Mikä avuksi: Lamictal ja Ketipinor ei käy

girl lost

Olen ilmeisesti 2 tyyppiä sairastava bipo. Vaikka nyt tuntuu siltä, että muodissa on masennuksen sijaan diagnosoida henkilö vähän liiankin helposti bipolaariseksi.
On aika hurjaa syödä epilepsia lääkkeitä kyseiseen häiriöön, jotka saattavat jättää pysyviä jälkiä potilaisiin. Itselläni lähinnä muutokset olivat ulkoisia: hiustenlähtöä ja ihottumaa. Mutta myös sen lisäksi jo uniongelmaisena rupesin hereäilemään parin tunnin päästä nukahtamisesta ja valvoin pitkään.'
Ketipinoria en halunut alkuunkaan, mutta psykiatri sitä minulle väkisin kirjoitti, vaikka kerroin, että pelkään sairastuvani syömishäiriöön, koska sellainen on historiassani ollut.
Ja kun olen tietoinen, että saattaa lihottaa, voi laukaista sen uudestaan. Ihmettelin psykiatrin sitkeyttä, sillä olin vasta toista kertaa hänen vastaanotollaan. Muutenkin määräsi täysin samat lääkkeet kuin siskolleni. Yritin sanoa, että emme nyt todellaakaan ole mitään dublikaatioita!
Kuitenkin, mielialan heittelyä on. Toki viime vuosi on ollut minulle erityisen vaikea ja zanor on oikeastaan ainoa, joka auttaa ahdistukseeni. Mutta, lääkärit eivät suosi juuri nyt kyseistä lääkettä. Mikä siis avuksi. Cipralexia olen käyttänyt jo vuosia, ja niiden mukana meni orgasmit, mutta koen sen kuitenkin paljon turvallisemmaksi kuin muut. Tuntuu, että melkein kaikissa bipolaarisissa lääkkeissä on aika rajuja sivuvaikutuksia, vai mikä neuvoksi?

15

2088

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • heicamoon

      no kuuntele nyt ammattilaista, eihän ne sua myrkyttää halua kun auttaa... D: Ja lääkkeiden vaikutukset voi muuttua ajan kuluessa. Hyvähän se on kyseenalaistaa kaikkea elämässä, mutta joskus on kuunneltava ammattilaisia ja tehtävä se ns. leap of faith. EI ainakaan tämä palsta ole mikään asiantuntijaneuvoja! Mieluummin kuuntelisin sun tilassasi lekureita kuin Suomi24:ää!!

    • bflxodvfoxld

      "Olen ilmeisesti 2 tyyppiä sairastava bipo." Miten niin ilmeisesti, etkö tiedä diagnoosiasi? Onko sulla ollut mania tai hypomania? Lamictal on mielentasaaja ja cipralex on masennukseen, joten lääkityksesi on ainakin masennuspainotteinen. Ketipinoria käytetään pienellä annostuksella nukahtamista helpottamaan, isommilla maniaan ja psykoosiin. Mulla on nuo mainitsemasi lääkkeet ja ainoat haitat on epätarkka näkö ja hikoilu. Seksin suhteen ei ongelmia eikä paino ole noussut, päinvastoin olen laihtunut. Sopii noi ainakin mulle ja olen saanut kaksisuuntaisen diagnoosin n. 10 vuotta sitten. On masennusta ja maniaa ja välillä oireettomia kausia. Lääkärin kanssa keskustelemalla ja kertomalla oireistasi löytyy lopulta oikeat ja sopivat lääkkeet juuri sinulle.

    • 2+14

      Mä suosittelisin kokeilemaan ees, josko epilepsialääkkeet sopis sulle. Kauanko söit niitä? Aluks mistä vaan lääkkeestä voi tulla pahoi sivuvaikutuksii, mut viikkojen päästä näkee, mitkä on jäädäkseen. Psykoosilääkkeet kuitenkin kutistaa aivoja, joten ite suosisin ehdottomasti epilepsialääkkeitä. No mut sun valinta ja hankala sellainen varmasti :< *Hali*

    • 9+19

      Mulla on onnekkaasti epilepsia pibon lisäksi. Eli lamictalia syön. Mitään oireita en ole sen huomannut aiheuttavan. Kaksi raskauttakin ollut ja niistä terveet lapset. En myöskään ole huomannut mitään eroa vaikka en söisikään ja mieltä ne ei tasaa millään tavalla. Olen käynyt läpi älyttömiä manioita 250mg/vrk annostuksellakin ja nyt annos on 300mg ja hädintuskin pysyn erossa hankaluuksista. Ketipinoria myös määrättiin. En syö. Lopetin salaa, koska minulla on bulimia. Ei mitään järkeä syödä lääkettä joka lihottaa ja sen takia olla hirveän ahdistunut ja oksentaa 8 kertaa päivässä niin, että kasvot on täynnä verenpurkaumia. Minulla on myös sydämmen rytmihäiriö joten voin kuolla oksentamiseen jos huonosti käy. Tiedän, että lääkärit ei ajattele, eikä ne välitä ihmisestä kokonaisuutena. Hoitavat yhden ongelman ja kehittävät sillä 5 uutta ongelmaa.

      • hdjzizj

        Lääke ei lihota vaan se mitä ja kuinka paljon syöt.


      • 3+11
        hdjzizj kirjoitti:

        Lääke ei lihota vaan se mitä ja kuinka paljon syöt.

        Kyllä lihottaa jos se sotkee sun nälänsäätelyjärjestelmän ja tekee susta ruoka addiktin. On sunkin käsitys olematon addiktioista. Kyllä porukat sitten huolestuisi jos se aiheuttaisi viinan tai heroiinin himon, mutta ruualla voi tappaa hitaasti ja antaa kärsimystä kymmeniksi vuosiksi. Syömishäiriöiselle joka on oikeammin tuurijuopoksi verrattava henkilö bulimia tapauksissakin niin on helkkarin vastuutonta määrätä lääke joka vie lopunkin kyvyn hallita nälkäänsä.


      • 5+20
        hdjzizj kirjoitti:

        Lääke ei lihota vaan se mitä ja kuinka paljon syöt.

        Käyppä thl:n sivuilta bongaamassa alkoholiriippuvuus. Merkillepantavaa se, että alkoholin vieroitusoireet on näköjään yhtenevät bulimian oksennusten välisten aikojen kanssa. Kyllä siinä tosiaan sydän hakkaa ja menee jopa muisti. Muista oireista puhumattakaan.


      • oma kokemus
        3+11 kirjoitti:

        Kyllä lihottaa jos se sotkee sun nälänsäätelyjärjestelmän ja tekee susta ruoka addiktin. On sunkin käsitys olematon addiktioista. Kyllä porukat sitten huolestuisi jos se aiheuttaisi viinan tai heroiinin himon, mutta ruualla voi tappaa hitaasti ja antaa kärsimystä kymmeniksi vuosiksi. Syömishäiriöiselle joka on oikeammin tuurijuopoksi verrattava henkilö bulimia tapauksissakin niin on helkkarin vastuutonta määrätä lääke joka vie lopunkin kyvyn hallita nälkäänsä.

        Olen syönyt eri lääkkeitä yli 10 vuotta bipo on ja voin sanoa että lääkkeet ei lihota.


      • 5+5
        oma kokemus kirjoitti:

        Olen syönyt eri lääkkeitä yli 10 vuotta bipo on ja voin sanoa että lääkkeet ei lihota.

        Niin minäkin olen syönyt 14 vuotta. Ekana kahtena vuotena paino nousi 50kg. Sen jälkeen oltu ikuisella dieetillä. Nyt löytynyt vihdoin sopiva kalorimäärä. Yli 1200kcl vuorokaudessa ei saa tulla tai paino nousee.


    • 12+18

      Jutteleppa lääkärisi kanssa Abilifystä tasaamaan mielialaasi.
      Itselläni on tuo ja sivuoireita ei tullut lainkaan.

    • Girl lost ja muut (sori pitkä tarina)

      Lääkkeet tuntuvat auttamaan johonkin rajaan asti, ja todentotta, haittoja on. Kokemukseni mukaan julkisella puolella on vaikeampaa pyytää lääkekokeiluja haittojen takia. Uskon syynä olevan se, että silloin lääkärikäytejä tulisi tihentää ja sitä ei taloudellisten syiden takia haluta. Mutta uskon myös että jos painokkaasti (vaikuttamatta hypomaaniselta, joksi sinut helposti tuolloin tuomitaan) tuot esille haittavaikutusten olevan sietämättömiä, saat ehkä kokeilla toisia lääkkeitä.Liiottele niitä! Yksityisellä puolella taas tulevat vastaan labrat. Niitä ei saa teettää julkisella puolella, joten lompakkoa koettelee. Siksi esim. Lamictal on suosittu, kun ei tarvi labroja.

      Bipo II ( autismia) on paska, kun eriasteinen masennus velloo melkein koko ajan. Kokemuksistani, 20 v, aikajärjestyksessä

      * ilman lääkkeitä,ilman diagnoosia -> paha elämäntilanne stressi laukaisi pahan
      sairaalamasennuksen kahdesti, vähän alle ja yli kolmekymppisenä, ei hyvä.

      Kela-korvattu 40 kerran terapia, 112 kelakorttiiin (mahtava etuus)

      => Deprakine (valproaatti) 7v - toimintakykyä, paha stressi laukaisi keskivaikean
      nopeasti ohi menneen masennuksen nelikympisenä. Tukka harveni,maksan
      puolesta sai olla huolissaan. Vuodenaikaismasennus-hypomania jatkui.

      Keskivaikean masennuksen takia julkisen puoleen lääkäri määräsi

      => Litium, 5v, toimintakykyinen, ruokahalu lisääntyi, Vuodenaikaismasennus-hypo jatkui, lievää jatkuvaa masentuneisuutta tai sekamuotoista -> yksityislääkärille apua hakemaan. (söin myös ketipinoria pieninä annoksina uneen).

      => Lamictal ½ vuotta . Stressavan elämäntilanteen takia ei oikein auttanut.
      Sitten 'elämä ylösalaisin ja kokonaan uusiksi' -stressi, joka kaataisi terveitäkin.
      Tuloksena paha melkein hengen (sairaalassa) vienyt pitkä masennusjakso.

      => Litium takaisin, Lamictal, Valdoxan.1v. Vaikean elämäntilanteen takia en
      tiedä auttaako lääkitys vai ei.Tarveelläkin olisi vaikeaa. Töissä pystyn taas
      käymään, olen onnekas. Ruoka maistuu, näkö huonontunut (epätarkka), seuraan
      munuaisia (Litium) ja maksaa (Valdoxan). Syön nämä vastentahtoisesti,mutta
      en myöskään haluaisi kokea uutta sairaalamasennusta.

      Käyn yksityisellä terapiassa parin viikon välein, jotten unohda tätä sairautta.


      _Summa summarum_

      Iän karttuessa ja aivojen muuttuessa sairauden mukana

      - Ilman lääkkeitä => voimakas stressi laukaisee pahan jakson;
      - Tasaajalla => voimakas stressii laukaisee jakson; lievä masennus ja
      vuodenaikaisvaihtelujatkuvaa.
      - Joko lääkityksen ansioista tai siitä huolimatta, olen pysynyt työeämässä ja
      tosi pahoja sairasjaksoja on ollut 'vain' kolme 20 vaina.
      - Hypo on vaikea erottaa masennuksesta,koska minulla on 'ärtyisä hypo'.
      - En toivo tätä sairautta kenellekään, enkä ihmettele miksi niin moni ei jaksa
      tämän kanssa.

      Kaikesta huolimatta. Jokainen tarina on erilainen ja monet,sinäkin, löytävät avun ja
      selviävät. Ihmissuhteisiin sun kannattaa satsata.

      bp2

    • krettaja

      Olen kayttanyt voxra 2×150mg aamulla ja lamictal 200 mgs ilalla. Toimi hyvin

      • Voxran käyttäjä

        Kysy reseptiä Voxra 300mg, tulee halvemmaks ku 2x150mg.


    • haisunäätä666

      Lamictalia 100mg otan mielelläni aamuisin. Piristää ja pitää masennuksen poissa. Abilify aloitettiin kuukausi sitten ja se toi toimintakyvyn ja unirytmin takaisin. Liton lopetin kovan vapinan vuoksi.

    • risperidan no more

      Mikään lääke ei toimi. Olen nyt ilman lääkkeitä, olkoon perkele. Alkoholia en enää kittaa. Vuosiajanvaihtelut ainaisia riippumatta mistään lääkityksestä. Syksy paras vuodenaika, ei ahdista jne. Stressi sairastuttaa, lääkkeistä huolimatta. Olla tokotan kotonani perseauki päivästä toiseen sitten. Mitenkähän jos muuttaisi Espanjaan. Olisiko tällaisia vuosiajanvaihtelukiertoja?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      89
      4194
    2. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      43
      4102
    3. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      609
      3914
    4. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      20
      2725
    5. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      78
      2475
    6. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      340
      2074
    7. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      127
      2072
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      190
      1950
    9. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      28
      1609
    10. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      66
      1422
    Aihe