Koneen huolto

TI mies

Ostin tänä kesänä Sea Ray 245:n (-06) ja moottorina 300 heppainen "Merkkari". Tunteja veneessä on n. 400 ja huoltohistoriasta ei ole mitään tietoa. Mitä huolto toimenpiteitä moottorille kannattaisi tehdä, esim. Nokkaketjujen vaihto?

12

320

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • TI mies myös

      Huhuu, itsellänikin olisi samanlaisia kysymyksiä!!!

    • Yli-intendentti

      Odotellaan että Se moottorimies vastaa, hän on kuitenkin Top 3 osaaja ja tuo maahan näihin vanhoihin moottoreihin osia.

    • joskus tehnyt itse

      Noin niinkuin yleisesti bensasisäperälle ainakin seuraavat on ehdottomat:

      -moottoriöljynvaihto, öljysuodattimenvaihto
      -polttoinesuodattimen puhdistus
      -vetarin peräöljynvaihto
      -vetarin mahdollisten rasvanippojen voitelu
      -glykoliajo talveksi

      Sitten sata muuta, mm. trimmiöljyn lisäys, sinkkien tarkastus, hihnojen tarkastus, palkeiden tarkastus, impellerin tarkastus, tulppien vaihto...

      • Paljon turhaa

        Laitatko vielä ne 94 muuta, kun itse en keksi noin pajon kohteita.


      • tarkka.poika
        Paljon turhaa kirjoitti:

        Laitatko vielä ne 94 muuta, kun itse en keksi noin pajon kohteita.

        94 ruuvia pitää avata ja tarkistaa kierteiden kunto. Puhdistus ja voitelu ennen takaisin laittoa.


      • jenkkipaattimies

        Tämä varaosien myyjien suositus, että tulpat pitäisi vaihtaa joka ajokauden päätteeksi..
        Eihän autonmoottorinkaan tulppia vaihdeta 100 käyttötunnin välein...ainakaan niissä automerkeissä jotka itse tiedän.
        Ymmärrän sen, että tässä pelataan sitten varman päälle, jos ja kun vaihtaa uudet tuplat joka vuosi. Pienempi riski, että tulpista johtuva vika pääsee sitten iskemään (ulkomerellä). Sisävesikäytössä, jossa ranta on lähes aina, jos ei muuta niin näköetäisyydellä tai muutaman sadan metrin päässä.... Ja mahtuu työkalupoksiin varatulpat/tulppia... Jos v8:ssä jokin tulppa hajoaa, niin kone pysyy käynnissä vaikka yksi "pytty" pois pelistä.
        Itse mennyt jenkkipaattini kanssa samoilla motorcraft-"merkki"tulpilla jo varmaan 10 vuotta. Ajoja 20-30h /kesä. Vielä toimivat ja kärkivälikin ihan mitoissa/speksien sisällä. Ja samoin eristeosa ehjö ja ei halkeamia...
        Joku sitten kommentoimaan heti, että eihän tulpat ole iso kuluerä, jos ajattelee veneen kokonaiskustannuksia vuositasolla. Mutta, miksi pitäisi vaihtaa ehjät hyväkuntoiset tulpat joka vuosi. Autoissakin ajetaan samoilla tulpilla se 60 tkm..
        Ja samaa lohkoa, kuin aloittajan veneessä, on miljoonissa jenkkiautoissa. Chevroletin "pikkulohko" v8.
        Bensan sekaan kausisäilytyasinetta ja masinolia loraus.. Ja koneen käyttöä / ajoa sen verran, että ehtii tuo sekoitus menemään koneelle asti.
        CRC/WD40:stä sähköosiin.
        Ja sitten vielä vetolaitteen öljynvaihdosta joka vuosi.. Jos ja kun vetolaite ehjä ja vedet kestää ulkopuolella öljytilasta. Itse tarkistan vetolaitteen tyhjennyspropun kautta, laskemalla kahvikupillisen öljyä pois. vene ollut jo ennen tarkistusta nostettuna ja pari pv telakalla, vetolaite ala-asentoon laskettuna. Jos öljyissä vettä niin se on sitten tuolla vetolaitteen alaosassa..
        Jos öljy kirkasta eikä siis vettä seassa, niin en vaihda öljyjä. Magneettitulppam kerää mahdolliset hammaspyöristä irronneet metallihiukkaset.
        Ja tähän joku sitten kommentoimaan, että vetolaitetta ei voi koskaan huoltaa liian hyvin. Se on kyllä totta. Mutta, jokainen tyylillään ja kokemuksillaan, ylläpitää laitteitaan.

        Autoissakin ajetaan samoilla vaihdelaatikkoöljyillä 100 tkm. Tai joissain automerkeissä ei ko. öljyjä tehdas suosittele vaihtamaan koskaan. Ja ei siis edes tyhjennystulppaa laatikon kupeessa.
        Siis, kun vähän tunteja kesässä, niin en katso tarpeelliseksi, tarkistuksien jälkeen, vaihhdella noita edellämainittuja asioita rutiininomaisesti.
        Vene nousee joka vuosi viimeistään syysuun viimeisenä viikonloppuna. Tänä vuonna nostettu/talvitelakoitu jo toissa viikonloppuna. Hyvän kesäkelin ( 18C & aurinkoista) aikaan. Vene saatu kuivana talviteloille, serkkumiehen "ex-heinäsaraniin", trailerin päällä.


    • Viimeinen keino?

      Kun mikään muu ei auta, luetaan käyttöohjeet :D

      http://www.blainehanson.com/Mercruiser_manuals.html

      Miten kenenkään päähän voikaan pälkähtää, että täältä saisi oikeita vastauksia tärkeisiin kysymyksiin tai miten väärät erottaa oikeista?

      Jos aloittaja ei ole sama kuin vastaaja - ihmiset tekevät itsensä mielellään tärkeiksi - , niin ketjusta tulee paitsi hupaisa, niin destrukstiivinen. Miten lukutaidoton voi huoltaa konetta?

      Tarkoitan sitä, että jos ei ymmärrä että koneissa on manuaali ja jos sitä ei hanki sitä tai avaa sitä, niin on parempi antaa jonkun sellaisen huoltaa kone, joka pystyy selailemaan sivuja ja ymmärtämään luettua tekstiä. Vaikka manuaalien taso vaihtelee, niin kaikissa on kuitenkin huoltokohteet lueteltuina.

      http://www.blainehanson.com/Mercruiser_manuals.html

    • Jos ja kun

      tällä aloittajalla on tapana vastata itselleen tällä palstalla. Tosin hän ei aina edes kysy mitään vaan pitää blogia.

      • TI mies

        Joo,
        aika sältsi. Ei huomannut, että komppasi itseään samalla nimimerkillä, millä aloitti :D

        Mulla on jano t. TI mies
        Niin mullakin t. TI mies


    • Tuossa oli ihan hyviä kohteita. Impelleri pitää vaihtaa, jos et tiedä koska se on viimeksi vaihdettu. Se on tuossa koneessa niin ikävässä paikassa, että kun sen saa auki, niin vaihtaa samantien. Jatkossa vaihto kolmen vuoden välein. Vetarin öljyjä ei tarvitse jatkossa vaihtaa joka vuosi, joka toinenkin riittää, kunhan tsekkaat, että öljy ei ole kermaista (vettä seassa). Ruuvien tiivisteet kannattaa vaihtaa pitkäikäisiin, niin silloin ei tarvi avata ruuvia kokonaan, kun tarkastaa öljyn väriä. Jos vetariin ei ole mitään ikinä vaihdettu, niin tilaisin huoltomiehen ottamaan se irti ja vaihtamaan kaikki stefat ja tiivisteet. Vetarillasi on nyt jo ikää kahdeksan vuotta.

      • Siis...

        kun jsk1234 tunnut olevan asiantuntijia... Niin mikä kone tuo 300 heppanen merkkari on ? Epäilin että olisi ollut MPI kone, mutta kun siinä on tuo impelleri ja ikävässä paikassa niin...


      • Siis... kirjoitti:

        kun jsk1234 tunnut olevan asiantuntijia... Niin mikä kone tuo 300 heppanen merkkari on ? Epäilin että olisi ollut MPI kone, mutta kun siinä on tuo impelleri ja ikävässä paikassa niin...

        Oletin että on juurikin 5.7 litrainen mpi. Jos edestä päin katsoo, niin alhaalla koneen vasemmalla puolella, remmissä kiinni. Koneissa on eroja, mutta usein sen vieressä on bensan viilennysboksi, jossa on bensiininsuodatin. Sitten pumpun vedenottoputkessa on pikaliitin, joka sijaintinsa puolesta on helppo avata jos a) olet pieni menninkäinen, tai b) osaat avata sen sokkona käsituntumalta. Eli irrota remmi, pura boksi edestä pois, irrota pikaliitin sokkona, irrota pumppu, avaa se, ja runno impelleri paikalleen siten, että se on oikean suuntainen. Mun mielestä tuo on niin hankalaa veneen ahtaassa konetilassa, että jätän ammattilaisen hoidettavaksi. En ole asiantuntija, tekstit on lukijan omalla vastuulla.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      16
      1419
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1285
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      63
      1182
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1072
    5. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1026
    6. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      27
      1015
    7. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      9
      1003
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      989
    9. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      6
      981
    10. Kaupungin valtuuston yleisötilaisuus

      YouTubessa katsojia 76 Buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha
      Varkaus
      1
      980
    Aihe