Sydänsairas uimahalliin?

surkastunut_pumppu

Sairastan parantumatonta sydänsairautta, heikotuskohtauksia voi tulla milloin vain. Kunnon ylläpitämiseksi olen pyöräillyt n 500km kuukaudessa ja lisäksi muutama kävelylenkki.

Nyt kovasti mainostettiin että uiminen parantaisi peruskuntoa ja auttaisi painonhallinnassa. No, pari kertaa kävin uimahallissa ja nyt ilmoittauduin syksyllä aikuisten uimakouluun. Toivotettiin tervetulleeksi jne.

Saunassa eka kerralla tulin maininneeksi sydänsairaudestani, jolloin samassa saunassa ollut kanssa-oppilas sanoi, että eihän sydänsairas saa uida, hänen vaimoltaan kiellettiin kaikenlainen uinti ja vesijumppa.

Minä en aio ilmoittaa uinninopettajille sydänsairaudestani, koska kuntoni on hyvä ja lääkityksellä sairaus hallinnassa. Tahdistimen asennustakin lykättiin, kun rytmihäiriöt ovat lähes kadonneet (yksi kuntoiluni syy, en halua hoitaa itseäni lääkkeillä vaan kuntoilemalla).

Miten on, tuleeko lähtöpassit uimakoulusta, jos ohjaajat kuulevat sairaudestani? Jos onnettomasti kohtaus tulee altaassa, pohjaanhan minä painun. Mielestäni kohtaus uidessa on kuitenkin teoreettinen, saunassakin saan käydä oikein lääkärin luvalla, tosin avantouinti kiellettiin.

39

1579

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Epileptikko

      Itselläni on epilepsia ja olen käynyt useita uintikursseja. Jos sellainen kouristuskohtaus tulisi vedessä, olisin pulassa.

      Mahdollisuus on minullakin teoreettinen, sillä lääkitys on kohdallaan ja edellisestä kohtauksesta on vuosia. Alkava kohtaus varoittaa itsestään noin varttia etukäteen (migreenityyppisiä näköhäiriöitä) ja taittuu lisälääkkeellä samantien.
      Mene ihmeessä, oman ja lääkärin arvion mukaan. Mainitsemasilaisten saunatonttujen arviot voi sivuuttaa.

      Eikä asiasta varmaankaan edes tarvitse kertoa kellekään, jos ei itse oikeasti pidä sitä riskinä. Sano vain, että kohtauksen riski on lähinnä teoreettinen. Kohteliasta toki on kertoa.

      Käyn kuitenkin myös kuntouimassa 2-3 kertaa viikossa, eikä uimahalleissakaan koskaan kysytä sisääntulijoilta heidän sairaushistoriaansa :)

      • Ön köhtäyksiä

        Kyl köhtäykset käikillä ön. Jökäisellä ömänläisensä.


      • hdhdf
        Ön köhtäyksiä kirjoitti:

        Kyl köhtäykset käikillä ön. Jökäisellä ömänläisensä.

        vai niin


    • Uidessa omineen kehoitetaan kertomaan valvojalle, mikäli on jokin sairaus jonka takia voi saada kohtauksen uidessa. Järjestettyjen ryhmien tapauksessa ryhmästä vastaava valvoja on ryhmän ohjaaja. Kuitenkin jos itseltäni ryhmää ohjatessa joku kysyisi asiasta, niin kehottaisin kääntymään hoidosta vastaavan lääkärin puoleen, koska amatöörivalmentajana ja insinöörinä en ole pätevä antamaan lääketieteellisiä neuvoja. Sydänsairauksiakin on monenlaisia - ja lääkäri osaa toivottavasti arvioida parhaiten, minkälainen kuntoutus soveltuu kenellekin.

      • Epileptikko

        Jep, samaa mieltä. Omalla kohdalla, kun edellisestä kohtauksesta on onneksi useita vuosia, en ole pitänyt tarpeellisena. Kohtauksen mahdollisuus on teoreettinen, kuten ymmärtääkseni ketjun aloittajallakin. Mutta tosiaan asian kanssa ei kannata leikkiä. Olen uinut 200m avovesimatkojakin, enkä todellakaan tekisi sellaista, ellen olisi täysin varma, ettei kohtausta tule, ennen kuin ehdin rantaan. Toistettakoon siis, että asian kanssa ei kannata leikkiä


    • DCM elinikäisenä

      Nimimerkkisi on surkastunut pumppu, eli sinulla lienee kardiomyopatia. Tyypillinen äkkikuolema, jota ei elvyttämällä voiteta. Näihinhän kuoli näitä ruotsalaissuunnistajia, joista kohistiin pari vuotta sitten.

      Kardiomyopatia on etenevä sairaus,johon ei ole muuta parannusta kuin sydämensiirto. Sydänliiton sivuilla sanotaan näin: http://www.sydanliitto.fi/kardiomyopatia#.VA62HmPQr5w. Tuon mukaan uinti on sallittua jos sairaus on "hallinnassa" ja lievänä.

      Samantyyppistä tietoa on osoitteessa http://verkkojulkaisu.viivamedia.fi/sydanliitto/harvinaiset_sydansairaudet_ja_liikunta/19, eli vain yksi kardiomyopatioista on este uinnille.

      Pohjois-Karjalan keskussairaalan opaslehdessä nimenomaan suositellaan kevyttä uintia http://www.pkssk.fi/documents/601237/620585/Kardiomyopatia.pdf/857a6035-ee0a-4035-bc0b-34cda5f0e869

      Minä käyn uimassa säännöllisesti, kun nuoruudessa tekniikan on oppinut. Mutta jätän suosiolla kerran väliin jos on ontto olo, minun elotonta 130 kg ruumista ei monikaan sieltä pohjasta ylös vedä...

    • ei kilpauimari

      Joku ei taas ymmärrä eroa uimisen ja kilpauinnin välillä. Uinti on sopivaa myös sydänsairaille kunhan muistaa sen kohtuullisen uintirytmin. Ovatko ihmiset todellakin näin tyhmiä?
      Kävelykin sopii sydänsairaalle kunhan muistaa sen kohtuullisen kävelyrytmin ja matkan.

      • Epileptikko

        Öö kenelleköhän ei-kilpauimari tässä nyt kuittailee? Ihan aluksi, eihän tuollaista selvää rajaa ole. Välissä on terveillä Masters, jossa varmaan 50 ikäluokkaa ja lisäksi FINA:n vammaisuintiluokkia noin toiset 50. Selittäisitkö vaikka sen, mihin masters-taso tuossa kahtiajaossasi kuuluu, kiitos?


      • allastosasto
        Epileptikko kirjoitti:

        Öö kenelleköhän ei-kilpauimari tässä nyt kuittailee? Ihan aluksi, eihän tuollaista selvää rajaa ole. Välissä on terveillä Masters, jossa varmaan 50 ikäluokkaa ja lisäksi FINA:n vammaisuintiluokkia noin toiset 50. Selittäisitkö vaikka sen, mihin masters-taso tuossa kahtiajaossasi kuuluu, kiitos?

        Kaikki uinti jossa yritetään mahdollisimman hyvää tulosta, on kilpa-uintia. Vaikka sitä tekisi aloittelija. Aloittelijan tapauksessa vaarallista on se ettei hän tunne kehoaan samalla lailla kuin kokenut kilpauimari. Mutta jos uinti tuntuu hyvältä eikä oireita ole, niin kevyesti aloittaa harjoittelun ja vähitellen koventaa tuntemusten salliessa. Samaa voisi sanoa muillekin kuin diagnosoiduille sydänpotilaille. Äkkikuolemat eivät ole tavattomia perusterveidenkään piirissä, jotka pakkomielteissään yrittävät kovempaa tulosta kuin kunto sallii.


    • ei osaa sanoa.

      Enpä osaa sanoa.

      Minulla on toisella puolen sydäntä haarakatkos. Lopetin uimisen koska tuntui että henki ei kulje ja painuin melkein heti kuin kivi pohjaan. Tämä tapahtui useita kertoja.

      Uimisen jälkeen kokeilin vesijuoksua ja vesijumppaa. Lääkäri kielsi kokonaan uimahalleissa käynnin allergian takia.

      Pidin uimisesta. Pitänee harrastaa muita kuntoilumuotoja ja niitähän on mistä valita. Jos joku ei sovi, kokeilee jotakin muuta.

    • Oma moka jos ei keskustele lääkärin kanssa sopivista kuntoilumuodoista ja kerro ohjaajalle sairaudesta -ja painuu sitten pohjaan. Siinä ei paljo auta jostain kyseenalaiselta keskustelupalstalta saadut ""ohjeet"".

    • myöspumppu

      Paikkakunnallani on ns. "vammaisten uinti aika" uimahallissa, jolloin on valvojia enemmän. Kysele oman paikkakuntasi liikuntatoimistosta onko siellä tarjolla tuollainen palvelu.

    • Kysy lääkäriltä

      Viisaana henkilönä kyselet ohjeita Suomi24-palstalla, etkä lääkäriltä.
      No mutta ku ne sanoi palstalla..........

    • RyhäValaSs

      Voi pyhä sylvi!! Et tietenkään kerro, on tyylikkäämpää hukkua kaikessa hiljaisuudessa kuin järjestää meluisa ja muita uimareita häiritsevä pelastusoperaatio, kun kohtaus iskee.

    • rowe

      hei! totta kai siitä pitää ilmoittaa,jos jotain tapahtuu osaa ohjaaja toimia tilanteen mukaan ja muutenkin ottaa huomion opettaesa,uiminen on yks parhaita liikunta muotoja sydänvikasille kun huomioi rajoittee,itse harrastan vesijuoksua uinnin lisäks

    • Tottakai kerrot!

      Ensin varaat lääkärinajan ja pyydät häneltä mielipiteen uimisesta. Mikäli lääkäri sallii uimisen, uimahalliin mennessäsi kerrot uimavalvojalle sydänsairaudestasi ja pyydät välillä vilkuilemaan sinun suuntaan, että pysyt pinnalla. Et sinä ainut sydänsairas uimari ole missään uimahallissa. Jos jollain kerralla on eri uimavalvoja, kerrot myös hänelle, mistäs hän muuten tietäisi, että saatat vajota.

    • Kukin tavallaan

      Kyllä minä kertoisin ihan vaan oman etuni nimissä. Tietysti se tuo jännitystä niin sinun kuin uimaopen elämään, kun jää se pienen pieni mahdollisuus, ettei osata antaa oikeanlaista apua.

    • Onko pää pipi

      Kerro mieluimmin, että olet lapsen tasolla. Aikuinen päättää itse mitä voi tehdä.

      • CREATINE SHARK

        Eikös tässä ollut lähinnä sydämestä kyse, vitun urpo


    • kuntouimari

      Mielestäni sinun pitää kertoa ohjaajalle vaivasi jotta hän tietää jos kohtaus tulee että miten toimitaan ja mikä on.

    • ojauimari

      Jos uit, niin sovella lentäjän äidin neuvoa: Ui matalalla ja hitaasti. Vaihtoehtoiseksi kuntoilumuodoksi suosittelen vesijuoksua. Siinä ei juuri ole hukkumisvaaraa. Vesijuoksuakin voi tehdä joko kiivaasti tai rauhallisesti, joten se ei ole pelkästään vanhojen mummujen laji.

    • random3

      Kyllä itse ainakin kertoisin jotta uimaope varmasti tietää mitä tehdä.

    • Tota..onko tää provo, pakko olla! Jos mulla olisi parantumaton sairaus, kysyisin kyllä LÄÄKÄRILTÄ asiaa en suomi24:lta =))

      • PTohjaaja

        Ihan vaan realistina lisään vielä maininnan että tämäkin ketju on vyöryttänyt lääkäreille jonkinlaiset Jumalan taidot ja siihen verrattavat paineet. Personal Trainerina minun on täytynyt opiskella eri asiakastyyppejä ja jo ensimmäisestä kerrasta lähtien kysyn kaikki sairaudet ym. jotta voin tehdä oikeanlaisen ohjelman heille. Jos en siihen pystyisi niin Personal Trainerin ja liikunta ohjaajien työ olisi aika yksipuolista jos voi auttaa vain terveitä ja mahdollisimman "tavallisia"(mikä on oikeastaan harvinaista) asiakkaita. Aloittajale siis neuvo että kerro. Taannoin täälläpäin maailmaa missä minä asun, eräs naispuolinen hukkui olkapäänkorkuiseen veteen lihasrappeumataudin takia kun sydänlihas oli pettänyt. Uimahenkilökunta ei ollut saanut tietoa sairaudesta. Jos ohjaaja kieltäytyy sairautesi takia, niin sillä hän yrittää vain peitellä omaa ammattitaidottomuuttaan ym.


      • Jokainen on erilaine
        PTohjaaja kirjoitti:

        Ihan vaan realistina lisään vielä maininnan että tämäkin ketju on vyöryttänyt lääkäreille jonkinlaiset Jumalan taidot ja siihen verrattavat paineet. Personal Trainerina minun on täytynyt opiskella eri asiakastyyppejä ja jo ensimmäisestä kerrasta lähtien kysyn kaikki sairaudet ym. jotta voin tehdä oikeanlaisen ohjelman heille. Jos en siihen pystyisi niin Personal Trainerin ja liikunta ohjaajien työ olisi aika yksipuolista jos voi auttaa vain terveitä ja mahdollisimman "tavallisia"(mikä on oikeastaan harvinaista) asiakkaita. Aloittajale siis neuvo että kerro. Taannoin täälläpäin maailmaa missä minä asun, eräs naispuolinen hukkui olkapäänkorkuiseen veteen lihasrappeumataudin takia kun sydänlihas oli pettänyt. Uimahenkilökunta ei ollut saanut tietoa sairaudesta. Jos ohjaaja kieltäytyy sairautesi takia, niin sillä hän yrittää vain peitellä omaa ammattitaidottomuuttaan ym.

        Olen toiminut jo yli 10 vuotta Personal Computerina. Tiedän että erilaiset ihmiset vaativat erilaisia asetuksia. Ei tässäkään työssä asiakkaina niitä, niin sanottuja taviksia edes ole. Jokainen on omanlainen persoonansa.


    • sääli on sairaus

      No mene sitten uimaan äläkä ulise. Jos hukut niin sitten hukut.

    • näin toimisin

      Lääkäriltä kannattaa kysyä, mitä lajeja voi harrastaa. Tuo uiminen kannattaa kysyä erikseen. Yleensä kuntoilu on hyväksi, joten sitä saa oman voinnin mukaan tehdä.

      Jos lupa lääkäriltä heltiää, niin uimahallin valvojalle ja sille oman ryhmän vetäjälle kannattaa sanoa, koska silloin tämä tietää tarkkailla vähän enemmän sinua.

    • terve6

      Mene narun jatkoksi

    • surkastunut_pumppu

      Hei hei, nyt keskustelu lähti väärille urille kun nostettiin banneriin tämä aloitus.

      Eli lääkäriltä olen saanut luvan uida. Kyse onkin siitä, mitä uimaseuran, joka aikuisten uimakoulun järjestää, opettaja/valmentaja sanoo. Uskallanko kertoa, antaako luvan jatkaa vai pakeneeko sairautta ja kieltää minua enää osallistumasta uintiin. Siitähän tässä on kyse ja se askarruttaaa.

    • Opettajasosalalta

      Ei tule lähtöpassia ja sanoisin, että ilman muuta tälläinen asia kannattaa kertoa untiopelle.

      Uimaopetuksen esteenä ei ole sydänsairaus mutta siitä on open hyvä tietää ettei sitten tule yllätyksenä hänelle jos jotain tapahtuu ja on parempi tietää jolloin osaa varautua.

      Asia myös ei ole mitenkään hävettävä jota monet myös arastelevat siksi sanoa sairaudestaan.

      Hyvä tietää eikä ole este.

      Jos itse olisin opettaja ja mulle ei kerrota tälläistä ja sitten jotain tapahtuisi "yllärärinä" ja mahdollisesti siksi kävisi pahemmin niin olisin melko vihainen siitä, että asia on peitelty.

      Pitää myös huomioida, että se ope voi syyttää itseään siitä, että oppilas menehtyy jos ei ole etukäteen pystynyt varautumaan tälläiseen, monesti meinaan etukäteen tiedetty asia ja sairaus ei tapa jos siitä muut tietävät.

      Sanoisin, että on aika itsekästä sairaalta pimittää tälläinen tieto.

    • ääliö

      älä kerro toivottavasti hukut pois ääliö

      • Huku itte, määkkä !!!! Hyi, mikä häpeä olet !!!! Uh !!!!!


    • himo noloo xD

      ei viddu sitä sun sydänsurut kiindee

    • Hei
      Kerro nyt vain totuus hänelle. Ei se maailmaa kaada eikä tee susta yhtään sen pa-hempaa ihmistä, kun nytkään olet.......ja se, joka noin sanoi sulle saunassa, kun mai- nitsit siitä jollekin, on täyttä valhetta ! Kyllä sydänsairaskin saa uida ! Kunhan ei tosin yksin ole liikkeellä.......joku mukaan vaan, niin se voi toimia......mutta ei pieniä lapsia, vaan joku kaveri.

    • Älä kerro. Sinulta kielletään varmuuden vuoksi kaikki.

    • palikkatesti1

      Taitaa taas joku uusavuton kirjoitella.

    • surkastunut_pumppu

      Minä kerroin. Uimaopettajan mielestä ihan ok, jos lääkäri on antanut luvan. Sanoi vain, että ota tuo reunimmaisin rata, älä mene keskelle, sut saa helpommin ylös jos jotain sattuu.

      Oli ilmeisesti vähän jyvällä, kyseli että onko tahdistinta ja onko elvytetty aiemmin. Kerroin että iskeä saa sähköllä, ei ole tahdistinta ja solusluiden väliin on tatuoituna "ICD-i42.0", joka kertoo ammattilaiselle kaiken.

    • aqua p.t

      kyllä sydänsairas voi uida ihan niin kuin muutkin..se liikuntahan on vaan hyvästä. sinuna ilmottaisin hallin valvojalle minkä tyyppinen sydänsairaus sinulla on..ja mitä siitä voi seurata. ui "reuna" rataa pitkin..ja kyllä me valvojat ollaan sen verran ammattilaisia että saadaan se ""läskimpikin"" ylös tarpeen niin vaatiessa..onneks ihminen aika kevyt vedessä..
      ainoan rajan itse laittaisin astmaatikoille (paha) kloori kun höyrystyy ja suu on lähellä vedenpintaa niin toiset astmaatikot ovat saaneet välillä pahojakin kohtauksia altaassa..astmaatikolle parempi vaihtoehto on vesijuoksu..

    • kuuunnaaarnaaaaa

      ALOITTAJALLE:

      Jos haluat uida,pitää sinun keskustella varmuuden vuoksi sinua hoitaneen lääkärin kanssa.
      Muutenhan asia ei selviä.

      Uinti sinällään sopii kaikille,sillä se on lempeä tapa liikkua ja silti tehokas.

      Liikunta kannattaa, se takaa hegissä säilymisen.

      Kumpa joku potkisi minutkin vauhtiin....

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      52
      5056
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3327
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1462
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      182
      1307
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      75
      1000
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      898
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      867
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      806
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      748
    10. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      482
      707
    Aihe