Taloyhtiön ja asukkaan vastuut

Kypsä Rivarin asukas

En tiedä kuuluuko kysymykseni tälle palstalle vai isännöinti palstalle,mutta tänne kuitenkin kirjoitan.
Asuntomme 80-luvullla valmistunut rivitalo,olemme asuneet asunnossa reilu 10- vuotta.Putkiremontin yhteydessä päätimme remontoida asuntomme pesu-ja saunatilat.
Isännöitsijälle ilmoitusta laadittaessa,tehtiin heti selväksi,että kosteuseristeen asennus kuuluu asukkaan maksettavaksi,ja näinhän se yhtiöjärjestyksessäkin lukee.
Mainittakoon,että edellisessä remontissa minkäänlaista kosteuseristettä ei ollut asennettu.
Isännöitsijä myös ilmoitti,että taloyhtiö ei ole velvollinen kustantamaan uutta levytystä ja rungon tihitystä,MIKÄLI mitään kosteusvaurioita ei löydy.
Kosteutta kuitenkin löytyi pesukone nurkkauksesta ja alajuoksut ja runkotolpat vaihdettiin metrin korkeuteen asti.
Tässä vaiheessa isännöitsijä "pesi kätensä täysin"ensin yleisellä tasolla vastaili sähköposteihin,vetosi asukkaan huolimattomuuteen.Isännöitsijä ilmoitti yks kantaan,ettei levytys kustannuksia taloyhtiö maksa,koska ei ole maksettu muillekkaan,ei ole maksettu kun ei ole vastaavia remontteja tehty
Remontti projektin valvojalta olen saanut tietää,että isännöitsijä vetoaa,että vesieristeestä huolehtii asukas.Mutta miten ihmeessä asukas huolehtii sellaisesta vesieristeestä mitä ei ole ikinä asennettukkaan?Tähän ei ole tullut vastausta isännöitsijältä.Mainittakoon,että meidän asumis aikana ei ole tehty pesuhuoneessa remonttia.
Voisiko joku selventää kuka on vastuussa rungon vaurioista,rungon tihityksesta ja levytyksestä.Vastuunjako taulukon mukaan kyseiset rakenteet kuuluvat taloyhtiölle.Kuka tässä asiassa on oikeassa?

25

393

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 7+13

      Jos seinissä ei löytynyt minkäänlaista eristystä / kosteussivelyä niin onko pesuhuoneessa ollut kylpyammetta? Jos esim amme on jossain vaiheessa poistettu ja muuta ei ole tehty niin taitaa mennä osakkaan piikkiin.

    • Asukas1

      Kuuluvat taloyhtiölle ilman muuta!Isännöitsijä yrittää ilmiselvästi luistaa vastuusta.Koska aiempaa vesieristystä ei ole ollut ollenkaan.tilanne pitää päivittää nykytasolle.Vesieristys ja sen alpuolella olevat vauriot kuuluu taloyhtiön piikkiin,ja jos joutuu kuivattamaan niin sekin kuuluu taloyhtiön maksaa,sähkö kuivatuksen ajalta ja kuivurin vuokra.

    • Nykyinen Rakentamismääräyksien osio C2 Kosteus tuli voimaan 1.1.1999 ja siinä määriteltiin vedeneristeen vaatimukset ja se ettei märkätilasta saa siirtyä kosteutta ympäröiviin rakenteisiin yhtään. Aiemmassa versiossa, joka on vuodelta 1975, todetaan (muistaakseni) näin: Märkätilasta ei saa siirtyä kosteutta ympäröiviin rakenteisiin haitallisessa määrin. Vedeneristeestä ei ole mainintaa.
      7 13 on oikeassa ammeen poistosta. Jos amme on poistettu, vesirasitus seinä- ja lattiapinnoille suihkunurkassa lisääntyy oleellisesti.
      Siis 1.1.1999 on tärkeä päivä kosteitten tilojen remonteissa. Tätä ennen käytettiin (jos käytettiin) lähinnä kosteussulkuja jotka vastaavat lähinnä nykyisiä vedeneristeiden primereita.
      Yleensä vedeneristeet kuuluvat taloyhtiön vastuulle ja maksettavaksi, mikäli remonttiin on muutakin aihetta kuin ulkonäölliset syyt. Onko selvitetty pesukonenurkkauksen seinän kosteusvaurion syy? Yleensä se osa märkätilasta ei joudu roiskevesille alttiiksi. Jos aiheuttajana on pesukoneliitntä (vesi tai viemäri) vastuu on yleensä osakkaalla.

    • Olen ihan hurmoksissani millaisia ihmisiä tänne Kosteusvauriot-puolelle on kertynyt! Kiitos kun näette vaivaa vastata asiallisesti ja auttaa!!! :)

    • Kypsä Rivarin asukas

      Kiitos nm.tekniselle seikkaperäisestä vastauksesta.
      Amme poistettu vasta meidän remontin yhteydessä,ei mitään tekemistä kosteusvaurion kanssa.Pesuhuone nurkkaus kostunut todennäköisesti riittämättömien "kaatojen"johdosta,sillä edellisessä remontissä 1997 asennettu suihku lähelle pesuhuonenurkkauksen seinää.Pesukone liitäntä on voinut vuotaa edellisen asukkaan aikana,kuka tietää kun asunto on ollut edellisellä asukkaalla ns."kakkosasunto.Mainittakoon,että olemme asuneet asunnossa 2000-luvun alusta asti.
      Suora lainaus yhtiöjärjestyksestä"6& Siitä poiketen,mitä asunto-osakeyhtiölaissa säädetään yhtiön ja osakkaan välisestä korjaus-ja kunnossapitovastuusta,kuuluu osakkeenomistajan vastata märkätilojen ERISTEIDEN kunnossapidosta".Päivätty 20.1.1999.
      Suora lainaus isännöitsijän s.postista"Yhtiöjärj.määräykset menevät yli asunto-osakeyhtiölain.Eli kun teilläkin on maininta yhtiöjärjestyksessä eristeistä niin se on pätevä.Jos osakas haluaa remontoida pesuhuoneensa ja tarkastuksessa todetaan että rakenteet ja eristeet ovat kunnossa taloyhtiön ei tarvitse osallistua remonttiin"....Jatkuu "Jos teidän talossa on eristeiden puutteen/huonouden vuoksi tullut muihin rakenteisiin vikoja niin silloin vika johtuu eristeistä joka on as.omistajan korjausvastuulla".
      Kysymys kuuluukin onko isännöitsijän näkemys/tulkinta oikea?
      Miten vika voi johtua eristeistä jos niitä ei ole edes ollut rakenteissa?Katsotaanko silikoni sauma eristeeksi,käsittääkseni ei?

      • Hmmm... eikö taloyhtiön vastuulla ole kuitenkin ollut pitää huolta että rakennusmääräyksistä pidetään kiinni...?

        Ja isännöitsijähän puhuu muutenkin ihan ristiin itsensä kanssa...


      • Vastuunjako

        Voidaanko vastuukysymys kääntää siten, että koska vesieristettä ei ole koskaan ollut, kukaan ei ole ollut siitä vastuussa, et sinä eikä taloyhtiö? Eli tässä tapuksessa ei olisi mitää virhettä, vaikka vesi menisi rakenteisiin, koska vesieristämättömästä pinnasta se helposti menee?

        Loogisinta kuitenkin olisi yhtiöjärjestyksen perusteella, että koska sinä olet nyt vastuussa vesieristeistä, sinä laitat ne myöskin kuntoon. Aiheuttamisperiaatteen mukaan suoraviivaisinta olisi myös, että hoidat kuntoon myös vesieristeen puutteesta johtuvat kosteusvauriot. Jos rakenteet vaativat lisää puutavaraa, niiden lisäyksistä ilmeisesti vastaisi taloyhtiö. Toisaalta en osaa sanoa, miten hyvin taloyhtiön hommissa pelataan logiikalla.

        Rakennusmääräysten toteutumisesta huolehtii tekijä.


    • Korjauksia tehtäessä pitää noudattaa aina sillä hetkellä voimassa olevia rakentamismääräyksiä. Nykyään töistä pitää ilmoittaa taloyhtiölle ja taloyhtiön tulee tarkastaa juuri vesieristyksen asianmukaisuus. Tämän jälkeen rakenne on taloyhtiön vastuulla.

      Tässä tapauksessa vastuu tosin on poikkeuksellisesti siirretty osakkaalle, joka on erittäin harvinaista.

    • Laki on laki

      Voiko taloyhtiö heikentää yhtiöjärjestyksen ehdoilla asunto-osakeyhtiölain ehtoja? Minun mielestäni laki menee aina edelle. Yhtiöjärjestyksen ehdoilla voidaan lain ehtoja "kiristää", mutta ei "löysätä". Jos lakien kiertäminen olisi näin helppoa, olisi maassamme paljon erilaisia yhtiöitä joiden yhtiöjärjestyksissä olisi varsin arveluttavia ehtoja.

      • Vastuu jaossa

        As oy -laissa annetaan mahdollisuus taloyhtiölle päättää vastuunjaosta oman mielensä mukaan. Mikä on järkevää esim paritaloyhtiöissä.

        Aloittajalla oli epäselvyyttä siitä, että kun vesieristettä ei ole ollut tähän mennessä, kuka kustantaa vesieristeen. Minun mielestä loogisinta olisi, että se jonka vastuulla homma on, tekee eristyksen ajan tasalle. Eihän tällä vastuun siirtämisellä olisi muuten mitään merkitystä, jos vesieristeessä joskus ilmenee jotain korjattavaa?


    • Parempi Alli

      Lain vastaiset päätökset ja sopimukset ovat pätemättömiä.

    • Jos yhtiöjärjestys on rekisteröity, on se lain mukainen. Rekisteröinti sisältää viranomaistarkastuksen lain mukaisuudesta.

      • Parin Alli

        Siltä osin yhtiöjärjestys on pätemätön, kun siinä on joku lain vastainen pykälä. Millään sopimuksilla tai yhtiöjärjestyksillä ei voida muuttaa sitä, mitä laissa on säädetty vaikka yhtiäjärjestys olisi kuinka viranomaisten hyväksymä.


      • punainen pilvi
        Parin Alli kirjoitti:

        Siltä osin yhtiöjärjestys on pätemätön, kun siinä on joku lain vastainen pykälä. Millään sopimuksilla tai yhtiöjärjestyksillä ei voida muuttaa sitä, mitä laissa on säädetty vaikka yhtiäjärjestys olisi kuinka viranomaisten hyväksymä.

        Jos ei tullut selväksi niin toistan: viranomainen ei hyväksy lain vastaisia yhtiöjärjestyksiä.


    • pikkujutta

      Taloyhtiö vastaa pääsääntöisesti rakenteista sekä vedeneristeistä. Osakkaan vastuulle kuuluvat ainoastaan pintarakenteet. Näistä on oikeuden ennakkopäätöksiä.
      Asia tietenkin monimutkaistuu jos osakas on tehnyt omia korjauksia ilman taloyhtiön lupaa ja/ tai valvontaa.

    • Erikoista?

      1980-luvulla tehtyyn rivitaloon putkiremontti? Kuulostaapa oudolta.
      Niin kuin sekin, että 1980-luvulla tehdyssä rivitalossa on ollut kylpyamme.
      Onkohan vuosikymmen väärä?

    • poikkeus sääntöihin

      Moro pikkujutta

      Kyllä vastaa pääsääntöisesti mutta juuri tässä tapauksessa onkin poikkeussäädös.

    • Kypsä Rivarin asukas

      Kyllä on kyseisessä taloyhtiössä yhtiöjärjestys Patentti-ja Rekisterihallituksessa hyväksytetty.Oikein leimalla varustettu paperi.
      Ei tässä tapauksessa ole epäselvyyttä kuka maksaa vesieristeen,käsittääkseni se kuuluu meillä asukkailla maksaa.Mutta kysymyshän onkin vesieristeen takana olevista rakenteista,levyistä ja rungon korjaamis kustannuksista.Kumman vastuulle ne kuuluvat asukkaan vai yhtiö?.Vastatkoon ken tietää.

      Totta tosiaan 80-luvulla rakennettuun taloon tehtiin hijattain putkiremontti.Poreamme asennettu 90-luvulla tehdyssä remontissa ja poistettu tässä viimeisimmässä remontissa.Ammeella ei ole mitään tekemistä kosteusvaurion kanssa.

      • Meneppäs rakentaja.fi osoitteeseen ja kysy juristeilta http://www.rakentaja.fi/vastauspalvelu/#.VBPz6NoayK0

        Kuvaile tilanne tarkkaan!!!, koska jatkokysymykseen vastaavat kaikki muut paitsi ne kenen pitäisi.

        Tän fiksummaksi ei täällä varmaan tulla. Minun mielestäni isännöitsijänne kiemurtelee, eikä varmasti aiheetta.


    • Vastuu rakenteista kuuluu taloyhtiölle. Asiaan ei vaikuta se, onko aikaisemmin näitä korvattu vai ei. Rakenteista ei kai ole mitään yhtiökohtaisia poikkeuksia yhtiöjärjestyksessä.

    • Kypsä Rivarin asukas

      Rakenteista ei mainita mitään yhtiöjärjestyksessä.Onkohan Punainenpihvi lukenut kirjoittamani isännöitsijän vastauksen vastuista 8.9 klo. 14.36?
      Tässä asiassa kaiken ydin on tuo isännöitsijän vastaus sähköpostiviestiin,onko se oikea tulkinta yhtiöjärjestyksestä ja asuntoyhtiölaista?
      Olen myös esittänyt suoran kysymyksen isännöitsijälle,kestääkö isännöitsijän/taloyhtiön kantaa käräjäoikeudessa testata,eipä tule vastausta kyseiseen asiaan.

      • Joku Vaan

        Tällaisissa asioissa, jos oikeuteen mennään taloyhtiö häviää yleensä 100-0, tietysti naapurisopu voi olla koetuksella..


      • Kuten jo aiemmassa kommentissani mainitsin, onko selvillä kosteusvaurion aiheuttaja. Jos vaurion aiheuttajaksi on todettu asukkaan toiminta / huolimattomuus on aivan sama onko vaurio runkorakenteissa vai pinnassa, osakas maksaa. Kosteusvaurioissa tulisikin aina ensin selvittää vaurion syy. Jälkeenpäin remontin jo valmistuttua on vaikea saada yhtiötä maksamaan pelkkien vaurion aiheuttajan arvauksilla.
        Mikäli vaurion aiheuttajaa ei ole todettu ja dokumentoitu pätevän tahon tekemänä, ei isännöitsijä voi hyväksyä korjauksia yhtiön maksettavaksi pelkän osakkaan lausunnon perusteella.
        Itse tein töissäni kosteusvaurioitten arviointeja. Vaurioraporteissa oli selvitys vaurion aiheuttajasta sekä korjausehdotus vaiheittain ja maininta siitä mitkä korjausvaiheet kuuluvat yhtiölle ja mitkä osakkaalle.


    • Remonttihuolia myös

      Ammeellakin voi olla tekemistä asiassa:kaikella voi olla.Amme täytetty yli tai tyhjennetty liian nopeasti-paljon vettä lattialle kaikkiin nurkkiin asti. Ym. Kylpyammetta ei saa laittaa ilman lupaa asunto-osakeyhtiöihin. Niissä on aina iso vesivahinkovaara ja hirveä energian tuhlaaja.
      Jaksamista teille!

    • Kypsä Rivarin asukas

      Turhaan spekuloitte ammeen vaikutuksista kosteusongelmaan.Ammeen alla lattiakaivo,ei ikinä ole tulvinut.Jos olisi tulvinut,vesi olisi tullut tulvakynnystä vasten ja kenties yli eteiseen.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      56
      2979
    2. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      543
      2818
    3. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      34
      1977
    4. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      49
      1922
    5. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      119
      1778
    6. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      304
      1727
    7. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      9
      1432
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      93
      1200
    9. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      63
      1178
    10. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      22
      1142
    Aihe