Keittiön välitilan valaistus

Köksä

Hei. Antakaas vinkkejä keittiön välitilan valaistuksen suunnitteluun. Mitä ratkaisuja olette laittaneet, oletko tyytyväinen, mite tekisit kenties toisin?

Ledinauhat kiinnostais, onko niistä jollain käyttökokemuksia? Pitäisi ainakin löytää tarpeeksi kirkas, että näkee työskennellä, ettei siis valoteho jää liian pieneksi..hämärässä on ikävämpi leipoa. Samoin värisävy on käsittääkseni aika merkittävä juttu, ei sais olla liian keltainen eikä siniseen taittuva, vaan kirkas ja suht lähellä luonnonvaloa. Tämmösiä olen kuullut, pitääköhän nää paikkaansa?

Makuasioitahan nää myös on, mut jos jollain olis antaa jotai hyviä ja konkreettisia vinkkejä valaistuksen toteuttamiseen, niin otan ideat kiitollisena vastaan!

14

313

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • thnye.iuk

      Kerrotko vielä, mikä on keittiön välitila? Onko keittiö ehkä joku transformeri, joka on jotenkin muuttumassa, mutta on tällä hetkellä jossain välitilassa?

      • Jos ei tiedä niin...

        Jos tuota pitää kysyä niin tuskin sinulla mitään järkeviä ideoitakan asiaan olisi ollut.


    • K H

      Kyllä LED nauhoista tulee riittävästi valoa mutta kannattaa keittiön tapauksessa värilämpötilan lisäksi kiinnittää huomiota hyvään värintoistoindeksiin (eli CRI yli 90). Huonon värintoistoindeksin valolähde tekee elintarvikkeista vastenmielisen näköisiä.

    • neonhyvät

      Meillä on 1 1 metrin ledinauhat yläkaappien pohjissa, niin ettei valo näy ulospäin, eikä häikäise. Todella hyvät valot, ennen oli 4kpl E14 kannalla olevia seinävalaisimia ja 25w lamput.

    • Nipsa

      Ennen välitilan "perusvalaisin" oli 36W T8 loisteputki, jonka valovirta on luokkaa 3350 lumenia; ja värisävyn ja värintoiston voi valita lajasta koetelusta valikoimasta. Aika paljon saa LED-nauhaa laittaa, että pääsisi edes samaan valotehoon. Toki se onnistuu, mutta oikean valotehon, värisävyn ja värintoiston yhdistäminen ja löytäminen voi tulla kalliiksi/hankalaksi.

      Sisipä olenkin itse ratkaissut asian: "molempi parempi". Eli led-nauha tunnelma/taustavalaistukseen ja valkoista valoa antavat T8 tai T5 putket leipomiseen ja tarkkaan ruoan valmistukseen. Kyllä sinne mahtuu molemmat.

      • 1+2

        36W loisteputki ei todellakaan ollut välitilan 'perusvalaisin', kyllä se oli 18W loisteputki.
        36W valaisimen pituuskin on 140 cm, mahtuu harvaan keittiöön.


      • Asuntovaunuko?
        1+2 kirjoitti:

        36W loisteputki ei todellakaan ollut välitilan 'perusvalaisin', kyllä se oli 18W loisteputki.
        36W valaisimen pituuskin on 140 cm, mahtuu harvaan keittiöön.

        No tuohon sinun keittokomeeroosi ei kannata niitä 2-5 m ledinauhojakaan sitten laittaa. Tai täytyy laittaa aika sykkerölle, että mahtuu tuohon alle metrin tilaan.


    • D.I.Y

      Hain Partco Oy:stä 2 x 5 m kiepit (myös metritavarana myytävää) vedenpitävää ledinauhaa muuntajat. Tein niistä valot saunaan ja keittiön välitlaan.
      Mielestäni molemmat viritykset onnistuivat kivasti. Valoteho ja sävy ovat juuri sitä, mitä hain.
      Keittiön lednauhat ovat kaappien etureunoissa, listan takana, eikä kukaan tajua, että ne ovat ledejä. Saunan valot ovat samanlaiset kuin alla oleva linkki näyttää... http://www.suomentervaleppa.fi/wp-content/themes/tervaleppa/img/gallery/200mm-massiivilaude-l.jpg
      Jäi metri yli ja siitä tein valaisimen tietokonepöydän yläpuolella olevan hyllyn reunaan, liimasin ja piilotin sen L-mallisen muovilistan taakse. Se on täydellinen:-)

      • D.I.Y

        Kuvassa olevan saunan valo ei ole todellisuudessa lähellekään noin kirkas. Meillä se on myös himmentimellä säädttävissä.


    • Valoa pöytään

      Päätä ensin haluatko lämmintä vai valkoisempaa valoa. Kun keksit itsellesi oikean värilämmön, vertaile sen jälkeen nauhojen valotehoa, ei kukaan halua kaappien välitilaan tehotonta nauhaa. Vähintään "kunnollista" (ei markettinauhaa) 14 watin nauhaa/metri, himmentimellä varustettuna. Sen jälkeen voi keskittyä näihin värintoistoindekseihin jos innostusta riittää, pystyt tekemään päätöksen jo nopeallakin vilkaisulla, että miellyttääkö valo omaa silmää.

    • Kielei

      Suosittelen 14,4W/m teholednauhaa. Värisävyksi mielestäni keittiöön sopii parhaiten 4000K. Siistin ja arvokkaan näköisen asennuksen saa aikaan alumiiniprofiileilla, minkä sisään led nauha laitetaan.

      http://www.muudi.fi/galleria/lednauhojen-kayttokohteita

      Tuolla esimerkkejä lednauha-valaistuksesta(kaksi ensimmäistä kuvaa allekirjoittaneen tekemiä)

    • pari ideaa

      Samsungin SMD 5630 led-nauha maksaa Ebayssä 10 euroa metriltä. Teho 16 wattia metriltä ja 12 voltin virta. CRI yli 80 - oiskohan noin 83-84.

      Niitä led-nauhoja kun ostaa 2700K mallista metrin ja toisen metrin rinnalle 6500K mallista, niin värilämpötilaksi tulee noin 4600 Kelviniä ja värintoistoksi luokkaa 90.

      Johan tuollaisella näkee todella hyvin. Pitäisi kestääkkin yli 50 tuhatta tuntia. Kannattaa liimata se led-nauha sopivaan alumiinitankoon niin pysyy viileänä.

      Toinen vaihtoehto on ostaa sitten T5-loisteputkia ja siihen sitten päivänvalo-putki. Vaikka Viva-Lite. Putki maksaa noin 20 euroa kappaleelta ja kestää noin 20-25 tuhatta tuntia. Värintoisto CRI luokkaa 97. T5-putkien valo on myös värisemätöntä.

      • Nipsa

        Kyllä noita päivänvalo T5 ja T8 putkia saa esim. Osramilta ja Philipsiltä selvästi alle 10 euronkin, ihan rautakaupoista.

        Värisemättömyys ei johdu putkesta vaan liitäntälaitteesta: niitä vanhoja välkky-kuristin-valaisimia ei enää kannata ostaa vaan aina elektronisella liitäntälaitteella, oli putket sitten T5 tai T8. Ne eivät välky syttyessään eikä valo värise.


    • Anonyymi

      https://www.suomela.fi/toimiva-keittion-valaistus/ Tuolla hyviä vinkkejä!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      168
      2941
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      2065
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      2024
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      89
      1845
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      69
      1567
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      19
      1323
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1222
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      10
      1221
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1193
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      9
      1181
    Aihe