Pureva hevonen

avut loppunut

Hei, hoidan nuorta hevosta joka puree kun yritän koskea sitä. Tämä on kuitenkin vain ongelma silloin kun hevosella ei ole riimua päässä ja on joko karsinassa tai tarhassa. Vinkkejä miten saisin tämän loppumaan?

6

960

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Noin vähillä tiedoilla on aika hankala sanoa mitään rakentavaa. Pitäisi tietää, millä lailla se puree, eli onko se pientä näykkimistä vai pureeko se tosissaan, ja pureeko/näykkiikö se aina kun siihen koskee, vai jossain tietyissä tilanteissa sitä käsiteltäessä tai vaikuttaako asiaan se mihin päin hevosta koskee. Pureeko se esim silloin kun sen päätä koskettaa, vai onko saman tekevää. Sanoit että hevonen on nuori. Kuinka nuori on nuori? Ori, tamma, ruuna? Yrittääkö se esim väistää kosketusta ennen kuin puree tai onko jotain muuta mahdollista erikoista käyttäytymistä? Miten itse käyttäydyt hevosen luona kun sillä ei ole riimua? Oletko ehkä epävarmempi itsestäsi tms, ellei sillä ole riimua päässä?

      • .....

        5 vuotias tamma, ja puree korvat luimussa. Väistää kyllä kosketusta ja ymmärrän perääntyä. Ja voi hyvinkin olla että en ole yhtä varma kun tammalla ei ole riimua, kun en enää luota siihen.


      • ......
        ..... kirjoitti:

        5 vuotias tamma, ja puree korvat luimussa. Väistää kyllä kosketusta ja ymmärrän perääntyä. Ja voi hyvinkin olla että en ole yhtä varma kun tammalla ei ole riimua, kun en enää luota siihen.

        Turpaan saan koskea ja otsaan, mutta näkyy ettei se tykkää.


    • Vähän lisäkysymyksiä. Jos se on tarhassa ilman riimua ja haet sitä sieltä, miten se käyttäytyy? Tuleeko se luoksesi vai lähteekö karkuun, vai päästääkö kiltisti ihan viereen mutten anna koskettaa? Jos se tulee luokse, ovatko korvat pystyssä vai luimussa tai jotain siltä väliltä? Antaako laittaa riimun purematta? Oletko kokeillut miten se käyttäytyy jos sille laittaa kaulapannan? Voit kokeilla vaikka tavallisella tukevalla nahkavyöllä. Pureeko sittenkin?
      Tarkennuksena kysyisin vielä, että ovatko turpa ja otsa siis ainoat paikat mihin se antaa koskea purematta, vai saako esim lautasilta silittää tms?

      Ensiavuksi sanoisin, että jos mahdollista, pidä sillä riimu päässä jos se kerran sillä tavalla käyttäytyy kunnolla. Sitten katsotaan mitä muuta voisi tehdä.

      Tiedätkö mitään sen menneisyydestä? Nyt menee arvailuksi, näkemättä on todella vaikea sanoa mitään kun ei näe kehon kieltä, mutta jotenkin tulee mieleen, että sillä on ollut taipumusta pikkunäykkimiseen kuten monilla varsoilla/nuorilla hevosilla on tapana, ja sitä on sitten läimitty sen takia, mikä on johtanut siihen että se on oppinut puolustautumaan jo valmiiksi. Se ei enää luota ihmiseen, mikä on valitettavaa noin nuorella hevosella. Siinä tapauksessa asia on korjattavissa, joskin pitkän prosessin kautta.

      Toinen mahdollisuus on, että se vain ei luonteenomaisesti pidä siitä että sitä "käpälöidään". Kosketuksen väistäminen ja pureminen voivat olla sen tapa kertoa, että se haluaa olla rauhassa.

      Miten se käyttäytyy jos näkee raipan? Jos se ei pelkää raippaa, voisit pitää sellaisen mukanasi kun käsittelet sitä ilman riimua, ja pitää sen itsesi ja hevosen välissä niin että se näkee sen vaikka et käytäkään sitä. Jos taas se joutuu paniikkiin raipan nähdessään, sitä on todennäköisesti lyöty raipalla puremisen takia, ja siinä tapauksessa projektista tulee vielä pidempi, sillä kerran rikottua luottamusta on vaikea korjata.

      • ......

        Tilanne on parantunut, taisi vain olla tavallinen tamma viikko ja ajattelin kun hän on niin nuori niin se testaa rajojani :) mitäs muuten tarkoittaa kun hevosella on korvat takana muttei luimussa? Entäs mitä virikkeitä hevoselle voi tehdä karsinaan?


    • Hyvä juttu jos oli vain kiimasta kiinni. Siinä tapauksessa kannattaa vain pitää sillä riimu päässä niinä aikoina niin ei tule ongelmia.

      Jos olisi kyse testailusta, se todennäköisesti tekisi samaa riimu päässäkin eikä vain ilman.

      Jos korvat ovat taaksepäin muttei luimussa, se kuuntelee jotakin mitä sen takana on, tai on muuten vain kiinnittänyt huomionsa taaksepäin. Esim ähkyn saaneet hevoset yleensä pitävät korvansa taaksepäin, koska ne keskittyvät siihen miltä niiden vatsassa tuntuu.

      Karsinaan hevoselle voi laittaa vaikka tuoreen kuusen näreen kaluttavaksi, tai kuten olen joskus nähnyt tehtävän, sinne voi ripustaa vaikka pienen tyhjän mehukanisterin tms, jolla hevonen voi leikkiä. Enpä kuitenkaan tiedä kannattaako karsinaan mitään ihmeempiä ripustella ilman hyvää syytä. Se on kuitenkin hevosen lepopaikka, ja jos se innostuu kovastikin kalistelemaan lelujaan, se voi häiritä muita tallissa olevia hevosia.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      83
      3597
    2. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      569
      3363
    3. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      42
      3179
    4. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      49
      2122
    5. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      13
      2011
    6. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      316
      1898
    7. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      120
      1885
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      147
      1565
    9. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      26
      1321
    10. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      66
      1312
    Aihe