Poravasara 2000w + invertteri + auton akku

Sähköinsinööri(kö)

Terve,

Onko toimiva yhtälö jos käytän 2kw poravasaraa auton akusta otetulla virralla (invertteri väliin)?

Hyytyykö akku saman tien? Ylikuormittuuko invertteri? Palaako johdot? Räjähtääkö auto? Syttyykö metsäpalo? Puhkeaako otsonikerros takiani ja kaikki kuolee?

No joo, osa vaihtoehdoista saattoi mennä yli mutta vastauksista silti kiitollinen.

16

252

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Riviasentaja

      Poravasara kuulostaa induktiiviselta kuormalta eli moottori sisällä.

      Sitten pitää tietää että että onko tuo ilmoitettu teho pätöteho vai mekaaninen teho. Teollisuusmoottoreissa ainakin ilmoitetaan akselilta saatava mekaaninen teho joten ottoteho on vielä suurempi eikä sekään yksinään riitä sillä inverttei tulee mitoittaa näennäistehon mukaan. Peuskaava moottorin tehonlaskentaan (yksivaiheisena) on U * I * cos(fii) * n

      Eli laskemiseen pitäisi tietää vähän muutakin kuin mekaaninen teho. Arvailemalla voidaan sanoa että invertterin tulisi olla mitoitukseltaan vähintään 2000 / 0.8 / 0.8 = 3125W eli 5kW invertteri varmaan ainankin riittää käynnistykseenkin.

      akusta otettu virta on taas arvaamalla noin 200-300 luokkaa 12V nimellisjännitteellä invertterin häviöineen eli melkoiset akut pitää olla jos meinaat useamman minuutin käyttää

    • se siitä

      Hanki 2500 watin sinipaketti ja kunnon akku, niin heti lähtee vasara liikkeelle.

      ei kaikkea tarvitse mitoittaa kuin valtakunnanverkkoa.

      • Riviasentaja

        Siniaaltoinvertteri ei ole pätöteholtaan yhtään sen suurempi kuin kanttiaalto, muotokerroin on erillainen mutta pätöteho sama, käsittääkseni myös iduktiivisella kuormalla.

        Siniaaltoinvertterillä muodostuu induktiivisella kuormalla samalla tavalla loistehoa joka vain lainataan magneettikentän muodostamiseen joka pitää huomioida mitoituksessa.

        Poravasarassa on mitä suurimmalla todennäköisyydellä kommutaattorisarjamoottori jonka reaktiivinen vastus käynnistyshetkellä on olematon, näin ollen piirissä vastustaa vain resistiivinen vastus ja käynnistysvirta on suuri. Tätä kuvataan tuolla vaiheensiirtokulmalla joka kasvaa pyörimisnopeuden noustessa.

        Toki monissa inverttereissä on suurempi käynnistysvirran antokyky joten voi pienemmälläkin lähteä pyörimään, mutta onnistuu helposti myös käynnistämällä moottori sarjavastuksen kautta ja oikosulkee kytkimellä vastuksen kun moottori on vauhdissa.

        Siniaaltoinvertterin edut on pienemmät yliaallot ja häiriöt laitteissa, kanttiaallolla rikkoo helposti hakkuripowereita ja jopa hammasharjan laturin.


    • kempsu

      On mahdollista. Tosin kaikki pitää olla "järeää", auto, laturi, akku ja invertteri. Ei kannata lähteä pikku Corollalla liikkeelle.

    • 13+15

      Hommaa 2kW aggregaatti.

    • Sähköinsinööri(kö)

      Jestas, vastaukset oli jopa "liian" hyviä, kiitos!

      90% en ymmärtänyt mutta tajusin sen että ei ole hyvä yhtälö =)

      Ehkä tuo aggregaatti voisi olla ihan ok, tai sitten vuokraan akkukäyttöisen poravasaran, koska tarve on vain yhdelle reijälle "keskelle-ei-mitään", reikä about 20mm ja 100-200mm syvä.

      • sdgsfgsafasdfsdf

        en tiedä miten ne salpalinjalla kivä porasivat, mutta käsiporaus oli kyseessä kuitenkin. meinaan vaan että tuollaisen yhden reiän nyt melkein kaivaisi teelusikallakin :D


      • 3LPEN
        sdgsfgsafasdfsdf kirjoitti:

        en tiedä miten ne salpalinjalla kivä porasivat, mutta käsiporaus oli kyseessä kuitenkin. meinaan vaan että tuollaisen yhden reiän nyt melkein kaivaisi teelusikallakin :D

        Joo yhden tuommoisen reiän teko käsipelillä ei ole todellakaan paha homma, joskus aikoinaan olen ollut kokeilemassa sähköpylvään haruksen kalliosilmun reiän tekoa perinteisesti käsipelillä, kun silloisella vanhemmalla työkaverilla oli nuo perinnevehkeet vielä tallessa ja huomasin että muutaman reiän saa noinkin aikaan suht helposti.


      • Porannut
        3LPEN kirjoitti:

        Joo yhden tuommoisen reiän teko käsipelillä ei ole todellakaan paha homma, joskus aikoinaan olen ollut kokeilemassa sähköpylvään haruksen kalliosilmun reiän tekoa perinteisesti käsipelillä, kun silloisella vanhemmalla työkaverilla oli nuo perinnevehkeet vielä tallessa ja huomasin että muutaman reiän saa noinkin aikaan suht helposti.

        Kovametallipora ja 2 kg vasara.
        Mies hakkaa n. 1 cm/minuutti, joten varttitunti siinä menee.


    • Riviasentaja

      Agrillakin tulee sitten sama ongelma tehojen mitoituksen kanssa mutta yksi reikä varmaan menee yhdellä tai kahdella auton akullisella. Magneettikentän muodostamiseen vaadittavaa loistehoa voisi varmaan pienentää kytkemällä konkan poran rinnalle, näin voisi päästä hieman pienemmällä invertterin mitoituksella, käytännön eduista en sitten tiedä kuinka merkittävää etua saavutetaan.

      Pienissä auton akuissa tulee ongelmaksi se että noin suurella kuormituksella akun jännite notkahtaa ja invertteri luulee että akku tyhjä vaikka kysymys on akun sisäisestä vastuksesta.

      Paremmin onnistuu alimitoitetulla agrilla kun invertterillä, agrilla kuulee kun laite hyytyy jollon poran painamista kannattaa vähentää.

      • akuista suoraan

        Parasta se on tasasuunnata se sähkö ensin sille poravasaralle kun siinä ei kaiketi ole elktroniikkaa ollenkaan.

        siinä sitä vasta vääntöä syntyy. niin forumilla kuin oran sarvissakin.


    • vanha hyvä konsti

      Juu, ei yhden reiän tekemiseen sähköä kannata valjastaa. Hanki romikselta vanha kivitalttakanki ja tarpeeksi painava moska. Siiitä se reikä syntyy, kun hakkaat ja pyörittelet samalla tuota porakankea. Isäkin aina porasi kantopommien reiät näin perinteisellä tavalla .

    • Mitäs siihen sanot?

      Minäpä käytin tyhjäkäyntiä koko kuuman kesän kun kävin kaupassa ja muissa virastoissa että ilmastointi pelaisi täysillä, nyt suunnitteilla laittaa voimanulosottoon lisägeneraattori ja käyttää autoa maalla jopa koko yö!

      Enkä muuta autoa mistä lie MG1-luokasta huoltoautoksi, ruiskupumpun olen tietysti säätänyt täysille niin että putkesta tulee metrin kankea ja katsastukseen säädän sitten takaisin ja otan ilmansuodattimen pois.

      • Näin näissä hommissa

        Minä taas tankkaan autoani pelkästään käytetyllä jakelumuuntajan eristeöljyllä ja tyhjäkäyntiä on mukava käyttää useampi tuntikin kun polttoaineet ovat ilmaista.

        Järkyttävän sinistä savua tuuppaa eikä tuota mieli tee hengitellä yhtään mutta öljyn väri on kirkas eikä punainen kuten tupaöljyssä


    • Huristi

      Kannattais tähän tapaukseen tutustua konevuokraamojen tarjontaan. Pieniä polttomoottorikäyttöisiä poravasaroita on. Niiden porausteho sopii tuollaiselle 20mm reikien tekoon.
      Itsellä kilowatin (ottoteho) oleva ns. ammattilais poravasara. Poraustehokiveen luokkaa 30mm. kokeillut myös saman teholuokan halppiskoneita. Pienillä terähakaisioilla erot aika minimaalisia. Alta 10mm reikiin jotkut tuntuis menevän jopa paremmin. Isoissa tilanne tasaantuu ja siellä 20mm lähettyvillä alkaa koneet eottua "leluista". Oma konekin tartte melkein vartin porauksen ennenkuin kompressori iskee täysillä, mutta tuo tarvittava reikä taitaakin silloin jo olla valmis. Riippuen hieman kivilaadusta. Pitempien työjaksojen jälkeen erot happiskoneitten ja ns.ammattikoneiden välillähuomaa käsissä. Kädet ovat "hellät" halpiskilla jopa alle tunninporailun. Mitä siihen painamiseen tulee, ei poravasaraa saa painaa.

    • Harrasteporari

      Kyllä 2KW agrilla ja halpis poravasaralla onnistui mökin 16mm 20cm reijät kallioon 25KPL.
      Tänäkesänäkin porasin pari silmusta isoihin siirtokiviin.

    Ketjusta on poistettu 6 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      370
      4639
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      85
      1875
    3. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      66
      1619
    4. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      44
      1556
    5. Persut vajosivat pinnan alle

      Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuson (ps) tietämättömyys hallinnonalansa leikkauksista on pöyristyttänyt Suomen ka
      Maailman menoa
      217
      1424
    6. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      29
      1400
    7. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      60
      1376
    8. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      54
      1357
    9. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1235
    10. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      8
      1228
    Aihe