Aivoverenvuodosta selvinneen 1-vuotiaan pojan äiti epäilee

Onko lääkäri Jumala?

Lääkäri passitti kotiin - Lenni, 1, oli kuolla
Lauantai 13.09.2014 klo 13:23

Aivoverenvuodosta selvinneen 1-vuotiaan pojan äiti epäilee päivystyslääkäriä vakavasta hoitovirheestä.

Lenni, 1, lähetettiin Lohjan terveyskeskuksesta kotiin. Lastenklinikalla hänellä todettiin hetkeä myöhemmin traumaattinen epiduraaliverenvuoto.

Lenni, 1, lähetettiin Lohjan terveyskeskuksesta kotiin. Lastenklinikalla hänellä todettiin hetkeä myöhemmin traumaattinen epiduraaliverenvuoto. MATTI MATIKAINEN

1-vuotias Lenni oppi noin kuukausi sitten kävelemään. Nyt hänen täytyy harjoitella tuo taito uudelleen.

Terhi Louhekari seuraa poikansa huojuvaa, mutta päättäväistä menoa herkeämättä. Lennin päässä on iso leikkaushaava ja raajat täynnä mustelmia pistoksista.

– Lenni vain jaksaa hymyillä. Ihmeellinen lapsi, äiti huokaisee.

– On ihme, että meillä on vielä lapsi elossa.


Putosi sängyltä
Kops. Pahaenteinen ääni kantautui viikko sitten torstai-iltana perheen makuuhuoneesta keittiöön asti.

Antti-isä oli lukemassa Lennille iltasatua, kun vuoteesta alas peruutellut poika yllättäen putosi ja löi päänsä.

Pieni suu avartui äänettömään huutoon. Sitten alkoi itku, josta ei tahtonut tulla loppua. Äiti huomasi, että pojan oikea silmäkulma oli auki. Perhe lähti Lohjan terveyskeskukseen päivystykseen.

Se lääkärintarkastus kesti Louhekarin mukaan noin kaksi minuuttia.


”Kotiin vain”
Ajomatkan aikana Lenni oksenteli rajusti ja vaipui uneen. Perillä äiti odotti lääkäriä veltto ja äänetön lapsi sylissään. Lenni ei reagoinut silmillään heilutteluun ja vastasi nipistykseen vain vaimealla inahduksella.

Lääkäri saapui ja Louhekarin mukaan tarkisti Lennin pupillit, teki tämän perusteella diagnoosin ”aivotärähdys” ja käski perhettä palaamaan kotiin nukkumaan.

– Minulle jäi outo olo. Sanoin, ettei tämä lapsi ole mikään syliin nukahtaja, vaan aika vilpertti. Lääkäri vakuutti, että kotiin vain ja neuvoi, että lasta pitää herätellä 2–3 tunnin välein.

Äiti ei malttanut odottaa niin pitkään, vaan alkoi herätellä Lenniä jo pian kotiinpaluun jälkeen.

Mutta Lenni ei herännyt.


”Nyt on kiire”
– Ensihoitaja totesi heti, että nyt on kiire, Louhekari muistelee hälinää järkyttyneen hätäpuhelunsa jälkeen.

Lenni ehdittiin kuljettaa Espoon Jorvin sairaalaan pihaan, kun sieltä ilmoitettiin äidin mukaan puhelimitse, ettei tänne voi tuoda, viekää Lastenklinikalle.

Onneksi siitä eteenpäin suomalainen terveydenhoitojärjestelmä näytti parhaat puolensa: Helsingin Lastenklinikalta pikku potilas ohjattiin aivokuvausten kautta Töölön sairaalaan kiireelliseen leikkaukseen.

– Iso verenvuoto päässä, joka painaa aivoja, Louhekari sai kuulla.

Uneton yö kului itkunsekaisessa paniikissa. Aamuseitsemän aikoihin kirurgi tuli vanhempien luo. Uutinen oli iloinen: leikkaus onnistui hyvin.

Ennen uusia aivokuvia oli pikaisen jälleennäkemisen aika.

– Siellä hän makasi piuhoissa, Louhekari muistaa ääni särkyen.

Kotiin Lenni pääsi viime tiistaina. Äiti toivoo, ettei pitkä tajuttomuus jättänyt poikaan pysyviä vammoja. Ainakin toistaiseksi hän on ollut reipas toipilas.

– Kiitos ambulanssikuskille, Lastenklinikalle ja Töölön sairaalalle, että pelastitte meidän pikkuisen, Louhekari viestittää.


”Viime tipassa”
Aivan toisenlaiset terveiset lähtevät Lohjan kaupungin terveyskeskukseen. Louhekari aikoo tehdä ilmoituksen hoitovirheestä ja on ollut jo yhteydessä potilasasiamieheen.

– Jos pystyisi estämään sen, ettei muille käy näin, hän pohtii.

Iltalehti sai nähtäväkseen Lohjan terveyskeskuksen ja Lastenklinikan potilasdokumentit, joiden perusteella hoitovirhe-epäily on perusteltu. Ensimmäisessä lukee ”kotiutettu aivotärähdysohjeiden kanssa” ja toisessa diagnoosi ”traumaattinen epiduraaliverenvuoto.”

– Töölön lääkärit sanoivat, että Lenni olisi kuollut jo pian ja hänet leikattiin ihan viime tipassa. Jos olisin toiminut päivystyslääkärin ohjeen mukaan ja herätellyt vasta myöhemmin, Lenni olisi kuollut, äiti miettii.

– Onneksi käytin omaa järkeä.

– Välillä suututtaa älyttömästi, välillä itkettää. En haluaisi Lennin nähden itkeä, kun hänellä on ollut rankkaa. Eilen illalla piti mennä hetkeksi ulos itkemään, Terhi Louhekari kertoo viime päivien tunnelmia.

– Välillä suututtaa älyttömästi, välillä itkettää. En haluaisi Lennin nähden itkeä, kun hänellä on ollut rankkaa. Eilen illalla piti mennä hetkeksi ulos itkemään, Terhi Louhekari kertoo viime päivien tunnelmia. MATTI MATIKAINEN

HILKKA KARVONEN [email protected]

9

192

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Olipa taas tarinaa

      Jäi epäselväksi, onko jutun vanhoillislestadiolainen Lenni vai lääkäri. Vai joku muuko?

      • ei oo?

        äitillä ei oo meikkiä?


      • Aerysma

        Iltasatu, putoaminen, isälle tullot kömmähdys on onnettomuuden syy.
        Eikä siinä ollut uskonnosta mitään muuta kuin että vaarattoman näköisetä tilanteesta tullut vahinko, joka oli koitua 1 vuotiaan Lennin kohtaloksi. Onneksi sinnikkät vanhemmat olivat tilanteen tasalla. Ajoissa oikeanlaiseen hoitoon pääsyt Lenni varmasti voi hyvin ja kasvaa.
        Epäilemmättä Espoo saa 1000 pistettä tästä lastensairaala toiset 1000 pistettä.


    • syyttelyä

      Ei saa antaa lapsen pudota sängyltä.

      • gytrfgvhgfg

        Mutta se vl tässä jutussa? Kuka? Lääkärikö?


      • yks ateisti
        gytrfgvhgfg kirjoitti:

        Mutta se vl tässä jutussa? Kuka? Lääkärikö?

        Hieno homma että selvisi hengissä. Joskus nuo arvauskeskuksen lääkärit eivät ole kovin ammattitaitoisia.

        Mutta miten tämä tarina liittyy Vl kerhoon?


      • Aerysma
        yks ateisti kirjoitti:

        Hieno homma että selvisi hengissä. Joskus nuo arvauskeskuksen lääkärit eivät ole kovin ammattitaitoisia.

        Mutta miten tämä tarina liittyy Vl kerhoon?

        Ei mitenkään. No ei ne TK - lekurit aina kaikea tiedä sama homma taisi olla 10 vuotta sitten Aini - äidin kohdalla hän oli kuollessaan 60 vuotias.


    • Airysma

      Kyse oli pojasta. Eikä liity mitenkään uskontoon sekin tahvot. Olen itsekkin törmännyt sanaan aivoverenvuoto. Eikä siinäkään ollut uskonnosta kyse. Minun äitiä ei ehditty pelastaman. Hän kuoli 15.12.2004. Nyt 10 vuotta ja kohta 2 kuukkautta sitten. Hänellä oli ensin pieni vuoto isoissa aivoissa puolitoista viikkoa ennen varsinaista valtimoverenvuotoa. En ymmärtänyt lähteä sen taksin mukaan viemään äitiäni Kyssiin hän eläisi vieläkin jatkoajalla tosin. Mutta olisi teitenkin senkin ajan elänyt toisellaisena äitinä kuin vuotoa edelvänä aikana. Veljeni soitti mulle sen päivän aamuna kun hän sinne viimeiselle matkalleen lähti ambulanssi - kyydillä sokkipotilaana. Hän ei siitä selvinnyt se soitto tuli minulle 14.12.2004 kuolemaa edeltävänä päivänä. Lähdin klo 11.20 Vaajakoskelta lähteneellä bussilla kohti Kuopioo ja KYSia. Klo 13
      sain puhelun bussiin, että äiti on kliinisesti aivokuollut. Oli purskahtaa itkuun. Saavuin klo 15
      Puijonlaakson pikavuoropysäkille. Menin lääkärin mukana Traumatulogian oastolle. Äitini oli letkuissa. Ei reagoinut ääniin eikä kosketuksiin. Näin vain siinä elottomaksi menneen äidin kasvot. Hiukset olivat siisti sivulla. Hengityskoneen letkun suukappale vietynä keukoihin. Minua käskettiin seuraamaan lämpöä. Klo 18 se nousi vaarallisen ylös lukemiin 40.1.
      Äiti teki pois lähtöä. Sairaanhoitaja ohjasi minut omaisten huoneeseen. Kriisiryhmä oli paikalla kun menin odotussaliin odottamaan bussia että pääsen kotiin. Se oli mun ikävin Kuopion reissu. Vielä ikävämpi kun äiti piti kuljettaa pois ruumisautolla Kuopion Puijonlaakson Yliopistollisen Sairaalan kappelista - Jyväskylän Seppälänkankaan(Lahjaharjun)hautausmaan kylmiöön odottamaan siunaustilaisuutta.
      Se Joulu oli vaikee. Itkin itseni uneen kolmena yönä kunnes tajusin että ei hän sieltä enään takaisin tule. Toinen oli kun hänet oli haudattu 20.1.2005. Ravasin joka päivä haudalla. Kunnes tajusin että hän tule takaisin. Samana vuonna oli onneksi elämäni mielenkiitoisin matka se tein lentäen. Osa surusta jäi lentokoneeseen. Siitä 10 vuotta myöhemmin saatte nyt lukea kuinka voi kaydä kun ei ehditä pelastamaan ihmishenkeä ajoissa.

    • etsivä-xx

      Eikö tämä pohdinta olisi lapsesta ja siitä onko lääkäri Jumala kuuluise enemmänkin esim luterilaisuus-palstalle koska enemmistö suomen kansasta on evl kirkon jäseniä. On joku, joka jatkuvasti postaa kaikki mahdolliset jutut tälle palstalle. Ei tämäkään juttu oikeasti liity uskontoon vaan pitäsi esittää palstalla missä keskustellaan hoitovirheistä. Näitä iltalehden juttujen kopiointeja on viimeaikoina ollut runsaasti, eikä ole oikein hyvä suoraan kopioida tänne juttuja jotka ovat toisen median tekemiä ja joista on keskustelupalstat ao lehdissä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      271
      2506
    2. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      39
      1408
    3. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      61
      1382
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      22
      1166
    5. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      7
      1144
    6. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      48
      1136
    7. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      26
      1133
    8. Kellä on rumin tukka?

      Kuka on haapaveden rumin ihminen? Vinot silmät ja ikivanha mersu?
      Haapavesi
      9
      1111
    9. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      46
      1073
    10. Kuinka paljon nalle harmittaa

      Kun mä saan panna hehkua ja sä et? :)
      Ikävä
      6
      1042
    Aihe