Atomivoimala vastaan jätevoimala!?

Puhukaa pukille!

Turkulaiset päättivät, vihreiden ollessa vaa'ankielenä, lopettaa Topinojan vasta peruskorjatun jätevoimalan. Vantaalla avattiin eilen suomen suurin jätteenpolttolaitos. Se tuottaa sähköä liki puolelle Vantaan väestöstä ja kaukolämmön toiselle.

Voisiko joku viherkäinen vastata miten niitä kotitalouksien muovikassiin päätyneitä jätteitä - kuten appelsiininkuoria, kahvinporoja tai kalanruotoja - "kierrätettäisiin" tehokkaammin? Olisiko enempi kestävän kehityksen mukaista, jos jokainen asukas omalla maasturillaan kuskaisi omat kalanruotonsa yhdelle tehtaalle, kahvinporonsa tosieen ja appelsiininkuorensa kolmanteen? Vai olisiko ekotehokkain vaihtoehto täyttää tienposket kymmenillä ja taas kymmenillä erilaisilla koristeellisilla jäteastioilla?

10

87

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kokomustalainen

      Ihmisellä on oltava oikeus vapaaseen valintaan - tyyliin: "Raha seuraa asiakasta" tai "Terveyskeskusmaksu on perittävä myös yksityiseltä sektorilta hoitonsa hakevilta"!?

      Toisaalta kokonaisia kansoja saa kyllä kyykyttää rahavallan orjiksi: tyyliin globaali vapaakauppa tai EU!? Allekijroitettuaan vapaakauppasopimuksen, suomiei voi vapaasti päättää edes omista laeistaan, ilman mahdollisia jättikorvauksia globaaleille yrityksille (sopimuksen §:istön mukaan maa on korvausvelvollinen, jos se säätää lakeja, jotka hankaloittavat suuryhtiöitten toimintaa maassaan).

      Myös jäteasioissa kuntalaisen on saatava päättää haluaako hän viedä jätteensä itse kaatopaikalle vai keräyttää hyötykäyttöön - esimerkiksi energialaitokseen poltettavaksi. Sopii kysyä onko mokomilla päättäjillä "kaik raha' repus"?

    • haaskausta

      Jätteiden määrää pitää pyrkiä vähentämään, ne ovat turhaa tavaraa. Kun niitä nyt kuitenkin tulee, niin polttaminen mahdollisimman lähellä puhtaasti on fiksuin tapa päästä niistä eroon.

      Mennään perse edellä puuhun, jos jätteitä koitetaan vähentää siten, että hankaloitetaan niiden jälleenkäsittelyä. Lajittelu ei nyt vaan toistaiseksi ole se riittävän toimiva vaihtoehto. Kunnes sellainen joskus toimii, järkevintä on käyttää käytettävissä oleva osa energiantuotantoon. Energiaa joka tapauksessa tarvitaan. Sitäkin voidaan säästää, mutta tulevaisuus ei näytä sen tarpeen vähenevän.

      • Tonttituotantoa!?

        Katsoin minäkin telkusta kuvaa, jossa näytettiin kuinka märät rikkoutuneet jätepussit koirankakkoineen valuivat jäteauton uumenista: ei kyllä näyttänyt olevan mitään kierrätyksen arvoista!

        Nykyään ihmiset jo osaavat, viitsivät ja jaksavat lajitella jätteensä kohtalaisen hyvin. Poikkeuksia tulee aina olemaaan. Lähes kaikki käyttökelpoinen kierrätysmatsku viedään muualle kuin omaan jäteroskikseen.

        Turun hyvin tomivan jätteenpolttolaioksen lopettaminen lähiasukkaiden lobbauksen perusteella oli yhtä tyhmä päätös kuin aikanaan raitsikan lopettaminen. Pian tullaa rakentamaan uusi - mutta moninkerroin kalliimpi - polttolaitos. Näin EU määrää kieltämällä kaatopaikat. Mihinkäs sitten koirankakkapussisi heität?

        Lopetuspäätöksen takana oli lähiasukkaiden pelko lisääntyvän jäterallin häiritsevästä melusta. Sama ralli on ratkaistu Virossa - mihin Turun polttokelpoiset roskat nyt kestävän kehityksen mukaisesti(?) laivataan - niin, että jätteiden tuonti polttolaitokselle on kielletty illasta aamuun!

        Turussa polttolaitoksen lähin asutus on kaiken kukkuraksi ilmestynyt laitoksen viereen polttolaitopksen rakentamisen jälkeen(!) syystä, että siellä silloin oli halpaa maata saatavilla.

        Kun kaavoja näille halpiksille sitten - silloinkin lobbauksen myötä ja päättäjien verisesti vaatien - tehtiin, kyllä kaupungin virkakoneisto varoitti niin tulevia asukkaita kuin päättäjiäkin, siis jo silloin paikalla olleen polttiolaitoksen aiheuttamasta liikenteestä. Vaan eipä asiantuntijoita kukaan halunnut kuulla! "Kyllä minä saan rakentaa ostamalleni maalle jos kerran haluan!" huudettiin ääni väristen...

        Tässä sitä nyt sitten ollaan sen puhtaan kaulan kanssa!? Koko jupakka oli jo tuolloin ennalta arvattavissa. Olisiko jo alkuaan ollut tarkoituskin häätää laitos aikanaan rasittamasta asuinkiinteistöjen arvoa - ainakin asuntomarkkinoilta käsin katsoen?


      • Uusiokalsareiksiko?

        Roskikseni kyljessä on koiranulkoiluttajille tarkoitettu viestitarra, jossa annetaan lupa heittää minun roskikseeni koirankakkapussi, edellyttäen, että se on hyvin suljettu.
        Hamrikseni osa pusseista on ilmeisesti niin heikkoja, että ne hajoavat roskapönttööni aiheuttaen - arvannette - ikäviä seuraamuksia.

        No, se on elämää, mutta ihmettelen miten roskikseni sisältöä kukaan haluaisi tämän jälkeen kierrättää, mihin tarkoitukseen ja miten? Vastatkoot nämä ikivihreät!


    • Ei nääs osaa!

      Ei yksikään vihreä osaa vastata?

      • Kenen päätös oli?

        Jos kerran RU kieltää alueellansa jätteenpolton, pääkaupunkiseutu on tehnyt tosi kalliin virheinvestoinnin. Samoin näyttää käyvän monelle muulle Suomen paikkakunnalle, joihin par'aikaa rakennetaan tai suunnitellaan jätteellä toimivia energialaitoksia.

        Miksi Turku ei olisi voinut käyttää omaa laitostaan edes niin kauan kuin sellainen energiansäästö on Euroopassa sallittua? Olisi se kaikki ollut kotiinpäin? Kyllä tuli kaupungille hölmöily ja muutaman ihmisen paapominen äärest kalliiksi: kuljettaa nyt satojamkilometrejä jätteitä muualle poltettavaksi!?


      • valivalivaan
        Kenen päätös oli? kirjoitti:

        Jos kerran RU kieltää alueellansa jätteenpolton, pääkaupunkiseutu on tehnyt tosi kalliin virheinvestoinnin. Samoin näyttää käyvän monelle muulle Suomen paikkakunnalle, joihin par'aikaa rakennetaan tai suunnitellaan jätteellä toimivia energialaitoksia.

        Miksi Turku ei olisi voinut käyttää omaa laitostaan edes niin kauan kuin sellainen energiansäästö on Euroopassa sallittua? Olisi se kaikki ollut kotiinpäin? Kyllä tuli kaupungille hölmöily ja muutaman ihmisen paapominen äärest kalliiksi: kuljettaa nyt satojamkilometrejä jätteitä muualle poltettavaksi!?

        Määräaikainen lupa päättyy 2014 vuoden lopussa. Uutta lupaa tultaisiin vastustamaan niin voimakkaasti (naapurit metsän toisella puolen ja vihreät kaikkialla), että sen läpimeno olisi erittäin epävarmaa. Siksi olisi rahan haaskausta aloittaa kaikki tarvittava arviointi ja muu byrokratia. Valituksineen lopputulos kuultaisiin vasta monen vuoden kuluttua.

        Rumasta ulkonäöstään huolimatta jätteenpolttolaitos polttaa erittäin puhtaasti ja jäljelle jäänyt tuhka, metallit ja muu kierrätetään edelleen. Pian ei enää tehdä niin, vaan jätteet kierrätetään muille energiaa tuottamaan.


    • Senkin me maksamme

      Asiasta on päättänyt Lounais-Suomen ympäristökeskus / ympäristölupapäälliikö Marja-Terttu Parsama ja ylitarkastaja Kristiina Rainio. Kielteisen päätöksen valmistelusta perittiin hakijalta 9530 €.

      Päätös: Lounais-Suomen ympäristökeksus Dnro LOS-2005-Y-321-111

    • järkeä kehiin

      Polttolaitos on vuosiklymmeniä ollut paikassaan ja töllinrakentajat on tietoisesti rakeentaneet sen vaikutusalueelle ja heti kun on saumaa niin vaatineet laitoksen sulkemista ympäristöhaittoihin vedoten vaikka ovat tietoisesti asettuneet kyseiselle alueelle toimivan laitoksen lähistölle. Nyt tilanne on se että meidän yhteisillä varoilla rahdataan jätteitä muualle poltettavaksi joihin kuluihin myös valittajat osallistuvat omalla veropotillaan on itsekkyys kyllä huipussaan

    • Lämpöä kans tulee

      Ja kysehän ei ole pelkästään jätteistä eroon pääseminen. Laitos tuottaa myös lämpöä kaukolämpöverkkoon. Jatkossa saamme poistuneen ja kuitenkin tarvittavan määrän lämpöä Naantalin muka monipolttolaitoksesta. Jos kuitenkin sähköstä saa paremman hinnan, Naantalin laitos tekeekin sähköä ja kaukolämmön vesi kuumennetaan sitten Turussa öljykäyttöisillä pikkulaitoksilla.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      150
      2531
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      26
      1980
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1968
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      89
      1776
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      67
      1530
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1296
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1202
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      36
      1188
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1188
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1167
    Aihe