Onko lapseni normaali?

mitätämäon

Haluan lukea mielipiteitä onko lapseni normaali vai onko kenties neurologista ongelmaa? Ikää tytöllä on nyt 1 v 10 kk. Hän on usein todella pelokas ja saa sellaisia pelkokohtauksia jolloin pitää ottaa syliin. Pelkää esim. nurmikonleikkuukonetta ja siitä tulevaa ääntä, samoin pyykinpesukonetta yms. pelkää myös vieraita ihmisiä ja kääntää pään pois jos vieras yrittää jutella tälle. Jos ottaa itse kontaktia toisiin niin sitten ei ole ongelmaa, mutta toiset eivät saa tehdä aloitetta.

Reagoi voimakkaasti kaikkeen, jos pyydän häntä tekemään jotain niin huutaa, mikä minusta on outoa kun puhun hänelle ihan normaalilla äänellä enkä mitenkään vihaisesti yms. Muutenkin kiukuttelee ja on super-riippuvainen minusta. Esim. kaupassa jos jätän hänet itsekseen rattaisiin niin huutaa perääni vaikka olen kertonut että äiti tulee kohta takaisin ja näkee minut kokoajan.

Jos menemme puistoon niin jähmettyy ihan täysin jos näkee muita samanikäisiä tai lapsia, seuraa vaan vierestä eikä tee mitään. Yleensä haluaa syliini ja istuu siinä ainakin puolet ajasta. Rohkaisut eivät auta. Ulkona on siis tosi passiivinen ja haluaa syliin jatkuvasti. Kotona meininki on ihan eri ja on jopa riehakas ja eloisa, siis ihan erilainen kun ihmisten ilmoilla.

Nyt on tullut myös raivokohtaukset esille jos asiat eivät mene hänen mukaan ja jos nostan hänet jostain kielletyltä paikalta pois niin kiemurtelee ja huutaa. Ei kuuntele kun on keskittynyt johonkin leikkiin ja yritän saada huomion itseeni. Jos keskeytän leikin niin alkaa kamala raivoaminen. Se huuto on KOVA eikä mitään pientä kitinää. Kun näin kerran ohi menevän äidin samanikäisen pojan kanssa ja poika rupesi kiukuttelemaan niin se ääni oli musiikkia verrattuna tyttöni ääneen. Lapseni huutaa aina kuin päätä leikattaisiin ja todella rankkaa jos näitä tulee silloin kun ollaan ihmisten ilmoilla.

En uskalla kohta mennä mihinkään kun ensinnäkin lapsi on minussa kiinni kokoajan ja sitten se että hän ei tottele (korvat vain koristeina). Meillä on aina ollut selkeät säännöt että jos ei kahden kiellon jälkeen tottele niin sitten otetaan pois tilanteesta. Ja raivarit on ihan ultimaalisia. Ei sentään lyö ketään tai hakkaa päätä lattiaan, mutta vastustelee ja käyttää korvien räjäyttävää ääntänsä. En voisi kuvitellakaan nostaa lapsi kaupan lattialle koska menee näpertelemään hyllyillä olevia tuotteita tai pyörätielle kävelemään koska ei halua pitää kädestä kiinni, eikä ymmärrä että autotielle ei saa mennä. Pitääkö tämän ikäisen ymmärtää perusteluja? Joskus kun sanon miksei jotain saa tehdä, hymisee niin että ymmärtäis mutta ei sittenkään?

Muuten aivan valloittava, fiksu ja toimelias taapero ja osaa kahden sanan lauseitakin... mutta on TODELLA voimakastahtoinen ja välillä minulla ei voimat riitä, onneksi on isä joka käykin aina iltaisin lapsen kanssa jossain ilman minua ja kuulemma hänen kanssaan kaikki menee kuin rasvattu, ei huutoa eikä mitään. Lapsi ei protestoi kun ottaa syliin. Olen vähän kateellinen. Silloin kun lapseni on ihana niin hän on ihana, muttei viitsisi kotiin neljän seinän sisälle lukittautua. Ihmettelen vain tuota syliinpyrkimistä joka välissä kun näkee ihmisiä (siis silloin kun ei ole rattaissa).

4

146

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Samanlaista tunnetta

      Ymmärrän ja ainakin osa kuulostaa tutulta.
      Minulla on siis 2v4 kk tyttö jolla on aina ollut vähän "erikoinen luonne/tempperamentti ".
      Tyttö on mielestäni viisas, ymmärtää ikäisekseen paljon, on kovin empaattinen.
      Tyttö on myös minussa tooodella kiinni, ei lähde tutkimaan itsekseen mitään.
      Leikkiminen myös ilman äidin läsnäoloa on vaikeaa vaikka mielikuvitustakin riittää.
      Isin kanssa on itsenäisempi.

      On myös aina ollut arka asioille. Kovat äänet esim imuri saa tytön säikkymään.
      Pelkää myös ylenpalttisesti pieniä lapsia ja jos heitä on puistossa niin kitisee vain lahkeessani.
      Isompien lasten kanssa sen sijaan viihtyy hyvinkin.
      Tyttö on aina ollut kova vierastamaan ihan pahana sinne 2 v asti nyt viimein ja vihdoin ottaa reippaammin kontaktia ei niin tuttuihinkin aikuisiin.
      Meillä kotona tyttö on iloinen, riehakas, reipas, omatoiminen jne.
      Mutta muualla on kiukuttelija ja vinkuu milloin mistäkin, välillä harmittaa ettei monikaan tiedä tytöstä muuta kuin sen kitinäpuolen.
      Tyttö ei ole ikinä pitänyt niistä asioista mistä olettaisi lasten pitävän.
      Ei halunnut koskaan imeä rintaa eikä tuttia, ei nukkunut koskaan vaunuissa tai autossa, Ei pidä vedestä eikä pulkassa istumisesta jne.

      Onneksi monet ongelmat ovat vähän helpottaneet kun tyttö puhuu jo suht hyvin ja häntä ymmärretään paremmin.
      Erikoinen hän on ollut aina muihin verrattuna.
      Olen myös usein miettinyt, että onkohan tytöllä jotain "ongelmaa" vai onko vain erilainen.

      Samaistuin paljon kirjoitukseesi, harmi että kirjoitan kiireessä ja ajatus katkeilee:)

    • ,,,

      Ei hätää, kuvaat ihan normaalia taaperoikäisen käyttäytymisyä! Uusi vaihe kehityksessä joka tavallisesti rauhoittuu kolmen vuoden iässä. Kannattaa googlata taaperoikäisen kehityksestä. Paljon hyvää infoa löytyy netistä Tsemppiä teille. Taapero ikä ON rasittava mutta samalla aika ihana kun lapsesta on kasvamassa oma persoona:),

    • jousi ja nuoli

      Ehkä suurin syy ongelmiinne on, että olette kahden kesken lapsen kanssa neljän seinän sisällä olleet jo tarpeeksi? Minusta lapsesi käytös on aivan tyypillistä silloin, kun ÄITI on liian kiinni lapsessaan. Sinulla on ihan kiva lapsi, mutta päästä hänestä irti.

      • ,,,

        Ei hyvä neuvo ei. Kaikella on aikansa. Äidissä ollaan kiinni ja äiti kiinni lapsessa eri tavoin eri ikävaiheissa taaperoiässä tarvitsee lapsi kiinteää jatkuvaa suhdetta vielä hyvin eri tavoin kuin 3 vuotias. Äitikin tarvitsee läheistä yhdessäoloa että pystyy oikealla tavalla lasta tulkitsemaan ja auttamaan eteenpäin itsenäistymisessä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1585
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1224
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1147
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1066
    5. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      1027
    6. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      582
      1015
    7. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      920
    8. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      912
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      774
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      700
    Aihe