Ultrajuoksu

Juoksukuntoilija

Teeveestä tuli viime viikolla ohjelma Inhimillinen tekijä, missä oli haastateltavana juoksua harrastava jamppa. Kertoi, että mistä juoksemisessa on kyse. Samassa ohjelmassa oli vieraana pitkiä kävelyjä harrastava nainen ja sukellusta harrastava kaveri.
Ohjelman voi katsoa Yle Areenalta

48

719

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Randolf Manifest

      Tämä Jamppa on upea tyyppi. On selvinnyt pahasta syövästä ja sen jälkeen alkanut harrastaa juoksua. Kolmas kives taisi olla blogi. Pysäyttää miettimään elämäntarkoitusta, kun mies kertoo, että noustessaan kuolemantuomiostaan vielä eloon, on ymmärtänyt elämän merkityksen ja harrastaa nyt ultrajuoksua vieden sanomaansa eteen päin näin ja sitä, että mikä oikein on merkityksellistä elämässä: mammonan hankkiminen, vai elämysten hommaaminen. Hieno mies, joka ei juokse tulosten vuoksi, vaan pelkästään levittääkseen hienoa sanomaansa.

    • Kinta Kunto

      http://www.youtube.com/watch?v=kqTrJVMZnZE

      Tällainen elokuva tuli telkkarista viime vuonna. Pekka Aalto niminen kaveri juoksee New Yorkissa puistossa monta päivää perätysten. Tähän liittyi myös jotain uskonnollisuutta. Ehkä jotain itämaista meditointia tai jotain.

      Itseäni en osaisi kuvitella hurahtamaan juoksuun näin voimakkaasti. Riittää kun käyn lenkillä 5-6 kertaa viikossa. Juoksumäärät ovat kohtuullinen noin 60km viikossa.

      Ymmärrän hyvin, että juoksu monotonisena toimintona voi auttaa keskittymään ja rauhoittamaan mieltä. Toimia tietyllä tapaa jopa terapiana.

    • juoksujamppa

      Liiallinen juokseminen on ajanhukkaa. On parempia tapoja kehittää itseään, kuten mm. lukeminen tai työnteko

      • SamiSa

        mitä sie ajanhukasta tiiät?


      • limingan lisuri
        SamiSa kirjoitti:

        mitä sie ajanhukasta tiiät?

        Suattaapi olla, että tiiännii


      • SamiSa
        limingan lisuri kirjoitti:

        Suattaapi olla, että tiiännii

        huithapeli


      • tiikeri (mur)
        SamiSa kirjoitti:

        huithapeli

        Sami on koira. Hau hau.


      • Zheng Wang Lee

        Elämä on ajanhaaskausta. Lopulta sitten kuolemme.


    • omoron poika

      Koska elämä sinällään on turhuutta, ja kaikki toiminta päämäärätöntä kohellusta, on juoksu eräs parhaimmista elämän turhuuksista.

    • Lelani Tizzie

      Minulle on musankuuntelu varmaan sama kuin jollekin ultrajuoksu. Ostan vielä jopa vanhanaikaisesti äänilevyjä cd/lp. Lenkillä on mp3-soitin ja kännykkä, jossa digitaalisia musapalveluja etenkin Spotify. 2-3 tunnin lenkillä ehtii kuunnella monta älpykkää. Tänään listalla Kate Bushin tuotantoa ja lenkki tullee kestämään 1.30.

    • ultrajuoksija

      Pitkien matkojen juokseminen on vain yksi tapa peittää tyhjiä aukkoja elämässä. Joillakin se tyhjyys tulee puuttuvista lapsista, puolisosta, työstä...tai vain muiden mielekkäiden tavotteiden tai tekemisen puutteesta.

    • Lukijajuoksija

      Mistä puhun kun en puhu juoksemisesta. Paljo juokseminen tyhmistää. 1-2 tunnin lenkin aikana ehtii lukemaan 30-50 sivua kirjallisuutta tai sanomalehtiä. Tai katsoa laadukkaan elokuvan.
      3-5 noin tunnin liikuntakertaa riittää hyvään yleiskuntoon. Väitän jopa, etttä on terveellisempää kuin ylenpalttinen ultrajuoksu.

    • kinta kunte

      Ultrajuoksulla ei pyritä mihinkään terveysvaikutuksiin, vaan pikemminkin pään nollaamiseen ja tuskan jälkeisen auvon saavuttamiseen. Olen itse tavallinen epäurheilijamainen köntys. Ainoastaan hengityselimeni ovat hyvin kehittyneet ja laajentunut sydämeni. Olen nyt juossut kolme kahdenkymmenenkilometrin lenkkiä kolmena päivänä perätysten. Tai en perätysten, sillä olen pitänyt aina yhden välipäivän juoksujen lomassa. Joka tapatusten olen päässyt maistamaan hieman sitä mitä tarkoittaa ylenmääräisen itsensä rääkkäämisen autuus. Sillä olenhan lihava. Eilen laitoin taas Adidas Supernova Glide 6 Boost jalkaani huolellisen valmistautumisen jälkeen. Alku oli meikäläisittäin suorastaan lentävä, ja lentoa jatkui hamaan puoleenväliin. Tällä kertaa en hakenut sihijuomaa, vaan päätin taivaltaa koko kaksikymmentä ilman juomaa. Puolenvälin jälkeen tuska yltyi, ja loppu viisikilometriä oli elämaäni yksi raskaimmista koettelemuksista. Aurinko laski ja kevyissä vaateissa kangistuminen tapahtui nopeasti. Kaikesta pyristelystä huolimatta en saavuttanut enää oikeaa juoksuasentoa kuin hetkittäin, mutta polkuni loppuun ma taivalsin juosten silkalla tahdonvoimalla. Juoksun jälkeen näin kirkkaita värejä ja pierutti että nauratti sekä pyörrytti saman aikaisesti. Nyt vielä seuraavana päivänäkin on auvokas olotila. Tämä oli tietenkin vain pieni häivähdys siitä mitä todellinen ultrajuoksija saa kokea, mutta lihavan ihmisen mittakaavassa vallan mainio kokemus. Niin ja aika, vaikka onkin toissijaista näissä karkeloissa, oli hämmästyksekseni sama kuin Kayano kaksikymppisillä saman lenkin juostuani. Toisin sanoen kaksi tuntia ja viisi minuuttia.

    • Empty Helmet

      Kiitos kirjoituksesta! Hyvin valottui ultrajuoksijan arki ja "päänsisäinen elämä". Tuo pään nollaaminen ja tuskan jälkeisen auvon saavuttaminen ovat varmasti niitä arvoja, joita ultrajuoksussa juuri haetaan.
      Loppujen lopuksi, mistä ihminen oikeasti auvokkaan olotilan, on varmasti yksiöstä itsestään kiinni. Voin kuvitella, että juoksun monotoonisuus on se pointti. Juosta voi ajattelematta mitään mutta helposti alkaa ajatella kaikenlaista vaikka pitäisi yrittää nollata pää.

    • spartaccus

      Ultrajuoksu on sitä, kun keskivertohölkkäri ei pääse erottautumaan massasta, hän keksii olevansa ultrajuoksija. Tämän jälkeen voi käydä antamassa asiantuntevia neuvoja koville maratoonareille, tunkea lehtiin ja televisio-ohjelmiin ja lässyttää henkisestä kovuudesta.
      Kun ei kykene muuhun, aletaan ultraajaksi.

    • it's a shame

      Valitettavan totta.

    • turning and tossing

      Jos kymppi, puolikas tai maraton ei kulje, ei huolta, sillä olet todennäköisesti ultrajuoksija.

      • niveljalkaiset

        Ultrajuoksu ei vaatine paljonkaan hapenottokykyä eikä vauhtikestävyyttä, mutta nähdäkseni se vaatii ennenkaikkea sitkeyttä ja niveliä?


      • opportunisti

        Maratoonari on väliinputoaja. Liian pitkä matka juostavaksi vauhtikestävyydellä pois lukien kilpajuoksijat. Sen juokseminen on tylsää ultraamista ilman sankariviittaa.


    • kova jäbä

      Nykyään, kun juoksumatkat on pidentyneet ja juoksuharrastus yleistynyt räjähdysmäisesti, ei esim. joku Sparthaltonin ulrtamatka ole enää entisensä mitta.
      Matkan tulisi olla vielä paljon pidempi, koska nykyisellään siitä on tulossa turhankin "helppo".
      Esim. kaikki Suomen naisetkin, ketkä sinne osallistuivat, juoksivat läpi.
      Ja miehetkin, jollei flunssaisia lasketa mukaan.
      Eli kaikki ultrajuoksijat, jotka ovat ilman tulehdustauteja sen kyllä kävely/hölkkäävät läpi helpostikkin.
      Jopa nuori tyttökin sen meni heittämällä läpi.
      Vielä pidempiä matkoja, silloin vasta nähdään kenen henkinen kantti kestää, ja miten kroppa kestää.
      Kyllä ihmisen pitäisi pystyä vieläkin pidempään ja pidempään, jos on hyvin juoksukuntonsa ja tekniikkansa pohjustanut.
      Esim. kerran kuussa tuollainen 24h matka vasta jo kertoisi kuka on kova mimmi tai jätkä juoksussa.

      • Virkailijan suoritus

        Just noin. Tai sitten tiukennetaan aikataulua ja otetaan eliminaatiopisteistä ja kokonaiskisa-ajasta aikaa pois. Tuloslistaa kun katsoo niin 30-32 tuntia max-ajaksi niin läpipääsy olisi edes jonkinlainen "suoritus". Tällä hetkellä en enää S-läpäisyä arvosta - se kun näyttää onnistuvan ihan jokaiselta yrittämään vaivautuvalta hölkkämaratoonarilta.


      • SamiSa
        Virkailijan suoritus kirjoitti:

        Just noin. Tai sitten tiukennetaan aikataulua ja otetaan eliminaatiopisteistä ja kokonaiskisa-ajasta aikaa pois. Tuloslistaa kun katsoo niin 30-32 tuntia max-ajaksi niin läpipääsy olisi edes jonkinlainen "suoritus". Tällä hetkellä en enää S-läpäisyä arvosta - se kun näyttää onnistuvan ihan jokaiselta yrittämään vaivautuvalta hölkkämaratoonarilta.

        Elä sie ruppee


      • seppomoilanen
        Virkailijan suoritus kirjoitti:

        Just noin. Tai sitten tiukennetaan aikataulua ja otetaan eliminaatiopisteistä ja kokonaiskisa-ajasta aikaa pois. Tuloslistaa kun katsoo niin 30-32 tuntia max-ajaksi niin läpipääsy olisi edes jonkinlainen "suoritus". Tällä hetkellä en enää S-läpäisyä arvosta - se kun näyttää onnistuvan ihan jokaiselta yrittämään vaivautuvalta hölkkämaratoonarilta.

        kaikille annettava mahdollisuus


    • hoax

      Guinnessin ennätysten kirjasta löytyy sarake eniten juostuja maratoneja vuodessa. Riittää hölkätä tyyliin alle puolet matkasta että ehtii kuuteen tuntiin. Eikö suomesta löydy ketään laittamaan ennätystä uusiksi? 4h kävelyä ja 2h hölkkää. Maine ja kunnia olisi taattua. Olisiko kellään nuorella ja terveellä aikaa vetää neljä viikossa? Varmasti onnistuu jos vaan ottaa kevyesti.

    • jhkl

      Riippuu kuumuudesta. Jokunen vuosi takperin 2/10 suomalaisia maaliin helteen vuoksi. On tuo kovaa leikkiä. Paranee mennä kokeilee jos ei usko.

    • spartalainen

      naurettavan hidasta etenemistä.

    • Mösjöö Mössö

      Mikä mahtaa olla suomen ennätys yhtäjaksoisessa juoksussa? Siis juoksussa, eikä missään kävelyjuoksussa. Onko yli 100km?

    • pekka.1

      ultrajuoksukulttuuriin kuuluu kävely.

    • mikaTT

      meikä ei kävele koskaan. maraton läpi ilman kävelyaskeleita.

    • tietäjä

      Eiköhän se ole saanut, luin hänen blogiaan ja kehui juosseensa ultraajien mukana, eikä jalat ollut moksiskaan.
      Tosin ultra porukka käveli aika paljon kun baldiinia väsytti, näin pahat linnut laulaa

    • kaldiini

      Oli pakko käydä lukemassa kun uteliaisuus yllätti, on se jumakuta sekasin, huh huh!!!

      Kovistelee 12v poikia uimahallilla, ettei olis niitä miehiä, kun naisista se ei mitään ymmärrä.

    • suspens

      Baltsuhan kuuluu tähän eliittisakkiin, mitä ultraajiksi kutsutaan. Bestikset pikku lämppäreillä ennen kunnon koetusta. Hyvin sopii porukkaan, yhtä hitaita ovat kaikki.

      • 16+1

        Just noin. Tai sitten tiukennetaan aikataulua ja otetaan eliminaatiopisteistä ja kokonaiskisa-ajasta aikaa pois. Tuloslistaa kun katsoo niin 30-32 tuntia max-ajaksi niin läpipääsy olisi edes jonkinlainen "suoritus". Tällä hetkellä en enää S-läpäisyä arvosta - se kun näyttää onnistuvan ihan jokaiselta yrittämään vaivautuvalta hölkkämaratoonarilta.

        Ei siellä Suomesta ole kovia maratoonareita näkynytkään. Hölkkäläiset siellä käy yrittämässä, kun ajat ei parane. Tullaan sitten maaliin raatoauto peräpäätä hipoen ja ollaan sankareita. Ei kovat maratoonarit muillakaan ultrilla juokse. Kun ei pärjää lyhyemmillä matkoilla, siirrytään pidemmiille, jotta saadaan mainetta ja kunniaa. Tämähän se on jo vanha totuus.


    • mustakyy

      Mut oikeesti, baldiini ei IKINÄ nää spartan patsasta.
      Tai jos menee sitä muuten vaan katsomaan niin sitten.

      • bantsufanklup

        Siinä se olisi baldiini ihan samalla tavalla Spartan taapertanut lävitse, kuin blogissaan mainitsemat ystävänsä. Jos ei olisi jalkaansa juossut hajalle. Mutta parempi maratonaikahan hänellä oli, kuin näillä ultraajilla. Ja huomattavasti urheilullisemman näköinenkin, kuin moni lihapullaultraaja.
        Spartasta on tullut kova juttu vain siksi, että sinne ei ole vuosien varrella osallistunut kuin muutama suomalainen. Siksi se on ollut niin erikoinen kisa ja näitä muutamaa on pidetty hiin huippu-urheilijoina. Nyt kun halpalentoyhtiöiden kautta saa edullisia lentoja ja useampi uskaltaa kokeilemaan, hohdokkuus katoaa, kun huomataan, että sen pääsee läpi jokainen 4 tunnin maratoonari, kenellä on aikaa harrastaa pitkiä vaelluksia kymmenkunta tuntia viikossa. Onni niille, jotka ehtivät päästä sen läpi, ennen kuin sitä tuli kansahuvi. He saivat kokea olevansa jotain upeaa ja erikoista. Nyt se alkaa olla jo samaa luokkaa, kuin maratoni oli ennen kuntoilijoille. Siellä samassa joukossa baltsukin olisi mennyt läpi lenkkikavereidensa kanssa roskasäkki päällä kävellen ja linkuttaen ja Leksan varpaita kuolaten.


      • maralihapulla
        bantsufanklup kirjoitti:

        Siinä se olisi baldiini ihan samalla tavalla Spartan taapertanut lävitse, kuin blogissaan mainitsemat ystävänsä. Jos ei olisi jalkaansa juossut hajalle. Mutta parempi maratonaikahan hänellä oli, kuin näillä ultraajilla. Ja huomattavasti urheilullisemman näköinenkin, kuin moni lihapullaultraaja.
        Spartasta on tullut kova juttu vain siksi, että sinne ei ole vuosien varrella osallistunut kuin muutama suomalainen. Siksi se on ollut niin erikoinen kisa ja näitä muutamaa on pidetty hiin huippu-urheilijoina. Nyt kun halpalentoyhtiöiden kautta saa edullisia lentoja ja useampi uskaltaa kokeilemaan, hohdokkuus katoaa, kun huomataan, että sen pääsee läpi jokainen 4 tunnin maratoonari, kenellä on aikaa harrastaa pitkiä vaelluksia kymmenkunta tuntia viikossa. Onni niille, jotka ehtivät päästä sen läpi, ennen kuin sitä tuli kansahuvi. He saivat kokea olevansa jotain upeaa ja erikoista. Nyt se alkaa olla jo samaa luokkaa, kuin maratoni oli ennen kuntoilijoille. Siellä samassa joukossa baltsukin olisi mennyt läpi lenkkikavereidensa kanssa roskasäkki päällä kävellen ja linkuttaen ja Leksan varpaita kuolaten.

        100% totuus tuossa.


    • salihousumiäs

      Voi. Spartasta on menny hohto. Ei legendaarinen. Mitähän kekkais seuraavaks. Aavikkokisat on viljasen pelleilyä ja kaupallista paskaa.

    • ysaliberi

      Ei kestä baltsun päänuppi pitkiä ultria, katsokaas kun jalat ei kestä hänellä loppuun, kun juosta pitää koko ajan.
      Tai ainakin hän niin uhoaa.
      Jopa 250km vuorokauden juoksussa on kävely mukana alusta saakka

    • Juoksija 40v

      Teillä on nyt jäänyt vähän tuo levy päälle soimaan. Voisitte arvostelun sjaan käydä itsekin välillä lenkillä. Oletteko muuten itse ultranneet, kun tuntuu tuota tietoa löytyvän noin paljon? Vai leikittekö vaan asiantuntijoita törkypalstalla?

      • Anonyymi

        En ole itse ultrannut. Juoksen 5km lenkin joka päivä ja olen vähintään yhtä juoksija kuin ultralihapullat.


    • salihousumiäs

      Mikä voisi olla ultraa, jota muut ei ole vielä tehneet. Millä lailla pääsis palstoille. Sparta on ihan sprööt. Kuka vaan hölkkää sen läpi. Ehkä joku sankaritarina. Ekana 90-vuotiaana Sparta läpi tai 7-vuotiaana. Ääh tai vetämällä traktoria koko matka perässään.
      Ei helkkari. Millä mä pääsen esille. Millä tavalla erottua maratoonareista. 2.50 maralla ei oo mitään. Tietty seikkaperäinen plogi. Kaikki paskomiset ja piereskelyt, imeytymiset ja imeytymättömyydet. Koko kärsimysnäytelmä koko kansan luettavaksi. Toimiiko.

    • vituttaa1

      Kristus kun on kateellista porukkaa, kyl määgi jne jne. No vittu juoskaa ne spartat ja muut läpi.

    • Anonyymi

      Ultrajuokseminen on ajan hukkaa. Tehkää töitä ja pötköttäkää sohvalla.

      • Anonyymi

        rento tapa kuluttaa kaloreita


    • Anonyymi

      Rennointa 1500m juoksu. Ultrasta minulle jäänyt ikävä maku.

      • Anonyymi

        Juu. 1500m alle 6min siule hyvä tavo. Unoha 12h ja Kokkola.


    • Anonyymi

      Ultrajuoksussa pitäisi olla raatobussi. Cut-off-pace 7.12/km. Kaikki jotka eivät ehdi 200km vauhtiin raakasti ulos radalta.

      • Anonyymi

        Jep. Kävelijät ulos radalta. 200km ainoa oikea tavo.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      54
      5289
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3417
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1562
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      191
      1449
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      76
      1066
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      978
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      887
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      826
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      778
    10. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      71
      769
    Aihe