Statistiikan itseopiskelu

Lebekki

Luin matikan laudaturin yliopistossa, mutta en ole saanut töitä. Kannattaako syventää osaamista lukemalla tilastotiedettä? Ja onko hyviä kirja/prujuvinkkejä sellaiselle, jolla ei ole ongelmia matikassa, tykkää aksiooma määritelmä lause todistus -tyyppisestä tekstistä ja haluaisi opetella tilastotieteen perusteet?

9

100

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 4+4

      Matikka on kala.

    • Uteliaisuudesta vaan

      Minkälainen käsitys Sulla oli työmarkkinoista pelkän yliopistomatematiikan avulla ennen kuin valmistuit, ehkä muuta kuin kapea-alaista jatko-opiskelua?
      Pitäisi saada jotakin 'tatsia' käytäntöön, pelkästä lause-todistus -linjasta ainakaan kaupallisen maailman työnantajat eivät ole juuri kiinnostuneita, eipä paljon tilastotieteessäkään.
      Miten opetusala, tietotekniikka...? Tilastotieteessä tietotekniikkaa tulee väkisin mukaan, ja tulosten tulkinta käytännön kokemuksen kautta on se juttu, ei niinkään numeroaineiston mekaaninen käsittely jollain ohjelmalla.

      • Lebekki

        "Minkälainen käsitys Sulla oli työmarkkinoista pelkän yliopistomatematiikan avulla ennen kuin valmistuit, ehkä muuta kuin kapea-alaista jatko-opiskelua? "

        Luulin, että töitä olisi tarjolla, kun matematiikkaa voi soveltaa ihan älyttömästi aina mallinnuksesta automaattisiin tietoteknisiin järjestelmiin.

        "Pitäisi saada jotakin 'tatsia' käytäntöön, pelkästä lause-todistus -linjasta ainakaan kaupallisen maailman työnantajat eivät ole juuri kiinnostuneita, eipä paljon tilastotieteessäkään. "

        Toki, mutta eihän asiaa pysty mitenkään soveltamaan ellei sitä osaa tehdä teoriassa. Osaan kyllä tehdä Pythonilla skriptejä, joilla tilastoja voi muuttaa toiseen muotoon valmiiksi vaikkapa Sagelle tai R:lle. No, R:stä ei ole kovin syvällistä kokemusta. Luulisin kuitenkin matikan ja tilastotieteen osaamisesta olevan hyötyä vaikkapa jossain populaatiomallinnuksessa ja lääkkeiden kehityksen mallinnuksessa.

        "Miten opetusala, tietotekniikka...? "

        Opetusala on ihan ok, mutta en usko, että pystyn kehittymään sillä alalla niin osaavaksi kuin haluan. Lisäksi pedagokinen pätevyys puuttuu. Tietotekniikkaa osaan kyllä jonkun verran. Linuxilla pystyn tekemään mallinnusta, kirjoittamaan artikkeleja ja Sagella tosiaan sujuu tilastotieteen tekeminen. Mutta en varmasti pärjäisi tavallisena ohjelmoijana kun työttömyyttä on niin paljon, joten tulevan ammattini toivoisin olevan matematiikkapainotteinen mallintaja/tilasto-osaaja.


    • Noite

      Teoreettisen matematiikan osaamisesta on kyllä ainakin omasta mielestäni vielä aika pitkä matka tilasto-osaajaksi. Helpottaa se toki teorian ja asioiden ymmärtämistä paljonkin. Tilastotieteen opiskelu on kuitenkin aika vähäisessä määrin lause - todistus -linjaa. Enemmänkin keskeistä on ymmärtää ja oppia soveltamaan käytännössä.

      Ihan aluksi voisit vaikka hankkia jonkin yliopiston peruskurssien luentomonisteita, jotka kannattaa pyrkiä ymmärtämään perusteellisesti. Kun olet matemaattisesti suuntautunut, niin siitä on helppo siirtyä tilastotieteen matemaattisten perusteiden opiskeluun. Kannattaa hankkia hyvä ja yhtenäinen käsitys kaikista perusmenetelmistä ja periaatteista, joita alalla tulee vastaan. (Suurin uskottavuus, momentit jms.) Tämän jälkeen onkin hyvä lähteä tutustumaan tilastotieteen eri aloihin ja yksittäisiin menetelmiin paremmin.

      Edelleen, opiskelun yhteydessä kannattaa opetella käyttämään sujuvasti ainakin yhtä tilasto-ohjelmistoa. R on loistava ympäristö tilastomenetelmien käyttöön. Se on hieman hidas verrattuna vaikkapa pythoniin, mutta se on käytettävyyden kannalta helppo. Kaikki tavallinen sälä ja vähän erikoisempikin on yleensä löydettävissä valmiina jossain R:n kirjastossa. SAS-ohjelmiston osaaminen voi myöskin olla hyödyksi, mutta en suosittele sitä kylläkään yksityiskäyttöön, hinta taitaa olla sen verran suolainen.

      • Lebekki

        Koetin lukea UEF:n kurssimonisteita. Kuitenkin kärsin juuri tästä epätäsmällisyydestä. Esimerkiksi suurimman uskottavuuden menetelmässä notaatiossa oli joku virhe, joten en tajunnut sitä kunnolla. Lisäksi jossain monisteessa oli annettu esimerkiksi Q-Q plot vertailemaan jakaumia. Mutta sille ei ollut annettu mitään numeerista vaihtoehtoa tapauksiin, joissa datat voivat olla jonkun statistin mielestä tarpeeksi hyvin suoralla ja toisen mielestä ei. Siksi olisi kiva lukea asioista täsmällisesti ja yksityiskohtaisesti.

        Vai pitääkö aluksi vaan uskoa, että homma toimii ja lukea asiat läpi, vaikkei kaikkia yksityskohtia osaakaan täydentää?


    • Noite

      Jos asia on itse prujussa epäselvästi esitetty, niin yritä etsiä muita esityksiä netistä. Esimerkiksi wikipediassa todennäköisesti on virheettömät ja matemaattiset perustelut kaikille perusteellisimmille käsitteille.

      Tilastotieteessä ei todellakaan ole samanlaisia ehdottomia totuuksia kuin matematiikassa. Kun aineisto on jotain, joka ei toteuta minkään teorian oletuksia, niin soveltajalla voi olla keinot vähissä, ja erilaisia ratkaisuehdotuksia voi olla yhtä paljon kuin on kokkeja sopan kimpussa. Toisaalta tilastotieteessä on lupa hieman huiputtaa joskus, se voi olla kuitenkin hyvä approksimaatio. Joku on joskus sanonut, että tasan tarkalleen kaikki mallit ovat vääriä, jotkut saattavat kuitenkin olla hyödyllisiä.

    • Statistician

      Kun matematiikkatausta on tuollainen, suosittelen, että kaivat kirjastosta/divarista aataminaikuisen Vasama-Vartia: Johdadus tilastotieteeseen I - II. Se etenee jossain määrin myös lause-todistus -pohjalta, ja on hieman eksaktimpi kuin suurin osa tilastotieteen alkeisprujuista. Alun luulisi olevan todella helppoa, sillä lienet jo perehtynyt jossain määrin tn-laskentaan.

      Soveltavassa työssä tarvitaan sitten kuvailun ja testauksen lisäksi riippuvuuslukuja ja monimuuttujamenetelmiä, kun mennään vähänkin taulukkojen laadintaa pidemmälle. Jonkun ohjelmiston (R, SPSS, SAS, tms.) hallinta on käytännössä välttämätöntä. Otantateorian alkeet on myös hyvä osata.

    • ffffffs

      Et saa töitä pelkästään tilastotieteitä lukemalla, lue tohtoriksi, hommaa opettajan pätevyys, suorita aktuaarin tutkinto, ohjelmointikokemusta niin ehkä pääset soveltamaan matematiikan taitojasi jossain. Näin voit päästä matematiikan laitoksille töihin, vakuutusmatemaatikoksi tai tilastokeskukseen.

      Parasta on hommata opettajan pätevyys sekä muodolliset pätevyydet myös kemiaan, fysiikkaan ja tietotekniikkaan (tässä järjestyksessä), myös erityisopettajan pätevyys on parasta nykyaikana hommata, jotta pääset edes opettajaksi yläasteelle.

      Sitten ikävä kertoa mutta Suomessa töihin ei valita missään koulutusasteella tai virkaan pätevintä vaan sopivin eli muodollisesti pätevistä johdon siskon poika.

      Parasta on että hankit toisen korkeakoulutuksen, sen mukaan millaista työllisyyttä on odotettavissa yksityisellä puolella.

      • Statistician

        Tosi on, joku vahva sovellusalue tilastotieteen lisäksi tarvitaan (esim. kansan- tai liiketaloustiede, käyttäytymistieteet) ykstyisellä ja julkisellakin sektorilla. Tai sitten opettajaksi tai tutkijaksi.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      241
      3744
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      27
      2274
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2111
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      2005
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      92
      1685
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1391
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1291
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1287
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1227
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1218
    Aihe