Rengasliikkeet ja ylipaine?

Yli-paine

Olen kaksi kertaa vaihtanut renkaani rengasliikkeessä ja molemmilla kertaa jätetty auton valmistajan ohjearvoista n. baari korkeammalle rengaspaine. Lämpötila ei voi vaikuttaa asiaan, oma mittaukseni on tapahtunut kylmemmässä lämpötilassa. Käytetty painemittari vaikutti asialliselta.

Kun laskin noita ilmoja ulos, sitä tuli sen verran, että arkijärjellä ajateltuna sillä on varmaan jotain vaikutusta ajo-ominaisuuksiin ja rengaskulutukseen. Enkö tajua jotain?

Lisäksi ihmettelen pulttien kirististä: osan joutuu repimään hampaat irvessä auki, kun taas osa lähtee helposti.

11

2004

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • liika parempi

      Autotehtaan suositukset ovat todella paljon alakanttiin, varsinkin jos olet siirtynyt nykyaikaisiin mataliin ja leveisiin renkaisiin. Huoltoasemien mittarit näyttää usein mitä sattuu kun niitä heitellään pitkin seiniä ja asfalttia.

    • Yli-paine

      Käytän tehtaan rengaskokoa.

      Tehtaan suosittama paine on 2,4 baaria kaikkiin renkaisiin, laitan itse 2,6. Mittaan varmuuden vuoksi vielä tänään paineet toisen huoltoaseman mittarilla, joka on myöskin lähes uusi.

      Luulisi, että autotehtaan insinöörit osaavat ottaa yksittäistä huoltoliikettä paremmin huomioon mm. massan jakautumisen renkaille, mutta tiedä sitten...

    • Rengasasentaja

      Autovalmistajat laittaa paineet ohjeisiin mukavuuden takia. Aivan todella yleistä, että tehdas ilmoittaa paineet niin alas, että renkaat alkavat kulua epätasaisesti tai renkaista menee rungot. Itse olen pitänyt vähintään 0,5bar yli tehtaan suosituksen.

      Nykyisissä renkaissa ylipaineesta ei ole haittaa niinkuin alipaineesta.

      Suosittelen myös ostamaan ilmanpainemittarin jolla voi verrata niihin huoltoasemien mittareihin. Huoltoasemien mittareihin ei kannata kauheasti luottaa.

      • kelly springfield

        Valtion autoissa oli määräys, että 0,3 bar yli tehtaan suosituksen. Se oli hyvä ratkaisu, jos ajaa kovaa tai on reilusti kuormaa. Tyhjänäkin rullaa kevyesti ja mukavasti noilla painelisäyksillä paitsi kivitiellä, missä melkoinen jytinä.


    • Seppo Taalasmaa

      Nykyiset renkaat ovat rungoltaan jo niin jäykkiä että on aivan järjetöntä pitää jotain kahden kilon paineita kuten joskus 70-luvulla. Itse käytän työmatka-autoni 75-sarjalaisissa renkaissa yli kolmen kilon paineita. Ajan maantieajoa "suht" hyväpintaisella tiellä (sikäli kun tässä maassa niitä enää on).

      Itse olen rengasliikkeen jäljiltä lähes järjestään lisännyt paineita. Muutenkin katson paineet n. kahden viikon välein. Alipaineinen rengas kuumenee enemmän, voi aiheuttaa nopeammin runkovian eikä rullaa niin herkästi. Ymmärrän että jos joku ajaa pelkästään hiekkateillä, voi n. kahden kilon paineet tuntua paremmilta.

      Rengasliikkeiden käyttämät ns. momenttihylsyt ovat vähän mitä sattuu. Käytän momenttiavainta vaikka olisinkin käyttänyt rengasliikkeessä maksamassa esim. tasapainotuksen ja vanteellelaiton.

      • historiaa ja menneis

        75-sarjalaiset, saako tuollaisia vielä jostain? Ainakaan uusissa autoissa ei tuollaisia ole ollut kymmeniin vuosiin.


    • sprinter1

      Minun pakettiautossa on 225/75-16 joka on aivan normaalikoko.

      • henkilöautoista puhe

        vai pakussa, voihan kiesus!


    • 34564643

      Itsellenikin rengasliike laittoi vaarallisen korkean ylipaineen talvirenkaisiin. Suositus on 1,9/2,1 bar kun laittoivat kaikkiin 3-3,2 bar. Eka voimakkaampi jarrutus märällä asvaltilla ja auto luisui hieman stop-viivan ohi koska pitoa ei talvirenkaissa asvaltilla ollut noin kovalla ylipaineella. Enkä todellakaan kaahannut kovaa vaan se oli ihan normaalia noin 50-60 km/h ajoa missä jarrutin vaan vähän voimakkaammin kun valot vaihtui punaisiksi. Jos olisin kaahaillut koko auto olisi luisunut stop viivan yli.

      Ette uskokaan kuinka paljon tuollainen ylipaine heikentää pitoa, varsinkin talvirenkailla asvaltilla. Ei se matala suosituspaine ole vain mukavuussyistä, kylle se pitokin on optimaali suosituspaineilla. Tämän taki laitan KORKEINTAAN 0,5 bar ylipainetta, muuten pito alkaa reilusti heiketä kokemukseni mukaan.

      • tarveharkintaa

        Talvirenkaissa nyt ylipäätään on heikommin pitoa kuin kesärenkaissa.

        Ja tuo "reilu ylipaine" voi olla ihan tarpeellinen juttu, jos talvirekaat on vaihdettu alle 15 kelissä. Silloin piisaa painetta vielä -25 pakkasellakin .... koska keskimääräinen nykyautoilija ei osaa/kykene/viitsi rengaspaineta tarkastamaan ts. seuraavan kerran paineet laitetaan kohdilleen toukokuussa, kun alle vaihdetaan kesärenkaat.


      • rengasmestari
        tarveharkintaa kirjoitti:

        Talvirenkaissa nyt ylipäätään on heikommin pitoa kuin kesärenkaissa.

        Ja tuo "reilu ylipaine" voi olla ihan tarpeellinen juttu, jos talvirekaat on vaihdettu alle 15 kelissä. Silloin piisaa painetta vielä -25 pakkasellakin .... koska keskimääräinen nykyautoilija ei osaa/kykene/viitsi rengaspaineta tarkastamaan ts. seuraavan kerran paineet laitetaan kohdilleen toukokuussa, kun alle vaihdetaan kesärenkaat.

        Vai että "reilu ylipaine" on tarpeellista. Noilla sun antamilla lämpötila-arvoilla paineen muutos on 0,4 bar joten turha sinne renkaaseen on barin ylipainetta tunkea. Eli kyllä tuo nikin 34564643 korkeintaan 0,5 bar suositus on hyvinkin oikea.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      53
      2931
    2. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      542
      2780
    3. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      32
      1917
    4. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      48
      1905
    5. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      119
      1768
    6. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      304
      1717
    7. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      9
      1412
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      90
      1186
    9. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      63
      1168
    10. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      22
      1132
    Aihe