johtavuuden mittaus nollan ja maan väliltä + muuta

mittarimies

Lämmittimen virtajohdon ilmaisin

Kun auton lämmitimen virjajohto on paikoillaan, se voidaan havaita mittaamalla nollan ja maan johtavuutta, vaikka kellokytkin olisikin katkaissut vaiheen. Tarkoitus olisi rakentaa pieni elektroninen laite, joka tekee tämän testauksen. Jos johtavuus havaitaan, ilmoitetaan siitä merkkivalolla ja näin estetään monille tuttu vahinko.

Laite toimisi pienellä ladattavalla paristolla. Kun autoa lämmitetään sähköllä, laite latautuu. Kun kellokytkin katkaisee lämmityksen, johtavuuden mittausta suoritetaan niin kauan kuin patteri kestää. Periaatteessa vuorokausi olisi aikalailla maksimi tarvittu aika.

Kysymys on seuraava, miten tämä kannattaisi toteuttaa?

6

140

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Patent Pending?

      En ehkä täysin ymmärrä aivoituksiasi, mitä ajat takaa. Mutta kun lämmityspistorasia varustetaan vikavirtasuojalla, niin se katkaisee virran, jos lämmitysvastus vuotaa runkoon.

      Vai tarkoitatko sitä, että ehkäiset sen, että lämmitysjohto jää paikalleen, kun lähdet ajoon?

      Nollan ja maan välistä johtavuutta ei lämmitysvastuksessa ole, jos vastus ei vuoda runkoon. Toki jos johto on molemmista päistä paikallaan, niin nolla ja suojamaa on pistorasiassa yhteydessä keskenään sähkökeskuksen kautta.

      Periaatteessa ilmaisin olisi helppo tehdä, mutta kun sähköturvallisuusasiatkin pitää ottaa huomioon. Kun riippuen siitä, miten päin töpselin laittaa pistorasiaan, nolla ja vaihe vaihtavat paikkaa.

      Ehkä pitäisi lähestyä siltä kantilta, että auton puoleiseen pistotulppaan upotetaan magneetti ja runkoliittimen ulkopintaan kiinnitetään reed-rele joka soittaa summeria. Tai optohaarukasta kehittää vastaavan. Tai pistotulppa painaa runkoliittimen mikrokytkintä.

      Näissä ratkaisuissa laite ei ole tekemisissä verkkosähkön kanssa. Sinä tietysti lähdet samantien patenttitoimistoon tämän luettuasi.? ;)

    • mittarimies

      Joo, jutun juoni oli se, että estettäisiin liikkeellelähtö jos kaapeli on edelleen paikoillaan. Ja että systeemi olisi sen verran hyvin kehitelty, että sen saisi toimimaan nykyisten asennuksien kanssa ilman erityistä virittelyä. Ajattelin että mitataan juurikin nollan ja maan johtavuutta, se kun kiertää sähkökaapin kautta, mutta voihan se kellokytkin katoa myös nollaa, jolloin vaiheen ja maan välille ei synny kierrosta.


      Nyt kun luin viestisi, niin tuota luukkuahan voisi käyttää tässä hyväksi. Eli jos siinä auton päässä olevassa luukussa olisi pieni metallilevy, joka luukun sulkeutuessaan oikosulkee vaikkapa nollan ja maan. Kun auto käynnistyy, eli akun napajännite nousee sinne 14 volttiin, niin summeri alkaisi soimaan ellei näiden kahden välillä ole oikosulkua. Summeri voisi olla siinä sisätilanpistorasiassa.

      • Atos Ikko

        Vaikka olenkin elektroniikka-alan ammattilainen (tai ehkä juuri siitä syystä) olen ratkaissut omalla kohdallani asian toisin. Auto seisoo kylmässä hallissa ja joka kerta, kun kytken lämmitysjohdon, nostan erään pahvilaatikon auton konepellille. On hyvä muistutus, kun on näköeste ajoa estämässä.


      • Yksi vaan.

        Eikö hälytys pitäisi tapahtua kun johto on kytkettynä ja virta kytketään moottorille,silloin ei tarvitsisi sammuttaa moottoria kun tarvitsee avainta pistorasiakaappiin.


      • 1+2
        Yksi vaan. kirjoitti:

        Eikö hälytys pitäisi tapahtua kun johto on kytkettynä ja virta kytketään moottorille,silloin ei tarvitsisi sammuttaa moottoria kun tarvitsee avainta pistorasiakaappiin.

        Ei kun hälytyksen pitäisi aktivoitua jo oven sisävalokytkimestä. Näin se menisi kaikkein jouhevammin.


    • ...

      Vanha viisaus: Jos auto käynnistyy hyvin muttei jaksa lähteä liikkeelle niin vaihda ohuempi lämmityskaapeli...

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1555
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1194
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1127
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1026
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      580
      985
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      957
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      882
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      870
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      704
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      660
    Aihe