Pyhiinvaellus

Vaeltava

Onko Suomessa pyhiinvaellusreittejä? Sen tiedän, että Satakunnassa on jokin saari, jossa on Lallin ja piispa Henrikin legendaan liittyviä tapahtumia. Mutta onko muita reittejä? Vai saako ihminen pyhiinvaeltaa missä haluaa?

Onko pyhiinvaelluksella jokin virallinen tarkoitus?

4

112

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Sitruunaneliö

      Osoitteesta http://www.jaakontie.fi/ löytyy tietoa Suomen pyhiinvaellusreiteistäkin.

      En ole kyseisen yhdistyksen jäsen (enkä vielä edes virallisesti katolilainen), mutta aion ensi keväänä lähteä vaeltamaan Camino Francesille, jos Luoja suo :).

      • Vaeltava

        Tuli vain mieleen, että esim. Lapissa voisi olla vaikkapa maailman pohjoisin revontulipyhiinvaellus. Katoliaisia on paljon, jos he vaeltavat, niin siinä voisi myydä monenlaista katolaisille tarpeellista palvelua, majoitusta ja tavaraa.

        Mitä katolilaiset itse ajattelevat arktisesta pyhiinvaelluksesta esim talvella?

        Vaeltaako jokainen katolilainen pyhiinvaelluksen.

        Löysin netistä mainitsemasi linkin.

        Mitä katolilaiset ajattelevat? Kannattaisiko heille kehitellä jonkinlaista pyhiinvaellusta pohjoiskalotin alueelle?


    • Sitruunaneliö

      Sinänsä kannatan uusien elinkeinojen ja innovaatioiden kehittämistä erityisesti syrjäisiä alueita elävöittämään. En tiedä, onko katolisella kirkolla mitään virallisia "notuleita" siitä, millainen pyhiinvaelluksen pitää olla. Perinteisesti vaellukset ovat käsittääkseni suuntautuneet uskon kannalta olennaisille paikoille, kuten Roomaan (Vatikaani ja paavinistuin), Santiago de Compostelaan (Pyhän Jaakon pyhiinjäännöset), Torino (käärinliina), Loudres (Neitsyt Marian ilmestymispaikka), vain muutamia esimerkkejä mainitakseni.

      Pyhä määränpää motivoi vaeltajaa. Pyhiinvaelluksen voi ajatella kuvaavan elämäntaivalta, ja erilaisten reitin varrella koettujen asioiden voi mieltää olevan vertauskuvia oman elämän vaiheista ja haasteista. Jokainen katolilainen ei varmastikaan tee elämänsä aikana yhtään pyhiinvaellusta, mutta vaellus on ollut kansanuskoinen ja suositeltukin tapa sovittaa syntejä, kiittää saamistaan siunauksista, pohdiskella kutsumustaan tai vaikkapa etsiä uusia näkemyksiä henkilökohtaiseen uskoonsa.

      Pyhiinvaellusreitin teko pohjoiseen ei aivan poissuljettu ajatus ole, mutta henkilökohtainen mielipiteeni on, että reitin varrella tai määränpäässä pitäisi olla joku katolisen kirkon hyväksymä kohde. Toisaalta, miksi Lappiin ei voisi perustaa esimerkiksi erityisesti katolilaisille suunnattua retriittipaikkaa?

      Liikeideana pyhiinvaellusreitti tai retriittikeskus ei välttämättä ole kovin tuottoisa; eräs pyhiinvaellukseen liittyvä piirre on pyrkimys mahdollisimman yksinkertaiseen elämään, joten yökerhot ja matkamuistomyymälät eivät ole vaelluksen ykköskohteita :) . Esimerkiksi Santiago de Compostelan pyhiinvaellusreitin varrella on vaatimattomia hostelleja (n. 4-10 euroa/hlö/yö, osa ilmaisia tai vapaaehtoisella maksulla). Keskimäärin kyseisellä reitillä pärjännee noin 25 eurolla päivässä, yöpymisineen ja ruokailuineen. Onko Pohjois-Suomessa ylipäätään mahdollista tuottaa palveluita näin alhaisin hinnoin?

      • Vaeltava

        Pohjoisessa pyhiinvaellusreitille pitäisi myydä sellainen sissimuonapakkaus, josta voisi lämmittää ruokaa. Ja tulilla voisi paistaa makkaraa. Majoitus voisi olla sissiteltassa ja teltan lämmitys kaminalla.

        Talvella hiihdettäisiin ja kesällä käveltäisiin ja läpsittäisiin sääskiä.
        Olisihan se ainakin siitä erikoinen pyhiinvaellus, että se voisi kulkea arkitsen luonnon läpi ollen pohjoisin maapallolla.

        Reittejä olisi tietenkin ihmisten erilaisten kuntotasojen mukaan. Vaellus pitäisi varmaan nimetä, joko pyhän Olavin, Pyhän Henrikin, tai jos pohjoisilla alueilla on erityinen suojeluspyhimys, niin hänen mukaansa.

        Mutta room.katolista kohdetta ei tietenkään voi kehittää ilman kirkon apua. Mutta on alueilla kyllä rakennuskantaa, joka voisi mahdollistaa sen.

        Olisiko se ongelma, että reittiä voisi mainostaa muidenkin vaellettavaksi kuin room.katolilaisten? Tai jopa toisen uskonnon edustajille, kuten vaikkapa Aasiassa asuville ihmisille.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      62
      5992
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      24
      3774
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      232
      2076
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      1830
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      31
      1269
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      95
      1256
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      298
      1049
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      54
      1000
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      76
      929
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      878
    Aihe