Mihin perustuu riistalintujen kanta arviot???

Ryynäsen Topi

En voi muuta kuin vuosi toisensa perään ihmetellä näitä kanta arvioita niin sorsalinnuista kuin kanalinnuistakin.
Itse olen aktiivi metsästäjänä pitänyt kirjaa lähes kolmekymmentä vuotta saaliista ja lintu tiheyksistä alueilla jossa metsästän.
Mielenkiintoisin kohta on sorsalinnut. Kun riistakeksuksesta väitetään että nyt sorsia on paljon ja niitä riittää ammuttavaksi huolella on alueemme sorsat täysin kateissa ja päinvastoin. Nyt tänä vuonna sama tilanne. Tein saaliista oman ja muutaman alueella asuvan metsästäjä kaverin osalta tilaston sekä pesivistä sorsalinnuista alueellamme missä harrastamme sorsien aktiivi ruokintaa vuosittain niin kannan aallon huiput ja pohjat menevät päinvastaisessa järjestyksessä mitä julkisuuteen on annettu tietoja sorsa kannoista.
Onhan tässä jotain todella hämärää.

Sama pätee kanalintuihin. Viime vuonna piti olla ennätys määrä lintuja kymmeniin vuosiin ja alueellamme oli ja on edelleen suurin aallonpohja ja käytännössä täysin poikueettomia alueita tänä vuonna. Itse ajelen ammatikseni metsäautoteitä kymmeniä kilometrejä joka päivä ja harrastusmielessä vapaalla ja ainoat kanalinnut tälle kesälle on pyy poikue (neljä poikaa), yksinäinen koppelo ja sato metto.
Toisilla virkaveljillä nollia havainnoissa.
Ja nyt muka keskinkertainen ja voimistuva kanta??
Ei ole muuta selitystä kuin se että tilastoja vääristellään ja havaintoja valehdellaan. Toisekseen kanalintujen laskenta kesä aikaan on väärin. Poikaslintujen kuolevuus on niin suurta että laskenta pitäisi toteuttaa talvella pahimmasta selviytyneillä jo aikuistuneilla linnuilla. Ja näin päättää tuleva jahtikausi. Mikä pakko se on elo syyskuussa kiirehtiä ammuttavien untuvikkojen perusteella jahtiajoista kun se voidaan toteuttaa jo talvella reilusti etukäteen ja parempaa faktaa antavana?
Onnistuu poikue tai ei kesällä se on joko plussaa tai miinusta mutta poikasia laskemalla ei saada kuin pieni totuus jos sitäkään koko kanalintukannasta. Ja vaikka tulokset viivästyisivätkin kesän tuotoista ei suomesta koskaan ole viimeistä kanalintua ammuttu.

4

105

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • topiaksen kaiman veli

      Perustuvat riistakolmio laskentaan. Eli metästäjät itse ilmoittavat. Jos Topin alueelta ei ole ilmoituksia niin keskiarvon mukaan menee. Toisilla alueilla lintua on.
      Luulisin näin jutun olevan

      • Ryynäsen Topi

        Niin pitäisi perustua mutta kun ei perustu. Onhan se kumma että laskijat muka näkevät lintuja mutta eivät muut luonnossa liikkujat. Toisaalta ymmärrän senkin että tietoja halutaan vääristellä koska muutoinhan se rajoittaisi metsästystä mutta kyllä tämä homma ei vaan pelaa näin suomessa. Tyhmempikin tajuaa jos ei vain metsästäjä lehteä lukemalla niin käytännön jahdissa että lintuja ei ole.
        Ja kyllä Topin alueeltakin on tehty kolmioita. Toinen kaveri sanoi pyyn nähneensä ja toisessa kolmiossa laskeneet ei ainoatakaan lintua.
        Ja niin se on täällä keski-suomi-pirkanmaa-häme sektorilla ja en todellakaan puhu pienestä alueesta missä kuljen.
        Samaa sanovat taas tutut lapissa. Lunta satoi kun poikaset kuoriutuivat ja nollan kelejä oli ja pelkkiä aikuislintuja vaan näkyy.
        Eihän näitä ns tuloksia voida enään tehdä muuta kuin valehtelemalla kun katsoo silmillään mitä tuolla luonnossa on. Ne kauheat lintumäärät mitkä jotkut näki unissaan viimekin syksynä loistivat tyhjyyttään ja ensikertaa oli alueita joista kolme teeren soidintakin hiipui kokonaan niin syksyksi kuin kevääksikin. Joten mihinhän se lintumäärä katoaa. Venäjällekö?
        No totuus on kuitenkin se että kestäköön jahti sitten koko kauden ei luonto viimeisintä anna koskaan mutta todella todella pahasti ontuu tämä ns kanalintu laskenta.


    • havannoija

      Laitahan Topi riistakolmio ja teet joukkueella siinä kesä- ja talvilaskennat, niin saat tarkkaa tietua alueestasi.

      • Ryynäsen Topi

        En tarvitse kolmioita sillä liikun joka päivä ammattini puolesta kaikissa maasto tyypeissä ja metsissä alueellani ja alueen ulkopuolella vähintään sen kahdeksan tuntia plus työajot metsäteillä päälle. Vapaalla myös harrastusten puitteista ja havainnot alueelta on karuakin synkempiä. Täysin tyhjää ja vuosi vuodelta huonompaan suuntaan menee. Edes kohtuullisestakin lintu vuodesta täälläpäin on viitisen vuotta. Kun taas tilastot puhuu hyvästä tai kasvavasta kannasta täällä niin kyllä ihmetyttää mistä ne lukemat tulee.
        Seuraan myös keväisin soitimia niin tyhjentyneet soidin tantereet teerien osalta monin paikoin on harvinaista mutta totta. Vuosikymmenet alueet olleet soidin käytössä mutta nyt ei edes kukkoa keväällä ja metsästyspainekin on alueella olematon että sekään ei niitä vanhoja ole tappanut.
        Parilla soitimella vielä puolenkymmentä tappelee mutta kyllä lohdutonta on. Metsojen ohella puhutaan vain joistain peli kukoista. Jotain kertoo sekin että sain viime syksynä korpimetson joka erikoisuutena oli upea kokemus mutta osaltaan kertoo että koppelot eivät enään löydä parittelu kumppaneita.


    Ketjusta on poistettu 5 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      169
      3010
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      26
      2089
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      2034
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      91
      1863
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      71
      1573
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      19
      1323
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1232
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      10
      1221
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1193
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      9
      1181
    Aihe