Lapsen etu?

tooosi merkillistä

Kuka määrittelee lapsen edun? Sosiaalityöntekijät ja hallinto-oikeuden tuomarit, eli Häkämiehen juristikollegat.

Perhe voi toki valittaa aluehallintovirastoon, jos lapsi on viety kotoa huterin syin ja tätä on pompoteltu sijaispaikasta toiseen. Kannella voi, jos sijoitetun lapsen yhteydenpitoa kotiväkeen on rajoitettu perusteettomasti tai tätä on rangaistu laittomin keinoin. Lounais-Suomen aluehallintoviraston johtajana toimii Kari Häkämies.

Avoin adoptio ja maan tapa pitää huostaanottoa pysyvänä tekevät historiaa perheen jälleenyhdistämisestä. Se on vastoin lastensuojelulakia ja ihmisoikeussopimuksia, sillä huostaanotto on viimesijainen ratkaisu, joka tulee purkaa, kun siihen johtaneet syyt ovat poistuneet.

Kari Häkämiehen determinismissä elämänhallinnan menettäminen näyttää kuitenkin pysyväisluontoiselta – muiden kuin oman itsen kohdalla. Kun Häkämies itse oli kymmenisen vuotta sitten syytettynä naisystävänsä pahoinpitelyistä, hän puolusti käytöstään syvällä stressillä, alkoholinkäytöllä ja sillä, ettei ollut ymmärtänyt kääntyä ammattiauttajan puoleen.

Häkämiehen puolustuspuhe sisälsi ”kolme kovaa” huostaanottoperustetta, vieläpä samanaikaisesti: juoppouden, ”hulluuden” ja väkivallan. Tuntuisi kohtuuttomalta, jos Kari Häkämiehen lapsi olisi annettu adoptoitavaksi tilapäisen hunningolle ajautumisen takia.

Ainakin oikeussalissa puhui laihtunut, katuvan oloinen entinen oikeusministeri ja sisäasianministeriön kansliapäällikkö.

Kolumninsa lopussa Häkämies toteaa lasten ongelmien olevan ”valitettavan hyvä bisnes”. Asiasta tietänee enemmän hänen veljensä Jyri Häkämies, joka siirtyi taannoin elinkeinoministerin pallilta Elinkeinoelämän Keskusliiton pomoksi.

Nykyään EK:n erilaisissa valiokunnissa ja työryhmissä on monia lastensuojelulla kovaa liikevoittoa tekevien yritysten edustajia.

25

122

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kymyssymys

      Mitä bisnestä lastensuojelu on valtiolle? Jos yhden lapsen sijoittamisen vuorokausikulut lasketaan sadoissa euroissa? Missä sun logiikkas on? Tämä lisäksi syrjäytymisriski. Huostaanottoja on tehty jo kauan sitten. Kaikki ihmiset eivät sovellu vanhemmiksi ja lasta ei voi jättää kaltoinkohdeltavaksi. Mikä on sun vaihtoehto?

    • hiukan tietoa

      Eihän lastensuojelu ole ollut bisnestä kuin vasta viimeisen 20 vuoden aikana eli siitä asti kun kaikkea alettiin yksityistää ja osansa romutuksesta ja säästöistä ovat saaneet myös peruskoulu ja osa lasten terveydenhoidosta. Sote-uudistuksen jalkoihin ovat jääneet muutkin kuin ls.

      Älä nyt hyvänen aika ole niin tietämätön, kuten joku, että jos ls:a kritisoidaan, niin kuvittelet, että koko ls:n perusmerkitys halutaan mitätöidä. Kai nyt sen ymmärrät, että ei siitä ole kysymys!

      Viime vuosien hallitukset ovat kokoomuksen johdolla ajaneet kaiken yksityistämistä, ja koska ls oli oivallinen kohde, niin lasten psykiatriassa ja neurologiassa aloitettiin yksityistäminen siirtämällä lasten kuntoutus ja terapia täysin ilman todellista valvontaa toimiviin laitoksiin. Tätä valtion tarkastusvirasto tarkoitti tämän vuoden alussa julkaistussa tutkimuksessaan kun puhuttiin huostaanotoista, joita oli tehty useissa sairaanhoitopiireissä, vaikka lapsella ei ollut minkäänlaista lastensuojelun tarvetta kotioloissaan, nämä huostaanotot ovat siis laittomia sekä lasta että perhettä kohtaan, mutta niitä tehdään, koska osa erikoissairaanhoidosta on yksityistetty ls-laitoksiin.

      Jos huostaanottoa ei olisi tehty, kunta olisi kustantanut lapsen kuntoutuksen ja hoidon sillä %-osuudella, johon se on sitoutunut sairaanhoitopiirin kustannuksista.

      Terveydenhoitolain mukaan perhe maksaa lapsen erikoissairaanhoidosta vain 100 euroa vuodessa.

      Mutta kun tehdään huostaanotto, täyttyy yksityistämisvaatimus, koska vanhemmat velvoitetaan osallistumaan huostaanottokustannuksiin varallisuutensa mukaan.

      Kunta perii varattomaltakin vanhemmalta lapsilisän, mahdollisen elatustuen ja muita sosiaalietuuksia, jos perhe sellaisia saa. Lisäksi vanhemmat joutuvat maksamaan huostaanotosta tulojensa mukaan, tavallisin summa pyörii kai noin 300 e/kk. Onhan tämä kunnalle huima erotus, jos vertaa siihen, että olisi edetty lakien mukaan, niin vanhemmat olisivat maksaneet vain sen 100 e vuodessa.

    • lisäys

      Tuohon voi lisätä vielä ns. lain ls-kertoimesta.

      Eli sen mukaan kunta saa sitä enemmän valtionosuutta rahana, mitä enemmän sen alueella on tehty huostaanottoja. Ja ne rahat se voi käyttää mihin haluaa.

      Tuo laki on saanut niin paljon kritiikkiä osakseen, että sitä ollaan kai nyt muuttamassa, en ole jaksanut / ehtinyt seurata, tuliko lakimuutos jo voimaan ja jos tuli, niin miten sitä muutettiin.

      Sen tilalle monet kansanedustajat ovat ehdottaneet esim. varhaisen puuttumisen kerrointa, jolloin kunta saisi valtiolta rahaa sitä enemmän, mitä enemmän se on käyttänyt rahaa perheiden varhaiseen tukeen, että ongelmat eivät kasaantuisi liian suuriksi. Nykykerroin "palkitsee" kunnat vain huostaanotoista ja perheet saavat pärjäillä huostaanottoon asti miten kuten kukakin pärjäilee, eikä suurin osa kunnista ole satsannut varhaiseen tukeen ollenkaan.

      Olisihan uudistus varmaan paljon lapsiystävällisempi vaihtoehto käytännössä.

      • lisäys

        Lapsikohtaiset kustannukset/teoreettinen laskelma

        Avohuollon tukitoimet 8 e/vrk 250 e/kk 3.000 e/vuosi
        Sijaisperhehoito 50 e/vrk 1.500 e/kk 18.000 e/vuosi
        Ammatillinen hoito 200 e/vrk 6.000 e/kk 72 000 e/vuosi

        Sijoitettujen lasten hoitokustannuksista syntyy Suomen kunnille yhden vuoden aikana noin 528 miljoonan euron kustannukset pelkästään lasten hoitovuorokausikustannukset mukaan laskien. Ei siis ole ihan sama minkälaista hoivaa lapsi saa. (Sirkka Rousu: LapsiArvi – arviointijärjestelmä lapsipolitiikan ja lastensuojelupalvelujen arviointiin. Suomen Kuntaliitto, tutkimus- ja kehittämisohjelma 2005- 2008).


    • ksysmysys

      Lapsen laitoshoitokustannukset ovat n. 6000- 10 000 e / kk. Bisnes se voi olla yksityisille laitosyrityksille, mutta ei valtiolle. Vanhempien maksama osuus on siitä melkoisen pieni summa. Huostaanotosta tekee päätöksen viime sijassa hallinto-oikeus, eivät esim. sijaishuoltolaitokset. Hallinto-oikeudessa katsotaan riittävätkö siihen lailliset perusteet vaiko eivät. Siinä ei kuluja tai tuottoja laskeskella eikä yksityisten yritysten etuja.

      • Vastausta

        Hallinto-oikeudet myötäilevät sosiaaliviranomaista ja sijaishuoltopaikkojen lausuntoja. Hallinto-oikeudet eivät piittaa lastensuojelulaista ptkääkään.


    • toinen vastaaja

      Totta kai se on bisnestä yksityisille laitoksille ja niitä on vaikka minkä muotoisina pitkin maata. Ja niitä nousi tuhka tiheään juuri silloin, kun 90-luvulla perheiden tuet jäädytettiin, osa poistettiinkin kokonaan.

      Oikaistoajattelun markkinointi-ideologialle tarvittiin toteuttajia.
      Ja samaan aikaan noiden em. tapahtumien kanssa huostaanottoluvut alkoivat räjähtää käsiin.

      Kokoomusideologia ei arvosta julkista terv.hoitoa, eikä peruskoulua, jos tuo puolue olisi saanut yksin huseerata hallituksessa, ei niistä olisi paljoa enää jäljellä, mutta paljon ovat silti saaneet tuhoa aikaan.

      "Hallinto-oikeudessa katsotaan riittävätkö siihen lailliset perusteet vaiko eivät. "
      Tuo väite on täyttä humpuukia. Lähes mikä tahansa viranomaisten allekirjoittama hakemus menee läpi HO:ssa kun se vain on muistettu perustella lapsen edulla.

      Valtiolle näyttää olevan ihan sama, mihin kunnat rahansa käyttävät. Esim. muutama vuosi sitten Vantaalla eduskunnan kouluille myöntämät sadat tuhannet käytettiin mm. urheilukentän rakentamiseen. Kai siitä oli kokoomuskakaroille enemmän hyötyä kuin koulujen tukiopetuksen tms. turvaamisesta.

      Ei hoidollisten huostaanottojen selityksenä voi olla mikään muu kuin raha. Kunnat nipistävät kaikesta mahdollisesta ja yllä on hyvin perusteltu, miten kunnat katsovat säästävänsä hoidollisten huostaanottojen tekemisessä. Ne maksavat huostaanotoista, mutta periaate näyttää olevan, että säästö se on pienikin säästö, kansalaisista tai etenkin lasten edusta viis sen rinnalla.

      • aodjj

        Melkoinen salaliitto siis olemassa. Uskotko todella, että kaikki sosiaalialan työntekijät ovat yhdesssä päättäneet lähteä tähän bisnekseen mukaan. Kaikki ne yksittäiset työntekijät, jotka pättävät aloittaa huostaanoton ja hallinto-oikeuden tuomareista lähtien. Joidenkin yksityisten laitosten motiivit voivat olla kyseenalaiset...se on taas poliittinen päätös. Niin kauan, kun kokoomuslaista politiikkaa harjoitetaan kunnissa, yksityistämisbuumi etenee ja mukaan pääsee eettisesti kyseenalaisia toimijoita. Mutta tuo ajattelu on jo aika pitkällä. Jos ympärillä on pelkästään vihollisia, niin elämä muuttuu melko kurjaksi, musta-valkoiseksi.


      • Ystäviä ympärillä
        aodjj kirjoitti:

        Melkoinen salaliitto siis olemassa. Uskotko todella, että kaikki sosiaalialan työntekijät ovat yhdesssä päättäneet lähteä tähän bisnekseen mukaan. Kaikki ne yksittäiset työntekijät, jotka pättävät aloittaa huostaanoton ja hallinto-oikeuden tuomareista lähtien. Joidenkin yksityisten laitosten motiivit voivat olla kyseenalaiset...se on taas poliittinen päätös. Niin kauan, kun kokoomuslaista politiikkaa harjoitetaan kunnissa, yksityistämisbuumi etenee ja mukaan pääsee eettisesti kyseenalaisia toimijoita. Mutta tuo ajattelu on jo aika pitkällä. Jos ympärillä on pelkästään vihollisia, niin elämä muuttuu melko kurjaksi, musta-valkoiseksi.

        Kunnissa lastensuojelu on pääsääntöisesti ostettu yksityisiltä, mitään yksityistämistä ei sillä saralla enää juurikaan ole. Yhteiskunnan verorahat on ohjattu yksityisille yrittäjille jo pidemmän aikaa hyvin kyseenalaisin perustein.

        Hallinto-oikeus ei selvitä lastensuojeluammattilaisten väitteiden todenperäisyyttä, eikä välitä lastensuojelulain muokkaamisestakaan. Hallinto-oikeudet hyväksyvät sosiaaliviranomaisten sepitykset ja lastensuojelulainmuokkaamiset edellytyksellä, että sosiaaliviranomainen tahtoo vain hyvää.

        Omasta kokemuksestani koettuna tiedän, että jokin- ja pääpiru hallinto-oikeudet sivuuttavat, että eräät sijaishuoltajat ovat päihdeongelmaisia ja muita ongelmaisia, jotka tarvitsevat itse apua. Hallinto-oikeudet näkevät, että biologisen vanhemman tehtävä on auttaa ja tukea mielenterveysongelmaisia sijaisvanhempia, vaikka biologisella vanhemmalla ei ole päihde- ja mielenterveyskoulutusta. Hallinto-oikeuksien näkemyksen mukaan päihde- ja mielenterveysongelmista kärsivät sijaisvanhemmat pystyvät tarjoamaan turvalliset olosuhteet omilleen sekä sijoitetuille lapsille.

        Ongelmistaan ovat sijaisvanhemmat lausuneet kirjallisesti ja hallinto-oikeudet antaneet hyväksyvät päätökset lisäksi sosiaaliviranomaisen suorittamasta lastensuojelain muokkaamisesta. Kaikki on paperilla.

        Mistään salaliitosta tuskin on kyse. Aika avoimesti rahat siirtyy. Yhteistyössä mukana olevista tahoista pitää vielä mainita Pelastakaa Lapset ry, ei ollenkaan mitättömänä ohjailijana.

        Politiikan lisäksi toimijana saattaa olla muutkin intressit. Ainakaan meidän kunnassa ei kokoomuksella ole enemmistöä vaan pieni vähemmistö on.


      • Hähä???
        Ystäviä ympärillä kirjoitti:

        Kunnissa lastensuojelu on pääsääntöisesti ostettu yksityisiltä, mitään yksityistämistä ei sillä saralla enää juurikaan ole. Yhteiskunnan verorahat on ohjattu yksityisille yrittäjille jo pidemmän aikaa hyvin kyseenalaisin perustein.

        Hallinto-oikeus ei selvitä lastensuojeluammattilaisten väitteiden todenperäisyyttä, eikä välitä lastensuojelulain muokkaamisestakaan. Hallinto-oikeudet hyväksyvät sosiaaliviranomaisten sepitykset ja lastensuojelulainmuokkaamiset edellytyksellä, että sosiaaliviranomainen tahtoo vain hyvää.

        Omasta kokemuksestani koettuna tiedän, että jokin- ja pääpiru hallinto-oikeudet sivuuttavat, että eräät sijaishuoltajat ovat päihdeongelmaisia ja muita ongelmaisia, jotka tarvitsevat itse apua. Hallinto-oikeudet näkevät, että biologisen vanhemman tehtävä on auttaa ja tukea mielenterveysongelmaisia sijaisvanhempia, vaikka biologisella vanhemmalla ei ole päihde- ja mielenterveyskoulutusta. Hallinto-oikeuksien näkemyksen mukaan päihde- ja mielenterveysongelmista kärsivät sijaisvanhemmat pystyvät tarjoamaan turvalliset olosuhteet omilleen sekä sijoitetuille lapsille.

        Ongelmistaan ovat sijaisvanhemmat lausuneet kirjallisesti ja hallinto-oikeudet antaneet hyväksyvät päätökset lisäksi sosiaaliviranomaisen suorittamasta lastensuojelain muokkaamisesta. Kaikki on paperilla.

        Mistään salaliitosta tuskin on kyse. Aika avoimesti rahat siirtyy. Yhteistyössä mukana olevista tahoista pitää vielä mainita Pelastakaa Lapset ry, ei ollenkaan mitättömänä ohjailijana.

        Politiikan lisäksi toimijana saattaa olla muutkin intressit. Ainakaan meidän kunnassa ei kokoomuksella ole enemmistöä vaan pieni vähemmistö on.

        Tunnetko paljonkin mielenterveysongelmaisia sijaisvanhempia?


      • Hyvää tarkoittavat
        Hähä??? kirjoitti:

        Tunnetko paljonkin mielenterveysongelmaisia sijaisvanhempia?

        Nuo kaksi tiedetään ja sittemmin sijaisäiti on itsekin myöntänyt, että oikeassa olin heidän suhteensa. Hallinto-oikeuskäsittelyt oli kuitenkin siinä vaiheessa jo ohi ja sijaisvanhemmuuskin katkennut. En tunne yhtäkään sijaisvanhempaa joka olisi tasapainossa, ennen kaikkea itsensä, perheensä ja ympäristönsä kanssa. Sieltä piireistä löytyy kaikki ihmisen elämän mahdollinen saasta.


      • kyläpä on
        Hähä??? kirjoitti:

        Tunnetko paljonkin mielenterveysongelmaisia sijaisvanhempia?

        KYLLÄ TUNNEN KAKSI KAPPALETTA.
        MYÖS ALKOONGELMIA KYSEISILLÄ IHMISILLÄ.
        LAPSI MYÖS MUSTELMILLA USEIN.
        LAPSI VANHOISSA LIIAN SUURISSA VAATTEISSA(vaatteet omien lapsien vanhoja ryysyjä)

        ELIKKÄ SOSSUT VOIS USEAMMIN KÄYDÄ TARKASTUSKÄYNNEILLÄ JA YLLÄTTÄIN.

        KYLÄLÄISTEN JA NAAPUREIDEN PUHEITA EI SOSSUT KUUNTELE .
        LAPSI TELJETÄÄN HUONEESEE ILTA 7 JA ULOS KELLO 10 KUN SIJAISPERHE VAIVAUTUU HERÄILEMÄÄN.

        PERHEEN ÄITI YÖT TIETOKONEELLA TAI JÄLLEENMYYNTI TEHTÄVISSÄ MYÖHÄÄN ILTAAN.

        MIKSI LAPSILLA EI OLE MINKÄÄN LAISTA RYTMIÄ KOTIOLOISSAAN(sijaishuollossa)

        sitten tuollaisen jirmuperheen kanssa pitäisi tulla toimeen niin naapureiden ja kyläläistenkin . ei vaan onnistu koska me kyläläiset vaadimme lapsen etua sossuilta.


    • ctx

      Sinä tässä salaliitosta puhut, en minä. Ovatko kokoomuslaiset sinulle vihollisia?
      Eivät minulle ainakaan. Sattuvat vain olemaan omaa ideologiaansa toteuttavia ihmisiä, jotka ovat tehneet paljon kurjuutta myös omien äänestäjiensä elämään. Nimittäin niiden, jotka ovat hurahtaneet kokoomuksen mainostoimiston menestyjä-brändin huuhaahan. Kokoomus markkinoi itseään menestyjinä ja brändi sisältää ajatuksen, että äänestämällä heitä voit tulla yhtä menestyväksi. He jättävät vain sanomatta sen, että he lisäävät pienen eliitin rikkautta, eivät pieni- ja keskituloisten. Jos kokoomus jatkaa päähalituspuolueena, täällä jäävät ilman terv.hoitoa muutkin kuin nyt hoidollisten huostaanottojen lapset ja muitakin perheitä kohtaan rikotaan vielä lakeja, eikä vain niitä perheitä, joista hoidollisia huostaanottoja nyt tehdään.

    • Totuus sitten esiin?

      Kokoomus on mitä on. Nyt epäilemättä kerrot sitten sen, mikä puolue harjoittaisi päähallituspuolueena erilaista politiikkaa. Enpä ole juuri eroja havainnut.

    • tässä totuutta

      Jos et ole eroja havainnut, niin olet syntynyt 80-90-lukujen tietämissä.

      • Ei vastausta???

        Mikähän puolue siis mahtaisi harjoittaa erilaista hallituspolitiikkaa??


    • vastausta

      Onhan sinulle jo vastattu! Katsele aikaisempien hallitusten toimia, jos haluat eroja löytää, kyllä sokea olet, jos et niitä löydä.

      Suomen tuhoaminen alkoi siitä kun kokoomus nousi päähallituspuolueeksi, ei ikinä ennen itsenäisen Suomen historiassa ole tehty sellaisia töppäyksiä maan asioiden hoidossa.

      Tietysti eri juttu, jos kuulut pieneen rikkaaseen vähemmistöön, jonka asioita kokoomus ajaa, mutta muutenhan se huijaa omia äänestäjiäänkin eli pieni- ja keskituloisia.

      Jokaisen suomalaisen pitäisi kuunnella muutamia Stubbin puheita, joita hän piti jo ulkoministerikautenaan. Varoitusmerkit olisi jokaisen pitänyt tajuta jo esim. tästä: "EU ei ole vielä suurvalta. Venäjä on suurvalta ja USA on suurvalta. MINÄ haluan, että myös EU:sta tulee suurvalta. MINÄ olen EU:n federalisti, MINÄ haluan nähdä vielä EU:n suurvaltana. Valitettavasti vielä joissain EU:n reuna-alueen maissa on nationalistista haihattelua, mutta se on kitkettävä pois niistä."

      Eli jos siis kunnioitat ja arvostat itsenäistä Suomea, olet haihattelija tuon henkilön mielestä. Miljarditolkulla työnnetään rahaa pois Suomesta jatkuvasti ja mihinkään ei tunnu olevan omilla kansalaisilla "enää varaa".

      Ja entä varakas eliitti, paljonko heidän varojaan virtaa pois Suomesta jatkuvasti, heillähän sitä riittää, heille on eri laitkin kuin muulle kansalle. Teollisuutta on virrannut maasta ulos, oltiin jo suomalaismetsiäkin myymässä ulkomaalaisille. Yltiöpäisimmät EU:n höyryhatut tuhoavat Suomesta kaiken ja tämä pieni pläntti jää vain pieneksi periferiaksi, jossa venäjä ja nato selvittelevät välejään, että Euroopan ydinalueet säästyisivät pahimmalta.

      Kannattaisi seurata tarkkaan politiikkaa, että tietäisi, ketkä tätä hulluutta kannattavat ja ketkä eivät.

      Niin kauan kuin kokoomus on päähallituspuolue, ei muutosta näy, hullumpaan suuntaan mennään koko ajan. Se puolue on hämäämisen maailmanmestari. Ne, jotka eivät seuraa politiikkaa, saavat kokoomusideologiasta pieniä pisaroita laura-tätien totuuden töräyksinä, mikä sekin on tosiaan vain pisara suuremman kokonaisuuden keskellä.

      Välillä tuntuu, että mikä tahansa muu puolue olisi parempi vaihtoehto hallituksen johtoon kuin nykyinen,. Olemme muuten yllättävän lähellä yksipuoluejärjestelmää, jjos suoraan sanotaan, vaikka toisaalta tuho olisi jo nyt vielä totaalisempi, jos muita puolueita ei olisi hallituksessa jarruttelemassa kokoomuksen päättömyyksiä. Nimenomaan kokoomuksen jarruna toimiminen on muiden tärkein ja pääasiallisin tehtävä. Eivät ne pysty toteuttamaan omaa ohjelmaansa niin kauan, kun päähallituspuolue on monista kansalaisten hyvinvointiin liittyvistä kysymyksistä niin eri mieltä kokoomuksen kanssa.

      Jos jokin puolue ilmaisee jyrkästi eri mieltä olonsa, saa se lähteä hallituksesta, kuten nyt kävi. Moni puolue on vetänyt suuta soukemmalla ja tyytynyt hallituksessa tosiaan pelkkään jarrutteluun tai muuten olisivat saaneet siirtyä oppositioon.Jotkut ovat menettäneet kannatustaan sillä, että hallituspaikan säilyttäminen on tärkeämpää kuin oman puolueohjelman toteuttaminen.

      Jokainen tekee päätöksensä ketä äänestää seuraavissa vaaleissa. Kyllä tässä maassa erilaisiakin hallituksia on nähty ja toivottavasti vielä tullaan näkemäänkin. Ei hallituksen tehtävä ole repiä rikki, vaan rakentaa omaa maata. MInulle itsenäinen Suomi ei ole haihattelua, vaikka se nykyiselle pelle-pääministerille sitä onkin. Ei hänellä kuitenkaan ole ollut sotaveteraaneille sitä päin näköä paukauttaa, että uhrasivat terveytensä pelkän haihattelun perässä. Yllä lainattua Stubbin puhetta en ainakaan ole nähnyt missään suomeksi käännettynä, että hänen totuutensa olisi ollut myös veteraanien luettavissa.

      • Siis ei vastausta...

        Eli näissä oloissa kun Suomi koko ajan vain velkaantuu lisää, täysin erilainen politiikka olisi mahdollista?

        90-luvun taantuman jälkeen käytännössä jokainen puolue Perussuomalaisia lukuunottamatta on ollut hallituksessa. Eipä ole meno silti muuttunut. Vasemmistopuolueet ovat vasemmalla vain puheissaan. Persut ei edes halua hallitukseen, sillä Soinin käsitti talouden realiteetit. RKP:lle käy kaikki, mikäli ruotsinkielen asemaa ei heikennetä. Kepu on sekaisin. Hienosti siis menee.

        Suurempien kaupunkien pienipalkkaisetkin kuvittelevat olevansa trendikkäitä äänestäessään Kokoomusta.

        Se maailma, joka ennen oli, ei enää palaa.

        Luulenpa ymmärtäväni politiikkaa paremmin kuin teikäläinen. Yhteiskuntatieteitä on tullut opiskeltuakin.


    • vastausta

      Jos tosiaan olet edes hiukan opiskellut yhteiskuntatieteitä, niin kai sinä sen ymmärrät, että velkaantuminen on yksi syy, ettei nykysuunta ole enää mahdollista, päähalituspuolueen on vaihduttava.

      Ei luulisi, että sinulle on rautalangasta väännettävä, että päähallituspuolue on ratkaisun ydin. Kun koko ajan vain jauhat sitä, mitä muut hallituspuolueet "eivät ole saaneet aikaiseksi", et tajua ongelman ydintä. Etkä tajua sitäkään, että vasemmistopuolueet eivät voi olla vasemmalla sekoomuksen johtamassa hallituksessa. Kokoomus-sekoomus on niin omaa luokkaansa, että jopa perussuomalaiset näkivät mahdottomaksi yhteistyön heidän kanssaan, vaikka heidät oikeistopuolueeksi lasketaankin.

      Voisit hetken miettiä sitäkin, miksi valtio velkaantuu. Suomessa on enää äärimmäisen vähän yrittäjiä, joiden kannattaa äänestää kokoomusta. Vuoden 1993 veroreformissa luovuttiin pääomatulojen progressiosta ja varallisuusvero lakkautettiin vuonna 2005. Jälkimmäisen seurauksena kukaan ei edes tiedä enää Suomen rikkaimpien todellista varallisuutta. Tuloveroja on leikattu 80-luvun tasosta siten, että ylin veromarginaal on laskenut n. 20%. Yrityksiin kohdistuvat veronkevennykset tulisi tehdä progressivisina, eikä tasaveroina, jotka hyödyttävät eniten vahvimpia ja rikkaimpia Kokoomus puhuu harmaan talouden kitkemisestä, kun yleisessä tiedossa on, miten suuryritysten johtajat ja yleensä varakkaat säilövät varojaan veroparatiiseissa.

      Kokoomukselle siis on tärkeämpää laskea veroja lyhyellä tähtäimellä, vaikka se kasvattaa Suomen valtion velkataakkaa ja tätä kauttaa pakottaa myöhemmin veronkorotuksiin tai julkisten palvelujen leikkauksiin. Ollessaan pääministeripuolueena Kokoomus laski syvimmän laman keskellä yritysveroa 24:stä neljällä prosentilla 20:en prosenttiin. Tästä veronkevennyksestä ei yhdenkään talousoppineen mielestä ollut mitään hyötyä kansantalouden kannalta, mutta sen sijaan se vähensi valtion verotuloja miljardilla eurolla vuosittain siitä huolimatta, että samalla ollaan tilanteessa (2013-2014), jossa valtio velkaantuu holtittomasti ja verotuloista luopuminen tarkoittaa verotuksen nostamista muualta joko heti tai myöhemmin velkaantumisen kautta.

      Tällä suuryritysten ja rikkaiden edunvalvonnallako sinä kuvittelet valtion velkaantumisen taittuvan? Vai olisiko sittenkin kannattanut valita pääaineeksi valtio-oppi tai kansantaloustiede, jotka varmaan selkiinnyttäisivät ajatteluasi.

      • Kyllä kyllä...

        Ei vasemmistopuolueiden linja voi vaihtua oikeistolaisemmaksi siksi, että ne menevät hallitukseen Kokoomuksen kanssa! Juuri se on hämärtynyt puolueiden väliset erot ihmisten silmissä! Käytännössä kaikki suuremmat puolueet ovat Kokoomuksen kanssa samoilla linjoilla. Kun hallituksessa ollaan, kannatetaan tiettyjä asioita. Oppositiossa sitten vastustetaan samoja. Rehellistä?

        Tuloverojen jyrkkä nostaminen nopealla aikavälillä ei varmasti olelääke tilanteeseen tässä vaiheessa. Se vaikeuttaisi eniten keskiluokan elämää ja keskiluokka on käytännössä se joukko, joka tämän valtion pystyssä pitää. Yhdelläkään puolueella ei näytä olevan pokkaa vastustaa sitä suuntaa, jossa siirrymme yhä lähemmäksi tasaveroa. Se on se suuri vääryys. Yhä enemmän maksamme veroa ruuasta, sähköstä jne. Perusasioiden verottaminen kohdistuu eniten pienituloisiin.

        Hyvät vuodet ovat Suomen kohdalta ohi.


    • vastausta

      Niin, hallituksessa pysyäkseen (jossa kokoomuksella on enemmistö) on muiden puolueiden linja hämärtynyt tai oikeastaan he eivät ole voineet muut ajaa omaa linjaansa ollenkaan. Juuri näin. Ja toinen vaihtoehto on ollut pitää oma linjansa ja lähteä hallituksesta. Olisiko se sitten ollut rehellisempää ja ajaa asiat siihen pisteeseen, jossa perustetaan virkamieshallitus, uudet vaalit. Luulisin, että sekoomuksen linjan piti antaa jatkua riittävän pitkälle, että koko kaameus alkaisi vähitellen valjeta kokoomuksen äänestäjillekin.

      Täytyy vain toivoa, että kansalaisten silmät olisivat auenneet ja kokoomus menettää valta-asemansa seuraavissa vaaleissa. Mitään muuta vaihtoehtoa ei ole kansalaisten kurjistamiskehityksen pysäyttämiselle.

      Laura-täti unohti 10 sekunnin ajaksi pitää yllä puoluejohdon vaatiman valhelinjan ja töräytti totuuden ilmoille eli pienituloisia ei ole sille puolueelle ole olemassakaan periaatteessa muuta kuin verojen maksajana. Suurin osa kansasta (pieni- ja keskituloiset) maksaa verot, eikä sekoomukselle tule esim. alv:n alennus sen takia mieleenkään, koska se nimenomaan helpottaisi em:n ryhmien eli kansan enemmistön asemaa tässä vaikeassa tilanteessa.

    • Sepä se

      Minusta virkamieshallitus olisi jo ajat sitten ollut hyvä vaihtoehto. Sateenkaarihallitukset, joissa edustettuna on käytännössä jokainen äärilaita ovat täyttä pelleilyä. Niiden toiminta on pelkkää kompromissia kompromissin perään.

      Politiikasta mitään ymmärtämättömät nuorehkot kaupunkilaiset äänestävät Kokoomusta ja se ratkaisee vaalit. Tilanne muuttunee, kun keskiluokkaa on saatu kurjistettua riittävästi.

      • kysymysyss

        Kokoomus ajaa vapaita markkinoita ja liberaalia politiikkaa Yhdysvaltojen malliin. Eli yksityistetään julkiset palvelut ja kevennetään verotusta, jotta markkinat toimivat vapaasti ja tuottavasti. Tämä tarkoittaa julkisten palvelujen alasajoa ja rapautumista. Kuntien vastuut vähenevät ja työpaikkoja lakkautetaan. Niinpä suurin osa kunnista on lähtenyt yksityistämään esim. Lastensuojelua. Jokainen voi vetää itse johtopäätökset siitä,mitä se tarkoittaa. Valvonta vähenee ja vastuuta on liikaa yksityisillä, voittoa tavoittelevilla yhtiöillä. Tämähän on oikeistolaisen politiikan ydintä.


    • 17+1

      Moni viisaampi on sanonut, että jos äänestysikäraja olisi 25, sekoomus ei olisi valtapuolue, eikä Suomi olisi nyt tässä jamassa kuin se on.

      Siinä se just onkin, kun politiikasta pitäisi jotain ymmärtääkin ennen kuin äänestää, eikä äänestää sen mukaan, kuka sattuu olemaan sujuvasanaisin jossain vaalitentissä, kuka lupaa suurinta menestystä tai tuolla kaverilla on kaikkea ja sen kotona on kaikkea ja ne äänestävät kokoomusta, niin minä kanssa. Suurin osa kokoomuksen äänestäjistä ovat jo vuosia kaivaneet maata omien jalkojensa alta tajuamatta itsekään, mitä tekevät.

    • ei varaa veteen?

      Kokkelit ovat valmiita yksityistämis-, vapaat markkinat-, globalisaatio- ja rikkaiden rikastuttamis ideologiansa puolesta hyppäämään vaikka naama edellä paskakaivoon.

      Niin ovat ja vetävät koko Suomen sinne perässään. Luovutetaan teollisuus Aasianmaihin, viittä vaille, ettei Suomen metsiä jo myyty ulkomalaisille, mutta stubido ei luovuta:

      "Kuten Alexander Stubb on TV-haastattelussa kertonut, TTIP-sopimus toisi toteutuessaan Suomeen myös lisää investointeja, tämä on totta. Monikansalliset yhtiöt ovat varmasti kiinnostuneita ostamaan Suomenkin vesilaitokset, jonka jälkeen voivat nostaa hintoja ”vapaasti” tämän takaa TTIP:n tarjoama ”investointisuoja”.

      Jääkö suomalaisille enää oikeutta sen jälkeen pohjaveden käyttöön ja onko köyhillä vielä varaa juoda suomalaista vettä näiden sekoomuksen mesomien investointien jälkeen? Meidän sukutilalla on satoja vuosia nostettu vettä lähteestä, menetetäänkö sekin oikeus kun kokoomus myy Suomen pohjavedet ulkomaisille yrityksille?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      20
      1780
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1348
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      62
      1230
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      9
      1150
    5. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      29
      1095
    6. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1057
    7. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      11
      1056
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      1019
    9. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      6
      1010
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1002
    Aihe