Kriisi kunta

mistä pelastajat

Muonionkunta kriisissä mistä moinen johtuu,että näin pääsi tapahtumaan

25

481

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tuhon oma?

      kuppaamistauti mennee aivoihin ja tulee tuho.

    • ei uskoisi

      60-luvulla Muonio oli vielä hyvin hoidettu kunta. Kunnalla oli rahaa säästössä niin paljon, että pystyi suunnittelemaan kunnolla asuntopolitiikkaa sekä hankkimaan rakennusmaata säästöillään. Näin taattiin kunnan kehitystä pitkäksi aikaa vietyä eteen päin. Haluttiin saada pysyvää asujaimistoa ja edellytyksiä tulevaisuudelle. Eiköhän tänä päivänäkin ole suurin haaste Lapille se, että väki muuttaa pois. No, sanotaan, että ei ole työtä. Kyllä se asujaimisto pitää sisällään erilaisia yrittäjiäkin ja näin se ruokkii sitten työpaikkojen luomista. Paikkakunta pitää siis saada houkuttelevaksi ja elinvoimaksi niin nykyisille kuin uusillekin asukkaille.

      Sitten opittiin elämään erilaisilla valtionavuilla yli omien tarpeiden ja se "taito" ei näköjään ole unohtunut vieläkään. Virkoja perustetaan ja kai se sullemulle-periaate jatkuu yhäkin.

      Nyt pitäisi ja nopeasti tehdä byrokratiaa vähentäviä ja elinkeinotoimintaa arvostavia poliittisia päätöksiä sekä heittää kateus roskakoriin. Muoniolla on hyvät mahdollisuudet, kun vain on tahtoa.

      Päättäjät, älkää hävittäkö Muonion kuntaa Suomen kartalta! Edellytys sille on, että puhallatte yhteen hiileen unohtaen kylien väliset, sukujen väliset ja eri valtapoliittisten klikkien väliset taistelut. Muussa tapauksessa Muonio ajautuu väkisinkin yhteiskunnan holhoukseen ja pakkoliitoksiin. Suunta taitaa sitten olla Kittilä. Slitä ei haluta.

    • sivusta seurannut

      Jos päättäjät kinastelevat siitä missä itse voivat kalastaa ,unohtuu helpostikin mitä varten valtuustoon ovat päässeet ja kenen ansiosta.Yhteiset asiat ovat unohtuneet ,itsekkyys on noussut ykköseksi.
      Kuntalaiset ovat täysin tietämättömiä miten kunnan asioita oikeasti hoidetaan ja kuka tätä kaikkea oikeasti johtaa.

    • kysyn vain

      Jätehuolto annettiin ulkopaikkakuntalaisille ja tuulumyllyjä ei saanut rakentaa koska se vie turisteja ja matkailioita yhdeltä yritykseltä,mutta mitä nämä kaksi tapausta olisi tuonut verotuloja kuntaan jos jätehuollon olis hoitanut paikkakuntalainen ja myllyt olis rakennettu

    • Sepä niin

      Valtuutetuilla monesti menee aika turhaan kinasteluun pikkuasioista. Kalastusasiat ja metsästysasiat ovat ns. pieniä asioita. Muoniossakaan ei juuri kukaan saa näistä elantoaan paitsi matkailuyrittäjät vähän tiettyinä sesonkeina. Oleellisempaa olisi todella suurista asioista löytää ratkaisut kuten kaavoituksesta. Toisaalta "yleisen edun nimissä" ei saa rankaista ja kiusata tavan pieneläjää eli palkallaan ja pienillä tiloillaan eläviä. Otetaan nyt esimerkiksi, että tilalla on ranta-alueita ja suvun jäsenet, lapset ja lastenlapset, haluaisivat ottaa käyttöön vaan kun kaavalla ne ovat otettu yleisiksi alueiksi tai ei sallita rakentamista. Tuo on jo sosialisointia tai paremminkin pakkososialisointia ja se ei sovi vapaaseen yhteiskuntaan kuten Suomi. Valitettavasti sellaista harjoittavat lähes kaikki puolueet ja kun siinä on vielä kateus mukana niin yhteistyölle ei ole hedelmiä.

      Oli huvittavaa kuunnella, varsinkin sen ensimmäisen veturin aikoihin, miten joku pohjoisen alueen mies oli sitä mieltä, että homma on ok. Hän ei ottanut huomioon eikä oikein halunnut kuulla Särkijärven tai yleensä Järvialueen ihmisiä, jotka olisivat menettäneet omille mailleen käyttöoikeutta, mm. rakennusoikeutta järvien rannoilla. Sitten, kun Mielmukkaan suunniteltiin tuulimyllyjä, sama mies älähti. Meni näköalaa sun muuta. Niin ja taloudellisiakin menetyksiä oli odotettavissa. Yleensähän näitä yleisen edun nimissä lunastettuja alueita ei korvata todella täysimääräisesti. Tämä on vain esimerkki kyläpolitiikasta ja kateudesta ja ehkä sukujen välisistä näkemyseroista samoin ehkä poliittisista näkemyseroista.

      Jos tuollainen vaikuttaa päätöksen tekoon, on selvä, mihin se johtaa.

      Sanoisin vielä, että joskus tuntuu kuin samat ihmiset istuisivat liian kauan päättävillä paikoilla. Olisi syytä katsoa peiliin ja tehdä johtopäätökset. Jos se valtuustoon pääsykin on monesti hiuskarvan varassa, ei olisi kovin paljon varaa röyhistelyyn. Minusta 4 - 5 kautta on maksimiaika, jonka jälkeen viimeistään on syytä vaihtaa harrastuksia joko tosiaan sinne metsästykseen tai kalastukseen tai muuhun mielenkiintoiseen. No, sen tietenkin ratkaisevat kuntalaiset äänestämällä kerran neljässä vuodessa.

      Saa nähdä, miten Muoniolle käy. Jos nykypäättäjät eivät ryhdistäydy ja tartu isompiin asioihin ja lopeta mullesulle-toimintaa, huonosti käy. Tätä taustaa vasten ihmettelen esimerkiksi uusien virkamiesten palkkaamisia. Tärkeämpää kai olisi, että kunnallista byrokratiaa leikataan ja saadaan vähemmällä ihmismäärällä pyöritettyä kuntaa ja että terveyskeskukseen saadaan lääkäreitä. Mitä sellaisella terveyskeskuksella on merkitystä, jos terveydenhuollon ammattihenkilökunta kiertää sitä. Ei se hallinon paisuttamisella ainakaan parane.

      Mielenkiintoista nähdä, miten nykyinen kunnanjohto, niin virkamiesjohto kuin luottamusmiesjohtokin, toimii, jotta Muoniosta ei tulisi ns. kriisikuntaa eikä sen vuoksi ajautuisi esimerkiksi pakkoliitokseen Kittilän kanssa. No, jäisivätpähän sitten historiaan Muonion kunnan alasajajina.

      • hjklööä

        Virkamiehet puuttu nappikauppaan ,mutta isot asiat sormien läpi,ei uskalleta puuttua(jos joku suvussa suuttuu).


      • Asioita ovat
        hjklööä kirjoitti:

        Virkamiehet puuttu nappikauppaan ,mutta isot asiat sormien läpi,ei uskalleta puuttua(jos joku suvussa suuttuu).

        hoitaneet, SUURI ääniset pienet miehet,tässä sitten ollaan.


      • Hoitaneet ovat
        Asioita ovat kirjoitti:

        hoitaneet, SUURI ääniset pienet miehet,tässä sitten ollaan.

        myös SUURI ääniset pienet ja isot naiset,tässä sitten ollaan.


      • rakennetaan
        Hoitaneet ovat kirjoitti:

        myös SUURI ääniset pienet ja isot naiset,tässä sitten ollaan.

        Kuntako tekee rivitaloa ammattikoulun toiselle puolen?


    • Ketkä syyllisiä

      Ketkä ovat pienten kuntien ahdinkoon syyllisiä.

      Vastaus: kepun ja demarien yhteistyö pienissä kunnissa.

      Kaikki politisoitiin ja otettiin käyttöön juuri tuo yllä mainittu "mullesulle". Eipä juuri ollut sellaista kuntaa, jossa olisi saanut työtä ilman jomman kumman puolueen jäsenkirjaa tai näkyvää jomman kumman tukemista. Näin kunnallinen organisaatio paisui. Kaikenlainen rahanjako voimistui myös tuolla tavalla. Käänne tähän suuntaan tapahtui 60-luvun puolessa välissä, jolloin demarit oikein rynnimällä nousivat koko maassa.

      Ensi alkuun tulivat valtionavut kaikkiin virkoihin ja toimiin ja tehtäviin kuin "Manulle illallinen". Eikö tuo Muoniossakin ollut liki 80 %. Poliitikolta oli melkein poliittinen itsemurha, jos ei tuhlaillut, kun kerran valtio maksoi. Sitten tuli 90-luku, jolloin nuo valtionapuperusteet muuttuivat - onneksi. Monet kunnat eivät vain osaneet painaa jarruja ja Muonio taitaa olla juuri tällainen kunta.

      Nyt sitten ollaan missä ollaan eli melkein kriisikunta, joka tarkoittaa valtion holhousta ja ennen pitkää liittämistä johonkin muuhun. Sitten ei tarvita enää mitään paikallista organisaatiota eikä valtuustoja eikä hallituksia. Joku, ehkä pari kolme muoniolaista pääsee yhteiseen valtuustoon. Saattaa loppua mullesulle-hommat.

      Näin näitä kuntia on ajettu ahdinkoon.

      No, lähempä tästä välillä ruokatunnille.

      • huolestunnut

        "mulle sulle periaate", oli käytössä,puolueettomat jäi nuolemaan näppejä. Mitäpä tuosta ,mutta kalliita otuksia nämä veijarit ovat edelleen kunnalle.Työteho,sairauslista,valitukseta,näitä kuluja maksamme säästöinä.Mutta nyt virkamiehet ryhtiä,jos töiden laiminlyönti jatkuu pitää antaa varoitus.Eikä vilustunut tukka tarvitse sairaslomaa.


      • entinen kepulainen

        Siis tämä on KEPU:n syytä? Lapissa KEPU on valtapuolue lähes 60% kannatuksella. Ja mie raukka olen äänestänny koko iän ainoasthan meitä KEPU:laisia. Nyt vaihan puoluetta. Miksikhän mie en aikasemmin ajatellu omilla aivoilla...


    • Ketkä syyttömiä

      Edellinen lähti nieleskelemään sanomisiaan mutta eläkkeellähän on aikaa mussuttaa milloin vain.

    • söin

      Enpä ole eläkkeellä.

    • sivusta seurannut

      Asiat taitavat olla liian vaikeita selvitettäviksi ja päätettäviksi,on helpompaa kinastella mitättömistä asoista siinähän se kokous aika hupenee ja isot asiat jätetään pöydälle.vaikuttaa siltä että on ns. hienoa olla valtuutettu vaikka ei asioista mitään ymmäräkään,sitä varmaan tuntee itsensä suuremmaksi.

    • Totta!

      Niin kuin kirjoitit, on totta. Suurin osa poliittisista luottamushenkilöistä ei ole perillä, mistä ovat päättämässä. He eivät yksinkertaisesti ole perehtyneet asioihin ja siten heillä ei ole kanttia ottaa kunnolla asioihin kantaa. Virkamiehet vetävät poliitikkoja kuin pässiä narusta ja välillä pyyhkivät pöytää.

      • Totta2

        Jatkan edellistä:

        En tarkoittanut pelkästään Muoniota, mutta yleensä tilanne on näin pienissä kunnissa ja vähän suuremmissakin.


    • jauhoselkä

      Näin vieraspaikkakuntalaisena satuin lukemaan näitä vodatuksia. Kävin lomalla ,joskus 80-luvulla moniossa. Muutaman kesäisen päivän jäljeltä jäi mieleeni kuva vireästä ja touhukkaasta paikkakunnasta.
      Nyt kesällä olin siellä käymässä. Kylä oli jotenkin väsähtäneen oloinen. Hiljaista oli keskellä kaunista päivää. Kaupat tyhjiä asikkaista ja taisi olla tyhjiä ikkunoitakin joitakin. Paikkakunnan ilme oli ihan toinen, masentunut.
      Vertasin kotipaikkakuntaani. Iso oli ero. Meillä kaikesta näkee yritteliäisyyttä ja toimeliaisuutta. Katukuva on siisti ja siihen on panostettu.
      Hyvät muoniolaiset päätöksentekijät ,käykääpä retkellä täällä Pohjanmaalla,niin silmänne aukeavat.

    • saarnamies

      On meillä nähty pohjanmaat ja jätemaat joten älkää neuvoko turhaan. Ongelma on se että kuntaa kuppaavat sellaiset tahot jotka ovat yhtä joidenkin päättäjien kanssa ja kunta maksaa peitellysti monen tahon hyväksi laitonta piilotukea. Suuria suuria summia eikä kuntalaiset edes huomaa mutta kun taas korotetaan veroja ja maksuja muttei menoja leikata niin eiköhän silmät vielä aukene. Kuka johtaa kunnanhallitusta kun se ei missään lehdessä kerro päätöksistään? Joku vanhus kommentoi omiaan Luoteis Lapissa.

      • Tietäjä

        Eikö ne Luoteis-Lappi lehdessä kommentoineet vanhukset olleetkin niitä Muonion johtavia luottamusmiehiä, jotka ovat jo vuosia vieneet Muoniota tätä lopullista kriisiä kohti.
        Eivät osaa lopettaa.
        Ma 22.09.2014 kunnanhallituksen listalla on ollut taas vain verojen korotusta.
        Taisivat seminaarien annit taas jäädä vähäiseksi, ei lomautuksia ei säästöjä. Lisää veroja, että voidaan kuluttaa vielä enemmän ennen kuin koko kunta kaatuu velkoihin.
        Ei kunta mitään lehdissä ilmoita, muuten kuntalaiset tietäisivät liikaa.


    • avittajat

      Ei hyvältä näytä jos ainoa tie kunnan pelastamiseen on vain ja ainoastaan veroilla kikkailu,totuus on se että monen tie vie pois halvempiin ja paremman palvelun paikkoihin

      • päättäjät herätys

        Onhan kunta ja kuntainliitto työllistänyt rakennusalan miehiä.Eihän se ole kunnan syy kun lautakuntiin ja päättäjiksi valitaan kiintiön mukaan. Ammattitaito ja kokonaisnäkemys näillä nyky päättäjillä ei tahdo olla.Päätäntä tyhjänpäiväisissä asioissa on kunnalla ,mutta isommat asiat päätetään muualla.Ainoa mihin päättäjät voi vaikuttaa on työnteko ja halu tehdä töitä eikä piruilla töissä. Palkkamenot on järkyttävät johon tulee puuttua ja "lakisääteisiin sairaslomiin".Miksi kuntalaiset maksavat nousevina veroina ja maksuina näiden työtävieroksuvien palkat.


    • harrasteli

      Tietenkin kunnat ovat saaneet paljon velvoitteita hoidettavaksi. Eikö niitä liene jo yli 500, mutta hidas byrokratia ja mullesulle hidastavat ja maksavat paljon. Ja tietenkin poliitikot, jotka eivät ole oikein asioista perillä ja saattaa se omakin tasku olla ammollaan tai vaikkapa kaverin tasku. Siis tarkoitan sitä, että virkoihin valitaan lähipiiriä ja sitä kun tekevät kaikki, organisaatio paisuu.

      Tuo kunnan itsenäisyys taitaa olla se, joka ajaa vähitellen perikatoon. Jos ollaan köyhiä, ei itsenäisyydelläkään kuntia ylllä pidetä ja tarvittavia palveluja rakenneta.

      • mätöä mätöä on

        Muoniossa tulovero nousee. Kuntalaiset maksaa auliisti. Pääsyylakaistaan maton alle jälleen. Moniko viettää kahvikopissa aikaa tekemättä mitään. Kirkonkylällä oli talkooporukka iskemässä aurausviittoja katujen varsiin. Onko tämä totta,että kuria ei löydy. Eikö kunnasta löydy väkeä aurausviittojen panemiseen ,onko tosiaan niin kiire. Nyt kyllä pitää puuttua esimiesten hampaattomuuteen. Mistä maksetaan palkka kun kukaan ei tee mitään.Sanon suoraan ,ei näin avutonta ole koskaan ollut. Tämähä on kuin itänaapurissa ,ellei röyheämpää.


    • svenski

      Luulis Ruotsinsillalla olevan tungosta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      105
      1706
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      80
      1325
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      92
      1220
    4. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      3
      1216
    5. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      143
      1193
    6. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      22
      1086
    7. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      586
      1075
    8. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      12
      1035
    9. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      6
      986
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      11
      884
    Aihe