Mistä pentu parhaaksi kaveriksi?

Mies26v

Hei,

olen lapsesta asti haaveillut omasta koirasta, ja vihdoin minulla olisi varaa hankkia sellainen. Aikaisemmin en ole luottanut siihen, että opiskelijan tulot riittäisivät koiran yllätyskuluihin tms, mutta nyt töiden alettua saan esim 500e erilliselle tilille ihan vain mahdollisten yllätysten varalta, ja tuloja on muutenkin jo jonkin verran.

En ole nirso rotujen suhteen, kunhan koira on terve, ei-lelu mutta tarpeeksi pieni ettei kärsi tilanpuutteesta kerrostaloasunnossa.

Mistä kannattaa lähteä etsimään koiraa? Kasvattajat tuntuvat usein suosivan, että pennut päätyvät näyttelyihin tai agilityyn kilpailemaan, ja hinnatkin ovat aika päätähuimaavia. Mutta en kuitenkaan halua vahingossakaan rahoittaa pentutehtailua, ja en enää tiedä mihin luottaa ja mihin ei. Haluaisin simppelisti sohva- & lenkkikaverin jonka kanssa viettää aikaa, perheenjäsenen. Ideaali tilanne olisi jonkun vahinkopennut, joista maksaisin muutaman satasen ja kummankin tilanne ratkeaisi :) mutta sitä on turha lähteä odottelemaan.

Kiitos, toivottavasti saan asiallisia vastauksia!

16

64

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • rbbgb

      Oletko tutkaillut rotuyhdistysten sivuja, joista löytyy tietoa eri roduista ja niiden kasvattajia?

    • 18+8

      Tuolta löytyy, apulasta ( http://www.lemmikkipalstat.net/apula/ ) annetaan osiosta voit olla jokseenkin varma ettet tue pentutehtaita. Maksullisten puolella tilanne sitten vähän eri. Ne fabrikantit kun ovat löytäneet tiensä myös sinne.

    • fdgfdhhfffgh

      On myös etsii kotia koiria joista voisit saada kivan kaverin.

      Ei ilmene tekstistä perehdytkö koiran koulutukseen vai haluatko helpon rodun joka menee vain siinä sivussa.

      Oma rotuni kettuterrieri jota harrastan ei ole kovin kallis hankkia ja on reipas terhakka joka paikan höylä sporttinen kätevän kokoinen ja ei herkkä haukkuine: Ystävällinen luonne mutta vaatii johdonmukaisen omistajan joka ymmärtää terrierin mukavan luonteen ja sen dominanssin jos sitä ilmenee. Eli jos kukaan ei ohjaa niin se ottaa ohjat. Eli hyvä koulutus riittää hyvällä ei kovia otteita missään nimessä. Älykäs ja hauska joka omaa mielipiteen asiasta kuin asiasta. utelias ja avoin ja tulee toisten koirien kanssa toimeen jos sosiaalisaa kunnolla.

      Utelias mukava rotu. Ja toimelias energinen mutta tykkää makoilla myös sohvalla kainalossa lenkin jälkeen. Ekana koirana parempi ottaa narttu ja mieluummin näyttelylinjainen niin helppo pitää myös vapaana.
      Muita ehdotuksiani terriereiden lisäksi on kääpiösnautseri tai kromförländer. Toimeliaita mutta rauhoittuu myös.

    • Mies26vee

      Kiitos vastauksista. On aikomusta kouluttaa koiraa, ei nyt mitään sirkustemppuilua mutta hyvinkäyttäytyväksi ja tottelevaiseksi. Ehkä mikään hankalin rotu ei ole hyvä näin aluksi, mutta haastekaan ei pelota.

      Heh, kettuterrieristä tulee heti isäni mieleen, olisi ehkä hieman häiritsevää.. :D Mutta kokoluokka oikein loistava. Kromförländer näyttää oikein kivalta. Varmaankin tutkin tuota lemmikkipalstaa, ehkäpä sieltä tulee jotain vastaan.. ja samalla sitten noita tarkempia rotuja kasvattajilta, vaikkakin hinta saattaa tulla pian vastaan.

      • chcjbkku

        Itseolin lapsi kun sain ekan karkkarikettiksen ja en mieltänyt rotua hankalaksi mutta energiseksi.tosin liikuin paljon lenkeillä metsissä ja hiihdin ja uin ja koira oli aina vapaana. Mnusta ei ole aloittajan rotua vaan on otettava rotu joka miellyttää oikeisiin olosuhteisiin ja johon ollaan valmiita perehtymään kaikin puolin Sama koulutus tulee joka koiralle mutta oma luonne ratkaisee että onko mukavuudenhaluinen kärsimätön periksiantava silloin rotu ei voi koskaan olla ns.haastavampi.eli luonteesi ratkaisee rodun mikäli olet valmis perehtymän. Kromförländer on osittain kettis mikä näkyy ulkonäössäkin mutta on seurakoiranaisempi.kettis ja muut ehdottamani rodut on ns opieniä suuria koiria. Terriereissä joissa on luonnetta on myös rauhallisenpia ja jopa pelkkiä seurakoiria mutta sitten on eläinyhdistykset, kdinvaihtajat rescuet tori apula rotuyhdistyksen etsii kotia osiot. Älä erehdy sijoituskoiraan kuitenkaan


    • Mietin.. :)

      Oletko siis edelleen opiskelija ja käyt töissä samalla?

    • 15+2

      Tuollaisia mainitsemiasi "vahinkopentueita" löytyy kyllä, paljonkin, mutta eri asia sitten ovatko ne oikeasti vahinkopentueita ja täysin puhdasrotuisia, jos puhdasrotuisuus on siis yksi kriteerisi.

      Ehdotan, että kun löydät sinua kiinnostavan rodun, käänny rotuyhdistyksen tai -järjestön puoleen. Siellä on yleensä pentuvastaava, jolta voit kysellä, kuinka lähteä liikkeelle näissä asioissa. Rodun harrastajien keskuudesta voit kysellä hyviä kasvattajia. Kaikki kasvattajat eivät edellytä näyttelyitä ja kilpailua, voit vaikka kysäistä sitä heti alkuun kasvattajalta tai painottaa, ettet ole näyttelyistä kiinnostunut, joten et tarvitse lupaavinta pentua. Ja jos tuo hinta mietityttää - osamaksukin on yleensä ok ja siitä tehdään sopimus.

    • Muutaman omistanut

      Kaksi vaihtoehtoa säästät ja tutkit rauhassa rotuja, mietit, vierailet eri kasvattajien luona TAI rescuekoira niissäkin on välillä ihan kelpokansalaisia joukossa. Apulassakin on huokeaan hintaan rotukoiria ja seropeja aikuisina hakemassa kotia. Aikuisella koiralla on taustansa ja huoltohistoriansa pentuun nähden. Totuus on että ensikoiran kanssa mokaa tavalla tai toisella jotain sanoi netin täydelliset omistajat mitä vain. Hyvä että kuitenkin lähdet maltilla liikenteeseen ja pohdit. Kaikille ei sovi pentu ja vice versa aikuinen joillekaan ei koira ollenkaa vaan kuvauksen perusteella myisin koiran kyllä sinulle.

      Summa summarum mieti ja vertaa, älä hätiköi koska koira tulee olemaan paras kaverisi 10-20 vuotta jopa! Älä katso karvoihin vaan kuulostele myös itseäsi kolahtaako koira vai ei.

    • mulla olis vanha

      koira, josta haluan päästä eroon. Kuolee kohta vanhuuteen, mutta alku sekin :)

      • Krrhhmm!

        Tuota, et kai nyt yritä sysätä vaan niitä koirasi lopettamiskuluja muille? Hoitaisit nyt vaan loppuun saakka kun koiran kerran olet hankkinut. Ellet pysty niin kannattaisikos sitten miettiä sitä vaihtoehtoa että et tämän elämän päättyessä ota enää uutta hauvaa?


    • Mies26vee

      Mietin.. :) : En ole enää opiskelija, ensimmäisessä työpaikassa :) Palkkaa tulee mutta ei mitään päätähuimaavaa vielä.

      15 2 : En välitä onko koira puhdasrotuinen vai ei, toki rotukoirissa on se hyvä puoli että ainakin tietää mitä mahdollisia vaivoja kannattaa tarkkailla. Seropit on kyllä muuten melkeinpä kivempia, näyttääpähän ainakin omalta koiralta kun on tod pieni todennäköisyys että tulee vastaavaa vastaan.

      Muutaman omistanut: Tiedän että edes valmistautumalla hyvin en tule olemaan täydellinen omistaja, mutta ainakin pyrin tekemään parhaani ja pidän huolta että perusjutut tulee olemaan hallinnassa. En usko että löytyy koiraa joka on itsepäisempi kuin minä, jos olen päättänyt jotain - bring it on.

      Kiitos vielä kaikista vastauksista, tässä tuli hyviä neuvoja ja varmaankin päädyn tutkimaan rescueita, apulaa ja sivusilmällä rotukasvattajia.

      • ggfhgg

        "Tiedän että edes valmistautumalla hyvin en tule olemaan täydellinen omistaja, mutta ainakin pyrin tekemään parhaani ja pidän huolta että perusjutut tulee olemaan hallinnassa."

        Tuo on se mikä riittää.... :) Kuulostat juuri sellaiselt kuin tulevan koiranomistajan pitääkin en tiedä kaikkea mutta teen parhaani ja jos teen väärin katson mistä johtuu ja teen asian uudestaan ja paremmin.

        jokainen koira on erilainen vaikka olisi jopa samanrotuinenkin kuin aiempi. Ja juuri kun kuvittelee että hallitsee jonkun asian niin uusia haasteita ilmenee.. jokainen koira tuo haasteita omana persoonanaan ja rotunaankin.

        Seropissakin voi miettiä rotuja kunkin yksilön takana. Ja onko niissä lonkkavikaa jss onko vietikäs vai sohvapotumpi.

        Kannattaa miettiä tykkääkö harrastaa jotain ja miettiä rotua myös sitä kautta.

        Minusta hieman tuntuu rivien välistä että haluat kuitenkin harrastaa jotain eli älä katso vain ulkonäköä vaan katso luonnetta se on kuitenkin se tärkeämpi..

        itseäni viehättää esim terriereiden omaaloitteisuus ja touhukkuus ongelmanratkontakyky ja se että kun on perusasiat menty niin koulutettavuus hyvä kun taas paimenkoiran kanssa on asiat äärihelppoja ja sivulle opettaminenkin sujuu nopeasti mutta sitten tulee se että itse tylsistyn paimenkoiraan se ei ole omaaloitteinen vaan odottaa käskyt omistajalta ja ei keksi asioita vaan pyrkii miellyttämään vain.

        Ok on hauskaa silti kun menen ettei tarvitse kuin napauttaa sormia ja koira on sivulla ja kaikki katsoo onpa hyvin koulutettu. Kun ei ole edes, enemmän satsasin terrieriin ja kun napautan sormia ok tulee myös vaikkakin kyseenalaistaen hieman käskyä mutta katsoo että eikös tää jo riitä nyt mä menen katsomaan tuon heinätupon. Ja huomaan että terrierin kanssa olen enemmän läsnä kuin paimenkoirani jonka unohdan täysin..jo senkin takia ettei se mene mihinkään eikä tee mitään yllättävää. Jos kuitenkin haluat paimenkoiran kuuliaisuuden niin ota sellainen...roduissa on suuria eroja ja koira elää pitkään toivon mukaan niin ei ole kiva tehdä huonoa valintaa. Ok koira on kiva mutta tylsä tai koira on kiva mutta rasittavan energinen..

        Muistan erään joka otti collieseropin ja manasi että olisi toivonut koiran olevan kuin collie..ilmeni että rodussa oli myös ajavaa rotua jota muistutti luonteeltaan eikä collieta. Eli seropeissakin hyvä tietää taustoja.


      • Vielä kun tuohon
        ggfhgg kirjoitti:

        "Tiedän että edes valmistautumalla hyvin en tule olemaan täydellinen omistaja, mutta ainakin pyrin tekemään parhaani ja pidän huolta että perusjutut tulee olemaan hallinnassa."

        Tuo on se mikä riittää.... :) Kuulostat juuri sellaiselt kuin tulevan koiranomistajan pitääkin en tiedä kaikkea mutta teen parhaani ja jos teen väärin katson mistä johtuu ja teen asian uudestaan ja paremmin.

        jokainen koira on erilainen vaikka olisi jopa samanrotuinenkin kuin aiempi. Ja juuri kun kuvittelee että hallitsee jonkun asian niin uusia haasteita ilmenee.. jokainen koira tuo haasteita omana persoonanaan ja rotunaankin.

        Seropissakin voi miettiä rotuja kunkin yksilön takana. Ja onko niissä lonkkavikaa jss onko vietikäs vai sohvapotumpi.

        Kannattaa miettiä tykkääkö harrastaa jotain ja miettiä rotua myös sitä kautta.

        Minusta hieman tuntuu rivien välistä että haluat kuitenkin harrastaa jotain eli älä katso vain ulkonäköä vaan katso luonnetta se on kuitenkin se tärkeämpi..

        itseäni viehättää esim terriereiden omaaloitteisuus ja touhukkuus ongelmanratkontakyky ja se että kun on perusasiat menty niin koulutettavuus hyvä kun taas paimenkoiran kanssa on asiat äärihelppoja ja sivulle opettaminenkin sujuu nopeasti mutta sitten tulee se että itse tylsistyn paimenkoiraan se ei ole omaaloitteinen vaan odottaa käskyt omistajalta ja ei keksi asioita vaan pyrkii miellyttämään vain.

        Ok on hauskaa silti kun menen ettei tarvitse kuin napauttaa sormia ja koira on sivulla ja kaikki katsoo onpa hyvin koulutettu. Kun ei ole edes, enemmän satsasin terrieriin ja kun napautan sormia ok tulee myös vaikkakin kyseenalaistaen hieman käskyä mutta katsoo että eikös tää jo riitä nyt mä menen katsomaan tuon heinätupon. Ja huomaan että terrierin kanssa olen enemmän läsnä kuin paimenkoirani jonka unohdan täysin..jo senkin takia ettei se mene mihinkään eikä tee mitään yllättävää. Jos kuitenkin haluat paimenkoiran kuuliaisuuden niin ota sellainen...roduissa on suuria eroja ja koira elää pitkään toivon mukaan niin ei ole kiva tehdä huonoa valintaa. Ok koira on kiva mutta tylsä tai koira on kiva mutta rasittavan energinen..

        Muistan erään joka otti collieseropin ja manasi että olisi toivonut koiran olevan kuin collie..ilmeni että rodussa oli myös ajavaa rotua jota muistutti luonteeltaan eikä collieta. Eli seropeissakin hyvä tietää taustoja.

        lisää päättämällä tehdyn päätöksen että tämä on koiran viimeinen ellei sitten ainoa koti, josta se lähtee vain tassut edellä. Vanhan kansan tyyliin sanottuna ennen talosta lähtee akka kuin tuo pystykorva.

        Tämän tietoisesti tehdyn päätöksen jälkeen on paljon hankalampi enää koirasta luopua ja jos sen tekee niin vaikea nähdä peilissä enää edes itselleen saati muille rehellistä ihmistä.

        Tällä vain haluan korostaa että koira tulee takuuvarmasti aiheuttamaan jotakin, vähintään pientä ellei joku helvetin isoakin ongelmanpoikaa, joka kysyy kärsivällisyyttä ja joskus jopa kukkaronpohjaakin. Mutta tuon päätöksen jälkeen ne kaikki on paljon helpompi kestää tilapäisinä harmeina ja rahanmenoina.

        Yksi asia kannattaa vielä muuten muistuttaa: Jos koira nimittäin tuntuu rasittavalta, niin se on vuosivälit 1-3. Kun koira tulee aikuiseksi se kyllä rauhoittuu. Mutta jos alussa laistaa tehtävän pennun kasvatustyön, niin tuo aikajänne on se jossa moni ihminen luopuu koirastaan kun ei enää sitä kestä. Panosta siis alusta saakka, jos pennun otat, sen tapakasvatukseen odottamatta että kunhan se siitä kasvaa... Ja jos vuotikkaan tai yli olevan kodinvaihtajan, niin valmistaudu että parin kuukauden kuherrusajan jälkeen sieltä tulee niitä laiminlyötyjä kohtia roppakaupalla esiin.
        Mutta ongelmaisestakin koirasta saa kyllä kasvatettua kelpo lemmikin.


      • hgfhgjghjh
        Vielä kun tuohon kirjoitti:

        lisää päättämällä tehdyn päätöksen että tämä on koiran viimeinen ellei sitten ainoa koti, josta se lähtee vain tassut edellä. Vanhan kansan tyyliin sanottuna ennen talosta lähtee akka kuin tuo pystykorva.

        Tämän tietoisesti tehdyn päätöksen jälkeen on paljon hankalampi enää koirasta luopua ja jos sen tekee niin vaikea nähdä peilissä enää edes itselleen saati muille rehellistä ihmistä.

        Tällä vain haluan korostaa että koira tulee takuuvarmasti aiheuttamaan jotakin, vähintään pientä ellei joku helvetin isoakin ongelmanpoikaa, joka kysyy kärsivällisyyttä ja joskus jopa kukkaronpohjaakin. Mutta tuon päätöksen jälkeen ne kaikki on paljon helpompi kestää tilapäisinä harmeina ja rahanmenoina.

        Yksi asia kannattaa vielä muuten muistuttaa: Jos koira nimittäin tuntuu rasittavalta, niin se on vuosivälit 1-3. Kun koira tulee aikuiseksi se kyllä rauhoittuu. Mutta jos alussa laistaa tehtävän pennun kasvatustyön, niin tuo aikajänne on se jossa moni ihminen luopuu koirastaan kun ei enää sitä kestä. Panosta siis alusta saakka, jos pennun otat, sen tapakasvatukseen odottamatta että kunhan se siitä kasvaa... Ja jos vuotikkaan tai yli olevan kodinvaihtajan, niin valmistaudu että parin kuukauden kuherrusajan jälkeen sieltä tulee niitä laiminlyötyjä kohtia roppakaupalla esiin.
        Mutta ongelmaisestakin koirasta saa kyllä kasvatettua kelpo lemmikin.

        "
        Tällä vain haluan korostaa että koira tulee takuuvarmasti aiheuttamaan jotakin, vähintään pientä ellei joku helvetin isoakin ongelmanpoikaa, joka kysyy kärsivällisyyttä ja joskus jopa kukkaronpohjaakin"

        Itse meinasin antaa koirani pois n.6-vanhana koirani omasi epilepsiaa ja oli eroahdisteinen ja kun työkiireet päällä niin tilanne meni hankalaksi. Koira tuli toimeen muutaman päivän mutta loppuviikosta oli ihn stressaantunut ja ylikierroksilla ja kohtaukset pääälle kierre oli valmis. Leikkaututin koiran koska hormonitkin vaikutti yllättävän paljon koiran käytökseen..en kuitenkan raskinut antaa pois. Onneksi työkuviot muuttui paljon etätyöksikin niin kerkisin paremmin paneutumaan koirani ongelmaan..koira oli eroahdisteinen silti mutta lieveni koulutuksen kautta. Paljon johtui siitä että tein etätyötä kun pentu tuli meille ja olin krooninen levytarkastaja(tosin koulutin samalla itseäni pois siitä ettei koira reagoi tarkisteluuni) summa summarum minusta johtui enimmäkseen ongelmat. Paitsi että kun tuli vanhaksi niin yhtäkkiä eroahdistus loppui jostain kumman syystä.

        Olisiko koira ollut paremmassa paikassa - en tiedä..mutta toisaalta oli aikas vaativa tapaus koska stressiherkkä yleisestikin ja energinen tapaturmaaltis joka paikan höylä vaikkakin toisaalta hyvin kiltti ja tottelevainen..johtui puolestaan ehkä siitä että tuli minulle puolestaan vanhempana tarhaolosuhteista..mutta kaiken kaikkiaan kummallista kyllä ihanin otus jota kaipaan edelleen vaikka kuolemasta on jo muutamia vuosia. Kaipaan varmaan lopun elämääni mutta eli pitkän elämän kanssani ja opetti enemmän kuin mikään muu koira.

        Niin ja vanhaksi tullessaan kun eroahdistuskin loppui niin heräsin keskellä yötä koiraa pissittämään (vanhana koira tarvi useamman kerran ulos) ja aamulla töihin. Tein sen mielelläni kun tiesin että en pitkään saa koiraani enään pitää. Joskus vanhuus teettää työtä myös..ja kun ei jaksanut kovin pitkiä retkiä enään (metsä sen verran kaukana)niin mentiin autolla metsään jossa sai haistella omaan tahtiinsa.

        Koirat saattaa olla työläitä mutta sen arvoisia.


    • vaihtoehto

      Joihinkin kenneleihin voi syntyä värivirheellisiä pentuja jotka ovat edullisempia. Ja jos ei ole juuri näyttely- tai jalostuskoiraa hakemassa niin voi saada hyvän harrastus- tai kotikoiran huokeammalla,kannatta kysellä.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      18
      1495
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1305
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      63
      1202
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1102
    5. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1036
    6. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      10
      1026
    7. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      27
      1025
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      6
      991
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      989
    10. Kaupungin valtuuston yleisötilaisuus

      YouTubessa katsojia 76 Buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha
      Varkaus
      1
      980
    Aihe