Vaimon masennua

Käkköpökkö

Vaimoni on masentunut.
Kuinka voin auttaa?
Hän on aivan väsynyt, ei puhuta, ei sekstailla, ei muutenkaan tehdä mitään.
En itse jaksa enää.
En saa lähteä harrastamaan koska hän haluaa minut kotiin mutta emme silti
puhu tai tee mitään.
Asunto on kuvottavassa kunnossa ja jos en minä tiskaa niin tiskit ovat pitkin ympäri hamaan loppuun asti.
Ainut millä pääsen itse pois omasta huonosta olosta on että
pääsen pois kotoota.
Ulospäin meillä kaikki on hyvin. Ja rakastankin vaimoa ihmisenä mitta totuus on että
en jaksa kauaa.
Onko muilla samantapaisia kokemuksia ja kuinka voin auttaa?
Johonkin sen ois pakko päästä puhumaan.
Suuri kiitos.

13

285

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • selvyyttä tilanteese

      Onko vaimosi jo psykiatrisen hoidon piirissä vain onko oireet ilmaantuneet nyt viimeisten kuukausien aikana. Saisitko hänet avustettua hoitoon, jos tilanne on tuollainen. Voisitteko palkata tai saada kotiinne apua.
      Kun itse olet uupumassa, niin ainakin sinä voit kääntyä terveyskeskuksen kautta juttelemaan jaksamisestasi. Sekin vie paljon voimia kun joutuu näyttelemään ulkopuolisille, että asiat ovat ok, mutta totuus on ihan muuta.
      Oletko työelämässä ja onko kotona vielä lapsia?

    • voimia molemmille

      vaimosi tuntuu olevan avun tarpeessa. Jos ihmisen masennus, paha olo ja ahdistuneisuus kestää yli kaksi viikkoa, silloin pitäisi lähteä hakemaan apua. Terveyskeskus on ainakin yksi vaihtoehto aloittaa avun hakeminen. Sieltä ohjataan eteenpäin, keskusteluapuun jne . Myös lääkitys on lääkärin asia. Masennus ei ole ainakaan häpeä,sen pitäisi jo jokaisen meistä tiedostaa. Suomessa joka viides, ajattele, joka viides ,jossain vaiheessa elämäänsä sairastuu masennukseen.Se on itseäni, myös masennukseen taipuvaista, aina lohduttanut.
      Itse en koskaan ole avun hakemista, vaikkakin myönnän, että joskus olen myös turhan kauan siirtänyt hakeutumista esim. terv.keskukseen tämän vaivan kanssa. Masennus ei helposti menen itsestään ohi. Se ei ole sama asia kuin suru joka surraan ja elämä saa jatkua.

      • ..äskeinen...

        minulla tuolla kummallinen virhe lauseessa.eli siis: Itse en ole katunut avun hakemista...


    • Käkköpökkö

      Kiitoksia vastauksista.
      Aika selkeä tapaus on että apua tarvitaan.
      Ollaan työelämässä kummatkin. Ei lapsia.
      Nyt on aika tehdä asialle jotain koska uskon että
      Tästä vielä selvitään.
      Kiitos.

      • tsemppausta kuiten

        Ilman muuta kodin ulkopuolista apua nyt tarvitsette. Paljon elämää nähnyt teräväpäinen maallikkokin voi paikalla olleena auttaa.
        Etäneuvot tuskin tavoittavat jumittunutta tunnelukkoa, jolla voi olla fyysinen tausta.


    • 11+20

      Mitä vaimosi syö?
      Voisitko alkaa kokkaamaan hänelle terveellistä ruokaa?
      Hänen tulisi jättää kaikki sokeria sisältävät syötävät/juotavat pois.
      Päivittäin vihreitä vihanneksia, tomaattia ja paprikaa ym.Lisäksi kalaa, kanaa jne.

      ½ -1h hikilenkki x3 viikossa

      D-vitamiinia päivittäin talven yli
      Ramavittia päivittäin
      magnesiumia ja b-vitamiinia silloin tällöin

      iltaisin 1-2 omegaa kalanmaksaöljykapselia napaan ja nukkumaan. Näkee hyviä unia taas, kun aivot alkaa virkistymään...

      Aloittakaa noista ja katso miten käy...
      Pullamössö ja sokerit masentaa.... Vehnästä tehty pasta ja makaroni on "pullamössöä" myös...

      Koittakaa muutama kuukausi ja silloin pitäisi olla tuloksia näkyvillä.

      Masentunut ei kykene itse, joten auta sinä häntä tässä vastamäessä ja ole se aloitteellinen.
      Masennuslääkkeet eivät ole ensimmäinen asia, jolla hoitaa masennusta. Masennus on monella länsimaisella ihmisellä ravintoaineiden puutteesta johtuvaa, eikä masennuslääkkeet sitä puutetta korjaa. Syy peittyy niillä, ja se saattaa olla alku isommalle kierteelle. Koita alkuun siis ruokavaliota ja liikuntaa vitskuja.

      • 11+20

        Kahvi ja limut pitäisi jättää myös pois.

        Mutta, jos teillä on ruokavalio ja liikunta kohdillaan, kannattaa mennä sinne lekuriin...

        Onnea matkaan molemmille!


      • Anonyymi

        "Masennus on monella länsimaisella ihmisellä ravintoaineiden puutteesta johtuvaa". ÄLÄ PUHU TUOMMOSTA Sontaa, et tiedä asiasta mitään.


    • We´re flittin´

      Masennus on vaarallinen asia. Läheiseen se tarttuu myös.

      Suosittelen nopeasti psykiatrin arviota ja terapian / lääkityksen hakemista.

      Ruokavalio on ok-asia, mutta jos puolisosi on masentunut syvästi, vaikeasti ruokahalu ja syöminen ovat kadonneet tai tulevat katoamaan.

      Kannattaa siis ottaa selvää tilanne masennuksen asteesta tässä vaiheessa. Onko takana traumapohjaisia asioita vai jotakin muuta. Mahdollisuuksien variantit ovat loputtomat.

      Vaimoni sairastui 6 vuotta sitten vakavaan masennukseen, joka alkoi vaiheitteisella kaiken kyvyttömyydellä: työ, lastenhoito, koti, ihmissuhteet. Masentunut ei jaksa. Se on hyvä muistaa koko matkan, jos jaksat siihen osallistua. Hinta on kova: todennäköisesti masennut itsekin. Siihen kannattanee valmistautua.

      Vaimon kanssa haimme heti masennuksen ensimmäisiin oireisiin terapiaa ja siitä alkoi oma hurja juoksukierroksensa analyyseissä, testeissä. Terapeuttien ja lääkärien, psykiatrien ja sosiaalityöntekijöiden loputtomana marssina. Masennuslääkityksen etsiminen, erilaisten vaihtoehtojen poispelaaminen vei vuosia, vuosia.

      Lyhyesti kuvio meni meillä näin:

      1) Vaimo ei jaksanut töissä. Pitkä sairasloma. Diagnoosi: keskivaikea masennus, joka nopeasti vaihtui vaikeaan masennukseen. Lääkitys.

      2) Vaimo ei kotona jaksanut tehdä mitään. Minä hoidin työni lisäksi koko systeemin: kodin pyörittäminen, talouden seurannan, lasten hoitamisen ja lemmikkien elossa pitämisen.

      3) Vaimolla epäiltiin kaksisuuntaista mielialahäiriötä. Uudet lääkitykset veivät hänet kohti itsetuhoisuutta, kun painoa nousi 15 kiloa ja itsetunto romahti. Syy on tietysti monien asioiden summassa.

      4) Lapset alkoivat oireilla. Pienien olentojen on vaikea ymmärtää, ettei ennen niin paljon lasten maailmaan osallistunut äiti tee juuri muuta kuin tuijottaa puutarhan puita tai saunan seiniä.

      Äidin rakkauden "katoaminen" on aina lapselle kaiketi vaikea asia, vaikka miten lempeästi selittäisit asian tilaa. Repivimpiä hetkiä oli, kun lapset tulivat viereeni yöllä sängyllä ja sanoivat: - Äiti ei enää koskaan tule rakastamaan, eihän?

      5) Oma jaksaminen alkoi horjua. Vaimon itsetuhoisuus kasvoi. Itsemurhayritys vei intervallijaksolle psykiatriselle osastolle. Ensimmäinen jakso oli muutamia viikkoja. Olo ei vaimolla parantunut. Se paheni. Toki osastolla olo helpotti omaa oloa: ei koko ajan miettinyt ja tarkistellut onko vaimo vielä elossa vai hautomassa itsemurhaa.

      6) Aloin kärsiä unettomuudesta ja korjata seuraavaa päivää varten asioita: pestä tyttöjen pyykkiä, korjata taloa, opiskella uusia asioita lemmikkien elintason nostamisessa jne. Teko oli ylimitoitettua kompensaatiota omasta syyllisyydestä, luulisin. Sitä yritti vain vimmatusti korjata, kun kaikki oli jatkuvassa romahdustilassa.

      7) Yksinoleminen, yksinvastuu vie aikansa, kun on oppinut siihen 50 % / 50 % -jakoon. Yritin rakentaa uusia mittasuhteita. Onnistuminen pienessäkin asiassa toki ilahdutti. Opin letittämään tyttöjen hiukset, opin auttamaan ratsastuksessa, kutomisessa ja virkkaamisessa. Samaan aikaan olin vihainen itselleni: miksi olimme ostaneet niin kalliin talon, en ollut laskenut sen varaan, että minä maksaisin koko lainan yksin.

      Oma kestäminen alkoi horjua vaiheittain unettomuuden tahdissa: töissä joutui koko ajan miettimään asioita, joita tulevaisuudessa on säädettävä, jos asiat pahenevat. Samaan aikaan työpaikalla alkoi odottamattomat yt-neuvottelut. Se vei yllättävän paljon energiaa ja lisäsi väsymistä.

      8) Tajusin masentuneeni. Inhosin itseäni. Syytin itseäni. Syytin ennen kaikkea huonoa psykologista silmääni: miksi en ollut tajunnut, ettei vaimoni ole äitiainesta, miksi en ymmärtänyt, ettei pidä ostaa niin isoa taloa ja luottaa, että toinen osallistuu lainanlyhennykseen. Oli vaikea ymmärtää ensin, että itkevä lapsi äitinsä edessä ei herätä äidissä mitään muuta reaktiota kuin "jaa". Ymmärrettävää toki, mutta tilanteessa tuntui kylmältä, julmalta, pahalta. Tietenkin vaimo suhtautui minuun yhtä kylmästi, ellei vielä kylmemmin. Masentunut haluaa tukea pimeyteensä, mutta noidankehä on loputon: väsynyt väsyttää kaikki muutkin.

      9) Anoppila, omat vanhemmat käänsivät lopulta meille selkänsä. Hekin väsyivät. "Omapa on sotkunne." Omien vanhempien tuomio tuntui pahemmalta: "Et ole koskaan ollut taitava tunnistamaan heikkoja ihmisiä. Et edes lapsena. Leikit aina lahjattomien idioottien kanssa. Ne olivat sulle huonoa seuraa." Toki takana oli heidän väsymyksensä torjumisyritys. Syyllisyyden torjunta. Kukaan ei jaksa loputtomasti. Ja he olivat toki ikäihmisiäkin.

      • We´re flittin´

        10) Vaimo siirrettiin tukiasuntoon. Tytöille se oli kova pala. "Äiti jätti meidät." Se sai sydämen pysähtymään hetkeksi. "Äiti ei välitä meistä", selitti vanhempi ja heitti ikkunasta äidistä maalaamani taulun. Se oli voimakas teko.

        Oli aika ryhdistäytyä. Yritin luoda meille kolmelle ja eläinlaumalle uuden järjestyksen. Kesälomalla korjasin koko talon kellarista vintille asti uudenlaiseksi: värit, tapetit, paneloinnit - kokonaan uusi lavastus kotiin. Puutarhaa loimme yhdessä. Piirrustuksiin tytöt osallistuivat innolla.

        Kovinta oli pakata vaimon tavarat pihavarastoon lukemattomiin muovilaatikoihin odottamaan, odottamaan jotakuta, joka ei ehkä koskaan jaksa palata.

        12) Sairaaloissa ja tukiasunnoissa vierailut olivat tytöille vaikeita. Vanhin jumputti vastaan, oli ilkeä, piruili äidilleen: "No täällä sulla on tilaa tuijottaa lisää seiniä." Äidille nämä olivat kovaa kamaa. Ja yritimme selittää, selittää, selittää. Se ei vain aina riitä.

        Tukiasuntoa, psykiatristen osastojen intervallijaksoja, mielisairaalan suljettuja osastoja. Siinä vaimoni lenkki. Ja paljon fysioterapiaa, psykiatrin terapiasessioita kaksi kertaa viikossa, taideterapiaa, urheilua... Välillä hän nauttii olostaan. Itsemurhaviestit vetävät aina hiljaiseksi.

        13) Töissä tuli odotetut toiset ja kolmannet yt-neuvottelut. Työporukka pieneni. Katsoin kauhulla, miten alaiseni vähenivät ja odotin omaa teloitustuomiotani. Olin saanut työtarjouksia toiselta puolelta Suomea, yksi ulkomailta. Lähtö, talon myyminen ja uuden elämän aloittaminen alkoi houkuttaa. Samalla tiesin, että se olisi kuolinisku vaimolleni.

        Odotin kaiken hiljattaista romahtamista monella kentällä. Harkitsin teoriatasolla itsemurhan positiivisia puolia. Mutta torjuin ne aika pian, ne olivat kuitenkin enemmän defenssiä kuin todellista toimintasuunnitelmaa sisältäviä ajatuksia.

        Vaimon psykiatri ei ole ollut erityisen myötämielinen perhettäni kohtaan. "Sinun on jaksettava, koska vaimosi ei jaksa. Sinun on ymmärrettävä, ettei vaimosi tule kuntoon moneen vuoteen." Ymmärsin toki viestin. Minä olin vahvempi, minun oli vastuu lapsistani ja laumastani. Joskus olisi perhetapaamisissa, pariterapioissa mukava kokea edes esitettyä myötätuntoa. Olen aina inhonnut teennäisyyttä. Nyt se voisi tuntua hyvältä, vaikka olisi petostakin.

        14) Oma jaksamiseni pakotti lopulta ottamaan etäisyyttä kunnolla vaimooni - henkisesti. En kerro hänelle negatiivisista, en henkilökohtaisista asioista - lähinnä vain iloisia kokemuksia, hassuja sattumuksia, ilon pilkahduksia. En enää öisin kaipaa häntä. En enää ajattele maailmalla ollessani: - Oh, miten hauska sattuma. Kerron hänelle. Tai: Tuossapa kiva tilanne. Otan valokuvan ja näytän hänelle. Tuosta mekosta hän tykkäisi. Tämän auringonlaskun hän haluaisi jakaa. Tässä kamarikonsertissa hän liikuttuisi... näitä kukkia hän haluaisi kanssa istuttaa... tanssia tätä tangoa... Mutta niistä kannattaa luopua. Helpompaa.

        15) Summattuna: masennus voi viedä kaiken. Siihen on hyvä valmistautua. Mutta kaikkien kohdalla asiat eivät mene huonosti ja Suomessa on taitavia terapeutteja, hyvää psykiatrista kuntoutusta ja tutkimusta. Viimeiset vuodet olen lukenut psykiatrisia tutkimuksia, osallistunut vapaaehtoistöihin mt-puolella. Masentuneen puoliso on heikoilla. On toki tukiryhmiä. Joillakin ne toimivat. Ainakin hetken.

        Jokainen on loppu viimein vastuussa itse itsestään.

        Minä keskitän voimani tyttöjen kanssa hengissä pysymiseen. He eivät varmaan koskaan tule ihan kokonaisiksi ja tasapainoisiksi tapahtumasta, mutta minkäs teet? Joskus elämä on julmempi. Hassu juttu matkalla varjoisaan kalmistoon.

        Tyttöjen kanssa loimme uudenlaisen järjestyksen, uudenlaisen kodin ja uudenlaisia traditioita. Äiti joskus osallistuu niihin, harvemmin jaksaa 30 minuuttia enempää olla nimppareilla, ruokaillallisilla tai synttäreillä. Mutta onhan sekin jotain.

        Oma tulevaisuuteni on sumussa. Minulla ei juuri sellaista tunnu olevan niin kauan kuin kituutan romahtavan työpaikan, aavistuksen halpakulissiksi ja puskafarssiksi muuttuneessa avioliiton tapaisessa, josta ihmiset kuittailevat selän takana kiperiä toteamuksiaan.

        Rakasta vaimoani. Rakastan lapsiani. Mutta erilailla kuin ennen. Ehkä rakkaus muuttuu. Masennus, se on varmaa, se muuttaa aina. Kaikki. Se voi myös todellakin viedä kaiken. Melkein.

        Kannattaa siis olla valmis kaikkeen.


    • kuinkako

      Kovaa luettavaa oli tekstisi. Toivon jaksamista(mikä klisee). Itse olen äiti ja vaimo joka on saanut vaikean masennuksen diagnoosin. Omalla kohdalle sen on aiheuttanut epäonnistuminen yrittäjänä, vaikea avioero muutama vuosi sitten ja kaiketi taipumus. Nykyinen mieheni käsittelee tunteitaan alkoholin voimin, mikä lisää taakkaani. Pystyn vielä tuntemaan, rakastamaan, huolehtimaan lapsista ja kodista. Tästä huolimatta mieheni haukkuu sohvaperunaksi ja ettei minusta ole mihinkään. Siis tukea en siltä suunnalta saa lainkaan, päinvastoin. Nyt mennään hetki kerrallaan.

    • 1 näkökulma

      Teidän tarvitsee selvittää minkä takia hän on alakuloinen. Pahinta mitä voitte tehdä on varmasti ajatella, että syynä kaikkeen on jokin "sairaus" ja yrittää ratkaista asiaa lääketieteellisesti.

      Jos ette puhu keskenänne on se jo merkki siitä, että suhteessanne on jotakin pielessä. Jos puhuminen kahdestaan ei onnistu, oletteko miettineet esimerkiksi pariterapiaa?

      Syy masentuneisuuteen on aina elämässä (pois lukien kilpirauhasongelmat jne. oikeat sairaudet). Masennus itsessään ei ole sairaus vaan ainoastaan oire jostakin.

      Tsemppiä molemmille. Joskus asiat tarvitsevat aikaa ja malttia suhteelta. Avoimuus ongelmien tullessa eteen on tärkeää joka ihmissuhteessa.

    • Anonyymi

      On sullain rankkaa, täytyy sanoa. Minun vaimoni sanoi olevansa masentunut viime syksynä. Siitä selvittiin mut tässä keväällä ruvettiin isompien lasten kanssa huomaamaan että kuinka kireällä äidin hermot ovat, suuttuu pienestäkin asiasta, sanoo todella törkeästi minulle tai lapsille joskus. hän pitää minua nykyään outona ja pelottavana ihmisenä vaikka ei ole aihetta koskaan ollut. Hän vetäytyy omiin oloihinsa välillä, ei puhu asioista, ja on huomattu että hän saa poissaolo kohtauksia välillä, eli tuijottaa vaan yhteen kohtaan tyhjä katse silmissään, ei ole tässä mailmassa silloin, viimeksi tänään noin minuutin kohtaus. Hän on luvatta lukenut minun kännykästä viestejä ainakin 2 kertaa, siellä ei mitään salattavaa ole, on mustasukkainen. Omakin jaksaminen on koetuksella joskus ollut, täytyy myöntää, mut jaksettava on. On raskasta täytyy myöntää. Suvussa on mielisairautta hänen puolellaan,liekkö periytyvää. Kotityöt on minun harteilla suurimmaksi osin, välillä hänkin tekee niitä kyllä. En halua puhua hänelle sen takia että on minullekin puhunu todella törkeästi välillä ja se tuntuu tosi pahalle. Jos jollain on samoja kokemuksia, niin voi kertoa kuinka tän lukon sais auki.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      168
      2891
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      22
      2051
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      2024
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      89
      1835
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      69
      1567
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      19
      1323
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1222
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      10
      1211
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1193
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      9
      1181
    Aihe