Saumaus naru vai Risti?

köysi keke

Elikkä jos käyttää kaakeloidessa tuota sauma ristiä, niin tuleeko se ottaa irti jossain välissä, vai jätetäänkö paikoilleen. Ja entäs tuo naru homma, käytetäänkö sitä ainoastaan vaaka saumoissa? ja missä vaiheessa se naru tulis poistaa?

19

9948

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • d d

      Itse suosittelisin pieniin ja pikkutarkkoihin laatoituksiin ristiä. Muuten narulla.

      Naru poistetaan sitten, kun laasti on kuivunut niin että, laatat eivät enää valu. Poiston voi toki tehdä vaikka seuraavana aamuna. Naru irtoaa vaikka laasti olisi kuivunut. Narua käytetään vaakasaumoissa. Pystysaumojen leveyden voi halutessa tarkistaa lyhyellä narun pätkällä ensimmäisissä riveissä. Lopuissa riveissä sauman koon näkee silmämääräisesti.

      Mikäli risti painetaan riittävän syvälle. niin ristiä ei tarvi seinää laatoittaessa poistaa. Lattialaatoituksissa ristin poisto on suositeltavaa. Itse käytän ristejä siten että laitan ristin vain yhdestä väkäsestä laatoituksen vaakasaumaan ja muu osa rististä jää laatoituksen ulkopuolelle. Pystysaumat tarkistan ristin yhdellä väkäsellä ja siirrän pystysaumoista ristejä ylemmäksi laatoituksen edetessä. Näin ristit on lopuksi helppo poistaa ja niitä voi käyttää tarvittaessa uudelleen.

      • köysi keke

        kiitoksia, tuon paremmin ei voi vastata :)) Mites muuten ku jokku sanoo, että pitäis kostuttaa kaakelin kiinnitys pintaa ennenkö painaa kiinni, niin onkos tuolla mitään väliä? Vai tehdäänkö näin vain että levitetään laastia seinään jonka jälkeen painetaan laattoja paikoilleen?


      • d d
        köysi keke kirjoitti:

        kiitoksia, tuon paremmin ei voi vastata :)) Mites muuten ku jokku sanoo, että pitäis kostuttaa kaakelin kiinnitys pintaa ennenkö painaa kiinni, niin onkos tuolla mitään väliä? Vai tehdäänkö näin vain että levitetään laastia seinään jonka jälkeen painetaan laattoja paikoilleen?

        Ei tarvi kostuttaa. Jos oikein hifistelemään aletaan niin erittäin lämpimässä tilassa kostuttamisesta voisi olla hyötyä. Normaali tilanteessa kostutuksesta voisi olla jopa haittaa.

        Laasti kammalla seinään, laatta alempaa laatta riviä vasten, laattaa nostetaan samalla kevyesti painaen muutama milli ja laatan alle naru.


      • Duunari78

        Naru on parempi, koska laatat eivät ole aivan mittatarkkoja ja naru antaa tätä epätarkkuutta hieman anteeksi.

        Joku 500 m2 lattiaa laatoittanut ja kertaakaan en ole käyttänyt mitään ristejä/narua lattiassa, näkee ne raot nyt silmillään ja silmillä sitä valmistakin lattiaa katsotaan.


      • d d
        Duunari78 kirjoitti:

        Naru on parempi, koska laatat eivät ole aivan mittatarkkoja ja naru antaa tätä epätarkkuutta hieman anteeksi.

        Joku 500 m2 lattiaa laatoittanut ja kertaakaan en ole käyttänyt mitään ristejä/narua lattiassa, näkee ne raot nyt silmillään ja silmillä sitä valmistakin lattiaa katsotaan.

        Naru tai ristit voi olla lattiaa laatoittaessa kokemattomalle hyvä apu. Siis ensimmäisiä rivejä latoessa. Jos vain silmämääräisesti katsoo niin alussa saattaa lähteä sauma kasvamaan tai pienenemään. Parin rivin jälkeen saumat pysyy helpommin tasaisina. Tosin aika iso virhe saa tulla että sen ulkopuolinen huomaa.


      • Jos kyseessä ei ole kantava seinä, en jättäisi ristejä paikoilleen. Kevyemmät väliseinät "elävät" niin paljon, että laattojen saumalaastien irtoaminen ristikoiden päältä on iso riski. Etenkin sillä seinällä, jossa on ovi.


    • Tonppari

      Laatoitus ristien käyttö. Kuka valopää täällä nyt neuvoo että ristit pitäisi postaa ja varsinkin miksi? Vuoriolta saa vastauksia halutessaan, mut epäilys siitä, että ristien kohdalla saumauslaasti olisi niin ohut kerros että olisi suositeltavaa poistaa ne, ni on täyttä paskapuhetta. Ristien päälle tulee jokatapauksessa 2-3mm saumalaastia ja jos ongelmaksi koituu jossain vaiheessa se, että niiltä kohdin saumaus alkaisi murtumaan tmv. niin silloin ollaan jo koko rakennuksen kanssa niin perustuksillisissa ongelmissa että se laatoitus on silloin todellakin pienin murheista jos seinät rakennuksessa elää niin paljon! Jokainen joka joka on joskus purkanut vanhan laatoituksen pois, niin voi hyvin huomata ettei sitä saumalaastia ole todellakaan koko laatan syvyydeltä monessakaan kohtaa ja se, että se olisi ristien kohdalla ohuempana kerroksena, niin jokainen voi yrittää poistaa muutaman päivän kuivuneen saumalaastin vaikka moralla siitä ristien kohdalta, niin aika paljon saat väkertää ja kaivaa ennen ku edes pääset niihin risteihin asti! Eli. ristit on tarkoitettu nimenomaan pitämään laatoitus suorassa linjassa ja ne jätetään saumauksen alle. Myös siitä, että laatta kokojen välillä on eroja, niin juurikin ne ristit sen parhaiten kompensoi, sillä jos jokun laatta on pienmpi tai suurempi keskellä riviä, niin seuraavalla rivillä se risti asettuu niin, että ollaan jälleen suorassa linjassa. Siitä et joku käyttää ristejä lattioissakin, niin ymmärrän jos kyseessä erittäin isot laatat. Muutoin jos ei silmä pysty näkemään 60x60cm. alueella kerrallaan, et onko laatoitus suorassa, niin suosittelen työn antamista ammattilaisille. En minäkään osaa kutoa! Terv. 20 vuotta laatoitusta takana.

      • älä.huijaa

        Taas joku teini täällä antamassa ammattilaisen neuvoja remppaajille.

        Kukaan 20 vuotta laatoittanut ei käytä ristejä, se on ihan selkeätä. Naru on paras ja sekin vain vaakasaumaan, pystysuunnan näkee silmällä kun on muutaman laatan laittanut narunpätkää tulkkina käyttäen.


    • Tonppari

      Juu itse en käytä kumpaakaan paitsi todella isoissa laatoissa, mitkä ovat alkaneet olla muotia jo ihan kerrostaloasunnoissakin. Eli vedän laserilla linjan n.160cm. ja siitä alan latomaan ihan silmämitalla, eli elä sä narujesi kanssa! Mut kiitos et teiniksi kutsutaan viel 45 vuotiastakin! :)

      • JUUUUUUUUUUUUUU

        Eli et siis käytä naruja ollenkaan?


    • Tonppari

      Ja neuvoni oli tarkoitettu lähinnä vasta-alkajille, jos haluaa kokeilla itse laatoitusta.

    • sitäjaksaaventata

      Minä mittasin välit ihan työntömitalla, laitoin väleiksi 6,4 milliä, se näyttää sopivalta laattoihin suhteutettuna.

    • Tonppari

      Joku kysyi et en käytä naruja ollenkaan tai ristejä? En, paitsi ristejä erittäin suurissa seinälaatoissa. Normi 20x25 ja vastaavat laatoitan ihan silmällä, koska kun saat tehtyä yhden suoran rivin pitkää vatupassia avuksi käyttäen, niin on oikeastaan mahdottomuus saada laatoitus siitä eteenpäin jotenkin karkaamaan käsistä, koska laatalla on aina toinen laatta kaverina, mikä pitää linjan suorana väkisinkin. Eka kerta voi olla aika arvelluttava kpokemus, mut kun vaan uskaltaa kokreilla, niin sen hoksaa aika nopeesti et miten se homma etenee ja paljon säästyy aikaa kun ei ole mitään ristejä tai naruja, lähtörimoja ym.

    • Tonppari

      Sori pienet kirjoitusvirheet! ;)

    • Tonppari

      Ja kannattaa aina valita sellainen laasti, jossa mainitaan "valumaton". Esim. Vetonit Weber tai vastaava. Joillain halpislaasteilla ei onnistu ilman naruja ym. koska niissä on säästetty liimaseoksissa ja ovat muutenkin ominaisuuksiltaan heikkolaatuisia.

    • JUUUUUUUUUUUUUU

      No ei se lähtöriman laittaminen kyllä kauheasti aikaa vie.Ja narun käyttö
      Noita silmällä laatoitettuja seiniä on tullu nähtyä ja hävettäs sanoo jos oisin ite sen tehny.
      Tosin jos urakalla tekee ja ei välitä ni siten.
      Jokainen tekee tyylillään mutta jos täällä neuvotte niin antakaa edes sellaisia neuvoja jolla aloittelijakin ehkä onnistuu.

    • MarkusW

      Samaa mieltä Tonpparin kanssa. Kun on tehnyt laattahommia useamman vuoden, (itse n.20 vuotta), niin ei siin tarvita mitään ristejä tai naruja, isommissa ehkä narua... ristit ei toimi kovinkaan hyvin koska yleensä laatat on enemmän tai vähemmän erikokoisia. Yksi rivi laattoja millilleen suorana jossain 150-170cm, ni on käytännössä mahdoton epäonnistua. Tietty jos ei ole "silmää" tarkkailla etenemistä, niin ei sitä pelasta edes ne narut. Umpikujaan menee... Ja sulle JUUUUU... älä tuu tänne aukomaan päätäsi ku kaikesta huomaa ettei sulla ole pienointä hajuakaan koko laattahommista! Hävettäis sanoo?? Mua hävettää sun jutut!

      • Anonyymi

        Apukoulussa harjoteltiin laatottamista tiiliskivillä, en osaa vieläkään, onneksi on Igor ja Alvar.


    • Älkäätunaroiko

      MarkusW ja Tonppari sama Urpo.
      Ei voi olla kahta yhtä pöljää.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      17
      1455
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1295
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      63
      1192
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1082
    5. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1036
    6. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      27
      1025
    7. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      9
      1013
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      989
    9. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      6
      981
    10. Kaupungin valtuuston yleisötilaisuus

      YouTubessa katsojia 76 Buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha
      Varkaus
      1
      980
    Aihe