Arka koira

Harmistunut...

Miten rohkaista arkaa koiraa? Kyseessä metsästysrotuinen lintukoira, joka on pian 6 kk ja alusta asti ollut arka. Ollaan miehen kanssa yritetty viedä sitä vähän sinne sun tänne ja koitettu totuttaa sitä vähän joka asiaan. Mutta koira edelleenkin pelkää ja on arka. Esim. Autoon tulo on aivan kauheaa. Aluksi koira ei suostunut tulemaan 4 metriä lähemmäs autoon. Ollaan houkuteltu nameilla ja annettu palkkiota kun autoon tullaan. Nyt koira suostuu tulemaan 2 metriä lähelle autoa, kunnes istuu ja ilmeestä huomaa että jännittää kovasti. Lopulta alkaa tärisemään ja ei suostu tulemaan itse autoon vaan se yleensä ollaan jouduttuu nostamaan sinne. Autossa sillä ei tunnu olevan mitään hätää, ei vingu ja on rauhallinen.

Vieraita ihmisiä pakoilee aika kauan ennen kun uskaltautuu mennä haistelemaan. Sillonkin mennään matalana ja varovasti katsomaan ja jos vieras sattuu liikahtamaan, juoksee pentu äkkiä karkuun ja alottaa haukkumisen. Ollaan annettu vieraille nameja josko ne tulisi mukavammiksi koiran mielestä ja toimii vaihtelevalla menestyksellä...

Lenkkeillessä koira pelkää kaikkia vastaantulijoita ja toisinaan autoja jos ne pitää kovaa ääntä. Aina valmis peruuttamaan ja pakoilemaan. Toisinaan haukkuu häntä koipien välissä. Ollaan myös säännöllisesti yritetty käydä perjantaisin leikkimässä yhdessä lemmikkieläinliikkeessä muiden pentujen kanssa, kun siellä on aina tapaaminen. Vielä kertaakaan ei pentumme ole suostunut leikkimään, vaan pakoilee muita koiranpentuja ja hakeutuu ihmisten jalkojen väliin piiloon. jos muut pennut lähestyvät, sitten rähähdetään. Ei olla kertaakaan miehen kanssa lohduteltu pentua kun se pelkää, vaan yritetty olla aivan normaalisti. En ymmärrä, toinen koiramme (eri rotuinen) ei ole koskaan pelännyt mitään ja tämä uusi pelkää kaikkea ja jatkuvasti vaikka miten yrittäisi siedättää sitä. Miksi pentu pelkää jatkuvasti ja onko siitä mahdollista saada edes kovinkaan rohkeaa? Jo sillon kun menimme katsomaan pentua, oli tämä pentu se ainoa meitä pakoileva... Kasvattaja sen meille valitsi koska hänen mielestä siittä oli kaikista eniten potentiaalia metsästykoiraksi koska on itsenäisin. No, veteen ainakaan ei uskalla mennä ja sisarukset uivat jo sydämensä kyllyydestä.Pari kertaa meni omasta tahdosta uimaan ja senkin jälkeen oli hyvin järkyttyneen oloinen. Ei mene veteen jos kaikki muutkaan eivät ole. Ei mies ainakaan sorsakoiraa saanut.

Tämä on miehelleni toinen samanrotuinen koira ja sillon se mieheni ensimmäinen oli varsinainen ongelma ja pelkäsi aivan kaikkea. Ja nyt taas tämäkin yksilö näyttää olevan kauhean arka ja pelokas... Olen lukenut netistä ja saanut käsityksen että rodussa on myös huomattavan arkoja yksilöitä. Harmittaa ja aika raskastakin tämä on kun kaikki normaalitkin asiat ovat NIIIN kauheita juttuja vaikka miten tekisi toistoja ja yrittäsi palkita oikeasta käytöksestä, niin mitään tulosta ei vaan tule.

2

103

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 1+7

      Miksi et maininnut sitä rotua mikä se ON? Ei ainakaan suomipystikseltä kuullosta. Joku noutaja? Ne on melkein kaikki pilattu jo sohvakoiriksi.

      Jos haluaa kunnollisen koiran se kannattaa valita itse ja niistä se kaikkein luupäisin. Vaikka sen kanssa saakin kipuilla junnuna ehkä enemmän kuin toivoisikaan, niin loppupeleissä niistä tulee aikuistuttuaan kaikkein fiksuimpia koiria joista on iloa muuallakin kuin soffalla.

      Ps. Harvinaisen huonoa tuuria että kaksi tosi arkaa samanrotuista onnistuu löytämään tiensä samaan perheeseen.

    • ...

      Yksi poissuljettava asia voi olla kipu. Jos pennulla on syntymästään asti ollut jokin fyysinen vika joka tuottaa sille kipua voi se käytöksessä näkyä pelkotiloina. Usein aikuinen koira oireilee kipuaan alkamalla pelkäämään asioita joita ei aiemmin ole pelännyt. Minulla on ollut asiakkaana yksi hyvin pelokas koira ja kun vihdoin monien koulutusyritysten ja maanittelujen jälkeen sain asiakkaan viemään koiran eläinlääkäriin, jäi koira sille tielle, valitettavasti tätä edelsi myös se, että koira myös muuttui aggressiiviseksi pelkotilojen lisäksi. Sen rakenne oli niin pielessä, että sen elämä oli ollut alusta asti pelkkää kipua.

      Kun kipu on poissuljettu kannattaa ottaa yhteyttä asiaan perehtyneeseen kouluttajaan, ehkä hän näkee teidän toiminnassa jotain, mikä ruokkii pennun pelkoa, vaikka kirjoituksestasi sain kuvan, että olette ihan tolkun ihmisiä.

      Tosin pari huomiota minulle tekstistäsi tuli. Kannattaisiko miettiä uudelleen tuota namien antoa vieraiden toimesta? Alkuun voisi olla parempi ratkaisu, että kaikki palkka tulee teiltä, koira saa ruokaa joka rauhtoittaa ilman että sen täytyy ottaa kontaktia tai edes noteerata pelon kohteita. Ei vaadita mitään muuta, kuin että koira on vieraiden lähellä, vaikka se tapittaisi koko tämän ajan sinua eikä edes vilkaise vieraaseen. Koira kyllä tietää olevansa pelottavan kohteen lähellä, vaikkei sitä noteeraisikaan, eikö se lopulta tarkoituskin. Vieraan lähtestyminen on aika paljon vaadittu.

      Myöskin palkitsemista kannattaa miettiä. Missä vaiheessa koira saa palkan ja pääsee pois tilanteesta? Jos koira juuri ja juuri uskaltaa tulla lähemmäs jotain pelottavaa asiaa, se saa siitä palkinnon ja pääsee pois tilanteesta, se vahvistaa pelkoa. Koira oppii, että vasta, kun olen äärimmäisen peloissani, pääsen tilanteesta pois. Toimivampi tapa on mennä vain niin lähelle, että pentu rauhoittuu ajan myötä, ja pääsee sitten pois tilanteesta. Pelkäämisen ei pidä päästä siihen, että koira on aivan kauhuissaan, se ei opi mitään muuta kuin sen miten se pääsi tilanteesta pois ja tämä oli enemmän pelkääminen. Eli malttia, ei lähestytä pelon kohteita ennen kuin pelkääminen on loppunut edellisessä kohdassa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      67
      6649
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      28
      4300
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      271
      2730
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      2060
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      31
      1603
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      97
      1417
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      55
      1131
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1117
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1094
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      1051
    Aihe