Tietokirjoissa ristiriitaa vapaanavasta

Vapaanavan historiaa

Milloin keksittiin ensimmäinen vapaanapa??

Vapaanapaa yhä käytetään monissa moottoripyörissä, autoissa ja polkupyörissä.

Vapaanavan vuoksi esimerkiksi polkupyörän vetävä pyörä ei lakkaa heti pyörimästä, kun polkeminen on lopetettu, eivätkä polkimet pyöri aina silloin mukana, kun vetävä pyörä pyörii.

Kaikki tietolähteet ilmoittavat vapaanavan keksijäksi saman henkilön, nimittäin Joseph Meunierin. Tietokirjat ja muut tietolähteet antavat kuitenkin ristiriitaista "tietoa" siitä, että milloin vapaanapa on keksitty.

-Eräät tietolähteet ilmoittavat vapaanavan keksimisvuodeksi vuoden 1868.
LÄHDE: http://dictionary.sensagent.com/Joseph_Meunier/fi-fi/
LÄHDE: http://fi.wikipedia.org/wiki/Joseph_Meunier

Samana vuonna 1868 tämä Joseph Meunier (??tai hänen kokokaimansako??) osallistui maailman ensimmäisiin tunnettuihin polkupyöräajokilpailuihin.
LÄHDE: http://en.wikipedia.org/wiki/Paris–Rouen

-Toiset lähteet ilmoittavat vapaanavan keksimisvuodeksi vuoden 1895.
LÄHDE: http://dictionary.sensagent.com/Polkupyörä/fi-fi/
LÄHDE: http://fi.wikipedia.org/wiki/Polkupyörä

Englanninkielisessä, espanjankielisessä ja ranskankielisessä Wikipedioissa ei lue aiheesta mitään. En löytänyt myöskään googlaamalla mitään luotettavampia lähteitä, joissa oltaisiin kerrottu tästä aiheesta.

Jos vapaanapa keksittiin polkupyörään jo vuonna 1865, niin se tarkoittaisi että jo suoravälitteisissä polkupyörissä olisi ollut joissakin vapaanapa siitä lähtien.

Mutta jos vapaanapa keksittiin polkupyörään vasta vuonna 1895, niin vapaanapaa käytettiin luultavasti vain ketjuvälitteisiin polkupyöriin, sillä ketjuvälitys keksittiin polkupyörään jo vuonna 1885, jonka vuoksi vuonna 1895 tuskin enää valmistettiin juurikaan suoravälitteisiä polkupyöriä.

Polkupyörät ja hevosrattaat olivat auton ja moottoripyörän esiasteita, joista auto kehitettiin lisäämällä kolmas ja joskus neljäskin rengas sekä moottori (ja moottorin oheisosat). Moottoripyörä kehitettiin polkupyörästä lisäämällä moottori (ja moottorin oheisosat). Vapaanapaa käytetään usein myös moottoripyörissä ja autoissa, mutta ei tietenkään polkemiseen liittyen.

4

114

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • asdfaf

      Pahoittelen että käytin ainakin yhdessä kohdassa vahingossa virheellisesti sanaa "rengas" paikassa jossa olisi pitänyt käyttää sanaa "pyörä".

    • Pyöräkulun historiaa

      Polkupyörän kehitysvaiheet

      Autoa ei toki keksitty polkupyörästä, sillä ensimmäinen auto valmistettiin jo 70 vuotta ennen ensimmäistä polkupyörää. Auton edelleen kehittämisen edistymistä kuitenkin edesauttoi huomattavasti monet polkupyörien parissa tehdyt keksinnöt. Kuitenkin ensimmäisen moottoripyörän/mopon voidaan katsoa kehitetyn polkupyöristä.

      Varsinaisen polkupyörän keksi skotlantilainen Kirkpatrick MacMillan vuonna 1839. Ensimmäinen auto rakennettiin kuitenkin jo vuonna 1769, eli 70 vuotta ennen ensimmäistä polkupyörää.


      -n. 3000 eaa. - Muinaiset sumerilaiset keksivät pyörän (intiaanit ja aboriginaalit eivät koskaan keksineet pyörää, vaan he saivat sellaiset vasta euraasialaisilta). Aluksi pyörää käytettiin saven valamisessa.

      -joskus myöhemmin pyörää alettiin käyttämään ihmisten tai eläinten työnnettävissä kärryissä.

      -n. 2000 eaa. Uralin eteläpuolella alettiin nykytietämyksen mukaan käyttämään ensimmäisiä hevosten vetämiä sotavaunuja, jonka teki kannattavaksi umpipyörää kevyemmän puolapyörän keksiminen. Sotavaunujen käyttöönottamista edisti puolapyörän keksiminen. Ajanlaskumme alussa sotavaunut alkoivat menettää merkitystään, koska hevosten jalostaminen johti siihen, että tavallinen ratsuväki oli yleensä paljon tehokkaampi taisteluissa, kuin kömpelöt hevosten vetämät vaunut.

      -muinaiset sumerilaiset(?)...1810-luku - yksi- kaksi- tai useampipyöräinen kärry, jonka päällä istuen tai jossa seisten liikutaan ottamalla välillä maasta jaloilla vauhtia [lihasauto, potkupyörä, kävelykone]. (tällaisten käyttämisestä ennen vuotta 1817, jolloin kääntyvä potkupyörän etupyörä keksittiin, ei liene täysin varmoja todisteita. Mutta voitaneen olettaa, että potkupyöriä saatettiin jo sitä ennen käyttää joskus.)


      -1400-1500-luvut - ensimmäiset todistetut teoreettiset pohdinnat jousivoimalla toimivista kulkuneuvoista. - italialainen Leonardo da Vinci (1452-1519).


      -1600-1700-luvut - ensimmäiset todistetut teoreettiset pohdinnat (höyry-)autosta - englantilainen Isaac Newton (1643-1727 (greg.)).


      -1769 - Ensimmäinen auto, joka oli kolmipyöräinen höyryauto. - ranskalainen Nicolas Josef Cugnot (1725-1804)(auton keksijä).


      -1816 - kääntyvä etupyörä potkupyörään [draisiini, velocipede, potkupyörä, dandy-horse (suom. "keikarin hevonen")] - saksalainen Karl von Drais


      -1839 - polkimet (takapyörään) [polkupyörä] - skotlantilainen Kirkpatrick MacMillan. Tätä vuotta voidaan perustelluimmin pitää polkupyörän keksimisvuotena, ja tätä henkilöä polkupyörän keksijänä.


      -1861 - takapyörää suurempi etupyörä ja polkimet etupyörässä [Penny-farthing] - ranskalainen Pierre Michaux *
      ((*)On väitetty, että eräs venäläinen seppä olisi valmistanut tällaisen polkupyörän jo vuonna 1801, mutta niille väitteille ei ole löytynyt todisteita.)


      -1885 - ketjuvälitteinen polkupyörä [turvapolkupyörä, nykyaikaisen eli modernin polkupyörän kantaisä] - englantilainen John Kemp Starley (1854-1901)(modernin polkupyörän keksijä).


      -1888 - ilmatäytteiset renkaat polkupyörään [tätä edeltäneitä polkupyöriä kutsuttiin "luun täristäjiksi" ("bone-shaker")] - John Boyd Dunlop. [Näihin aikoihin Suomen ensimmäinen polkupyöräilijä I. K. Inha (1865-1930) alkoi tuoda ensimmäisiä polkupyöriä Suomeen.]


      -1868 vai 1895?? - vapaanapa polkupyörään [Tästä lähtien polkupyörän vetävä rengas pystyi pyörimään silloinkin, kun poljinkammet eivät pyörineet.] - ranskalainen Joseph Meunier. [vuosiluvuksi on väitetty kahta eri vuotta eri lähteissä, mutta sama keksijä]. [Joku Joseph Meunier osallistui maailman ensimmäiseen polkupyöräajokilpailuun Ranskassa vuonna 1868.]


      -1896 - vaihteet polkupyörään


      -1927 - pikalinkku - Tullio Campagnolo


      -1933 - suistava takavaihtaja - Tullio Campagnolo


      -1973 - vaihteiden peukalovaihtajat ja satulan pikalinkku - Gary Fisher


      -1977 - ensimmäinen maastoon tarkoitettu polkupyörän runko [maastopyörä] - Joe Breeze

      • o9ugpoug

        Tosin nykyäänkin on olemassa kolmipyöräisiä moottoripyöriä. Oliko siis ensimmäinen höyryauto myös samalla ensimmäinen moottoripyörä. Tosin tuossa moottoripyörässä itse vetävä pyörä toimi roottorina. Mutta onhan sekin moottori.


    • Vapaanavan historiaa

      Ne vapaanavan keksimisvuosiksi ilmoitetut vuodet olivat siis 1868 ja 1895. Ei vuosi 1865, kuten nähtävästi olen yhteen kohtaan vahingossa laittanut.

      Olisi kiva saada varmuus, että kumpana vuonna vapaanapa keksittiin: 1868 vai 1895?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      370
      4599
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      85
      1865
    3. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      65
      1610
    4. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      44
      1556
    5. Persut vajosivat pinnan alle

      Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuson (ps) tietämättömyys hallinnonalansa leikkauksista on pöyristyttänyt Suomen ka
      Maailman menoa
      214
      1403
    6. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      29
      1400
    7. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      59
      1371
    8. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      54
      1357
    9. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1235
    10. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      8
      1218
    Aihe