16 lapsen äiti kommentoi

Oulusta.

Tällä viikolla ilmestyvä Usko, toivo, raskaus -kirja on nostanut taas esille vanhoillislestadiolaisuuden ja siihen liittyvät ongelmat, kuten suurperheen pyörittämisestä johtuvan uupumuksen. – Arki on haastavaa, mutta ei sietämätöntä, 16 lapsen lestadiolaisäiti Päivi Tuomivaara kertoo.


Helsingin Sanomat kirjoitti viikonloppuna uudesta Usko, toivo, raskaus -kirjasta, joka kertoo vanhoillislestadiolaisten suurperheiden raskaasta arjesta.

– Rukoilin Jumalaa, että miksi annat minulle näin suuren perheen, vaikken enää jaksa. Olin kateellinen pienemmille perheille, joiden elämä oli hallinnassa. Omani oli ihan levällään. Vaikka saimme apua, uupumus oli lopulta niin valtava, että toivoin vain kuolevani pois, 11 lapsen äiti ja kirjan toinen kirjoittaja Vuokko Ilola kertoo Helsingin Sanomissa. Ilola erosi herätysliikkeestä kolme vuotta sitten.

Mitä mieltä 16 lapsen lestadiolaisäiti, oululainen Päivi Tuomivaara, 42, on arjestaan?

– Kukaanhan ei uskoisi, jos yrittäisin väittää, että tämä on pelkästään ihanaa. Sitä elämä ei ole koskaan kenelläkään. Arki on haastavaa, mutta ei sietämätöntä, tai sellaista, josta ei selviäisi.

Usko, toivo, raskaus -kirjaan haastateltujen lestadiolaisvanhempien tavoin myös Päivi on ollut väsynyt ja uupunut. Kolmetoista hänen lapsistaan asuu vielä kotona.

Päivin mielestä lestadiolaisperheiden ryöpytys mediassa on luonut suunnattomasti paineita.

– Jos ihmisellä on liikaa haasteita, hän väsyy. Nyt meidän (lestadiolaisvanhempien) väsymyksestämme on tehty kielletty tunne. Emme saisi väsyä. Tällainen voi nostaa avunhakemiskynnystä, jos apua tarvitseva pelkää, että ensimmäisenä muokataan hänen vakaumustaan, sairaanhoitajana työskennellyt Päivi sanoo.

"En ole uupunut lasten takia"

Usko, toivo, raskaus -kirjasta käy ilmi, että moni lestadiolaisvanhempi on toivonut, että lapsia ei syntyisi enää lisää, mutta käytännössä näin ei ole tapahtunut ehkäisykiellon takia.

– Minä ajattelen, että perhe-elämästä johtuvaa uupumusta voi hoitaa muullakin tavalla kuin käyttämällä ehkäisyä. Hyvin harvoin uupumukseni syy on ollut lapsissa, vaan esimerkiksi yllättävässä elämäntilanteessa.

Kun Päivin mies loukkaantui lasketteluonnettomuudessa, koko perhe pelkäsi menettävänsä isän.

– Näissä tilanteissa äiti voi tehdä vähän vähemmän. Joskus meillä käy siivooja tai vien pyykit pesulaan. Minä olen saattanut joskus haukata liian ison palan elämässäni, esimerkiksi ryhtymällä remonttiprojektiin yksin. Olen ajatellut, että selviän asioista, mutta jossain vaiheessa minun on pitänyt tunnustaa, että olen tehnyt virhearvion.

Tärkeintä Päivin mielestä on, että lapset ovat perheen yhteinen juttu, ei vain äidin.

– Se, miten perheissä jaksetaan, on perheen yhteinen asia. Puolisoiden välisellä avoimella keskustelulla ja keskinäisellä kunnioittamisella ja arvostuksella saadaan paljon aikaan. Se on se, josta ammennan voimani. Joku voisi ajatella, että pyöritän yksin perheemme arkea, koska en käy töissä. Olemme kuitenkin tasavertaisia ja hoidamme perhettä mieheni kanssa.

"Lapsi on lahja"

Päivin mukaan elämä on opettanut hänestä nöyrän.

– Lähipiirissäni on perheitä, joissa ei ole ollenkaan lapsia. Minun on vaikea kohdata heitä, koska perheemme on niin suuri. Tiedän, kuinka vaikea asia se on heille.

Hän on kokenut myös surua. Päivin sisko kuoli nuorena, ja yksi hänen lapsistaan meinasi kuolla hukkumalla.

– Tällaiset elämänkokemukset ovat olleet rankkoja, mutta opettaneet, että lapsi on lahja. Niitä ei tehdä tekemällä, anneta kaikille vanhemmille tai pidetä loppuelämää. Kaikkea voi sattua.

– Olen luonteeltani sellainen, että näen ilot ja positiiviset asiat päällimmäisinä. Huolia ja murheita on aina, mutta elämä on näyttänyt, että uskomattomistakin tilanteista selviää. Kaikki on järjesteltävissä. Positiivisuuden turvin jaksaa. Uutisoinnista saa sellaisen kuvan, että uuden kirjan kertomuksissa usko ahdistaa, mutta minulle se on ollut vaikeissakin tilanteissa voimavara.

47

1173

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hellari uskova

      En ole lukenut koko kirjaa, mutta noiden referaattien perusteellla olen ymmärtänyt, että kirjassa Vuokko Ilola haastattelee lähinnä itseään?


      Ymmärsinkö oikein?

      • puhdas nolla

        Tuonsuuntainen ajatus minullakin on, joskin kirjassa esiintyy tämän palstan muitakin vaiheeseen jääneitä ihmisiä joilta puuttuu elämästä, paitsi tilanne taju, niin myös sen mukana kaikki.


      • heheh ;)
        puhdas nolla kirjoitti:

        Tuonsuuntainen ajatus minullakin on, joskin kirjassa esiintyy tämän palstan muitakin vaiheeseen jääneitä ihmisiä joilta puuttuu elämästä, paitsi tilanne taju, niin myös sen mukana kaikki.

        hehheh :/)


      • 1234321
        puhdas nolla kirjoitti:

        Tuonsuuntainen ajatus minullakin on, joskin kirjassa esiintyy tämän palstan muitakin vaiheeseen jääneitä ihmisiä joilta puuttuu elämästä, paitsi tilanne taju, niin myös sen mukana kaikki.

        Oottepa tosi omahyvästä sakkia.


      • äipäkkäinen

        Näinpä se reppanalla mennee.


      • elä rupee
        1234321 kirjoitti:

        Oottepa tosi omahyvästä sakkia.

        niin oot siekiun


    • nohdas pulla

      Eihän noissa paljoissa lapsissa ole muut aongelma akuin se, että Raamattu on otettu omien tai seuroissa saatujen omatekoisten oppien takuumiehiksi.

      Siellä ei ole sanan sanaa siitä kuinka monta lasta sitä täytyy mailmaan saatella Jumalasuhteen takia.

      • rikas mies

        " Hän kertoo, että kotona olleelle äidille on maksettu eläkettä, sillä yhteiskunnassa kotiäidin arvostus ei ole kovin suurta."

        Kuinka monessa perheessä on vara maksaa eläkettä äidille, en tunne yhtään.


    • ei uskovainen N

      Rohkea nainen on! Kiitos avartavista ajatuksista hänelle.

      Upeaa!

      • lämpöä ja valoa

        Rohkea on toki, mut musta jotenkin luonnollinen ja sana *rohkea* on liian "kova" ilmaisu. Tyyni tai vakaa sopisi paremmin


    • rohkea ja rohkea

      Tarviiko olla rohkea jos ja kun lykkää saarnamiehen käskystä maailmaan lapsia alvariinsa.

      • Sanna <3

        Ihana nainen, ja voihan hyvinkin olla puhujaveljen vaimo?


        Onneksi heidän isä ei joutunut jättämään heitä lopullisesti lasketteluonnettomuuden seurauksena.


      • Hvhvhcgcgccgvh

        Kyllä vaatii paljon enemmän rohkeutta elää tässä maailmassa omantuntonsa mukaan kuin kirjoitella nimettömänä valheita tälle roskapalstalle.


    • maksakaa itse!

      Kalliiksi tulee yhteiskunnalle tällainen lysti. Yhteiskunnan pitäisi tukea vain pieniä perheitä, max. 2 lasta. Maapallolla on nääs liikakansoitusta.

      • Satamapelle

        Kainuussa?


      • Hvcxzdghh

        Todennäköisesti itse elät yhteiskunnan tuilla. Lestadiolaiset sentään tekevät töitä toisin kuin sinunlaisesi sosiaalipummit.


      • ;).

        Hänellä ei ole nimeä ;)


    • Päivi työskennellyt

      sairaanhoitajana??

      Millä ihmeen ajalla, kun nainen on 42v. ja on 16.lapsen äiti. Onko Päivi onnistunut saamaan viran, josta on ollut jatkuvasti äitiyslomalla??

      Sehän olisi lottovoitto noin monen lapsen vl-äidille, mutta ei sellaiselle sairaanhoitajalle, joka myös tekisi niitä sairaanhoitajan tehtäviä eikä olisi jatkuvasti äitisyslomilla - toisaalta miten voi pysyä ammattitaitoisena sairaanhoitajana, jos on koko ajan kotona omia lapsiaan hoitamassa??

      • Päivi ei ole Vuokko

        Kateus kateus kateus


        Venäjä venäjä venäjä


        Päivi on Rakastettava ihminen niin kuin suurperheiden äidit ovat. Rakkaus näkyy lapsiperheissä ja se johtuu lapsista :)


      • Mikä ihmeen kateus?

        Kun kommentoi, kysyy ja ihmettelee, onko Päivillä ollut vakituinen virka ja on synnyttänyt 42-ikävuoteen mennessä 16 lasta????

        Sinä nimimerkki: Päivi ei ole Vuokko! Vai näkyy rakkaus lapsissa - juuri niin, ettei löydy aikaa ja syliä niille lapsille, kun niitä lapsia koko ajan pukkaa tähän maailmaan - höpö höpö!

        Noin yksinkertaisesti voi ajatella vain vl-taustainen henkilö - eihän jatkuvasti äitiyslomalla oleva henkilö anna mitään tälle yhteiskunnalle, mutta on kyllä jatkusti nauttimassa yhteiskunnan maksamaa äitiyspäivärahaa.

        Siitäkö pitäisi olla kateellinen, kun muut työssä käyvät veronmaksajat joutuvat - siis nimenomaan joutuvat kustantamaan näille naisille jatkuvia yhteiskunnan tukia.

        Ei sellainen kateutta herätä, vaan suuttumusta, että yksi taho imuttaa jatkuvasti kaikkia mahdollisia tukia kuten äitiyspäivärahoja, kotihoidontukia ja lapsilisiä.


    • 10+20

      On ihanaa, kun on pakko olla ihanaa. Niin on aina saarnattu.
      Entäs kun samaa asiaa kysytään muutaman vuoden kuluttua lapsilta. Oliko ihanaa ja saitteko äidin ja isän syliä ja rakkautta?

      • Isä minäkin

        Ei missään saa niin paljon syliä kuin isossa perheessä. On isot siskot ja veljet jotka sylittelevät mielellään pienempiään...


      • äidin syli
        Isä minäkin kirjoitti:

        Ei missään saa niin paljon syliä kuin isossa perheessä. On isot siskot ja veljet jotka sylittelevät mielellään pienempiään...

        On aivan eri asia saada isojen siskojen ja veljien syliä, kuin oman isän ja äidin syliä, sitä lapsi odottaa, päästä oman isän ja äidin syliin, että omalla äidillä ja isällä on aikaa hänelle.


      • käänkuinoisi
        äidin syli kirjoitti:

        On aivan eri asia saada isojen siskojen ja veljien syliä, kuin oman isän ja äidin syliä, sitä lapsi odottaa, päästä oman isän ja äidin syliin, että omalla äidillä ja isällä on aikaa hänelle.

        Entäs jos äiti on 24h päivässä kotona verrattuna siihen että äiti on 12h päivässä kotona tai työmatkoilla 4 päivää viikossa. Saako sitä syliä ?


    • lasten ääni

      Mitä sanoo nämä 16 lasta, olisi aiheellista kuulla myös heidän mielipide siitä, mitä on kasvaa 16 -lapsisessa perheessä.

      • suurperheessä kärsinyt

        Olen 14-lapsisen perheen vanhin tytär ja toinen lapsi. Jäin ilman vanhempien syliä ja olin varaäitinä pikkusisaruksille hyvin pienestä lähtien. On meidän perheessä nuoremmat lapset saaneet syliä ja huomiota meiltä isommilta lapsilta, muttei vanhemmilta. Paitsi ihan nuorimmat, joiden pelättiin jäävän viimeiseksi.

        Olen onnellinen sisaruksistani, mutta myös kärsinyt paljon. En saanut olla lapsi. Lisäksi perheessämme oli väkivaltaa, ilmeisesti vanhempien väsymyksen vuoksi. Meitä lapsia pahoinpideltiin milloin mistäkin syystä. Meillä väkivalta ei ollut mitään pientä tukistelua tai nippailua, vaan ihan kunnollista potkimista, lyömistä, hiuksista, korvista tai raajoista riepottelua, paiskomista, piiskaamista jne. Ulospäin oli kuitenkin kulissit kunnossa, siitä pidettiin huoli. Vaikka väkivaltaa pyydettiin anteeksi meiltä lapsilta, niin mikään ei muuttunut.

        Luulin aikuiseksi asti, että kaikissa uskovaisissa perheissä on samanlaista. Kun uskalsin ensimmäisen kerran ystävilleni asiasta puhua, niin olin yllättynyt, että jotkut eivät olleet koskaan edes piiskaa saaneet.

        Kyllä minä oon sitä mieltä, että on vastuutonta pukata maailmaan lapsia toisensa perään siihen tahtiin kun Luoja suo, jos ei ylipäätään edes sovellu vanhemmaksi. Lapset siinä kärsii, vaikka vanhemmat kokisivatkin "selviytyvänsä". Ei elämän pitäisi olla pelkkä selviytymistaistelu. Itse en koe olevani sopiva suurperheen vanhemmaksi ja mulle riittää yksi lapsi tässä vaiheessa. Se ei ainakaan jää ilman rakkautta. Työtä teettää, etten siirrä tajuamattani omia traumojani eteenpäin. Väkivallan kierteen olen tietoisesti katkaissut jo ennen oman lapseni syntymää.


      • Aikas törkeetä
        suurperheessä kärsinyt kirjoitti:

        Olen 14-lapsisen perheen vanhin tytär ja toinen lapsi. Jäin ilman vanhempien syliä ja olin varaäitinä pikkusisaruksille hyvin pienestä lähtien. On meidän perheessä nuoremmat lapset saaneet syliä ja huomiota meiltä isommilta lapsilta, muttei vanhemmilta. Paitsi ihan nuorimmat, joiden pelättiin jäävän viimeiseksi.

        Olen onnellinen sisaruksistani, mutta myös kärsinyt paljon. En saanut olla lapsi. Lisäksi perheessämme oli väkivaltaa, ilmeisesti vanhempien väsymyksen vuoksi. Meitä lapsia pahoinpideltiin milloin mistäkin syystä. Meillä väkivalta ei ollut mitään pientä tukistelua tai nippailua, vaan ihan kunnollista potkimista, lyömistä, hiuksista, korvista tai raajoista riepottelua, paiskomista, piiskaamista jne. Ulospäin oli kuitenkin kulissit kunnossa, siitä pidettiin huoli. Vaikka väkivaltaa pyydettiin anteeksi meiltä lapsilta, niin mikään ei muuttunut.

        Luulin aikuiseksi asti, että kaikissa uskovaisissa perheissä on samanlaista. Kun uskalsin ensimmäisen kerran ystävilleni asiasta puhua, niin olin yllättynyt, että jotkut eivät olleet koskaan edes piiskaa saaneet.

        Kyllä minä oon sitä mieltä, että on vastuutonta pukata maailmaan lapsia toisensa perään siihen tahtiin kun Luoja suo, jos ei ylipäätään edes sovellu vanhemmaksi. Lapset siinä kärsii, vaikka vanhemmat kokisivatkin "selviytyvänsä". Ei elämän pitäisi olla pelkkä selviytymistaistelu. Itse en koe olevani sopiva suurperheen vanhemmaksi ja mulle riittää yksi lapsi tässä vaiheessa. Se ei ainakaan jää ilman rakkautta. Työtä teettää, etten siirrä tajuamattani omia traumojani eteenpäin. Väkivallan kierteen olen tietoisesti katkaissut jo ennen oman lapseni syntymää.

        Hyvä kun tulee esiin TOTUUS näiden suurperheiden esikoisilta kuin rankkaan rääkkiin he ovat joutuneet perheen lisääntyessä lähes koko heidän lapsuuden ja nuoruusajan.

        Ja lapsettomia vielä haukutaan itsekkäiksi...???? Tämän pitäisi antaa ajattelemisen aihetta ketkä oikein ovat itsekkäitä ja ahneita. Lapsia ei ajatella ollenkaan vaan omaa persettään. Lapsia käytetään hyväksi lapsityövoimana ja leivän tuojana omaan suuhun. Puetaan puhki kuluneisiin ja lämmön pitämättämiin yli pestyihin riepuihin eikä harrastuksia kustanneta muuta kuin ilmaisena lapsenhoitajana, siivoojina ja kotipiikoina saavat toimia. Väkivallalla nujerretaan ja otetaan tahto pois ettei ala kapinoimaan.


    • olis töitä jollain

      On siinä ollut uskolla hintaa kun on pitänyt joka kesä ponnata uusi ihminen tähän hukkuvaan maailmaan !

      ja mies on tietysti kovastikin ylpeä saavutuksistaan voi taivahan isä.

    • moi moi joo

      Hullu paljon lapsia tekee, jos ei jaksa. Ja Hesarin tilauksen lopetin, kun alkoi olla liikaa vanhoillislestadiolaista propagandaa. Ja tulin tähän keskusteluun foorumin suosituimmat - osiosta, eli lestaritko tätä foorumia pyörittää. Itse en ainakaan halua missään lukea sellaisten ongelmista, jotka jonkun uskonnon vuoksi tekee parikymmentä lasta ja sitten uikuttaa, että eivät jaksa. No varmasti en jaksaisi minäkään! Tosin en missään herätysteltassa istuiskaan, enkä tekis ensimmäistäkään lasta uskonnollista syistä. Sen sanoo järki, että ei kukaan ehdi kasvattamaan kahtakymmentä kakaraa. Luultavasti sellaisissa perheissä ne pentuparat laittaa itse ruokansa jo kuusvuotiaina, kun synnyttäjänsä on jatkuvasti synnytyslaitoksella pykäämässä uutta. Mutta ei me tavisyhteiaskunta teitä olla hylätty, veronmaksajilta on aika hyvin, että kakskytlapsisten perheille annetaan yli kaksi tuhatta euroa kuuakaudessa pelkkää ruokarahaa yhteiskunnan veronsiiirroilla, kun luultavasti 16 kakakarastakin saa aika hyvin tukia.


      En voi käsittää, että miksi uskonnollisista syistä jossakin kielletään vaikka ehkäisy, tai että jos eroaa avioliitosta, että omat sukulaiset ei kadullakaan moikkaa - sairasta, eikä kuulu yhteiskunnan ratkaistavissa oleviin ongelmiin.


      Lestoille on helppiä Suomen yhteiskunta taloudellisesti antanut paljon, he tietysti ehkä eivät juo esim. kaljaa ( hui kauhee!), heillä on lapsitukien vuoksi varaa perustaa yrityksiä - veronsiirtojen vuoksi ja he ovat vähän friikkejä, mutta jospa se loppuisi, etttä lasten synnyttämisestä maksetaan, kun oikeeesti jos alkaa kaikkien tarvitsevienkin tuet yhteiskunnassa valua siihen touhuun. Vastuullinen veronmaksaja tekee sen verran kakaroita, että itse pääosin pystyy ne elättämään Suomessa. Nyt kun ei ole mikään viiskytluku, niin en tunne yhtäkään synnyrysikäistä ihmistä, jonka ideaaliperhekoko olisi yli kolme lasta, kun taviksilla ei sitä suurempiin perheisiin yhdelläkään ole varaa, jos itse kustannnuksensa hoitavat.

      • VOI TAIVAS ;)))

        >>Ja tulin tähän keskusteluun foorumin suosituimmat - osiosta>>

        Älä puhu pas.kaa, olet tän foorumin yksi kolmesta aktiivisimmasta sairaasta.


        Kyllä huomaa että narsistien keinot loppumassa kun täytyy egonsa uhkaa vastustaa puolustautua täysin mielisairailla selityksillä.


        Ps. Ole ihan rauhassa, voit jatkaa ilman selityksiä niin kuin ennenkin, ei sun juttuja kukaan edes lue :)))))))))))((


      • ja vastasitkin vielä
        VOI TAIVAS ;))) kirjoitti:

        >>Ja tulin tähän keskusteluun foorumin suosituimmat - osiosta>>

        Älä puhu pas.kaa, olet tän foorumin yksi kolmesta aktiivisimmasta sairaasta.


        Kyllä huomaa että narsistien keinot loppumassa kun täytyy egonsa uhkaa vastustaa puolustautua täysin mielisairailla selityksillä.


        Ps. Ole ihan rauhassa, voit jatkaa ilman selityksiä niin kuin ennenkin, ei sun juttuja kukaan edes lue :)))))))))))((

        luitpa sinäkin ;)


      • Thaimaasta.

    • kahdeksantoista
      • puolet enemmän

        Miltä tuntuu 14 lapsen äidistä, kun lukee tätä 7 lapsen äidin kertomusta, miten helppoa hänen elämä on ollut.
        Minä olisin Jumalalle katkera, miksi toiset saavat vähemmän lapsia.
        7 lasta minäkin jaksaisin hoitaa, mutta 14 olisi jo liikaa.


    • Näinhän se menee

      On monenlaisia kohtaloista.

      Vainko niistä onnellisista sisi puhua julkisuudessa?

      Pohjoisssuomalaisessa laitoksessa vuosikymmeniä (50-70-luvuilla) työskennellyt sukulaiseni kertoi että potilaina oli jonkinmoinen määrä lestadiolaisäitejä jotka olivat todella kovilla, jotkut kärsivät synnytyksen jälkeisestä masennuksesta joka synnytyksen jälkeen, ja sen päälle hirveä syyllisyydentunto siitä ettei olisi halunnut lisää lapsia mutta kun jo miehen kunniakin sitä vaati.

      Joku allekirjoitti paperin jonka tiesi suostumukseksi sterilisaatioon, mutta sitten väitti ettei tiennytkään, ja näin se synti saatiin hoitohenkilökunnan niskaan (jolle moinen "synti" tietysti olikin helpompi kantaa). Ja potilas oli onnellinen ja helpottunut toimenpiteen jälkeen.

    • Hyvä Vappu!

      Nainen ei ole lehmä, jonka on aina oltava tiineenä:::!! Vaan ihminen jolla on okeus ihmisarvoiseen elämään!!

    • Reima tt

      Kuka kysyis suurperheen lapsilta miltä tuntuu, miten jaksat?

      Itse olen suurperheen lapsi, jaksoin huonosti. Aina oli niitä "ihania hetkiä" yhdessä puuhastella perheen eteen, eli siivousta tiskinlaittoa, pyykin limppausta, marjan keruuta... Ei hetken rauhaa, rakastava äiti lempeästi ohjaamassa lapsiaan, siis karjumassa ja uhkailemassa. Isä oli aina "töissä/rauhanyhdistyksen luottamustehtävissä" kun ei jaksanut kotona olla.

      Ihan oikeasti ei näillä isoperheisten äideillä enään kaikki muumit ole laaksossa, auttakaa heitä jotka kykenette, auttakaa myös heidän lapsiaan.

      • itsekin Vuokko

        Huomaa että mahdolliset paikalla käyvät vl:t ovat nukkumassa lastensa kanssa, kun tauluun tulee pelkästään lääkehorkkaisten kommentteja.


      • Sinäkin Vuokko?
        itsekin Vuokko kirjoitti:

        Huomaa että mahdolliset paikalla käyvät vl:t ovat nukkumassa lastensa kanssa, kun tauluun tulee pelkästään lääkehorkkaisten kommentteja.

        Taivahan vallat - joko sinä heräsit lääkehorkasta, kun emme ehtineet antamaan sinulle uutta lääketokkuraa, kun noin fiksua tekstiä pääsit kirjoittamaan, kun livahdit hoitohenkilökunnan silmistä pakosalle.

        Mutta onneksi sinut jälleen löydettiin,. sillä suljetulta osastolta ei noin vain paetakaan ulkomaailmaan.

        Hys, hys, ole nyt aivan rauhallinen. Saat sen rauhoittavan piikin vl-happamuuteesi.


      • 1+1
        Sinäkin Vuokko? kirjoitti:

        Taivahan vallat - joko sinä heräsit lääkehorkasta, kun emme ehtineet antamaan sinulle uutta lääketokkuraa, kun noin fiksua tekstiä pääsit kirjoittamaan, kun livahdit hoitohenkilökunnan silmistä pakosalle.

        Mutta onneksi sinut jälleen löydettiin,. sillä suljetulta osastolta ei noin vain paetakaan ulkomaailmaan.

        Hys, hys, ole nyt aivan rauhallinen. Saat sen rauhoittavan piikin vl-happamuuteesi.

        Turhaa hukkaat energiaa.


    • Tiinalle

      Suurissa perheissä lapset joutuvat tekemään kaikenaikaa tehtäviä jotka tavallisessa perheessä vanhemmat itse hoitavat.

      Se on varmasti aito "lapsiorja" kokemus lapsella.

      Muistakaa huolehtia lasten vapaa-ajasta!

    • Niin, monilapsisuus perheissä voi olla todella siunaus, mutta toisessa tapauksessa ongelmallisuus. Todellisuus on, miten vanhempien ja erikoisesti äidin läsnäoleva aika on kultaakin arvokkaampi pienen lapsen kehityksessä. Samoin äidin mieliala vaikuttaa suoraan lapsen kehitykseen. Uupunut äiti ei mahdollistu edes antamaan läsnäolevaa aikaa pienelle lapselle ja erikoisesti jos aikaa tarvitsevia on useita. Monasti perheeseen syntyvä vauva vie ajan 2......4 vuotiaalta lapselta/sisarukselta.
      Erikoisesti ongelman tuottaa jo se, jos sisarus on geneettisyydeltään herkkä/ ylireagoiva ja turvaa kaipaava. Sanottakoon tässäkin, miten lapsen puheen kehitykseen vaikuttaa juuri nämä alueet ja erikoisesti, jos lapsen geneettisyys tukee puhehäiriö änkytystä.Änkytys kumpuaa alitajuisesta epävarmuudesta pelkotiloineen.

      Taas tilanne on toinen, jos äidin voimavarat ja aika riittää jakaa monilapsisessa perheessä useammalle lapselle ja yksikään lapsi ei koe syrjäytyneeksi äidin huomiosta. Tämän äidin onnellisuus on erittäin arvokas asia lapsen kehityksessä ja samalla lapset luontaisesti kasvavat "yhdessä" ja toisiaan huomioiviksi.

    • Niin, koskaan en ole ymmärtänyt lestadiolaisten johtajien ajatuksia perhepolitiikasta.

      Eikö mielestännen usko JUMALAN aivoituksiin ole yhtä henkilökohtainen asia kuin unien näkeminen. Yksilöihminen näkee vain omat unensa ja samoin uskokin on yhtä henkilökohtaista. Toinen ei voi vaikuttaa kumpaakaan.

      9 lapsen isänä tiedän ettei monilapsisuutta voi yleistää. Jo äidin geneettisyys vaikuttaa mahjdollistuuko hän monilapsisen perheen äidiksi. Moni äiti uupuu ja sairastuu parin lapsen hoidosta. Keho ei kertakaikkiaan kestä synnytykseen liittyviä rasituksia.
      Niin, eikö aviomiehelle kuulu vastuu vaimonsa terveyden tilasta? Vai eikö lestaadiolaisten opetus tunne käsitettä; "Mies on vaimon pää". Niin, oikealla tavalla ymmärrettynä.

      • sivusta heitän.

        >>Niin, koskaan en ole ymmärtänyt lestadiolaisten johtajien ajatuksia perhepolitiikasta.>>

        Miksi niitä pitäisi ymmärtää?


        > Eikö mielestännen usko JUMALAN aivoituksiin ole yhtä henkilökohtainen asia kuin unien näkeminen.>


        Unien näkymä on viesti Jumalalta, ja joka ei jumalaan usko niin sitten heille viesti mysteeriltä. Ihmisen usko ei uniin vaikuta. Ihmisen Luojalta saadut lahjat sen sijaan vaikuttavat.
        Usko taas on henkilökohtaista aivotoimintaa.


        >>Yksilöihminen näkee vain omat unensa ja samoin uskokin on yhtä henkilökohtaista.>>>

        Ei, kyllä usko on henkilökohtaisempaa! Uni taas ei ole uskon asia, vaan viesti ja tavallaan Jumalan puhetta, Jumalan kielellä. Silloin se ei ole henkilökohtaista koska siinä on toinen osapuoli mukana.!!


        >> Toinen ei voi vaikuttaa kumpaakaan.>>

        Mitähän tuolla tarkoitit?


        >>9 lapsen isänä tiedän ettei monilapsisuutta voi yleistää.>>


        Oho, melkonen sonni :)))


        >> Jo äidin geneettisyys vaikuttaa mahjdollistuuko hän monilapsisen perheen äidiksi. >>>


        Totta, ihmisillä on erilaisia ominaisuuksia ja lahjoja.


        >>>Moni äiti uupuu ja sairastuu parin lapsen hoidosta.>>

        Moni on suhteelinen käsite. Itse sanoisin että enenevässä määrin valtaosa väsyy, poislukien lestadiolaiset joissa väsymystä esiintyy vähemmän - johtuen elämän loogisesta ymmärryksestä, kutsumuksestakin ja ehkä myös siitä geneettisyydestä josta mainitsit. Elämällä on tarkoitus ja tarkoitusta ohjaa Luoja ja miksei se sun geneettisyyskin voi olla tarkoituksen seurausta.


        >>Keho ei kertakaikkiaan kestä synnytykseen liittyviä rasituksia.>>

        Uskoakseni Luoja tietää luomakuntansa kestokyvyn paremmin kuin ihminen joka on Hänen luomuksensa.

        Eläinmaailmassa, joka on saman Luojan luomus, niin siellä synnyttämisen jälkeen tulee uusi raskaus kunnes eläin kuolee. Ihmisen järki on aiheuttanut sen että ennen kuin ihminen on edes aloittanut synnyttämisen, niin se sairastuu
        masennukseen. Viimeiset kolmekymmentä vuotta se on lääketeollisuuden vanki ja loput 10 v letkuissa vanhainkodissa.

        Ihminen on järki on hulluus.



        >>Niin, eikö aviomiehelle kuulu vastuu vaimonsa terveyden tilasta? >>

        Kyllä luonnossa juu, mut se on ihmiselle nyt jomyöhäistä, järki ajoi ohi.

        Huokaus:

        Et arvaa kuin "tyhmältä" sinä minun mielestä kuulostat. Lähes oksettaa! (tämä oli vain minun mielipide)

        ps: En ole vl, enkä mikään muukaan uskonnollinen henkilö.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      53
      5098
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3347
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1482
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      182
      1317
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      76
      1016
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      918
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      867
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      816
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      758
    10. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      482
      717
    Aihe