pariskuntia muodostuu. Tutustumiseen ei jää liieämmälti aikaa, koska vietit ohjaavat."

        Ei kai sentään? Milloin toinen ihminen on tarpeeksi tuttu, jotta hänen kanssaan uskaltaisi solmia avioliiton, sillä molemmat osapuolet muuttuvat ja kehittyvät koko elämänsä ajan? Myös avioerokielto tulee suoraan Raamatusta eikä ole mikään vl-keksintö, mutta Jeesuskaan ei ollut kiellossaan ehdoton, ja myös vl:t hyväksyvät nykyisin, että on tilanteita, joissa ero on ainoa vaihtoehto.

        On pidettävä koko ajan mielessä, mikä on Jumalan tahto, ja Jeesus on sen tulkki. Ihmisajatuksen mukaiset lisäsäännöt eivät useinkaan vastaa sitä hyvää ajatusta, joka niiden perustana on ollut. Niistä kun voi tulla vallankäytön teesejä, joilla rajoitetaan ihmisoikeuksia ja yksilön vapautta elää omaatuntoaan kuunnellen. Ne voivat myös saada aivan liian suuren painoarvon kristityn vaelluksessa, jolloin armosta uskominen unohtuu niin omaa kuin toistenkin sydämentilaa arvioidessa.


    • lessut tietenki

      Minkälainen terve ihminen uskoo vielä vuonna 2014 Jumalan kiroavan ihmisiä.

      • ihmettelevä

        Ei voi muutako nauraa miten lapsellisia ihmiset on jauhaa täällä kaikenlaista.satuimpa vilkaisemaan tätä palstaa ja ei voi sanoa kuin että ihminen ei ole kyllä tasapaonossa.joo ja minulle vastataan varmarti miksi sitten itse kirjoitat.jos tiettyä herätysliikettä lietsotaan.mitä ovat sitten kylillä ja kaupungeissa olevat ns.juopot,rikolliset,murhaajat jne.nekö ovat normaaleja.ja ne kodit jotka juovat viikon loput alkoholia ja lapset pelkää tulevia viikon loppuja,tulevat nälkäisinä kouluun.pikkusen voisi niinku näkökenttää laajentaa.mene itseesi kirjoittaja.


      • voi hyvä ihme
        ihmettelevä kirjoitti:

        Ei voi muutako nauraa miten lapsellisia ihmiset on jauhaa täällä kaikenlaista.satuimpa vilkaisemaan tätä palstaa ja ei voi sanoa kuin että ihminen ei ole kyllä tasapaonossa.joo ja minulle vastataan varmarti miksi sitten itse kirjoitat.jos tiettyä herätysliikettä lietsotaan.mitä ovat sitten kylillä ja kaupungeissa olevat ns.juopot,rikolliset,murhaajat jne.nekö ovat normaaleja.ja ne kodit jotka juovat viikon loput alkoholia ja lapset pelkää tulevia viikon loppuja,tulevat nälkäisinä kouluun.pikkusen voisi niinku näkökenttää laajentaa.mene itseesi kirjoittaja.

        Ja kaksisuuntaista mielialahäiriötä ei voi yhdistää kyseiseen herätysliikkeeseen.ei voi muutako nauraa.jos jotakin noin kovasti kiinnostaa häiriötilat voi tehdä tutkimus käynnin vaikka kouluihin kuin monta vanhoillislestadiolaista lasta on erityiskoulussa.esim.nekin ovat yleensä häiriö perheistä jotka ovat eroinneita perheitä,vapaa kasvstus ym.ja tiedätkö mikä on kaksisuuntainen mielialahäiriö.itsemurhia olen työn puolesta kohdannut, niitä eipä voi kohdistaa tiettyyn herätysliikkeeseen.jos puhutaan narsistisuudesta niin niitäkin kun on kohdannut eri piireissä.eiköhän jokainen voisi huolehtia omastaa hyvin voinnistaan lietsomatta toisia.kun omaan elämään tulee jotain vaikeaa ehkä ymmärrät katsoa asioota vähän laajemmin toisia arvostelematta.jos tälläisia pitää pohtia kannatta lähteä lenkille ja lenkkarit jalkaan niin huomaa olen minäkin vain ihminen.


    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      1709
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      20
      1614
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      70
      1468
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      59
      1462
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      53
      1365
    6. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      15
      1318
    7. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      83
      1275
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      11
      1168
    9. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1130
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      8
      1121
    Aihe