Jo 20.000 eroa kirkosta 2014

Peili

Kirkosta eroamiset näyttävät jatkuvan hyvin vakaana, vuodesta toiseen. Vuosittain kirkosta näyttää eroavan reilu prosentti, kohuvuosina melkein kaksi.

Keskustelu kirkon asemasta on iso ja joillekin ehkä pelottavakin. Olemme kuitenkin tilanteessa jossa sitä aletaan käymään. Tilannetta ei kannata kiistää tai piilotella. Ennemmin miettiä miten varautua tulevaan ja mihin nykykehitys johtaa.

Toki joku voisi pohtia syitäkin ja muutoksen aiheuttajia. Niistä voisi oppia, halutessaan.

Kovin syvälle luotaavia kirjoituksia tai tutkimuksia en ole kirkon nähnyt tekevän. Onko niitä julkaistu? Tai mitä muutos herättää sinussa?

28

92

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kerty

      Säilyykö nimi Karitsan Elämänkirjassa kirkkosta eroajilla!? Mainittu Ilmestyskirjasssa. Kommunistien ja natsien nimet ei sieltä löydy! Viittaus Ilmestyskirjan 13. ja 17. luvut!

      • vanha ja vakaa

        Teosofit puhuvat akaashisista aikakirjoista. Ne eivät siis ole sellaisia kirjahyllyssä pidettäviä kirjoja.
        Niissä on meidän teot niin hyvät kuin pahat. Jotkut vetävät perässään jopa seitsemän elämän takaista karmaa.


    • ehdotukseni

      Kyllä kirkon jäsenmäärän nimenomaan pitää pienentyä, mutta toivottavasti oikeasta päästä. Pelkään enemmän, että kristittyjä lähtee ulos.

      Suomessahan on ollut omituinen tapa kuulua kirkkoon, vaikkei ole hajuakaan, mistä on edes kyse. En vaadi mitään suurta "tosiuskovaisuutta", mutta ihan vain, että olisi nyt edes hieman myönteinen suhtautuminen asiaan. Hullun, välinpitämättömän, vihamielisen joukon perässä raahaaminen on rahaa ja aikaa kuluttavaa. Sinne voi sitten mielestäni taas liittyä, jos on kiinnostunut asiasta jossain vaiheessa elämäänsä, eikä ihan niin vihaa ja ivaa täynnä ja jonkinlaista purnausmieltä jokaikistä asiaa kohtaan. Ja sitten olisi tietysti kiva, että ihmiset ymmärtäisivät, ettei tämä kuitenkaan ole mikään kaikkien maailman uskontojen ja maailmankatsomusten yhteenliittymä. Kyllä siinä nyt ilman muuta riitoja sitten alkaa tulemaan ja jos jokaisen vielä pitäisi päästä määräämään, mitä täällä tehdään, omasta maailmankatsomuksestaan käsin tai jostain toisesta uskonnosta käsin.

      Sitten tietysti tuolle höllästi mukana olevalle joukolle, jolle on ihan samantekevää kaikki, kunhan vain arvelevat että Jumala saattaa olla olemassa, voisi perustaa miedon Jumalan osaston, mutta että jättäisivät sitten kristityt rauhaan voisimme pax romanan. JÄttäkää meidät rauhaan, niin jätämme teitit rauhaan. Tarkoitan siis yleistä jumalausko-kirkkoa, jossa ei niinkään ole ilmeisesti halua ottaa Jumalan Poikaa, Kristusta, mukaan keimeihin. Me muut kuitenkin pidettäisiin vielä kirkon Herra Kristus, paikalla. Ei muuten, mutta se kuuluu kristinuskoon.

      • "Suomessahan on ollut omituinen tapa kuulua kirkkoon, vaikkei ole hajuakaan, mistä on edes kyse. "

        - Tuo tapa johtuu siitä, että ennenhän kirkkoon kuuluminen oli pakollista. Vasta 1920-luvulla tuli uskonnonvapauslaki, joka mahdollisti uskontokuntien ulkopuolelle jättäytymisen. Tuosta ajasta ei ole vielä niin montaa sukupolvea, joten perinne jatkuu vielä vahvana, vaikka lakipakko onkin poistunut. Lisäksi asiaan vaikuttanee sekin, että monet yhdistävät "siviilirekisteriläisyyden" kommunismiin taikka johonkin muuhun yhteiskkunnallisesti epäilyttävään. Siksi kirkon jäsenenä pysytään, koska "mitä ne naapurit ja sukulaisetkin ajattelisi....", vaikka touhusta ei mitään ymmärretäkään, eikä kirkkoon mennä kuin pakon edessä häihin, hautajaisiin ja rippijuhliin. Kaikki eivät edes oikein tiedä, miten kirkosta erotaan, tai pelkäävät joutuvansa eronneina kuoltuaan jätesäkissä kaatopaikalle.


    • Peili

      Mitä tarkoitat "höllästi mukana olevalla joukolla"?

      Eikös se joukko juuri eronnut viimevuosina kirkosta? Siis puolimiljoonaa suomalaista, jotka ovat eronneet kirkosta noin kymmenen vuoden aikana.

      Paljonko tätä "höllästi mukana olevaa joukkoa" on mielestäsi vielä eroamatta? Siis tällä hetkellä?

      • Kyllähän tuota "höllästi mukana olevaa joukkoa" saattanee olla ainakin 80% kirkon jäsenistä. Jos kaikkien kirkon jäsenien jäsenyys purettaisiin ja kaikkien pitäisi itse oma-aloitteisesti liittyä uudestaan jäseniksi, niin paljonkohan mahtaisi liittyä? Ei ole varmaa, olisiko prosenttiluvun ensimmäinen numero edes kakkonen.

        Tämän takia kirkosta eroaakiin vuosittain 40-50 000 ihmistä jatkuvana virtana ja uusien liittyvien (tai liitetettävien) jäsenien määrä vähenee.


    • ........

      Tiedän aika monta yli 50 vuotiasta jotka kuuluvat kirkkoon ihan vaan sen takia että ovat aina kuuluneet.

    • Kirkon jäsenyyttä on monenlaista ja sitä voi elää eri tavoin. Suomessa ei ole koskaan ollut vallalla kovin aktiivinen osallistuminen jumalanpalveluksiin tai muihin tilaisuuksiin. Kristittynä eläminen on jotain muuta. Olisiko se arjen kristillisyyttä, jolloin kristityn elämä toteutuu jokapäiväisessä elämässä?

      Mä en lähde arvioimaan kenenkään motiiveja tai uskovaisuusastetta, koska se on väärin. Jumalasuhde on hyvin henkilökohtainen ja siksi siihen tulee suhtautua hienotunteisesti.

      Mietin usein kirkon tulevaisuutta, todellakin. On sitten jäseniä paljon tai vähemmän, niin sen kirkon olemus pysyy ajasta aikaan. Kyllä Jumala kirkostaan huolen pitää. Näen, että merkitystä on myös sillä, että kirkko palvelee ja on tukena, kun itsellä on sille tarvetta.

      Kansankirkko -ajatuksen mukaan palvelemme koko kansaa ja siksi esimerkiksi kirkollisten toimitusten hyvä hoitaminen on tärkeä asia. Olemassa oleva, lähellä toimiva ja joskus itsestään kertova kirkko on merkittävä tuki seurakunnan vaikutuspiirissä olevalle väelle.

      Muistan, kun olin töissä seurakunnassa, jossa oli kirkon remontti ja kirkonkellot eivät soineet yli vuoteen. Kuulin monta kertaa, että se toi eräänlaista turvattomuutta alueen asukkaille, koska kirkon läsnäolo ja kirkonkellojen lyönti kertoi heille jostain oleellisesta turvasta, joka kantaa eri aikoina.

      Tottakai on niin, että mitä enemmän kirkossa on jäseniä, sitä vahvempi se on ja kuuluu isommalle ihmisjoukolle, koska silloin useampi kokee sen omakseen. Kirkko yhdistäköön jatkossakin ihmisiä ja siksi harmittelen aina, kun joku eroaa kirkosta.

      Antti-pappi

      • anti-piispa

        "Kyllä Jumala kirkostaan huolen pitää"

        Nythän tilanne on, että "kyllä VALTIO kirkostaan huolen pitää", omalla lainsäädännöllä, verotusoikeudella, koulujen uskonnon opetuksella jne jne. Miksi muut uskontokunnat pärjäävät uskonnonvapauslain turvin ihan omillaan, mutta tämä Jumalan suojelema kirkko tarvitsee ihan erillistä maallistakin huolenpitoa?


        " mitä enemmän kirkossa on jäseniä, sitä vahvempi se on"
        Sitä vahvempi se on taloudellisesti, ja sitä vahvemmin se voi jatkaa käsittämättömän erityisasemansa perustelua jäsenmäärällään. Sitä enemmän sillä on varaa rakentaa miljoonataloja piispoilleen, sitä vähemmän sitä kiinnostaa jakaa miljardeistaan kenellekään muulle - hyväntekeväisyystyöhönkin liikenee nykyisin huimaavat lähes 2% kirkon vuosituloista. Kyllä tekee hyvää - kirkon kirstuille ja johdolle.


    • Verokarhu

      Antti tarkoittaa varmaan, että mitä enemmän kirkolla on veroa maksavia jäseniä, niin sitä paremmin se voi?

      • Ei kuule Antti sitä tarkoita, vaan sitä, että jäsenet olisivat kiinnostuneita kirkostaan ja eläisivät sen yhteydessä sitä kehittäen. Tietysti kirkko tarvitsee myös rahaa, kuten muutkin puljut, mutta se tulee tärkeysjärjestyksessä vasta perässä.

        Antti-pappi


      • kuunteleva_kirkko kirjoitti:

        Ei kuule Antti sitä tarkoita, vaan sitä, että jäsenet olisivat kiinnostuneita kirkostaan ja eläisivät sen yhteydessä sitä kehittäen. Tietysti kirkko tarvitsee myös rahaa, kuten muutkin puljut, mutta se tulee tärkeysjärjestyksessä vasta perässä.

        Antti-pappi

        "Tietysti kirkko tarvitsee myös rahaa, kuten muutkin puljut, mutta se tulee tärkeysjärjestyksessä vasta perässä"

        Parahin Antti,

        Kyllähän se rahoitus on kirkolle ensiarvoisen tärkeää. Jos kirkon rahahanat sulkeutuisivat nyt ja kokonaan eikä vuotuista veromiljardia enää tulisi kassaan, niin kyllä toiminta pysähtyisi saman tien. Jos sinun palkanmaksusi lakkaisi, ja kirkosta katkeasi sähköt ja lämmöt, niin eipä siinä pitkään saarnattaisi eikä virsiä veisattaisi. Toki jotain hommaa vapaaehtoispohjaltakin voi pyörittää, mutta ilman jonkinlaisia rahanlähteitä ei siitäkään nyyttikestejä kummempaa tule. Näin se nyt vaan on.


    • hieman huumoria

      Mitä keskustelua tästä sitten pitäisi alkaa käymään? Jos ihmiset eroavat, sen kun eroavat.

      Toki ymmärrän, että yritetään jotain outoa palvelulaitosta saada tilalle, jossa sitten varsinainen sanomakin unohtuisi. Mutta mitä virkaa sellaisella sitten olisi?

      Enemmän minun kävisi sääli niitä, jotka sitten tästä palvelulaitoksesta tulisivat hakemaan Jumalaa, eikä Häntä löytyisikään. Jumala on siis kirkon "erikoistuote", ei se, että se vain olisi jokin lisäpalvelulaitos yhteiskunnassamme. Mutta tietysti jos ei "yhtiö" usko itsekään "tuotteeseensa", voi olla ei usko kukaan muukaan. Ja eritysesti sitä "tuotetta" ei kannata alkaa vähättelemään ihmisille. Toki voi miettiä, miten tällaisen yksinkertaisen sanoman saisi ihmisille nuppiin. Tietysti ongelmia aiheuttaa myös se, että kirkossa on jopa sellainen "tuote" että se ei välttämättä hyväksykään "asiakkaita". Erikoisesti "tuotteemme" ei pidä nokkavista "asiakkaista".

      Ja niin kauan kuin luulo kirkon ankaruudesta on ihmisten omassa päässä, ei kai sille sitään mitään voi.

      Tässä nyt täytyi vähän tällaisella hauskalla kuvakielellä kertoa, mistä on kyse.

      • anti-piispa

        Miksi sitten yhteiskunnan ja julkisen vallan täytyy tätä tuotetaa erikseen ja monin tavoin tukea? Eikö se pärjää omilaan, kuten muut kaltaisensa? Ehkä tuotteessa on silloin jotain vikaa.


      • hieman huumoria
        anti-piispa kirjoitti:

        Miksi sitten yhteiskunnan ja julkisen vallan täytyy tätä tuotetaa erikseen ja monin tavoin tukea? Eikö se pärjää omilaan, kuten muut kaltaisensa? Ehkä tuotteessa on silloin jotain vikaa.

        Aivan sama, kuka tätä tukee, itse en mitään isoa tukea missään näe, enkä ole kiinnostunut raha-asioista, tällaisia asioita voi lähteä kysymään joltain sellaiselta, jolla on dollarinkuvat silmissä ja pään täyttää rahanlasku, yleensäkin kaikenlainen tavara ja raha ja ahneus, ja hiuksenhieno siivilöinti senttien kanssa. Ei Jumala tarvitse ihmisten rahoja, vaan sydämen. Ja ihminen tarvitsee Jumalan vielä enemmän.

        Ei tässä yleensäkään ole kyse nykypäivän epäjumalasta, rahasta.


      • miksimiksi?
        anti-piispa kirjoitti:

        Miksi sitten yhteiskunnan ja julkisen vallan täytyy tätä tuotetaa erikseen ja monin tavoin tukea? Eikö se pärjää omilaan, kuten muut kaltaisensa? Ehkä tuotteessa on silloin jotain vikaa.

        Miksi yhteiskunnan ja RAY:n tarvitsee tule tieteitä, taiteita, urheilua, politiikkaa, jnejnejne


      • missä se huumori oli
        hieman huumoria kirjoitti:

        Aivan sama, kuka tätä tukee, itse en mitään isoa tukea missään näe, enkä ole kiinnostunut raha-asioista, tällaisia asioita voi lähteä kysymään joltain sellaiselta, jolla on dollarinkuvat silmissä ja pään täyttää rahanlasku, yleensäkin kaikenlainen tavara ja raha ja ahneus, ja hiuksenhieno siivilöinti senttien kanssa. Ei Jumala tarvitse ihmisten rahoja, vaan sydämen. Ja ihminen tarvitsee Jumalan vielä enemmän.

        Ei tässä yleensäkään ole kyse nykypäivän epäjumalasta, rahasta.

        jos et näe, suljet tehokkaasti silmäsi ja korvasi. Sinun uskontoasi ei saa kritisoida, ja joku niin tekee et kuuntele etkä halua ymmärtää. Uskontosi papit ottavat ilomielin sinun panoksesi korvauksetta vastaan, ja keräävät riemuiten veromaksusi.

        Sinun menneisyyden heimojumalasi ei sinua kiitä yhtään enempää kuin nykypäivän rahakaan.


      • anti-piispa
        miksimiksi? kirjoitti:

        Miksi yhteiskunnan ja RAY:n tarvitsee tule tieteitä, taiteita, urheilua, politiikkaa, jnejnejne

        RAY ei tue vain yhtä tieteenhaaraa, vain yhtä taidelajia, yhtä urheilulajia tai yhtä poliittista puoluetta, noin aluksi.

        Lisäksi, jos et oikeasti näe eroa uskonnon ja tieteiden ja taiteiden tukemisella, niin enpä kadehdi älynlahjojasi. Tämä väite lienee uskovien vakioheittoja,joihin ette itsekään oikeasti usko.

        Siltä varalta, että olit kuitenkin vakavissasi, luuletko olevasi pelastunut kun uskot luterilaisen lahkon suomalaisen paikallistulkinnan mukaiseen kristilliseen jumalaan, ja etkä muihin?


      • yksinkertaista
        anti-piispa kirjoitti:

        RAY ei tue vain yhtä tieteenhaaraa, vain yhtä taidelajia, yhtä urheilulajia tai yhtä poliittista puoluetta, noin aluksi.

        Lisäksi, jos et oikeasti näe eroa uskonnon ja tieteiden ja taiteiden tukemisella, niin enpä kadehdi älynlahjojasi. Tämä väite lienee uskovien vakioheittoja,joihin ette itsekään oikeasti usko.

        Siltä varalta, että olit kuitenkin vakavissasi, luuletko olevasi pelastunut kun uskot luterilaisen lahkon suomalaisen paikallistulkinnan mukaiseen kristilliseen jumalaan, ja etkä muihin?

        Olen pelastunut koska uskon, että Jeesus on sovittanut syntini!


      • anti-piispa
        yksinkertaista kirjoitti:

        Olen pelastunut koska uskon, että Jeesus on sovittanut syntini!

        Onko sinulle sitten ongelma, että jotkut muut saattavat uskoa toisin, tai eivät ehkä tarvitse kuviteltua pelastusta kuvitellulta tuonpuoleiselta?
        Jos se ei ole ongelma, miksi tätä "pelastusta" tarjoilevaa uskonlahkoa täytyy tukea valtion varoista suoraan ja epäsuorasta valtavasti enemmän kuin mitään muuta?

        Jos sinun uskosi tuo sinulle pelastuksen, eikö muiden erilaiset uskot voi tuoda heille heidän pelastustaan? Miksi valtion olisi tuettava vain yhtä pelastuksen tuojaa? Kukaan ei ole vielä todistettavasti tullut takaisin kertomaan, että mikä oli se nimenomainen usko, joka toi minkäänlaista pelastusta.


    • Religions are shit

      Juu, erottu on ja suosittelenn muitakin eroamaan, minä en tue tuollaista yhdistystä, joka on esteenä tasa-arvolle. Kirkko on sairas hullujen kerho.

      • ????¿

        Jos homoilu on sinusta tasa-arvoa niin joudat menemäänkin.


    • kristitty_

      Hyvä että eroaa, valtion kirkko on turha, uskonnollista kerhoa ei tarvita. Kirkosta ei ikuista elämää saa.

    • dth aey aetry aey et

      http://www.youtube.com/watch?v=3iIzqDoqALo 911 Mysteries (suomenkielisin tekstityksin)

      http://www.youtube.com/watch?v=jA-e6ttP1jo World Trade Center 1: räjäyttäminen syyskuun 11:ntenä 2001

      Juutalaiset räjäyttivät pilvenpiirtäjiä ja autopommeja Usassa.

      Seuraavina päivinä juutalainen nazionisti Dr. Philip Zack murhasi asiasta liian totuudenmukaisesti kirjoittaneita toimittajia ja poliitikkoja työpaikaltaan aselaboratoriosta varastamallaan pernarutolla.

      New Yorkin poliisi on pidättänyt viisi is rae lilaista moSSadin agenttia (S I V A N ja P A U L. K U R Z B E R G, O D E D. E L L N E R, O M E R. M A R M A R I, ja Y A R O N. S H M U E L), jotka yrittivät räjäyttää autopommilla George Wassingtonin sillan.

      Aikaisemmin he olivat räjäyttäneen autopommin, jonka kyljessä oli ollut kuva lentokoneesta syöksymässä New Yorkiin.

      Heidän pakettiautostaan löytyi rä jäh teitä, po rukka pidädettiin 71 päiväksi, mutta laskettiin sitten vähin äänin vapauteen

      911 terrori-iskua kuvanneet ja tornien sortumista juhlineet pidätetyt viisi israelilaista on vapautettu ja toimitettu Israeliin.

      Joidenkin miesten nimet löytyivät Usan kansallisen tiedustelupalvelun tiedoistoista, ja FBI:n mukaan ainakin kaksi miehistä on moSSadin agentteja.

      Kuitenkin FBI väittää, ettei näillä israelilaisilla ollut etukäteistietoa 911 iskuista, ja miehet vapautettiin Usan ja Israelin tekemän sopimuksen perusteella (Vakoilijoiden/agenttien koskemattomuus ja vaihtosopimus)

      vapautuksen jälkeen, miehet väittivät kokeneensa kidutusta vankeusaikana.

      xxzz

      • onko se itse Kärkkäinen

        Magneettimedian mieskin on löytänyt tälle palstalle.


    • kerty

      Kyllä kirkkoon liittyy paljon enemmän kuin posituu! Lähetyskentillä kirkkkoon liittyy miljoonittainn uusiea jäseniä ja Suomessakin jo lähes yhtä paljon kuin eroaa!

    • kolikon toinen puoli

      juu kylla atte atet toitottaa tuota erojen suuruutta,,mutta on varmaan jokusia liittynytkin kirkkoon samana ajan jaksona,,vai kui?
      tuosta ei puhuta mitaan..

      • Peili

        Kyllä liittyneistä puhutaan. Niitä on tosin vain murto-osa verrattuna eronneisiin.

        Kirkko voisi tosiaan laittaa laskurin nettisivuille niin kaikki näkisivät miten vähän niitä on. Nyt luvut pitää kaivaa jostain raportista, joka tuntuu muuttuvan monta monta kertaa vuodenvaihteen jälkeen.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      63
      6163
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      25
      3936
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      255
      2319
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      1920
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      26
      1373
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      95
      1296
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1077
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      54
      1040
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      77
      986
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      951
    Aihe