Synnytysosaston ja lastenosaston tulevaisuus Länsi-Pohjassa?

L-PKS kuntayhtymästä

Valitettavasti tuosta alkuperäisestä synnytysosastoa / päivystysasetusta koskevasta keskustelusta on poistettu kaikki kommentit ja sitä on kielletty kommentoimasta!

Jotkut eivät siis siedä keskustelua eivätkä kykene sietämään erilaisia mielipiteitä?

Tämä kampanja vaikuttaa siltä, että jotkut johtavat virkamiehet ja kuntapoliitikot puolustavat omia asemiaan totuutta manipuloiden, kerrotaan vain osatotuuksia ja niitäkin mieleisiksi muokattuina ja siten pyritään vaikuttamaan henkilökohtaisesti itselleen myönteiseen ratkaisuun.

Kuntapolitiikkojen osalta jonkinasteinen totuuden muokkaaminen omien tavoitteiden saavuttamiseksi lienee ymmärrettävää.

Kun virkamiehet virkatehtävissään antavat voimakkaasti väritettyjä, jopa hysteriaa lietsovia, lausuntoja, on kyseessä vilpillinen toiminta, jopa suoranainen valehtelu.

Kyllä virkamiehet ovat velvollisia kertomaan meille kaikki harkintaan ja päätöksentekoon vaikuttavat tekijät asiasta, jota he esittelevät päätöksentekoelimen kokouksessa tai josta he antavat lausuntoja julkisuuteen. Jos tahalliseen vilpilliseen menettelyyn syyllistyy päätöksentekoelimen esittelijä, niin kyseessä voi olla jopa joku Rikoslain 40 luvun tarkoittamana virkarikos.
Niinpä virkamiehen menettelyä on arvioitava myös tämän perusteella.

Miksei esitetä yhteenvetoa L-PKS:n synnytysosaston säilyttämisen / lopettamisen vaikutuksista, myös taloudellisista, sekä synnytysten OYS:n siirron seurauksista ja mahdollisista ratkaisuista pitkien välimatkojen aiheuttamiin ongelmiin?

Miksi ei kerrota Ouluun OYS:n yhteyteen rakennettavasta uudesta naisten- ja lastensairaalasta, jonne myös synnytykset siirtyvät ja joka valmistuu 2019 alkuun mennessä?

Miksei kerrota, että pitkien välimatkojen aiheuttamat ongelmat voidaan välttää OYS:n yhteyteen 2018 valmistuvalla potilashotellilla, jonne ongelmasynnyttäjät saapuvat hyvissä ajoin ennen laskettua synnytysaikaa? Pohjoismaissa potilashotelleja on jo yli 60.

Äiti ja lapsi ovat nykyään hyvin lyhyen ajan osastolla ja laajat sukutapahtumat osastoilla eivät muutoinkaan ole suositeltavia, koska kulkutautien leviämistä pyritään ehkäisemään?

Ohjelma ilmoittaa, että kirjoitus on liian pitkä, joten siitä ilmestyy myös osa 2

17

318

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • L-PKS kuntayhtymästä

      Jatko edelliseen...

      Länsi-Pohjan keskussairaalan päivystysalueella on 61 859 asukasta.

      Sosiaali- ja terveysministerion asetus kiireellisen hoidon perusteista ja päivystyksen erikoisalakohtaisista edellytyksista (14§) luonnos (?) kertoo mm.

      Kunnan tai kuntayhtymän on huolehdittava, että synnytyksiä hoitavassa sairaalassa hoidetaan vähintään noin 1000 synnytystä vuodessa.

      Lisaäksi synnytyksiä hoitavassa sairaalassa on oltava:
      tilat, välineet ja henkilökunta
      seurantamahdollisuus, laboratorio ja verensiirrot
      naistentautien ja anestesian sairaalapäivystys
      lastenlääkärin vapaamuotoinen päivystys

      Länsi-Pohjassa (Kemi) ja Lapissa (Rovaniemi) tarvittavien lastenlääkärien rekrytoinnissa ongelmia?


      L-PKS:ssa synnytyksiä selkeästi alle 1000 (650) vuonna 2013, synnytykset edelleen vuonna 2014 laskemaan päin. Tiettävästi niitä tänä vuonna on ollut noin 470.

      Länsi-Pohjassa oli siis vuonna 2013 keskimäärin 1,7 synnytystä / vuorokausi.
      Saadun tiedon mukaan synnytysosastolla on 19 kätilöä, joille jää eräiden arvioiden mukaan runsaasti vapaasti ohjautuvaa työaikaa, vaikka tehtäviin kuuluvat äitiyspoliklinikka ja eräitä muita toimintoja.

      Koska saadun tiedon mukaan kaikki 19 kätilöä ovat naistentautien ja synnytysopin erikoissairaanhoitajia, heidän työajankäyttöönsä olisi mahdollista saada tehokkuutta lisäämällä henkilöstön joustavaa käyttöä ja ottamalla sen mahdollistamiseksi koko sairaalassa, siis sen kaikissa yksiköissä, Rafaela -hoitoisuusluokitusjärjestelmä. Sairaanhoitopiiri on hankkinut Rafaelan kaikkiin yksikköihinsä jo vuosia sitten, mutta sitä ei ole otettu käyttöön kaikissa yksiköissä. Asiaa arvioitaessa kyseessä on puhdas johtamisongelma, haastava kylläkin.

      Tästä johtamisongelmasta lienee ylitsepäästävissä kunhan esimiehet ja työntekijät julkishallinon työntekijöinä opettelevat ymmärtämään käsitteen direktio-oikeus!

      On L-PKS:n onni, ettei nykymuotoisen kätilökoulutuksen saaneita tiettävästi ole, koska heidän koulutuksensa ei sisällä sairaanhoitajan peruskoulutusta! Tällöin heidän vapaasti ohjautuvan työaikansa käyttö ei ole aivan ongelmatonta!

      Länsi-Pohjassa kustannukset yksittäistä hoitotapahtumaan (synnytys) kohden nousevat yhä enemmän hoitotapahtumien vähentyessä?
      Erittäin tärkeä kysymys on, että kuinka kauan kunnilla on varaa ylläpitää synnytystoimintaa L-PKS:ssä?

      Tämä monessa mielessä surullisiin seurauksiin johtava luonnos Sosiaali- ja terveysministeriön asetus kiireellisen hoidon perusteista ja päivystyksen erikoisalakohtaisista edellytyksistä on mielenkiintoista luettavaa, erityisesti sen 13§.
      Myös lastenosaston tulevaisuus on uhattuna, koska se on toiminnassa 24/7 ja hoitotapahtumia (potiilaita) on liian vähän, jolloin yksittäisen hoitotapahtuman hinta nousee kohtuuttomaksi. Lastenosasto tulisi pikimmiten muuttaa viikko-osastoksi. Lastenosaston henkilökunnan työajankäyttöä tulisi tehostaa lisäämällä henkilöstön joustavaa käyttöä ja ottamalla sen mahdollistamiseksi koko sairaalassa, siis sen kaikissa yksiköissä Rafaela –hoitoisuusluokitusjärjestelmä.
      Saadun tiedon mukaan Länsi-Pohjassa ei päivytysasetuksen toteuttamisen seurauksena tule enää olemaan päivystysleikkaustoimintaa, vaan se tulee pääsääntöisesti keskittymään ennalta suunniteltuihin elektiivisiin leikkauksiin, joten päivystysasetuksen mahdollisilla vaikutuksilla synnytysosaston toimintaan ei tule olemaan vaikutuksia leikkaustoimintaan.
      Kukaan ei ole esittänyt minkäänlaista selvitystä niiden synnytysosaston komplikaatioiden määristä, jotka ovat edellyttäneet anastesialääkäriä, leikkausalivalmiutta ja tehohoidon valmiutta.
      Keskustelu on liikkunut pääosin voimakkaasti tunnetasolla ja kampanjan johtovastuun ottaneet virkamiehet ja poliitikot ovat tehokkaasti välttäneet tasapuolisen luotettavan tiedon välittämisen asiassa. Vastavuoroisuus ei ole noussut tässä prosessissa sille kuuluvaan asemaan.
      Väistämättä tulee mieleen, että Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin julkisuudessa mielipidejohtajina esiintyneet johtavat virkamiehet puolustavat nyt sinällään hyvän asian lippua heiluttaen vanhoja hallintorakenteita, käyvät terveydenhoidollista kilpavarustelua ja yrittävät epätoivoisesti säilyttää omat asemansa.
      Kuntalaisten oikeus laadukkaisiin terveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon palveluihin turvattaisiin kuitenkin paremmin rehellisellä, kaikki tosiasiat julkituovalla, vuoropuhelulla, jossa pohdittaisiin myös vaihtoehtoja tehokkuuden lisäämiseksi sekä synnytysosaston että lastenosaston henkilöstön joustavassa työajan käytössä.
      Meidän ei ole pelastettava vain kuntien asukkaiden oikeutta laadukkaisiin terveydenhuollon lähipalveluihin, vaan myös Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin kuntayhtymän ja sen omistajakuntien talous!
      Kiireellisen hoidon asetuksen tavoitteena on kuitenkin parantaa potilasturvallisuutta!
      Ceterum Censeo!
      Synnytysosasto- ja lastenosasto olisi säilytettävä Länsi-Pohjassa, mutta ei hintaan mihin hyvänsä!

    • byhyyy

      mitä näin pieni takahikiä joka on muuttotappio kaupunki tekee synnytysosastolla?
      sekä vielä synnytysten määrä laskussa
      onko vastustajilla oma lehmä ojassa jos menee työpaikat

    • Päivystysasetus

      MTV Uutiset 10.9.2014 15:45

      Kätilöliitto: Matkasynnytyksissä moninkertainen riski kuolla

      ...

      Hallitus suunnittelee kaikkien sellaisten synnytysyksiköiden sulkemista, joissa synnytetään vähemmän kuin tuhat kertaa vuodessa.

      Tämä tarkoittaisi synnytysten lopettamista Kemissä, Salossa, Porvoossa, Lohjalla, Oulaisissa, Mikkelissä ja Savonlinnassa. Tämän lisäksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri harkitsee maamme suurimman synnytyssairaalan eli Helsingin Kätilöopiston sulkemista
      ...
      Viime vuonna syntyi 58 000 lasta. Noin 150 lasta syntyi suunnittelemattomasti sairaalan ulkopuolella

    • 25 / 4-5 miljoonaa

      Sosiaali- ja terveysministeriön lääkintöneuvos Timo Keistinen
      Pohjolan Sanomat 9.9.2014
      Stm:n Keistinen: Dominoteoria on totta

      Tästä synnytysosastojen sulkemisella pitäisi kattaa 25 miljoonaa. Yhden lopetetun osaston tuomaksi säästöksi lasketaan 4-5 miljoonaa.

      • Ahmed Khaheli

        Se on pakko alkaa säästään jostakin ja paljon. Sillä valtioneuvoston tiedotteen mukaan Suomen nettomaksut EU:lle kaudella 2014–2020 ovat arviolta 520 miljoonaa per vuosi. Vuositasolla nousua tämän kauden keskiarvosta on 115 miljoonaa.
        Onko tässä mitään järkeä?


    • Dnro 153/022/14

      Kyllä niin sanotusti ovat vitsit vähissä, ainakin jos tutustuu tähän LÄNSI-POHJASN SOTE-YHTEISTOIMINTA-ALUE -SELVITYS 31.3.2014, joka löytyy googlettamalla.
      SEn mukaan Kemin, Keminmaan, Simo, Tervolan, Tornion ja Ylitornion Sote-nettomenot olivat 2012 yhteensä 195 518 276 ja
      vuonna 2013 ne olivat 214 760 092 eli nousua oli 9,8 %.
      L-PKS nettomenot olivat 2012 yhteensä 89 611 538 ja
      vuonna 2013 ne olivat 98 135 097 eli nousua oli 9,5.
      Kuntien Sote nettomenot kasvoivat 2012-2013 seuraavasti:
      Kemi 10,5 %
      Keminmaa 14,5 %
      Simo 9,6 %
      Tervola 11,8 %
      Tornio 4,3 %
      Ylitornio 19,2 %

      Jokainen ymmärtää, että kuntien rahat ovat todella loppumassa?

      • apin8

        Tämä uljas Sarius kaava hanke oli lehden sivulla pilvenpiirtäjineen . Projekti on niin kallis , etenkin kun tornit tehdään pohjattomaan savikunttaan , ettei yhden sairaalan sulkeminen riitä tämän järjettömyyden korkomenoihin . Positiivinen puoli tässä Sarius projektissa on se , että tuottoja on jo tullut joillekkin . On näet kuluvalla viikolla rekisteröity Kemiin 29 uutta Merzedes Benz hopeatähteä . Sairaalamme , kuten myös synnytysosasto on vuosikymmenien taistelujen saavutuksia . Kemissäkin menehtyi kaksi ihmistä aikoinaan taistellessaan oikeuksistaan . Nyt aiotaan tuhota vuosikymmenien saavutukset . Kyllä jokaisella on velvollisuus ryhdistäytyä ja ottaa itseään selkärangasta kiinni ja väännellä nikamia paikoilleen , että pystyy seisomaan suorassa . Ketkä tätä myyräntyötä tekevät . Sairaalahan on välttämätön täällä korvessa .


      • Kfkfkfkmfkf
        apin8 kirjoitti:

        Tämä uljas Sarius kaava hanke oli lehden sivulla pilvenpiirtäjineen . Projekti on niin kallis , etenkin kun tornit tehdään pohjattomaan savikunttaan , ettei yhden sairaalan sulkeminen riitä tämän järjettömyyden korkomenoihin . Positiivinen puoli tässä Sarius projektissa on se , että tuottoja on jo tullut joillekkin . On näet kuluvalla viikolla rekisteröity Kemiin 29 uutta Merzedes Benz hopeatähteä . Sairaalamme , kuten myös synnytysosasto on vuosikymmenien taistelujen saavutuksia . Kemissäkin menehtyi kaksi ihmistä aikoinaan taistellessaan oikeuksistaan . Nyt aiotaan tuhota vuosikymmenien saavutukset . Kyllä jokaisella on velvollisuus ryhdistäytyä ja ottaa itseään selkärangasta kiinni ja väännellä nikamia paikoilleen , että pystyy seisomaan suorassa . Ketkä tätä myyräntyötä tekevät . Sairaalahan on välttämätön täällä korvessa .

        Tainnu mennä kiertokoulu väärään suuntaan jos luulet että Sarius rakennetaan kaupungin toimesta. Sano hoitajalle että sulla on lääkitys pielessä.


    • Päivystysasetus

      Näistä luonnoksen teksteistä STM pitää ministerin kertomana kiinni:
      Sosiaali- ja terveysministeriön asetus kiireellisen hoidon perusteista ja päivystyksen erikoisalakohtaisista edellytyksistä (14§)
      Kunnan tai kuntayhtymän on huolehdittava, että synnytyksiä hoitavassa sairaalassa hoidetaan vähintään noin 1000 synnytystä vuodessa.
      Lisäksi synnytyksiä hoitavassa sairaalassa on oltava:
      tilat, välineet ja henkilökunta
      seurantamahdollisuus, laboratorio ja verensiirrot naistentautien ja anestesian sairaalapäivystys
      lastenlääkärin vapaamuotoinen päivystys

    • apin8

      Näyttää toimivan sensuuri ja sananvapauden rajoittaminen tehokkaasti . Poistivat heti kirjoitukseni , jossa ehdotin , että suljettavasta keskussairaalastamme saisi pienin kustannuksin loistavan vatsaanotto keskuksen . Päivittäin voisimme lennättää ja sijoittaa 1000 vatsaanotettavaa .

      • Lflfllflfmfn

        Olisko siinä sitten joku älykkyysraja jos sinun kirjoituksia poistetaan?

        Mitä sinne vatsaan pitää ottaa? Onko se jonkinlainen ruokala?


    • terveystaloustiede?

      Ministeri Huovinen avustajineen on päättäväisellä asenteellaan päivystysasetuksen täytäntöönpanosta pelastamassa Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin kuntayhtymän kuntien taloudellista ahdinkoa?

      Mitkä ovat yhden synnytyksen todelliset kustannukset L-PKS:n synnytysosastolla?

      Mitkä ovat yhden potilaan todelliset kustannukset L-PKS:n lastenosastolla?

      Mitkä ovat yhden potilaan kustannukset L-PKS:n leikkausosastolla?

      Kuinka yllämainittujen hoitotapahtumien kustannukset poikkeavat muiden keskussairaaloiden keskimääräisistä kustannuksista?

      Kuinka kauan L-PKS:n omistajakunnat selvityvät L-PKS:n hallitsemattomasti nousevista kustannuksista?

      Onko L-PKS:ssä yhtään terveystaloustieteen asiantuntijaa?

      Mikä on luottamushenkilöiden rooli L-PKS:n hallituksen ja valtuuston päätöksenteossa ja asioiden valmistelussa?

    • Paikallinen

      Yllä olevat tekstit lienevät Huovisen puolueesta lähtöisin. Luulisin, että taho, mikä on vuosia kaivanut maata Länskän alta, on kyseessä.
      Mutta muistakaa vaaleissa! Keistisen tavoite ei ole vain synnärit, vaan kaikki Länskän ja muiden pikkusairaaloiden toiminnot. Niiden vähenemisen ja sulkemisen perusteella kustannussäästöjä on laskettu.
      Onnea ja terveyttä vaan niille, jotka eivät hoitoa saa. Ei monessakaan maassa hoito ole täydellisen hyvää. Esimerkkejä ei tarvitse luetella. Nim. Paikallinen kannattaja

      • 19 + 12

        Olen saanut käydä katsomassa Kemin sairaalassa muutamaa vastasyntynyttä. Oikein hyviltä puitteilta vaikutti. Ei liika suuri laitos, mutta tarpeelliset asiat oli.
        Kovin suurissa laitoksissa voi tulla tuntuma että on vähän eksyksissä ja siirreltävä nappula vaan. Mutta onhan niitten etelässä pakko synnyttää sellaisissakin paikoissa.

        Vastasyntyneen ympäristössä voisi olla vähän pehmeyttä, kodikkuutta, vähempi ihmisiä ympärillä, koti pienen matkan päässä, mielestäni meillä vastasyntynyt ansaitsee tällaisen luksuksen koska meille syntyy noita kullanmuruja aika vähän.

        Vanhemmat ovat synnyttämään lähtiessä vähemmän stressaantuneita, jos ei tarvitse jännittää kuinka matkasta suoriutuu.


    • Muistakaa tämä

      Tässä on suurempi kuvio. Kun synnytykset siirretään ouluun niin seuraavaksi lastenosastoakin supistetaan. Tästä asiasta jo aiemmin joku kirjoittikin. Näin suuret
      muutokset johtavat väistämättä siihen että Lapin maakuntaan tulee yksi sairaanhoi-
      topiiri ja länskän toiminot siirretään Rovaniemelle. Tälle keskittämiselle Lapin dema-
      rit ovat antaneet hyväksymisen jo aiemmin. Kemin demariedustajat puoltivat tätä.

      • Krlsldllfllfl

        Ei taida demari-edustaja saada Meri-Lapista montakaan ääntä.


      • kuka saa
        Krlsldllfllfl kirjoitti:

        Ei taida demari-edustaja saada Meri-Lapista montakaan ääntä.

        Kuka saa äänet eli kuka puolusti Kemiä?


    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      110
      1957
    2. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      10
      1691
    3. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      15
      1638
    4. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      81
      1527
    5. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      151
      1485
    6. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      107
      1400
    7. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      23
      1377
    8. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      650
      1271
    9. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      17
      1213
    10. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      10
      1168
    Aihe