Levinnyt syöpä ja viime hetket?

:(((((((

Sukulaisellani levinnyt syöpä. Saattohoitoa enää. Tilanne on se, tällä hetkellä vielä sairaalassa mutta nyt saa päättää lähteekö loppuajaksi kotisairaanhoitoon vai saattokotiin vaiko jää vain osastolle...
Miten nopeasti lähtö on tullut, onko jollain samankaltaisia kokemuksia oman tutun tai sukulaisen suhteen...?
Eli vanha ihminen, levinnyt syöpä, lisäksi sai infarktin aivoihin juuri. Tajuaa kyllä yhä kaiken mutta lopettanut melkein puhumisen, sanoo lähinnä yksittäisiä sanoja. Ei liiku eikä ilmeisesti edes pysty liikkumaan. Nesteytys ja ravintoliuos suoraan elimistöön on lopetettu. Askitesnestettä suuret määrät vatsaontelossa jota otetaan ulos "punktoidaan" tai miten sanotaan.
Hengitys aika pintamaista. Ei pidä kovasti enää silmiä auki, yleensä kiinni. Lähinnä nukkuu, ei paljoa kunnolla valveilla.... Mutta siis järki kyllä pelaa ja osaa ilmaista yhä itseään silti. Saa syödä ja juoda jos niin haluaa mutta ei oikein haluaisi. Kovia kipulääkkeitä menee suoneen ja laastarilla ym. Myös rauhoittavia lääkkeitä.
Suoli ei toimi oikeanlaisesti vaan on vaipat samoin katetri. Suonet niin ohuet ettei pysty enää laittamaan niihin esim. verikoepiikkiä vaan täytyy etsiä muu tapa...
On niin surullista. En tiedä kuitenkaan kun tilanne tuo, kuka haluaisi tuossa tilanteessa olla... miten nopeasti mahtaa ns lähtö tulla tässä tilanteessa.... Lääkäri ei hirveästi sano muuta kuin että saattohoitoa on ja tila on huono ja sen tiedän että kauaa ei voi elää... mutta lieneekö kysymys päivistä vai viikoista..... :(

36

10370

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • pian siirtyy pois

      Jos nesteitä ei voi ottaa, niin kuolema seuraa viimeistään kolmen neljän vuorokauden päästä. Riippuu nyt siitä voiko potilas ottaa nesteitä suun kautta. Lopussa hän sitten tajuttomuuden tilassa. Aikaa ei ole hänellä enää kauaa. Muutama päivä.

    • Hei
      Voimia sinulle!

      Haluaisin rohkaista sinua viettämään aikaa mahdollisimman paljon tämän kuolevan vierellä. Onko mahdollista olla sairaalassa? Tai onko muita sukulaisia, jotka voisivat lisäksi olla vierellä? Kuolevalle voi puhua, hän kuulee, vaikka ei olisi voimia reagoida. Hänelle voi kertoa, että olet tässä vierellä. Hänelle voi laulaa, jos se tuntuu luontevalta ja jos laulut ovat olleet osa ihmisen elämää. Kädestä voi pitää kiinni, otsaa voi silittää…

      Haluaisin siis rohkaista sinua kuuntelemaan sydäntäsi ja asettumaan kuolevan vierelle saattajaksi. Se voi myös saattajalle olla hyvin arvokas kokemus.

      Terveisin Päivi-pappi Hämeestä

    • :(((((

      Kiitän vastauksistanne. En asu itse missään lähimaillakaan missä hän vaan monien satojen km päässä mutta onneksi muita sukulaisia on koko ajan 24h/vrk hänen kanssaan. Olin häntä vähän aikaa sitten katsomassa ja aion mennä myös toivon mukaan alkuviikolla...
      Vielä jotain pientä suostuu ottamaan, vähän vettä ym, mutta vähän. Siis suun kautta. Nielemään toki pystyy yhä. Ja yhä puhuu, ei jaksa mitään pitkiä lauseita mutta sanoo aina sanan tai pari ja täysin ymmärtää mitä kysytään.
      Minua myös suruttaa ajatus siitä, hän varmasti tietää tilansa, mitään ei tehtävissä ja odottelee vaan poislähtöä. Hän olisi vielä halunnut elää tiedän sen. Toivon että olisi vain nyt saanut lähteä ns saappaat jalassa. Toisaalta en ole nyt kuullut että hän itkisi tai surisi vaan on rauhallinen.

    • kaikki lähdemme

      Kunpa hänellä olisi usko Jeesukseen Kristukseen.

    • Epäuskoinen

      Sekö auttaa...?

      • Jatkuvuususkoinen

        Ihmistä auttaa kaikki, mihin uskoo oikeasti, aidosti ja rehellisesti. Joten älä ole epäuskoinen. Epäily, etsiminen, tutkiminen ja asioitten ja aiheitten tutkailu ovat eri asia ja auttavat sekä uskoa, epäilysten häivyttämistä että ihmisenä kasvamista. Eikä em. tarkoita huru-uskovaisuutta vaan henkisen sisällön kehitystä.


    • :(((((

      Taitaa olla viime hetket käsillä. Oireet muuttuivat, nyt on hengityskatkoksia, pinnallinen hengitys, hirveästi limaisuutta, kuumeilua, ei kunnolla niele, levottomuutta... Ja sekin täyttyi kun jossain luki, usein kuoleva voi vähän ennen kuolemaansa "piristyä", tämä erikoinen piristyminen tapahtui eilen, eilisen oli jonkin aikaa aivan erilainen mutta sitten romahti illalla....

      :(((

      • tottako on?

        Miksi plussaa jos totta?voimia


    • millä hetkellä tahan

      Kyllä asia on juuri niin, pinnallinen hengitys ja hengityskatkoset ovat merkit siitä.

    • :((((((

      Sukulaiseni ei ole vielä kuollut. Itse asiassa, on vähän piristynyt. On toki ihan samalla lailla saattohoidossa eikä mitään sinällään voida tehdä. Mutta ei ole kuollut. Olen itsekin iloisesti yllättynyt koska nuo oireet joita tuossa oli, olivat juurikin hyvin hyvin läheisen kuoleman oireita.

      • eläkeläis sh

        Jos sukulaisesi on vielä hengissä ja teitä läheisiä on useita, niin sopikaa, että yksi, kaksi henkilöä on kaiken aikaa lähtevän vieressä. Meillä tehtiin niin molempien vanhempien kohdalla, kun oli selvää, että loppu on päivän parin päässä.
        Siitä käytännöstä on jäänyt rauhallinen olo, ettei kuolevan tarvinnut lähteä yksin.
        Itse päivystin sisareni kanssa isän vieressä, pidimme molemmin puolin käsistään ja isä lähti harvenevien huokausten kanssa. Isä oli tajuttomana n vrk:n ennen sitä.
        Nykyään ei ole sairaaloissa hoitajia/resursseja, jotka istuisivat kuolevan vieressä vaan moni lähtee yksin. Ennen vanhaan oli ja ainakin opiskelijat joutuivat "kuolettamaan" , siksi sitä kutsuttiin 60-70 luvun vaihteessa. Niistä sain itsekin ensimmäiset kokemukseni kuolemasta ja kuolemisesta. Kuolevaa ei jätetty yksin.Kuolema on normaali elämään kuuluva tapahtuma ja jokainen kuolemme, mutta voimia teille, aina se koskettaa vaikka kuin tietää luonnolliseksi.


    • pian ...

      Toiset sinnittelevät ja pitävät elämänlangosta kiinni. On hyvä jos saa elää, siis olla tajuissaan ja läsnä viime hetkinään. Voimia teille kaikille: elämä on Korkeimman kädessä.

    • Alkuper.

      Sukulaiseni on yhä elossa. Tällä hetkellä vointi on "tasainen". Kivut kyllä ovat kamalia, vaikka todella hyvä lääkitys hänellä on, kaikki mahdollinen kipulääkitys, on fentanyylilaastaria, on morfiinia suun kautta, on rauhoittavia jne. Uskomatonta mutta totta hän elää. Vaikka saattohoitoa on, ei tiedetä kauanko elää. Kyllä meillä on siellä aina joku lähellä.

    • palstaa seuraileva

      Onpa harvinaisen kova taistelija elämänsä puolesta. Lähtö saattaa tapahtua sitten yllättäenkin. Syöpä voi puhkaista vaikka suuren verisuonen.
      Voimia teille taistelussa.

      • öo8yor

        Syöpä ei kyllä puhkaise suurta verisuonta, mutta syöpä voi tukkia sen.

        Jos syöpä puhkaisisi, niin verisuoneen jäisi reikä, mutta sellaistahan ei tapahdu.

        Sinun ehkä kannattaisi perehtyä hieman tarkemmin syövän syntymekanismiin, ettet ainakaan tietoisesti jakaisi väärää tietoa.


      • painu mäkeen
        öo8yor kirjoitti:

        Syöpä ei kyllä puhkaise suurta verisuonta, mutta syöpä voi tukkia sen.

        Jos syöpä puhkaisisi, niin verisuoneen jäisi reikä, mutta sellaistahan ei tapahdu.

        Sinun ehkä kannattaisi perehtyä hieman tarkemmin syövän syntymekanismiin, ettet ainakaan tietoisesti jakaisi väärää tietoa.

        Kyllä voi puhkaista: olen omin silmin nähnyt, kun kasvain repäisee valtimon auki ja kuolema tulee sen seurauksena. Ei ole väliä repäisikö sen auki tukos vain kasvain. Tämä ei kyllä ole olennainen aloituksen kannalta, joten tällainen väittely ja tiedonsiirto ei liene korrektia tässä tilanteessa. Sinulle öo... tietoviisaalle.


      • syöpäläinen
        painu mäkeen kirjoitti:

        Kyllä voi puhkaista: olen omin silmin nähnyt, kun kasvain repäisee valtimon auki ja kuolema tulee sen seurauksena. Ei ole väliä repäisikö sen auki tukos vain kasvain. Tämä ei kyllä ole olennainen aloituksen kannalta, joten tällainen väittely ja tiedonsiirto ei liene korrektia tässä tilanteessa. Sinulle öo... tietoviisaalle.

        Syöpä on vähän kuin pullataikina, mikä täyttää ensin astiansa, sitten se paisuu ja leviää joka suuntaan.

        Vaikka se leikattaisiin, on se saattanut levittää solujaan ympäri kehoa ja sitten ne etäpesäkkeet alkavat levitä ja kasvaa.


    • Alkuper...

      Ja yhä elossa on. Eli sukulaiseni. Kivut ovat kyllä kovat... :( Kipulääkitystä saa koko ajan niin paljon kuin ikinä voidaan antaa ja kaikki keinot käytössä siltä osin... miksiköhän silti tuntuu kipua vaan on ja on. Fentanyylilaastaristakin on taas isompi annos meneillään. En sitten tiedä mikä tuossa tilanteessa on parasta. Onko se "lähtö" parempi kuin olla täysin vuoteenomana sairaalassa, vaipoissa, ei voi kääntääkään itseään eikä mitään, syö kyllä jonkin verran mutta vain nestemäisiä kuten keittoja ym ja juomia, mitään ei pysty tekemään, täysin 100 % autettava.... ja koko ajan kivut... en tiedä mikä on parasta tuossa tilanteessa.

      • ei antibiootteja

        Voimia teille. On vaikeaa ennustaa kuin kauan menee kun on levinnyt syöpä. Avopuolison isällä oli samanlainen sairaus. Ei edes tiedetty missä pääsyöpä on, tutkimuksissa tuli esiin että on syöpä on levinnytn luustoon jne.. Hoitava lääkäri ennusti noin elinajaksi muutaman kuukauden. Käytännössä aikaa oli n kolme kk.
        Mies itse oli täysin järjissään ja toivoi, ettei mitään elämää pitkittäviä hoitoja ota vastaan. Mutta kuinka kävikään kun tuli keuhkokuume, niin antoivat suonensisäisesti antibioottikuurin. Ei voinut ruokailla kuin minimaalisia määriä. Loppu olisi tullut nopeasti, jo kuukauden kuluttua diagnoosista keuhkokuumeen myötä, jos olisivat totelleet potilaan toivetta, eikä antibiootteja olisi annettu. Tuli vaan lisää kärsimystä kun oli kipuja joihin ei lääkkeetkään auttaneet täysin. Kipupumppu oli, mutta ei sekään täysin auttanut. Jos minun omainen olisi vastaavassa tilanteessa ( tai itse olisin) niin en antaisi keuhkokuumeeseen kuin kuumetta alentavaa. On sellanen sanonta, että keuhkokuume on vanhan vapahtaja.


    • Mielen rauhaa

      Olen monesti miettinyt, miksi toinen syöpäpotilas kipuilee kaikista mahdollisista kivunhoitamislääkkeistä huolimatta ja toinen ei tarvitse paljon mitään lääkettä. En tiedä onko ajatuksen tulos oikea, mutta siihen olen päätynyt yhtä monta kertaa.

      Henkistä hätää ei voi poistaa millään suuhun tai suoneen pantavalla lääkkeellisellä aineella. Sen poistaa ja olotilan rauhoittaa vain se ihmisen sisäinen henki, joka joko on ahdistunut, tuskastunut ja pelokas tai sitten se on löytänyt rauhan, tasapainon ja luottamuksen että tulipa eteen mitä tahansa, niin lopuksi kaikki käy hyvin.

    • Alkuper kir.

      Joo esim. keuhkokuume, kannattako antaa enää antib. Vaikea tietää.. Mutta todella hän elää yhä, joskin sanon suoraan, jos nyt ei ole kohtalaisen viime hetkiä käsillä, on todellakin ihme. Nyt enää lähinnä nukkuu, ei puhu kuin muutaman sanan, nestettä kertyy koko ajan suuria määriä vatsaan. Niin suuria määriä ettei sitä ole ehkä tarpeeksi uskallettu poistaa, koska myös se poistaminen alkaa jo tuottamaan kipuja niin paljon ettei tiedä enää kumpi parempi, antaa nesteet olla vai poistaa koko ajan. Mutta jos antaa olla, eiköhän siinä voi hukkua kehon sisäisiin nesteisiin.

      • ei antibiootteja

        Antibiootti pitkittää elämää jos se puree tulehdukseen ja jatkaa kärsimystä. Noin kävi avoapelleni. Vielä kitui pari kuukautta, kun olisi lloppu tullut keuhkokuumeen myötä.
        Omaisetkin voivat esittää kantansa hoitavalle lääkärille ja omaiset varmaan tietävät mikä olisi potilaan oma tahto, jos tämä ei kykene itse ilmaisemaan tahtoaan. Koetussa tapauksessa eivät kuunnelleet potilasta vaikka tämä oli täysin järjissään ja siirretty saattohoito-osastolle.


    • Ei pillereitä/laasta

      En ymmärrä, miksi laastaroidaan kipuun tai annetaan jotain antibiootteja. Tuossa vaiheessa kipulääkityksenä on morfiini tipan kautta tarvittavin väliajoin. Äitini meni muutamassa tunnissa siitä, kun hengityskatkokoset alkoivat.

    • vapaus lähteä

      En tarkoita eutanasiaa, mutta kyllä kaikki tietoinen elämän pitkittäminen, esim. antibiooteilla on tuossa vaiheessa on suorannaista ihmisen kiduttamista.

    • Alkuper kirj

      Siksi laastari koska hänen suonet eivät enää ole sellaiset että niihin voisi laittaa mitään, ei voi laittaa tippaa, ei pysty, näin on valitettavasti hänelle käynyt... Laitettaisiin toki jos voisi mutta kun suonet ovat aivan rikki ja niin hauraat ettei vaan pysty. Siksi ainoa vaihtoehto on se fentanyylilaastari ja nestemäisenä pystyy ottamaan vielä lääkkeitä suun kautta, mitään kunnon pillereitä ei pysty enää ottamaan/nielemään.

      • r.i.p.

        Oma läheinen sukulaiseni oli samankaltaisessa tilanteessa muutama vuosi sitten. Syöpä oli lähettänyt etäpesäkkeitä, eikä parantuminen ollut enää mahdollista. Viimeisen viikon aikana oli tuollaisia oireita, kunnes nukkui muutaman läheisen ympäröimänä pois omassa kotonaan. Kova ikävä ei varmaankaan koskaan katoam mutta muistoissa hän pysyy aina.


    • alkuper kirj

      Kiitos sinulle r.i.p. Nyt tilanne se, viimeiset hetket käsillä, se on aivan selvää. Ei ole mitään enää mitä voisi sen suhteen tapahtua. Ei enää ota mitään nesteitäkään (eikä tietenkään ruokaa), nyt on myös tajuton... ei ole enää siis tajuissaan lainkaan. Nesteet pyrkivät koko ajan keuhkoihin ja kurkkuun vatsasta päin ja imetään suusta pois. Kuuluu pelkää korinaa suusta. Ei silti näytä kärsivältä koska tosiaan taju on mennyt. On mennyt myös jotenkin "kuolevan" näköiseksi kasvoiltaan. :(((((

      • r.i.p.

        Otan osaa ja voimia sinulle.. :(


      • r.i.p.
        r.i.p. kirjoitti:

        Otan osaa ja voimia sinulle.. :(

        Läheisen saattaminen viimeiselle matkalleen ei koskaan ole helppoa. Suru ja kaipuu jää, mutta hänellä ei poisnukkumisen jälkeen ole enää kipuja. Olin pitkään hajalla pappani menehtymisen jälkeen -kysymyksiä tulvi mieleen jne.. En vieläkään ole täysin päässyt tapahtuneesta yli, mutta päivä kerrallaan taaperran eteenpäin.


    • alkuper kirj

      Sukulaiseni on nukkunut ikiuneen. Lähdön hetki oli täysin rauhallinen, vain hiipui/nukkui pois. Ei mitään dramaattista ei mitään pelottavaa. Ei minkäänlaista kivun olotilaa. Toki elimistössä oli paljon morfiinia ja rauhoittavia. Oli "kaunista" jopa. Ihminen vain lakkasi olemasta. :(

    • kuikin vuorollaan

      Osanottoni tässä pitkässä ja varmaan uuvuttavassa elämän vaiheessa lähdössä olevan rinnalla. Omaisesi o siirtynyt nyt ajasta ikuiseen. Ei hän ole lakannut olemasta vaikka ei ole enää keskuudessanne.

    • alkuper kirj

      Kiitos. Kuvaus kynttilän liekin hiipumisesta kuvastaa hyvin hänen kuolemaansa. Se miten kivuton, rauhallinen ja "nukkumisenoloinen" se oli. Kaikki kauhukuvat kuolemasta häviävät, koska se ei ainakaan ollut mitään dramaattista, pelottavaa, kivuliasta tai muutakaan. Vaikka ennen kuolemaa kivut olivat kovat, siis silloin kun oli vielä aivan tajuissaan.... Lisäksi kyllä Suomessa hoitolaitos välittää potilaistaan, se tuli meille selväksi. Todella empaattista, inhimillistä toimintaa heidän osaltaan vaikka olikin "vain" tk vuodeosasto.

      • eläkeläis sh

        Lämmin osanottoni. Läheisenne on päässyt rauhaan. Hienoa, että koitte empatiaa ja läheisenne sai hyvää ja inhimillistä hoitoa loppuun saakka. Uskon, että noin on suurimmassa osassa suomen hoitolaitoksia.Iäkäs läheiseni sai erinomaista saattohoitoa kunnan vanhainkodin sairasosastolla. Hyvä hoito ei ole paikasta kiinni.

        * Näin vain ajattelen, olen mennyt lehtoon rauhaisaan.
        Silti teidän olen, te myös lähelläni ainiaan.
        Tallettakaa menneen parhaat muistot,
        muiden unohtua antakaa,
        kuin ennen voimissani, te minut muistakaa*


    • kukin vuorollaan

      Lauantaina on erään pitkään kärsineen hautajaiset. Omaisten rukous oli, että kun jo pääsisi pian pois. Ja nyt rauha on tullut.

      Voimia ja siunausta teille hautajaisjärjestelyissä ja elämässä niiden jälkeen.

    • kunnontyöntekijä

      " levinnyt syöpä, lisäksi sai infarktin aivoihin juuri. Tajuaa kyllä yhä kaiken mutta lopettanut melkein puhumisen, sanoo lähinnä yksittäisiä sanoja. Ei liiku eikä ilmeisesti edes pysty liikkumaan. Nesteytys ja ravintoliuos suoraan elimistöön on lopetettu. Askitesnestettä suuret määrät vatsaontelossa jota otetaan ulos "punktoidaan" tai miten sanotaan.
      Hengitys aika pintamaista. Ei pidä kovasti enää silmiä auki, yleensä kiinni. Lähinnä nukkuu, ei paljoa kunnolla valveilla.... Mutta siis järki kyllä pelaa ja osaa ilmaista yhä itseään silti. Saa syödä ja juoda jos niin haluaa mutta ei oikein haluaisi. Kovia kipulääkkeitä menee suoneen ja laastarilla ym. Myös rauhoittavia lääkkeitä.
      Suoli ei toimi oikeanlaisesti vaan on vaipat samoin katetri. Suonet niin ohuet ettei pysty enää laittamaan niihin esim. verikoepiikkiä vaan täytyy etsiä muu tapa..."

      Kaiken tuon edellä kuvailemasi voisin liittää suoraan kertomaan läheisestäni joka kuoli männä kesänä ja noilla samoilla oireilla ja hoitotoimenpiteillä mitä kuvailit hän jaksoi vain päiviä..., valitettavasti.

      • kunnontyöntekijä

        Olen pahoillani, en lukenut vastauksista että läheisesi nukkuikin jo pois ja vastaukseni tulikin siis myöhään 8luin vain aloituksen).

        Olen pahoillani menetyksestäsi.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      141
      2052
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1928
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1868
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1680
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1478
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1266
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1170
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1168
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1163
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1147
    Aihe