Armotalous/taloudenhoitokausi

Eräässä ketjussa kyseltiin armotalous-käsiteen merkitystä. Koska kyselijä olettaa sanan olevan mormonien keksimä ja kaiketi englannin kielestä otettu, niin selitän sen tässä ketjussa.

Sana "armotalous" tulee Raamatun vanhasta (1933/38KR) käännöksestä Efesolais kirje 1:

10. siitä armotaloudesta, minkä hän aikojen täyttyessä aikoi toteuttaa, - oli yhdistävä Kristuksessa kaikki, mitä on taivaissa ja mitä on maan päällä.

Koska nykyisessä 1992 raamattukäännöksestä sana on häivytetty niin tilalle on otettu taloudenhoitokausi. Ortodoksinen kirkko käyttää sanoja rinnakkain muodossa armotalous/taloudenhoitokausi.

Luonnollisesti Ortodoksinen kirkko ymmärtää sanan hieman toisin kuin MAP-kirkko: Ortodoksien mielestä armotalous on ollut jatkuvasti maan päällä apostolien päivistä saakka. Meidän mielestä elämme eri armotaloutta kuin mitä apostolien aikoina elettiin. Apostolien ajasta käytettään nimitystä aikojen keskipäivän armotalous/taloudenhoitokausi ja nykyisestä taas "aikojen täyttymisen armotalous" (1938KR/Ef.1:10). Toisin sanoen näiden kahden armotalouden välillä on ollut luopumuksen kausi, jolloin evankeliumia ei ollut täyteydessään maan päällä.

Paavalin sanojen mukaisesti elämme myös sitä aikaa, jolloin Kristuksessa yhdistetään kaikki mitä on maan päällä ja taivaassa. Tämä täyttyy mm. temppelitoimitusten kautta ja jatkuvan ilmoituksen periaatteella. Muulla tavalla Paavalin profetia ei voisi täyttyä.

4

64

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • M.E.L.

      ...ja mikä olikaan se Muumipeikon kengännumero?

    • Exmoro

      Hyvä että selvensit. En silti ymmärrä miten se talous kuuluu koko asiaan. Ehkä kreikan tai heprean kielessä tuo toimii, mutta siis mitähän tämän on englanniksi? Sen voin sanoa,e että maailmassa ei toimi tällä hetkellä mitään armotaloutta vaan riistotalous

      • to..

        Hepreassa ei ole sanaa "armotalous", eikä ollut sanaa "talous", sekin piti tehdä myöhemmin nykyajan tarpeisiin. UT:n kieli on koine ja teologinen käsitemaailma omansa eli toinen kuin juutalaisuudessa.
        Abrahamin armotalous sopii aikaansa yhtä hyvin kuin Salomon kuninkaallinen munkkiluostari .Tekemällä tehdyltä uskonnolta puuttuu historiakäsitys ja se ymppää mitä sattuu minne sattuu.

        Katsoin englanniksi :for the administration of the fulness of times..on käännös siellä .Eli Paavalin mukaan JHWH on alkanut toteuttaa jotain aikojen alussa jonka Jeesus sitten toteutti -92-käännös on selkeä. Mormoneilla totta kai on omat selitykset.


      • Se, mitä sanaa kirkko käyttää englannin kielessä, ei ole merkitystä, koska suomenkielinen sana otettiin suomalaisesta Raamatusta. Taloudenhoitokausi - jota myös Ortodoksinen kirkko käyttää - on saatu Helsingin yliopistosta.

        Kirkko pyrkii käyttämään jokaisessa kielessä sitä sanaa, joka on kyseisessä raamattukäännöksessä. Joissakin tapauksissa se ei kirkon opin kannalta ei aina onniastu, mutta yleensä kirkon käsiteitten pitäisi olla tuttuja Raamattua lukeneille.

        Se, että kysellään asioita, jotka on löydettävissä Raamatusta, ei anna kovin hyvää kuvaa suomalaisten raamattutuntemuksesta.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      366
      4456
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      84
      1844
    3. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      65
      1580
    4. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      44
      1556
    5. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      29
      1390
    6. Persut vajosivat pinnan alle

      Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuson (ps) tietämättömyys hallinnonalansa leikkauksista on pöyristyttänyt Suomen ka
      Maailman menoa
      209
      1369
    7. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      59
      1351
    8. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      54
      1341
    9. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1225
    10. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      8
      1218
    Aihe