Oikean isoisän jäljillä?

lost son

Näin vanhemmalla iällä olen tullut epäileväksi sen suhteen, onko (jo kuollut) isoisäni oikea isoisäni. Tähän on lukuisia syitä, mutta asian voisi tiivistää siihen, etten oikeataan näe virallisen isoisäni piirteitä hänen pojassaan tai yhdessäkään pojan lapsenlapsissa. Sen sijaan pystyn kyllä näkemään muista isovanhemmistani, miten heidän ominaisuudet ovat periytyneet alenevassa polvessa. Lisäksi isässäni näyttäisi olevan tiettyjä ominaispiirteitä, jotka ovat kyllä siirtyneet hänen jälkeläisilleen, mutta joita ei ole havaittavissa hänen vanhemmissaan. Joissakin suvun tilaisuuksissa onkin naureskeltu sille, ettei isässäni näyttäisi olevan yhtään isoisääni, vaan hän on tullut ainoastaan äitiinsä. Aikaisemmin olen ohittanut tämän olankohauksella, mutta nyt kun käsitykseni ihmissuhteista on muuttunut raadollisempaan suuntaan, pidän hyvin mahdollisena, ettei isoisäni ole aito biologinen isoisäni.

Tämän johdosta olen miettinyt kuka oikea isoisäni voisi olla. Mielestäni ei oikein ole kuin yksi vaihtoehto. Isovanhempani viettivät sosiaalisesti eristynyttä elämää, eikä mummoni ole mitenkään huikentelevainen persoona, vaan pikemmin suhtautuu seksiin niin puritaanisesti kuin hänen ikäiseltään ihmiseltä voi odottaa saattaakin. Hänestä ei mitenkään tule mieleen, että hän olisi harrastanut seksisuhteita satunnaisten miesten kanssa. Sen sijaan pidän mahdollisena, että hänen naisvaltaisen työpaikkansa miespuolinen esimies olisi käyttänyt asemaansa hyväkseen. Kun vielä ajat olivat taloudellisesti tiukat, kun mummoni työskenteli esimiehen johtamassa työpaikassa, vaikuttaisi mahdolliselta, että mummo on työpaikkansa menettämisen pelossa alistunut pomonsa hyväksikäyttämäksi. Vaikka tietystikään ei täysin voi sulkea pois, että isoäiti olisi ollut omasta tahdostaan hommassa mukana. Yhtä kaikki, tuohon aikaan esimiehillä oli vielä auktoriteettinsa, joten naisvaltaisessa työpaikassa työskennellyt mies on voinut ihan hyvin hyödyntää asemaansa myös seksuaalisessa mielessä. Tuskinpa se mitenkään harvinaista tuohon aikaan on ollut.

Edellä selostettujen seikkojen johdosta vaikuttaisi siten siltä, että oikea isoisäni voisi olla lähinnä kyseinen esimies. Olen onnistunut selvittämään, kuka oli tuolloin mummoni työpaikassa esimies. Kyseisen mies on varsin meritoitunut ja kuuluu erääseen suomalaiseen sivistyssukuun. Kyseisellä suvulla on myös oma sukuseuransa. En ole kuitenkaan onnistunut löytämään miehen kuvaa mistään. Tiedän kyllä hänen syntymätietonsa. Kävin eräässä kirjastossa henkilökortteja katsomassa, mutta niistä häntä ei löytynyt. Tiedä sitten löytyisikö kansalliskirjaston arkistoista, en oikein tunne näitä sukututkimusasioita. Meriittiensä ja saavutustensa puolesta mies sopisi kyllä isäni isäksi, koska isäni on huomattavan lahjakas (tämäkin ominaisuus tuli uutena ominaisuutena sukuun).

Nyt mietin, että miten voisin saada selvitettyä asiaa. Jos oletetaan, että ne löydä virallisista lähteistä oletetun isoisäni kuvaa, niin voinko lähestyä joitain oletettuja sukulaisia asian tiimoilta ja olettaa saavani asiallisen vastaanoton? Voinko saada apua sukuseuralta asian selvittämiseen? Miten tällaiseen asiaan yleensä suhtaudutaan vaikkapa sukuseuroissa? Voisi ajatella, että he eivät välttämättä ole kiinnostuneita selvittämään, onko joku suvun äpärälapsia. Haluaisin kuitenkin jotenkin saada selvyyden asiaan. Isääni (tai muitakaan sukulaisiani) en ainakaan tässä vaiheessa haluaisi sotkea asiaan, koska en tiedä miten hän asiaan suhtautuisi ja ovathan nämä usein arkoja asioita monille.

4

98

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • uutta tekniikkaa
    • ysearch

      Yllämainitusta Suomen projektin Y-DNA Results taulukosta selviää sukunimistä.
      Sama perimä voi ilmetä kovin eri sukunimillä.
      Kirkonkirjassa on virhe, perimässä ei ole.

      Sama sukunimi voi ilmetä taulukoiden eri sivuilla, kaukaisella perimällä.
      Nimi ei ole suojattu, tai joku on käynyt aitassa.

      Sivistyssukujen tuloksia ei aina näy, koska heillä on etuoikeuksistaan pelkonsa.
      Tiede ei saisi paljastaa.

    • 140kg

      Sukuseurojen pippaloissa en ole pörrännyt mutta keskustelupalstoilla tuntus olevan tunnelma ettei aviottomat lapset aiheuta minkäänlaista tunnekuohua. Jokaisessa sukuselvityksessä heitä on ja kun Syntyneet kirjaa kattelee niin jos ei ihan joka sivulla niin aukeamalla kuitenkin. Ainoa jupinaa aiheuttava asia on että että todellista isää on lähes mahdoton selvittää. Ainakaan arkistoista, DNA testit on vielä koittamatta. Oman isoisän ja isoisän ex-vaimon aviottomat lapset kirjataan sukututkimukseen yhtä huolella kuin ne tunnustetutkin. Jo ihan teknisistä syistä kun tuo avioton lapsi putkahtaa taas jostain lähteestä esiin niin on muistiinpanoissa tiedossa kukas hän oli.

      Sukuseurojen homma ei tosiaankaan ole ruveta isyysselvittäjäksi ja lausuntoja antamaan. Kaikki lähteet käydään läpi, kootaan yhteen ja sitten aletaankin kovasti spekuloimaan kukahan se isä näistä vois olla. Mutta semmoiset keskustelut käydään pilke silmäkulmassa ja vastuu jää aina kuulijalle, joka tarkistaa kuulemansa varmasta (kirjallisesta) lähteestä.

      Aloita harrastaan sukututkimusta. Ota lähtöhenkilöksi oletettu isoisäsi ja selvitä hänen elämänsä ja sukulaisensa. Liity keskustelupalstoille, sielä vaihdetaan tietoja. Varmasti hoksaat jotain joka joltakulta toiselta on menny ohi. Kukaan tuskin kysyy miksi tämä henkilö sinua kiinnostaa mut jos kysyy niin voit sanoo et on pieni kutina et vois olla isoisä. Kun olet aikas tutustunu mahdollisen isoisäsi elämään ja sukuun niin ehkä tietoisuutesi siitä miten mahdollisesti voisit itsekin liittyä sukuun selkiintyy.

      Ja niitä kuviakin alkaa ihmisten arkistojen kätköistä löytyä kunhan heihin tutustut. Itselläkin alkaa olla sen verran ylipainoa ja samaa näköä Vesku Loirin vastaavan painoluokan valokuviin että piti oikein tarkistaa hänen sukupuunsa voisko sielä olla yhteistä tekijää. Ei heti löytynyt eli niihin valokuviinkaan ei oo niin luottamista.

      • mtDNA

        Ei ne miehet, mutta naiset. Vaikuttanevat myös painoon.
        Aineenvaihduntaa ohjaa äitilinja, mitokondriosta, mtDNA.
        Moni perinnöllinen sairaus tulee naisten "omasta suvusta".
        Näkyy jopa ulkonäöstä kauemmin kuin sukunimi.
        Sille ei ole nimeä, vaan haploryhmän kirjain lisätarkenteineen.
        Ei ole kirkonkirjassa, vaan jokaisessa solussa. Perintöosa.

        Miehelle äiti merkitsee enemmän, koska ei saa kahta X-kromosomia varmistukseksi, kuten pidempään elävät naiset.
        Harvoin on sukupuita äitilinjan mukaan. Jos vaikka Vesku osuisi.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En ole rakastunut

      Tai ihastunut sinuun. Kiinnostuin kyllä heti koska erotut massasta.
      Ikävä
      415
      4634
    2. Miksi suomalaisia vainajia säilytetään kylmäkonteissa ulkona? Näin kuolleita kohdellaan Suomessa

      Suomesta ei löydy enää tilaa kuolleille. Tänä päivänä vainajia säilytetään ympäri maata ulkona kylmäkonteissa. Kontit
      Maailman menoa
      248
      2314
    3. Olen ärtynyt koska

      minulla on tunteita sinua kohtaan. Tunteita joita en voi ilmaista. Kaipaan kaikkea sinussa. Siksi olen välillä hankala.
      Ikävä
      70
      1730
    4. Suomalaiset marjat loppuvat

      Suomalaiset marjat mätänevät metsään, koska ulkomaalaiset, lähinnä thaimaalaiset poimijat ovat huolehtineet suomalaisten
      Maailman menoa
      162
      1467
    5. Hallitus korottaa yleisen arvonlisäveron 25,5 prosenttiin

      Yleisen arvonlisäveron kiristäminen 1,5 prosenttiyksiköllä on hallituksen järein toimi kehysriihessä. Se voi tuoda valti
      Perussuomalaiset
      318
      1435
    6. Yhteiskuntaa hyväksi käyttäjät

      Kyllä täällä Suomussalmellakin osaavat käyttää näitä Suomen etuja hyväksi. Vuokrataan ns. asunto lapselle että saa asu
      Suomussalmi
      67
      1157
    7. Mitä teen väärin?

      Alkaa pikku hiljaa tympäsemään ainainen pakkien saanti. Eka ennen kun nähdään, miehet ovat kiinnostuneita viestittelemää
      Sinkut
      140
      1141
    8. Haluaisin tietää

      mikä saa sinut tuntemaan olosi rakastetuksi. Ja sitten haluaisin mahdollisuuden tehdä juuri niin. 💔
      Ikävä
      80
      1110
    9. Joku tukeva täti syyttää suomalaisia rasisteiksi Hesarissa

      ”Kaikki valkoiset ihmiset Suomessa ovat kasvaneet rasistiseen ajatteluun”, sanoo Maija Laura Kauhanen: https://www.hs.
      Maailman menoa
      167
      1085
    10. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      41
      995
    Aihe