Uusi asumistuki 2015

Kaikki muuttuu

Uudesta asumistukijärjestelmästä halutaan selkeä ja hallinnollisesti yksinkertainen.

Tuki kohdentuu nykyistä paremmin pienituloisille lapsiperheille.

Yleinen asumistuki olisi edelleen 80 prosenttia kohtuullisten asumismenojen ja perusomavastuun erotuksesta.

Jatkossa kuitenkin kohtuullisten asumismenojen enimmäismäärään vaikuttaisivat ainoastaan asunnon sijainti ja ruokakunnan koko!

Siihen EIvät enää vaikuttaisi asunnon valmistumis- tai perusparantamisvuosi, pinta-ala ja lämmitysjärjestelmä. (siis ei olisi enää mitään merkitystä onko asunto 33 neliöö vai 100 neliötä?)

Omaisuus ei enää vaikuttaisi yleisen asumistuen määrään!!!

Pääomatulot huomioitaisiin kuitenkin edelleen tulona.

Perusomavastuu yksinkertaistuisi siten, että valtioneuvoston asetuksella vuosittain annetut asunnon sijaintiin perustuvat omavastuutaulukot poistuisivat käytöstä.

Perusomavastuu määräytyisi samalla tavalla koko maassa!

Perusomavastuun laskennassa otettaisiin käyttöön kaava, jossa omavastuun määrään vaikuttavat ruokakunnan yhteenlaskettujen tulojen lisäksi ruokakunnan aikuisten ja lasten lukumäärä.

Omavastuu pienenee ruokakunnan koon ja alaikäisten lasten lukumäärän kasvaessa.

Täyttä työmarkkinatukea saavalla yksin asuvalla henkilöllä ei ole perusomavastuuta.

Lisäksi asumistuen tarkistamiseen tulisi muutoksia.

Tuki tarkistettaisiin jatkossa, jos tulot laskevat 200 e/kk tai nousevat 400 e/kk.

Pitkäaikaistyöttömän tarkistuksen lykkäys poistuisi.

Kaikki tulojen muutokset huomioitaisiin vasta kuukautta myöhemmin.

Mukana on myös 300 euron suuruinen ansiotulovähennys, joka tehdään jokaisen ruokakunnan jäsenen yhteenlasketuista ansio- ja yrittäjätuloista. Tämä vähennys tulisi voimaan 1.9.2015.

Mitenkähän nämä muutokset käytännössä vaikuttaisivat?

66

2421

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • uusi laki

      No kyllä siellä huomioidaan kuitenkin se vuokran määrä. Enimmäisrajat per asukas löytyvät sieltä laista. Jossain määrin siis kuitenkin se neliömäärä vaikuttaa koska on suhteessa asunnon vuokraan.

      • Ei muuta ku hirteen

        Eiköhän tämäkin ole taas sitä köyhän k.usetusta.Otetaan sekin vähä pois mitä on ollut.
        Mulla on jäänyt käteen 100 euroa kuussa.kait sekin nyt otetaan pois.


    • muutoksia

      Kun ne nyt muuttuis niin, et asumistuki laskettaisiin NETTOTULOJEN PERUSTEELLA! ihan törkeää hommaa, että se lasketaan nyt bruttotulojen mukaan!

      • mikä näitä vaivaa?

        Yksinasuvaa köyhää kyykytetään lisää.
        Olen saanut tähän asti noin 100 euroa asumistukea. Nyt se putoaa lähes puoleen tuosta.
        Nettotuloni ei kuitenkaan kasva yhtään.
        En ole tähän asti joutunut hakemaan toimeentulotukea, mutta nyt nettotulorajani muuttuu niin että joudun sinnekin sitten talssimaan.
        Että toisellakädellä otetaan ja toisella annetaan.
        Kiitos taas kokoomus.


    • 2+1

      Jos asunnon pinta-alarajoitus poistuu, niin monet saavat tuntuvan korotuksen asumistukeensa.
      Siis nyt 45m2 asunnossa asuvaa saa maksimissaan asumistukea 37/45*0,8 = ~0,66 => 66% vuokrasta - jos uuden lain myötä maksimiasumistuki olisi 80%.

      Minun kodalla asumistuen korotus olisi : 475 * (0,8 - 0,66) = 66,5 e/kk

      Mutta useinhan suomessa on, että mikä annetaan, se toisaalla otetaan pois.

      • Onneksi muutin pois

        Jos mulla olis ollut edellisessä asuinkunnassa tuon kokonen kämppä, en olis pystynyt kauaa siinä asumaan, koska 37m2 ylittävää osaa ei olisi huomioitu edes toimeentulotukeen... "vain valtioneuvoston määrittelemät kohtuulliset asumismenot", eli se mitä kela hyväksyy asumistuessa.


      • ++1
        Onneksi muutin pois kirjoitti:

        Jos mulla olis ollut edellisessä asuinkunnassa tuon kokonen kämppä, en olis pystynyt kauaa siinä asumaan, koska 37m2 ylittävää osaa ei olisi huomioitu edes toimeentulotukeen... "vain valtioneuvoston määrittelemät kohtuulliset asumismenot", eli se mitä kela hyväksyy asumistuessa.

        "koska 37m2 ylittävää osaa ei olisi huomioitu edes toimeentulotukee"

        Hallinto-oikeudessa olisit voittanut jutun sossuja vastaan.


      • Onneksi muutin pois
        ++1 kirjoitti:

        "koska 37m2 ylittävää osaa ei olisi huomioitu edes toimeentulotukee"

        Hallinto-oikeudessa olisit voittanut jutun sossuja vastaan.

        Ehkä, mutta arvaa jaksoinko alkaa tappelemaan ja arvaa olisiko mulla riittänyt tietotaito sellaiseen...


      • nimimerkkierkki.

        Tällä hetkellä asumistuessa on myös omavastuu, vaikka olisi työmarkkinatuella, noin 30 euroa/kk, ja sille loppuosalle saa asumistukea. Ensi vuonna omavastuuosuutta ei ole kaikkein pienituloisimmilla.

        "Omavastuun laskukaava ja sen kansaneläkeindeksiin sidottu vuosittainen tarkistaminen turvaisi sen, että yksin asuva työmarkkinatukea saava henkilö saisi täysimääräistä asumistukea, jolloin hänellä ei olisi vielä tuloista johtuvaa omavastuuosuutta"


    • tulorajat

      Jee, loistavia uudistuksia nyt kyllä täytyy sanoa että tässä on jo järjen voittoa. Nuo neliömäärät ovat kismittäneet itseäni kaikkein eniten. Ei vain ole järkeä minusta että jos perheelleni max. neliömäärä on vaikka 90 mutta asumme 100 neliömetrisessä niin noita 10 ylimenevää neliömetriä ei oteta huomioon. Siis kaikkein älyttömintä se on sellaisessa tilanteessa että vaikka vuokra olisi sama niin tuohon isompaan saisi paljon vähemmän tukea kun pienempään vaikka suhteessahan tuo isompi olisi tavallaan halvempi asunto.

      Sitten voi olla tapauksia että jos perheellä on aivan liian paljon neliöitä mutta halpa vuokra voi asumistukea tulla niin huonosti että joutuu itse lopulta maksamaan enemmän omavastuuta kun jos olisi tuliterä uusi kaupungin asunto maksimi neliövuokralla minkä asumistukijärjestelmä hyväksyy eli ei väliä vaikka olisi kuinka paljon kalliimpi mutta jos asumisneliöt ei ylity niin tukea tulee sen verran paremmin että lopuolta tuo kalliimpi ja uudempi asunto voi olla halvempi. Äly hoi älä jätä. Ei todellakaan ole ollut kannustusta sossun tai Kelan asiakkaalle asua mahd. halvassa ja huonokuntoisessa kun uudesta ja hyväkuntoisesta ei joudu maksamaan välttämättä yhtään enempää!

      Myös tuo 400€ on hyvä parannus siihen että asumistukea ei tarkisteta jos tulot nousee tuon verran (nythän se on 300€) ja ei siinä montaa päivää voi töitä tehdä jotta tuo 300 paukkuu kun bruttotuloista on kuitenkin kysymys. Annetaan sentään vähän enemmän pelivaraa. Kyllä on aika monimutkainen tuo järjestelmä että jos haluaa tienata vähän vaikka työmarkkinatuen päälle niin ei pidä ottaa huomioon pelkästään tuo 300€ raja työmarkkinatuessa vaan sitten pitää huomioida myös se miten lisääntyneet tulot vaikuttaa asumistukeen. Eipä kukaan varmaan halua sellaista tilannetta että menet osa-aikatöihin jotta voisit tienata vähän lisää työmarkkinatuen päälle mutta sitten Kela muistuttaa sinua pian kirjeellä että olet sannut liikaa asumistukea joka peritään takaisin eli lisätyön tekeminen on ollut melkein plus miinus nolla...

    • TiedäKuinkaLasketaan

      "Eipä kukaan varmaan halua sellaista tilannetta että menet osa-aikatöihin jotta voisit tienata vähän lisää työmarkkinatuen päälle mutta sitten Kela muistuttaa sinua pian kirjeellä että olet sannut liikaa asumistukea joka peritään takaisin"

      Kela on haastanut asumituen saajia oikeuteen asti lievästäkin tulorajan ylityksestä. Vuosia sitten tällä palstalla kerrottiin tapauksesta, kun pakkotyöllistetty otti työttömyysturvansa menettämisen pelossa vastaan yhden ennalta sopimattoman viikonloppukeikan, niin oikeuteen vaan päätyi 20 euroan tulorajan ylityksestä.

      • Kokemusta löytyy

        Itse olen joutunut takaisinperintään ja kela kyllä tosiaan ottaa omansa pois. TÄmä tapahtui sivariaikana, perhe sai sotilasavustusta (vaimo & alle 1v lapsi) ja vaimo kävi osa-aikaisissa töissä. Vaikka joka kuukausi toimitettiin tulotiedot kelaan sotilasavustusta ja asumistukea varten, niin siitä huolimatta kela maksoi useamman kuukauden ajan "liikaa" asumistukea & sotilasavustusta ja päätti sitten just jouluksi lähettää takaisinperintäkirjeen.. useita tuhansia markkoja. Samaan rytäkkään tuli vielä kaiken kukkuraksi sähkön tasauslasku 4000mk, kyseessä oli sähkölämmitteinen rivitalokämppä. Tuota tuli maksettua takaisin useita vuosia, vielä avioeron jälkeenkin. Tuon kokeneena olen lakkauttanut aina asumistuen maksatuksen osa-aikaisiakin töitä saadessani, mieluummin kituutan pienellä palkalla tietoisena budjetistani, kuin elän jatkuvassa pelossa kelan takaisinperintäkirjeen saapumisesta & sen sisältämästä vaateesta...


    • nimimerkkierkki.

      Neliörajat poistuu 1.1.2015. Hyväksyttävät enimmäisvuokrat 1.1.2015 alkaen (kopioitu uudesta asumistukilaista):


      "Tämän mukaisesti enimmäisvuokratasot olisivat vuonna 2015 seuraavat:

      Ruokakunnan koko henkeä I-kuntaryhmä II-kuntaryhmä III-kuntaryhmä IV-kuntaryhmä



      1 508 492 411 362



      2 735 706 600 527



      3 937 890 761 675



      4 1095 1038 901 804

      Jos ruokakuntaan kuuluu enemmän kuin neljä henkilöä, 4 hengen enimmäisasumismenoja korotettaisiin I kuntaryhmässä 132 euroa, II kuntaryhmässä 125 euroa, III kuntaryhmässä 119 euroa ja IV kuntaryhmissä 113 euroa jokaista neljä henkilöä ylittävää ruokakunnan jäsentä kohden."

    • YksinäisilleHUONO!

      Asumistukijärjestelmän keskeiset uudistukset muuttavat asumistuen määrää suurella osalla tuensaajia.

      Yli 28 prosentilla tuki laskee sen vuoksi, että asumistukea on myönnetty nyt esitettäviä korkeammista enimmäismenoista.

      Näin yleensä tapahtuu silloin, kun tuensaajaruokakunnan asunto on vastannut enimmäisvuokrien määrittelyssä sovellettuja neliövuokra- ja pinta-alanormeja, erityisesti uudemmissa asunnoissa.

      Enimmäisasumismenot ylittävien tapausten osuus on suurimmillaan pienillä ruokakunnilla.

      Yhden ja kahden henkilön ruokakunnilla uuden kattovuokran ylittäviä tapauksia on yli 70 prosenttia!!!

      Esim. yksin asuvalla Tampereella enimmäisvuokra olisi vain 404 e/kk!

      • 1 = 114 e/kk tuki?

        Täysimääräiseen tukeen oikeuttava tuloraja 1 hengellä on 726 e/kk (työmarkkinatuki)

        Eli onko 1 hengellä 290,40 e/kk perusomavastuu?

        Siis jos enimmäsvuokra on 404e/kk Tampereella yksinäiselle ja sen perusomavastuu on 290,40 e/kk, niin se saa 114 e/kk asumistukee, jollei sillä ole mitään muita tuloja kuin työmarkkinatuki?

        Laskukaava:
        POV=0,4*(T-(623 103*A 230*L)), jossa
        POV= perusomavastuu
        T= asumistukitulo
        A= aikuisten lukumäärä
        L= lasten lukumäärä

        Vakiomäärä (623 euroa) on täysimääräiseen tukeen oikeuttava tuloraja.


      • Tosi sekavaa?
        1 = 114 e/kk tuki? kirjoitti:

        Täysimääräiseen tukeen oikeuttava tuloraja 1 hengellä on 726 e/kk (työmarkkinatuki)

        Eli onko 1 hengellä 290,40 e/kk perusomavastuu?

        Siis jos enimmäsvuokra on 404e/kk Tampereella yksinäiselle ja sen perusomavastuu on 290,40 e/kk, niin se saa 114 e/kk asumistukee, jollei sillä ole mitään muita tuloja kuin työmarkkinatuki?

        Laskukaava:
        POV=0,4*(T-(623 103*A 230*L)), jossa
        POV= perusomavastuu
        T= asumistukitulo
        A= aikuisten lukumäärä
        L= lasten lukumäärä

        Vakiomäärä (623 euroa) on täysimääräiseen tukeen oikeuttava tuloraja.

        jaa se taitaakin mennä niin että:
        0,4 * ( 726 e(työmarkkinatuki) - (726e)) = 0,4 * 0 eli ei mitään?!

        Siks täyttä työmarkkinatukea saavalla yksin asuvalla henkilöllä ei ole perusomavastuuta!?

        ja siitä asumistuki olis 80%?

        Eli esim. Tampereella yksinäiselle työmarkkinatuella olevalle 0e (perusomavastuu) - 404 e (max.vuokra) * 80% = 323,20 e/kk asumistuki?

        Yleinen asumistuki olisi edelleen 80 prosenttia kohtuullisten asumismenojen ja perusomavastuun erotuksesta.

        Jatkossa kuitenkin kohtuullisten asumismenojen enimmäismäärään vaikuttaisivat ainoastaan asunnon sijainti ja ruokakunnan koko.

        Perusomavastuun laskennassa otettaisiin käyttöön kaava, jossa omavastuun määrään vaikuttavat ruokakunnan yhteenlaskettujen tulojen lisäksi ruokakunnan aikuisten ja lasten lukumäärä.


      • 3+3+
        1 = 114 e/kk tuki? kirjoitti:

        Täysimääräiseen tukeen oikeuttava tuloraja 1 hengellä on 726 e/kk (työmarkkinatuki)

        Eli onko 1 hengellä 290,40 e/kk perusomavastuu?

        Siis jos enimmäsvuokra on 404e/kk Tampereella yksinäiselle ja sen perusomavastuu on 290,40 e/kk, niin se saa 114 e/kk asumistukee, jollei sillä ole mitään muita tuloja kuin työmarkkinatuki?

        Laskukaava:
        POV=0,4*(T-(623 103*A 230*L)), jossa
        POV= perusomavastuu
        T= asumistukitulo
        A= aikuisten lukumäärä
        L= lasten lukumäärä

        Vakiomäärä (623 euroa) on täysimääräiseen tukeen oikeuttava tuloraja.

        "Vakiomäärä (623 euroa) on täysimääräiseen tukeen oikeuttava tuloraja. "
        Ei kun :
        623 103*1 230*0= 726 on määrä mistä alkaa omavastuu kertymään Siis sijoita kaavaan A = 1 ja L=0


      • Oikein se on :)
        3+3+ kirjoitti:

        "Vakiomäärä (623 euroa) on täysimääräiseen tukeen oikeuttava tuloraja. "
        Ei kun :
        623 103*1 230*0= 726 on määrä mistä alkaa omavastuu kertymään Siis sijoita kaavaan A = 1 ja L=0

        Niin mut sit siitä viä vähennetään se Tee ja sit kerrotaan sillä 0,4

        Työmarkkinatuki vuonna 2014 on 32,66 euroa päivässä eli n. 702,19 e/kk. Siihen tulee indeksikorotukset eli tod.näk. se on ensivuonna sen 726 e/kk eli n. 33,76 e/pv.

        Eli toi Tee on n. 726 e/kk ja kun tosta sun laskelmastakin tulee toi 726, niin:
        0,4 * ( 726 e(työmarkkinatuki) - (726e))
        = 0,4 * 0
        = 0

        Siis toi vakiomäärä lause oli hallituksen esityksestä ja siellä joku on sekoillut tai ne on tarkoittanut sillä sitä summaa joka tulee tohon kaavaan mutta ne ei ole tajunneet että ainahan siihen lisätään ainakin yhden aikuisen 103 euroo.


      • luvut kohdilleen
        Tosi sekavaa? kirjoitti:

        jaa se taitaakin mennä niin että:
        0,4 * ( 726 e(työmarkkinatuki) - (726e)) = 0,4 * 0 eli ei mitään?!

        Siks täyttä työmarkkinatukea saavalla yksin asuvalla henkilöllä ei ole perusomavastuuta!?

        ja siitä asumistuki olis 80%?

        Eli esim. Tampereella yksinäiselle työmarkkinatuella olevalle 0e (perusomavastuu) - 404 e (max.vuokra) * 80% = 323,20 e/kk asumistuki?

        Yleinen asumistuki olisi edelleen 80 prosenttia kohtuullisten asumismenojen ja perusomavastuun erotuksesta.

        Jatkossa kuitenkin kohtuullisten asumismenojen enimmäismäärään vaikuttaisivat ainoastaan asunnon sijainti ja ruokakunnan koko.

        Perusomavastuun laskennassa otettaisiin käyttöön kaava, jossa omavastuun määrään vaikuttavat ruokakunnan yhteenlaskettujen tulojen lisäksi ruokakunnan aikuisten ja lasten lukumäärä.

        Oikea luku on 331.20 euroa, koska tampereella max vuokraksi hyväksytään 411 euroa. En tiedä mistä tuo yökukkuja veti luvun 404 euroa.


      • In Deksi
        Oikein se on :) kirjoitti:

        Niin mut sit siitä viä vähennetään se Tee ja sit kerrotaan sillä 0,4

        Työmarkkinatuki vuonna 2014 on 32,66 euroa päivässä eli n. 702,19 e/kk. Siihen tulee indeksikorotukset eli tod.näk. se on ensivuonna sen 726 e/kk eli n. 33,76 e/pv.

        Eli toi Tee on n. 726 e/kk ja kun tosta sun laskelmastakin tulee toi 726, niin:
        0,4 * ( 726 e(työmarkkinatuki) - (726e))
        = 0,4 * 0
        = 0

        Siis toi vakiomäärä lause oli hallituksen esityksestä ja siellä joku on sekoillut tai ne on tarkoittanut sillä sitä summaa joka tulee tohon kaavaan mutta ne ei ole tajunneet että ainahan siihen lisätään ainakin yhden aikuisen 103 euroo.

        Indeksikorotus vuonna 2015 on 0,4 prosenttia. 32,66 euroa 0,4% = 32,79 euroa eli n. 705 euroa (21,5 päivän mukaan laskettuna).


        http://www.stm.fi/tiedotteet/tiedote/-/view/1891697


      • In Deksi
        In Deksi kirjoitti:

        Indeksikorotus vuonna 2015 on 0,4 prosenttia. 32,66 euroa 0,4% = 32,79 euroa eli n. 705 euroa (21,5 päivän mukaan laskettuna).


        http://www.stm.fi/tiedotteet/tiedote/-/view/1891697

        Oho. Tuli laksuvihre, 33,97 euroa/pv, 730,28 (21,5 päivää). Mutta eipä se tulotasoa nosta, jos joutuu toimeentulotukea hakemaan. Sen minkä kelalta voittaa, sossusta häviää. Lopputulos /-0 euroa.


      • calculator
        Oikein se on :) kirjoitti:

        Niin mut sit siitä viä vähennetään se Tee ja sit kerrotaan sillä 0,4

        Työmarkkinatuki vuonna 2014 on 32,66 euroa päivässä eli n. 702,19 e/kk. Siihen tulee indeksikorotukset eli tod.näk. se on ensivuonna sen 726 e/kk eli n. 33,76 e/pv.

        Eli toi Tee on n. 726 e/kk ja kun tosta sun laskelmastakin tulee toi 726, niin:
        0,4 * ( 726 e(työmarkkinatuki) - (726e))
        = 0,4 * 0
        = 0

        Siis toi vakiomäärä lause oli hallituksen esityksestä ja siellä joku on sekoillut tai ne on tarkoittanut sillä sitä summaa joka tulee tohon kaavaan mutta ne ei ole tajunneet että ainahan siihen lisätään ainakin yhden aikuisen 103 euroo.

        Kun T > 726 alkaa oma vastuusouus kertymään kun A=1 ja L=0

        0,4 * ( T - 726), T= 727 ; omavastuu osuus = 0,4 * (727 - 726) = 0,4


      • lyhyt matikka
        In Deksi kirjoitti:

        Oho. Tuli laksuvihre, 33,97 euroa/pv, 730,28 (21,5 päivää). Mutta eipä se tulotasoa nosta, jos joutuu toimeentulotukea hakemaan. Sen minkä kelalta voittaa, sossusta häviää. Lopputulos /-0 euroa.

        Kyllä tuo ensimmäinen lasku oli oikein, jälkimmäinen on jo 4 prosentin korotus.


      • Suojaosuus 400e
        calculator kirjoitti:

        Kun T > 726 alkaa oma vastuusouus kertymään kun A=1 ja L=0

        0,4 * ( T - 726), T= 727 ; omavastuu osuus = 0,4 * (727 - 726) = 0,4

        Eli kun T > 726 alkaa omavastuu osuutta kertymään itselle maksettavaksi vuokrasta

        Siis jos saa 800 euroa bruttona tuloa, menee vuokrasta omavastuuosuutta (oli vuokra mikä tahansa) 0,4*(800-(623 103*1 230*0))=29,6 e/kk

        Niin hei tää johtuu siitä ettei vieläkään hallitus ole (lupauksista huolimatta) määrännyt myös asumistukeen sitä 300-400 euron suojaosuutta!!! >:(

        Siksi yksinäisellä pelkällä työmarkkinatuella olevalla ei ole lainkaan omavastuuosuutta, mutta heti jos se menee tekemään jotain ja saa edes vähän lisää (brutto)palkka nostaa asumistuen omavastuuosuutta :(

        Koska se suojaosuus tulee asumistukeenkin?!


      • viiveellä tulee
        Suojaosuus 400e kirjoitti:

        Eli kun T > 726 alkaa omavastuu osuutta kertymään itselle maksettavaksi vuokrasta

        Siis jos saa 800 euroa bruttona tuloa, menee vuokrasta omavastuuosuutta (oli vuokra mikä tahansa) 0,4*(800-(623 103*1 230*0))=29,6 e/kk

        Niin hei tää johtuu siitä ettei vieläkään hallitus ole (lupauksista huolimatta) määrännyt myös asumistukeen sitä 300-400 euron suojaosuutta!!! >:(

        Siksi yksinäisellä pelkällä työmarkkinatuella olevalla ei ole lainkaan omavastuuosuutta, mutta heti jos se menee tekemään jotain ja saa edes vähän lisää (brutto)palkka nostaa asumistuen omavastuuosuutta :(

        Koska se suojaosuus tulee asumistukeenkin?!

        Suojaosuus 300 e, asumistukeen tulee 1.9.2015 alkaen.


    • PeksuPekka

      Yhden hengen taloudessa uusi asumistuki nostaa niiden asumistukea, jotka asuvat halvalla neliöhinnalla vaikka neliöitä olisikin hieman enemmän. Esim. vanhassa kerrostalossa missä neliövuokra on noin 10,2 e/m2 ja neliöitä 45m2, niin saa asumistukea täydet 80%.

      Vuoden 2014 asumistuki 45m2 vanhaan asuntoon : 37/45*0,8 = 0,66
      Vuoden 2015 asumistuki samaana asuntoon 0,8 eli 80%

      Kyllä nyt kelpaa asua vanhassa murjussa kun ei tarvitse maksella omavastuuosuutta. Mutta sossuhan saattaa tuonkin korjata, että maksaa kiltisi kalliin asunnon omavastuuosuuden.

    • Liian pieni tuki

      Eli jos saa vaan työmarkkinatukea (brutto n. 726 e/kk -20%vero) ja vuokra on 411 e/kk (yhdellä) niin saa tukea n. 328,80 eli joutuu itse maksaan vuokraa n. 80 e

      (paitsi että tietenkään se vuokra ei ole vaan 411 vaan isompi joten joutuu maksaan myös sen erotuksen)

      Missä muka sanottiin että tukea saa vaan jos vuokra on ton 411?
      "josko muut määreet täyttyvät, esim. neliövuokra ei saa olla liian suuri"?

      Eikös ne just poistunu? Siis kaikki muut määreet. Että siihen asumistukeen vaikuttavat vain asunnon sijainti ja ruokakunnan koko?

      "Asunnon ominaisuuksilla, koolla, iällä ja varustetasolla tai lämmitysjärjestelmällä
      ei olisi enää vaikutusta hyväksyttävien asumismenojen määrään.

      Asumistuessa hyväksyttävien enimmäismääräisten asumismenojen tasoon vaikuttaisivat ainoastaan asunnon sijainti ja ruokakunnan koko.

      Esityksellä yksinkertaistetaan merkittävästi asumistukijärjestelmää, jolloin tuen hakeminen ja myöntämismenettely helpottuvat.

      Tuensaajien ja vuokra-asuntoa tarjoavien on helpompi arvioida asumistuen suuruus ja sen vaikutus tuensaajan itsensä maksettaviksi jääviin asumismenoihin, kun asunnon ominaisuudet eivät enää vaikuta tuen määrään.

      Siirtyminen kokonaisvuokraan saattaa jossakin määrin edistää erityisesti pienten asuntojen vuokrien nousua asumistuessa hyväksyttävälle enimmäistasolle.

      Todellinen vuokrataso on jo nyt pienissä asunnoissa asumistuessa hyväksyttävää
      korkeammalla tasolla!

      Huomattavalla osalla tuensaajia osa asumismenoista jää näin ollen edelleen
      asumistukijärjestelmän ulkopuolelle, usein toimeentulotuella katettaviksi."

      Eli edelleenkään asumistuki EI nouse riittäväksi, vaan silti joutuu hakemaan sossusta lisää? Mikäs järki tässä on? Eihän se sillon mitenkään säästä siinä ettei tarvis monella luukulla ravata? Kun niidenhän piti nimenomaan nostaa asumistuki niin isoks ettei sen takia tarvi sossuun mennä?

      • turhaa valitat

        Asumistuen tarkoitus ei ole kattaa koko vuokraa, koska silloin tulisi kiusaus hankkia kallein ja tasokkain asunto, minkä löytää, ja haövimmat läävät jää sitten niille, jotka käy töissä, eikä halua koko palkkaansa laittaa vuokraan. Ei voi olla oikein että työttömät veisi parhaimmat asunnot, koska yhteiskunta maksaa. Neliörajat poistuu, mutta kokonaisvuokrissa tulee edelleen olemaan katto, jonka ylittävä osa asukkaan pitää itse maksaa. Tai sitten etsii halvan, ja maksaa siitä mitä saa.
        Asumistuki itsessään on jo melkoinen etuus, vaikka se ei kaikkien elämäntapainkkarien mielestä ole koskaan riittävä. Monissa maissa kun ei tällaisesta etuudesta ole kuultukaan.


      • 15€ asumistuki
        turhaa valitat kirjoitti:

        Asumistuen tarkoitus ei ole kattaa koko vuokraa, koska silloin tulisi kiusaus hankkia kallein ja tasokkain asunto, minkä löytää, ja haövimmat läävät jää sitten niille, jotka käy töissä, eikä halua koko palkkaansa laittaa vuokraan. Ei voi olla oikein että työttömät veisi parhaimmat asunnot, koska yhteiskunta maksaa. Neliörajat poistuu, mutta kokonaisvuokrissa tulee edelleen olemaan katto, jonka ylittävä osa asukkaan pitää itse maksaa. Tai sitten etsii halvan, ja maksaa siitä mitä saa.
        Asumistuki itsessään on jo melkoinen etuus, vaikka se ei kaikkien elämäntapainkkarien mielestä ole koskaan riittävä. Monissa maissa kun ei tällaisesta etuudesta ole kuultukaan.

        Olen ansiosidonnaisella päivärahalla. Saan 900€/kk. Lisäksi saan miehestäni 450€/kk eläkettä. Vuokra on 487€/kk.
        Saan 15€/kk asumistukea.
        Asun vaatimattomassa asunnossa. 30 km on lähimpään kaupunkiin.


    • calculator

      "Eli jos saa vaan työmarkkinatukea (brutto n. 726 e/kk -20%vero) ja vuokra on 411 e/kk (yhdellä) niin saa tukea n. 328,80 eli joutuu itse maksaan vuokraa n. 80 e"

      Hae toimeentulotukea niin osan vuokrasta maksaa sossu. Katsotaanpa :

      toimeentulotuki = normi menot - tulot

      normi = 480,2 (jos asut yhden hengen perheessä)
      menot = vuokra
      tulot = työmarkkinatuki asumistuki
      480,2 (411) - (522,56 328,80)= 39,84

      Eli sinulle jää itse maksettavaksi vuokrasta rapiat 40 euroa. Siis jos olet oikeutettu toimeentulotukeen.

    • mun käsitys

      Mistä aloittaja on vetänyt kaavansa?
      Vuoden 2015 perusomavastuun laskukaava:
      POV=0,4*(T-(615 102A 227*L))

    • ASO Anne

      Hei!

      Joku kirjoitti uudesta asumistuesta:

      "Asumistuessa hyväksyttävien enimmäismääräisten asumismenojen tasoon vaikuttaisivat ainoastaan asunnon sijainti ja ruokakunnan koko."

      Miten tämä otetaan huomioon asumisoikeusasunnoissa?
      Niissähän vastike on yleensä 150 - 200 euroa halvempi kuin vastaavissa vapailla vuokramarkkinoilla.
      Tarkoittaako sitä, että asumisoikeusasuja saa helpommin maksimimääräisen asumistuen?

    • Sossu/asumistuki?

      Toimeentulotuessa huomioitavat kohtuulliset asumiskustannukset Tampereella v.2011:

      1 henkilö 510 euroa /kk
      2 henkilöä 620 euroa /kk
      3 henkilöä 710 euroa /kk
      4 henkilöä 790 euroa /kk
      5 henkilöä 870 euroa /kk
      6 henkilöä 960 euroa /kk
      7 henkilöä1030 euroa/kk
      8 henkilöä1120 euroa /kk

      Mites nää nyt jatkossa korreloi noiden ensivuoden paljon pienempien asumistukijuttujen kanssa?

    • Lakkautin koko asumistuen ettei tarvitse ruikuttaa TULOJEN pienuutta ja supistin menoja: viimeisin trendi saa jäädä ostamatta. Saatan kuitenkin hakea tuen uudestaan.

    • Vammautunut

      Jos toinen puoliso on sairaseläkkeellä ja toinen työtön ei rahaa heru senttiäkään, johtuen vähäisistä säästöistä. Molemmat katsotaan silloin eläkkeensaajan asuntotuen piiriin kuuluviksi ja omaisuusrajat pysyvät entisellään. Ei kannata sairastua, työttömänä saisi yhteiskunnalta tukea!

      • väärinymmärryskö?

    • Kelan ohjeita
    • Vammautunut

      Yleiseen asumistukeen ei enää omaisuus vaikuta 2015, mutta sairaseläkkeellä oleva pari kuuluu eläkeläisen asumistuen piiriin ja siinä pienikin omaisuus leikkaa tuen, niinpä pitkään työtä tehnyt, sairastunut ja mahdollisesti työtön tai opiskeleva toinen puoliso jää nuolemaan näppejään asumistuessa! Ehdoton epäoikeudenmukaisuus uudessa laissa. Yleisen asumistuen muutokset hyviä!

    • Tietoa kenelläkään?

      Muutos vanhoihin asumistukipäätöksiin tulisi voimaan vasta seuraavassa välitarkastuksessa tai vuositarkastuksessa - elikkä minulla kesäkuun lopulla. Estääkö mikään tuen lakkauttamista omatoimisesti joulukuun loppuun ja hakemasta sitä uudestaan taas vuoden alussa?

      • näin oli

        Mikään ei estä noin tekemästä, mutta minulla ainakaan se ei aikoinaan vaikuttanut, kun katkaisin, ja taisin olla jopa yhden kuukauden ilman tukeakin, niin kun hain sitä uudestaan samaan asuntoon, niin se tarkistamisajankohta pysyi sen asunnon muutto ajankohtana, että milloin siihen olin muuttanut.
        Minulla tuli kyseiseen asuntoon edellisvuoden asumistukea 11 kuukautta ja vain yhdeltä kuukaudelta sain oikean kokoista senhetkistä tukea, kun olin muuttanut asuntoon helmikuussa ja maaliskuussa oli vuosittainen vuokrankorotusaika.


    • Se vammautunut

      Vammautunut pienituloinen pari siis kärsii pienistä säästöistään, voi vee.
      Kuulostikin jo liian hyvältä, kun yleisen asumistuen muutoksia luin.
      Aina jotkut jäävät laissa huomiotta ja pysyvät syvällä kuopassa, ilman toivoakaan tasavertaiseksi kansalaiseksi pääsystä. Kataisen allekirjoitus näkyi lain alla.
      Jyyyrki tuukko hiukan muuttamaan pykälää vammautuneen eläkeläisen osalta!
      Pistäydy vaikka kylässä eduskunnassa...

    • Hullua on

      Jyrki vai kuka, mutta hoivakodissa 12 neliön huoneen vuokra 518 €/kk sisältäen sähkön ja saunan käytön sekä yhteisissä tiloissa vessan ja veden.
      Korkea vuokra vai mitä?

      Pieni eläke niin kunta maksaa tuon jättivuokran ja mukisematta. Kannattaisi näin halpojen korkojen aikaan kunnan rakentaa oma hoivakoti. Mutta sepä haluaakin lihottaa yrittäjää maksamalla moista hintaa.

      Olisi veronmaksajien aika herätä vastustamaan moista. Mitkään leikkaukset eivät riitä, kun tilalle keksitään lahjoituksia yrittäjille.

    • köyhä

      Asumistuki 2015 heikentää yksin asuvien asemaa. Vaikka neliöt ei enää määrää tuen suuruutta niin yksin asuvan huomioon otettavat enimmäis asumiskustannukset laskevat, kun taas useamman henkilön taloudessa ne nousevat. Yksin asuva saa vähemmän asumistukea tässä uuditetussa laskentatavassa.

    • Asumistuki 2015

      Laki yleisestä asumistuesta uudistuu ensi vuoden alusta, tiedottaa Kela.

      Vuosittain annetut, asunnon sijaintiin perustuvat omavastuutaulukot poistuvat käytöstä.

      Myös omaisuusrajat hylätään, eikä omaisuudesta enää lasketa tuloa.

      Omaisuudesta saatava tuotto kuitenkin vaikuttaa edelleen asumistuen määrään.

      Uudistuksen jälkeen hyväksyttävien asumismenojen enimmäismäärään vaikuttavat enää vain asunnon sijaintikunta ja ruokakunnan koko.

      Asunnon valmistumis- tai perusparantamisvuodella, pinta-alalla tai lämmitysjärjestelmällä ei ole vaikutusta asiaan.

      Yleisen asumistuen perusomavastuu määräytyy tulevaisuudessa samalla tavalla koko maassa.

      Se lasketaan kaavalla, jossa omavastuun määrään vaikuttavat ruokakunnan yhteenlasketut tulot sekä ruokakunnan aikuisten ja lasten lukumäärä.

      Yleinen asumistuki on myös uudistuksen jälkeen 80 prosenttia hyväksyttävien, enintään enimmäismääräisten asumismenojen ja perusomavastuun erotuksesta.

      27 prosentilla tuen arvioidaan pienentyvän eli yksinäisillä!

      http://www.kela.fi/asumistuki-uudistuu-1.1.2015

      • 13.12.2014 uusi

        Yleisen asumistuen laskuri päivitetään 13.12.2014 uuden lain perusteiden mukaiseksi.


    • PerusomavastuuKAAVA

      Mitä tarkoittaa perusomavastuu?

      Ruokakunnan yhteenlasketut tulot määrittelevät perusomavastuun määrän.

      Perusomavastuun laskennassa otetaan käyttöön kaava.

      Vuoden 2015 tasossa kaava on

      0,4 x [T - (605 100 x A 222 x L)], jossa

      T = ruokakunnan yhteenlasketut tulot
      A = aikuisten lukumäärä
      L = lasten lukumäärä

      605 euroa on vakiomäärä, ja tämä tuloraja oikeuttaa täysimääräiseen tukeen

      Esimerkki: Ruokakunnassa on yksi aikuinen ja kaksi lasta. Ruokakunnan tulot ovat 1 460 €/kk. Perusomavastuu lasketaan seuraavasti:

      0,4 x [1 460 - (605 100x1 222x2)] = 0,4 x (1 460 – 1 151)= 0,4 x 309 = 123,60.

      Perusomavastuun määrään vaikuttavat siis tulot sekä ruokakunnan aikuisten ja lasten lukumäärä.

      Samalla tulotasolla omavastuu pienenee ruokakunnan koon ja alaikäisten lasten lukumäärän kasvaessa.

      Kaavan lähtökohta on, että jos henkilö asuu yksin ja saa täyttä työmarkkinatukea, hänellä ei ole perusomavastuuta.

      Perusomavastuu määräytyy samalla tavalla koko maassa. Niinpä tulonmuutoksen vaikutus on sama kaikilla riippumatta tuloista tai asunnon sijaintikunnasta.

      • Asumismenot?

        Mitä tarkoittavat hyväksyttävät asumismenot?

        Asumismenoiksi voidaan hyväksyä:
        - vuokra,
        - vastike,
        - erikseen maksettavat vesi- ja lämmityskustannukset,
        - omakotitalon hoitomenot sekä
        - osa asuntolainan koroista.

        Uudessa laissa on määritelty asumismenojen ylärajat eli enimmäisasumismenot, jotka voidaan enintään hyväksyä asumismenoiksi asumistukea laskettaessa.

        Lainmuutoksen jälkeen hyväksyttävien asumismenojen enimmäismäärään vaikuttavat ainoastaan asunnon sijaintikunta ja ruokakunnan koko.

        Sen sijaan siihen eivät enää vaikuta asunnon valmistumis- tai perusparantamisvuosi, pinta-ala eikä lämmitysjärjestelmä.


      • Asumismenot 2
        Asumismenot? kirjoitti:

        Mitä tarkoittavat hyväksyttävät asumismenot?

        Asumismenoiksi voidaan hyväksyä:
        - vuokra,
        - vastike,
        - erikseen maksettavat vesi- ja lämmityskustannukset,
        - omakotitalon hoitomenot sekä
        - osa asuntolainan koroista.

        Uudessa laissa on määritelty asumismenojen ylärajat eli enimmäisasumismenot, jotka voidaan enintään hyväksyä asumismenoiksi asumistukea laskettaessa.

        Lainmuutoksen jälkeen hyväksyttävien asumismenojen enimmäismäärään vaikuttavat ainoastaan asunnon sijaintikunta ja ruokakunnan koko.

        Sen sijaan siihen eivät enää vaikuta asunnon valmistumis- tai perusparantamisvuosi, pinta-ala eikä lämmitysjärjestelmä.

        Jos hyväksyttävien asumismenojen määrä ylittää enimmäisasumismenot, tuen määrä lasketaan enimmäisasumismenojen mukaan.

        Kun ruokakunnan vuokra ylittää enimmäisasumismenot,
        käytetään asumistuen määrän laskemisessa enimmäisasumismenoja.

        Mistä näkee mitä on minkäkin kaupungin hyväksyttävät asumismenot?

        Mitä asumismenoja Kela hyväksyy kohtuullisiksi asumismenoiksi eri asumismuodoissa.

        Sähkö-, sauna-, pesutupa-, autopaikka-, internetliittymä-, maksu-tv- tai muut vuokraan sisältyvät tai erikseen maksettavat maksut eivät ole asumismenoja.

        Omistusasunnoissa myöskään tontin vuokraa tai kiinteistöveroa ei lasketa asumismenoihin.


      • ihan ulalla.....
        Asumismenot? kirjoitti:

        Mitä tarkoittavat hyväksyttävät asumismenot?

        Asumismenoiksi voidaan hyväksyä:
        - vuokra,
        - vastike,
        - erikseen maksettavat vesi- ja lämmityskustannukset,
        - omakotitalon hoitomenot sekä
        - osa asuntolainan koroista.

        Uudessa laissa on määritelty asumismenojen ylärajat eli enimmäisasumismenot, jotka voidaan enintään hyväksyä asumismenoiksi asumistukea laskettaessa.

        Lainmuutoksen jälkeen hyväksyttävien asumismenojen enimmäismäärään vaikuttavat ainoastaan asunnon sijaintikunta ja ruokakunnan koko.

        Sen sijaan siihen eivät enää vaikuta asunnon valmistumis- tai perusparantamisvuosi, pinta-ala eikä lämmitysjärjestelmä.

        Mitäköhän tämä tarkoittaa, löysin tekstin uudesta asumistuesta 2015:

        Omistusasuntojen asumismenot:
        -osake asunto: vastike: hoitovastike 30 % enimmäismenoista, pääomavastike 70 %
        vesimaksut ja erilliset lämmityskustannukset kuten vuokra-asunnossa. Asuntolainojen koroista 73 %

        Nytkö ei hoitovastikkeesta kelpuuteta kuin 30 % ja rahoitusvastikkeesta 70 % uudessa asumistuessa osakehuoneistoon? Miten ymmärrätte tämän?
        Vielä vuoden 2014 asumistuessa annetaan ymmärtää että hoito- sekä rahoitusvastike otetaan kokonaan huomioon.


      • calcu

        Siis 1460 bruttotulolla ja yhden aikuisen ja kahden lapsen tapauksessa asumistuen omavastuuosuun on :

        0,4*(1460-(623 103*1 230*2)) = 109,6


      • 487,52 e/kk max.
        calcu kirjoitti:

        Siis 1460 bruttotulolla ja yhden aikuisen ja kahden lapsen tapauksessa asumistuen omavastuuosuun on :

        0,4*(1460-(623 103*1 230*2)) = 109,6

        Niin ja tuen määrä on sillon 0,8 x (719 – 109,6) eli 487,52 e/kk max.


      • maaq1
        ihan ulalla..... kirjoitti:

        Mitäköhän tämä tarkoittaa, löysin tekstin uudesta asumistuesta 2015:

        Omistusasuntojen asumismenot:
        -osake asunto: vastike: hoitovastike 30 % enimmäismenoista, pääomavastike 70 %
        vesimaksut ja erilliset lämmityskustannukset kuten vuokra-asunnossa. Asuntolainojen koroista 73 %

        Nytkö ei hoitovastikkeesta kelpuuteta kuin 30 % ja rahoitusvastikkeesta 70 % uudessa asumistuessa osakehuoneistoon? Miten ymmärrätte tämän?
        Vielä vuoden 2014 asumistuessa annetaan ymmärtää että hoito- sekä rahoitusvastike otetaan kokonaan huomioon.

        Ei. Vaan ihan selkeästi 30% ENIMMÄISASUMISMENOISTA. Eli tarkoittaa sitä, että jos asut yksin niin VUOKRA on sillon se 100% se maksimivuokra mitä kela suostuu maksamaan ja siitä maksimivuokrasta lohkaistaan maksimivastike 30%. Harvalla kuitenkaan on 450 euron hoitovastiketta, joten tuon pitäisi rittää sellaseen kohtuulliseen 170 euron hoitovastikkeeseen ja kahdella hengellä isompaan. Ja pääomavastike sitten erikseen. Se voi ollakkin hieman isompi monilla jos yhtiö on kovasti remontoitu.


    • calcu

      Pienenä vinkkinä niille jotka laskevat yhtälöitä WIndowsin laskimella. Esimerkiksi jos halutaan laskea yhtälö : 0,4*(705-(623 103*1 230*0)) =

      Niin maalataan hiirellä yhtälö kokonaan "on-merkkiin" asti kopioidaan maalaus Ctrl C näppäin yhdistelmmä muistiin. Otetaan laskin esille ja napauteaan hiiren vasemmalla korvalla kursorin ollessa laskimen laskenta ruuhdussa ja painetaan näppäinyhdistelmää Ctrl V. Näin laskin laskee koko yhtälön lopputuloksen, koska "=" merkki on myös mukana yhtälössä.

      kertomerkki = *
      kaikki sulut ja sisäkkäin= (), (())
      poternssiin 3 korotettuna potenssiin 2 = 3 y 2
      muut matemaattisen merkit löytyvät laskimen Helpistä.

      Siis yhtälö kannattaa kirjoittae ensin vaikkapa notepadille ja sietä kopioida muistiin ja takaisin suoraan laskimeen. Näin välttää näpläämisen itse laskimen näppäimien kanssa.

    • en löydä tällaista t

      kelan sivulla on laskuri jota kannattaa käyttää, mutta sanokaas jos tämän laki uudistuksen myötä asumistukeni nousee (pienituloisena) yli puolet, niin
      voinko tehdä muutoshakemuksen jo 1.1.2015 lähtien?

    • 20+

      Joku kertoi saaneensa uuden lain mukaisen asumistuen heti voimaan kun irtisanoi entisen asumistuen ja teki heti perään uuden asumistukihakemuksen. Näin ei tarvinnut odotella vuositarkastusta. Että tuota voisi yrittää.

    • kusetusta

      Asumistukiuudistus olikin naamioitu asumistuen leikkaus

      Todellisuudessa kyseessä olikin asumistukiuudistukseksi naamioitu asumistuen leikkaus. Taas kokoomuslainen politiikka jyräsi ja köyhimmät pantiin laman maksajiksi. Muut porvaripuolueet (SDP, RKP, KD, vihreät ja vasemmisto) olivat täysillä mukana. Vasemmistokin on nykyään entisen punaisen sijaan pinkkipuolue ja ajaa vain seksuaalivähemmistöjen ja maahanmuuttajien asiaa. Tässähän joku ehdotti, että rikkailtakin voisi veroja kerätä vähän enemmän, mutta joku kokoomuslainen kiirehti heti tuomitsemaan ajatuksen perustellen, ettei rikkailta kannata ottaa, heitä kun on niin vähän, ettei siitä paljon kertyisi. Eli rikkailta ei saa leikata mitään. Köyhiä sen sijaan on paljon, joten otetaan heiltä. Lapsilisääkin leikattii kympillä per lapsi. Eihän se suurituloisilla prosenttuaalisesti heidän tuloissaan tunnu miltään, mutta pienituloisilla se kymppi on prosenteissa jo paljon.

      KELA väittää, että 73 prosentilla tuen arvioidaan nousevan ja 27 prosentilla laskevan uudistuksen myötä. Taitaa todellisuudessa prosentit olla toisin päin. Esimerkiksi 90-luvulla rakennetussa tai perusparannetussa kolmiossa asuvan kolmihenkinen perheen maksimivuokra pääkaupunkiseudun ulkopuolella oli ennen: maksimi pinta-ala 77 neliömetriä kertaa maksimi neliövuokra n. 11 e/neliö eli noin 850 euroa/kk. Nyt saman perheen maksimivuokra on 761 e/kk, eli leikkausta useita kymmeniä euroja kuukaudessa. Mistä esim. Tampereelta, Turusta tai muusta vähkään isommasta tai keskikokoisestakaan kaupungista saa kolmion vuokrattua alle 761e/kk.

      • mmmm..

        Laskin laskurilla, saisin 7 euroa vähemmän, maksaisin takaisin alkuvuoden tuista 14 euroa.
        Vuokra 542 e, enimmäisasumismenot 511 e.
        Perusomavastuu laskurin mukaan 51,50 euroa. Miinustin lisäomavastuun, sain sittenkin saman kuin viime vuonna. Kun laskin taskulaskimella.


      • mmmm..
        mmmm.. kirjoitti:

        Laskin laskurilla, saisin 7 euroa vähemmän, maksaisin takaisin alkuvuoden tuista 14 euroa.
        Vuokra 542 e, enimmäisasumismenot 511 e.
        Perusomavastuu laskurin mukaan 51,50 euroa. Miinustin lisäomavastuun, sain sittenkin saman kuin viime vuonna. Kun laskin taskulaskimella.

        Laskin uudestaan perusomavastuu 60 euroa, sitten sama lukema kuin laskurin lopputulos. Lisäomavastuu meni oikein.


      • tarkkana

        Olen samaa mieltä. Asumistukiuudistus oli todella piilotettu leikkaus. Olkaa tarkkana ketä äänestätte seuraavissa vaaleissa.


    • Senttipeliä

      Kyseessä oli TOIMEENTULOTUEN leikkaus vähävaraisilla. Monet ovat saaneet Kelan tukia ja lisäksi toimeentulotukea. Tällä korotuksella saadaan lakkautettua monen sosiaalituki, koska korotus nostaa monen tulot nippanappa yli sen 485 euron ja köyhät itseasiassa saattavat hävitä kympeistä sataan euroon kuussa. Eli plus miinus nolla köyhille. Muutaman kympin voitto per toimeentulotuen saada Valtiolle.

      • Siksi se tehtiin

        No mutta sehän sen uudistuksen tarkoitus olikin.

        Ettei tarvi taistella sossujen kanssa ja lähetellä tiliotteita vaan saa sen saman rahan suoraan Kelasta (valtiolta) ilman joka kuukautista taistelua.

        Siksihän toimeentulotuki siirtyy Kelalle 2017 vuoden alusta lähtien, eli silloin ei tarvitisis ollenkaan olla kunnan sossun kanssa tekemisissä.

        Harmi vaan ettei uudistus parantanut esim. vanhassa ok-talossa asuvien vanhusten asemaa, koska heillä ei edelleenkään asumistuki 60-70 e/kk riitä millään sähkö- vesi- tontinvuokra, kiinteistövero ja kiinteistövakuutusten maksuun jolloin joutuu joka tapauksessa hakea niitä sossusta.

        Olisit kiitollinen ettei sinun tarvitse enää taistella sossun kanssa.


    • calcu

      Kun asumistukea saa 80% vuokrasta niin kyllä vuokraan voi saada toimeentulotukea, jos 20% osuus on suurempi kuin normi - työmarkkinatuen netto.

      Esim. vuokra 600 e/kk. Tuohon saa maksimissaan II kuntaryhmässä asumitukea 492*0,8=393,6
      Työmarkkinatuki netto 32,80*20*0,8=524,8

      Yksinelävän toimeentulotuen perusosa on 485,50 joten toimeentulotukea voi saada em. vuokraan : 600-(393 (524,8-485,50))=167,7 e/kk

      Toki riippuu siitä, mihin sossu vetää rajansa maksaessaan osuuttaan vuokrasta mitä ei kateta asumistuella ja toimeentulotuen saajaan maksamalla määrällä. Siis tämän osan maksaa toimeentulotuen saaja (524,8-485,50 ).

    • Fattaan_mars

      Olipahan kusetus. Neliömäärä ei enää vaikuta asumistukeen. Ai eikö? No miksi vitus...a enimmäisasumismenoksi hyväksytään kolmen hengen perheessä Helsingissä 936€, vaikka vuokra on 1270€, jos kerran neliömäärä ei vaikuta? Totta helvetissä vuokran määrään vaikuttaa neliömäärä, mutta siihen määrääm erustuvaa vuokraa ei hyväksytä asumismenoksi, koska loppu maksetaan ilmeisesti leikkirahalla. Kuka aasi näitä juttuja uskoo.

      Nyt kaikki joukolla kokkareita wcdeetä äänestämään.

      • jeuhkaseese

        No täytyy olla aika tomppeli jos uskoo että vuokran määrään ei vaikuta neliöiden eikä neliöhinta yhtään mitään. Siis asumistuesta on poistunut kerroin jolla rajoitettiin asumistuen määrää pinta-aloihin perustuvilla kertoimilla. Jokaisella perhekoolle oli määritetty maksimi neliöt. Eli 3 hengen neliöiden maksimimäärä asumistuessa olisi ollut 70, niin 80 nelöiseen asuntoon olisi saanut asumistukea : 70/80*0,8=0,7 => 70%. Tuosta näkee, että neliöiden kerroin kerrottuna 0,8 (80% on asumistuen maksimi määrä prosenteissa vuokrasta) pudottaa asumituen määrän 70% vuokrasta. Nyt tuo kerroin 70/80 on poistunut.


    • Vinkkinisti

      Olen asunut samassa osoitteessa 10 vuotta,sen mitä olen asumistukea tarvinnut,(4 vuotta on siihen tullut korotus joka vuosi,paitsi nyt 2015,se putosi 327 eurosta--269 euroon,näin se hallituksen tekemä säästöohjelma viilaa vähävaraisia,työmarkkinatuen korotus 2,80 euroa/kuukaudessa teki tämän,saan 58 euroa vähemmän asumistukea jatkossa,näin se menee 2,80 euron korotus työmarkkinatukeen kuukaudessa,tiputti asumistukea 58 euroa kuukaudessa,näin ne hallituksen tekemät säästöpäätökset saadaan toteutettua.

      Onneksi olen sen verran fiksu että kävin hakemassa toimeentulotukea jota myönnettiin liki 200 euroa kuukaudessa,näin ollen saan nyt liki 150 euroa enemmän kuukaudessa,voittajan on helppo hymyillä :))

    • Yksinhuoltaja

      Vuokramenot nousivat 30 euroa, asumistuki laski 30 euroa tämän uuden lain myötä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      150
      2451
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1968
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1948
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      88
      1759
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      67
      1520
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1296
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1200
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1188
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      36
      1188
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1167
    Aihe