Apua, asummeko homeisessa "homessa?"

Homeisessa kodissa

Meillä on todennäköisesti joku sisätilaongelma. Talo rakennettu -90 luvun puolessa välissä ja muovitettu aina ulkoseinien välistä välikattoon. Meillä on huippuimuri, joka kautta sisäilma menee ulos. Ovien ja ikkunoiden yläpuolella tuuletusräppänät. Iso varaava takka, jolla lämmitys hoituun. Kattolämmitys (täysi susi)
Kun koleat ja kylmät ilmat saapuvat ikkunoiden alareunat kostuvat ja talvella jäätyvät. Jos huippuimuri on päällä koko ajan, ikkunat eivät ole niin kosteat/jäässä. Onglema ilmenee kun lämpötila ulkona menee pakkaselle.
Huippuimurin ollessa päällä lämpö karkaa ja talo jäähtyy nopeasti.
Pika-apuna olemme käyttäneet kosteudenpoistajia, mutta ne ovat hajonneet 1 vuoden käytön jälkeen. Kotona ei ainakaan vielä ja onneksi ole hajuja, mutta sehän ei poissulje sitä, etteikö koti olisi homeessa.

Onko teillä antaa neuvoja, miten saisimme ongelmat parhaiten, edullisimmin selvitettyä? RAHAA EI OLE JUURI! Korkeintaan 200€ ja sillä ei pitkälle pötkitä. Taloa ei kukaan osta ja siitä olevaa velkaa maksamme vielä monen monta vuotta. Meillä ei myöskään ole varaa lähteä tästä vuokralle, koska palkat menevät talon ylläpitoon.

Mistä päättelen, että talossamme on ongelmia? yht'äkkiä oireilemaan seuraavasti:
osalla perheenjäsenistä on ajoittain rajuja oireita: nenä menee tukkoon/vuotaa, silmiä kirvelee, päänsärkyä ja väsymystä. Joskus oireet pysyvät jonkin aikaa pois, kunnes taas alkavat. Nämä oireet helpottavat kun on poissa kotoa. Allergialääkkeet helpottavat oloa, mutta eivät poista niitä.
Meillä on myös kotieläimiä, jotka myös aiheuttavat allergisia oireita.

Me aikuiset emme oireile, eikä kaikki perheenjäsenistä tämän ongelman vuoksi.


Nyt, onko tilanteemme aivan mahdoton? Mitä kannattaisi/ voisi tehdä nyt ihan ensimmäisenä, kun rahaa ei juurikaan ole? Jos meillä olisi talous kunnossa, tilanne olisi toisin.
Olisko jotain tuuletuskikkoja tai kuivatusta, mihin ei tarvita tuhansia euroja?

Kiitos jo etukäteen!

15

643

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Homeisessa kodissa

      Niin ja emme ole edes ajatelleet ottaa käytöön mitään homeenkäsittelyaineita, korkeitaan etikkaa ja soodaa. ;-)
      Ja pyydän, että annatte neuvoja/ohjeita, jotka vievät eteenpäin, en tarvitse nuhde tai syyllistämissaarnaa, siinä tunteessa me elämme jo valmiiksi. Uskon, että te jotka olette kokeneet saman ja löytäneet apuja, voitte auttaa.

      Tiedän, moukari ja talo maan tasalle, olisi ainut oikea ja paras ratkaisu, mutta jossain se on köyhänkin asuttava.

      Ja vakuutus tuskin korvaa mitään?

    • saman kokenut

      Vaikuttaa siltä, että talossanne ilmanvaihto ei ole riittävä jos kerran ikkunat kostuvat sisäpuolelta. Näin ymmärsin tapahtuvan. Talonne rakentamisaikoina riittävän korvausilman merkitystä ei ymmärretty vielä.

      Noissa muovieristetyissä pitäisi sen huippuimurin pyöriä koko ajan, että ilma vaihtuisi riittävästi. Korvausilman pitää tulla sitten makuuhuoneista eikä keittiöstä. Jos korvausilma tulee keittiöstä niin se menee oikosulkuna suoraan liesituuletinlinjasta ulos ja muu kosteus jää sisälle imeytymään rakenteisiin ja kostuttamaan ikkunoita.

      Onhan Teillä riittävät oviraot tai venttiileitä huoneiden välillä?

      Voi tuntua siltä, että lämpö menee harakoille. Tottahan se osittain onkin, mutta ilman jatkuvaa ilmanvaihtoa päätyy lopulta kosteusongelmiin ja saa kärsiä niistä kostuvista ikkunoista joka sekin asia lopulta mädättää ikkunankarmit.

      On monta muutakin asiaa ilmanvaihdossa joita voisi olla tässä Teidänkin talossa harmina. Onhan yläpohja varmasti tuuletettu? Ts. päätykolmioissa harjan lähellä ilmanvaihtoaukot?

      • Homeisessa kodissa

        Kiitos asiallisesta vastuksesta.

        Meillä on korvausilmaventteelejä joka huoneessa, myös keittiössä, miksi nekin jäätyvät kovalla pakkasella? Joskus sisäseinä on jäätynyt ikkunan alapuolella.
        Kyllä me olemme pitäneet huippuimuria päällä lähes koko ajan.
        Yläkatosta valui muutama vuosi sitten vettä, sen jälkeen se kuivatettiin. Siellä on ns. tuuletusräppänät .
        Kesällä ja lämpötilan ollessa plussan puolella näitä ongelmia ei juuri ole, kesäisin ei ikinä.
        Mitä mieltä olet siitä, että ikkunoiden tiivistäminen sisäpuolelta auttoi vähäsen, pitäisikö vielä ulkoikkunat tiivistää, mietin tuleeko talosta sen jälkeen liian tiivis?

        Meillä ei ole tehty sisäilmatestejä tai kosteusmittauksia.


    • oma moka

      Kuulostaa kovin siltä, että nyt on väärällä käytöllä aiheutettu homehtuminen. Sitä poistoa ei saa missään tapauksessa laittaa pois päältä, päinvastoin jos lasit huurtuvat sisältä pitäisi sitä ilmanvaihtoa tehostaa. Tälläisiä väärällä käytöllä pilattuja kiintestöjä on suomessa satoja ellei tuhansia.

      • Homeisessa kodissa

        Niin, sanos muuta, oliko sinulla jotain hyviä ehdotuksia, mitä voisi tehdä, kun talo on rakennusviranomaisten valvonnan kautta täysin muovitettu?

        Oma moka, se tiedetään, mutta kiitos muistutuksesta.


    • ihanaa et ei oireita

      "Me aikuiset emme oireile". Mitä juomia käytätte? Olisikohan niistä apua minulle.

      • Onhan se ihanaa

        Jaa-a, sinulle voisi löytyä apua esim. mielenterveystoimistosta, lääkäri voisi määrätä sinulle muutaman tabletin ja juomana varmaan kannattaisi suosia vettä. Ja sen jälkeen se vasta onkin sitten sinullakin iha-naa.


    • Kvht-altistunut
    • ensiapu ilmaista

      Sanoitte, että teillä on kotieläimiä.
      Eläimet allergian aiheuttajina on numero 1. Poistakaa eläimet välittömästi.
      Kummallista, että ette sitä ole älynneet. Lopettakaa mahdollinen tupakointi. Lopettakaa parfyymien käyttö. Nämä menetelmät eivät maksa vielä mitään, mutta saatatte saada avun.
      Hankkikaa ilmalämpöpumppu.

    • Vierailija127

      Oletteko mitanneet huoneiden ilmankosteuden? Jos se on hyväksyttävällä 35-50% tasolla ei kiinteistön liiallinen ilmankosteus ole ongelma. Sähkölämmitteisessä talossa, jossa lämmönjakelu on toteutettu huonosti on havaittavissa ikkunoiden sisäpinnan huuruuntumista.
      Lämmitettyn sisäilman tulee virrata esteettä ikkunan sisäpintaa pitkin. Tämä on helpoimmin toteutettu siten, että ikkunoiden alle sijoitetaan lämpöpatterit.
      Toimimivilla termostaateilla varustetut sähköpatterit ovat energiatehokkaat ja toimivat hyvin yhdessä varaavan takan kanssa.
      Suosittelisin testaamaan esim. pistokkeella varustetulla lisälämpöpatterilla auttaako ikkunan alle sijoitettu lämmönlähde pitämään ikkunapinnan kuivana.

    • Ilma kiertoon

      Sähköpatterit ikkunoidern alle, olen samaa mieltä! Ja tärkeää. ettei pihistellä lämmityksen kanssa liikaa. Jokaisessa kodissa, jossa on kylmää ja kosteaa, alkaa home haisemaan. Ja yksi tärkeä juttu: ilman pitää kiertää. Voitte ostaa muutaman sähköpatterin joissa ilman läpivirtaus ja laittaa näitä ikkunoiden alle. Poistoilma-aukot auki. Mitään koneellista ilmanvaihtoa ei ole Suomessa tarvittu, jos on tulo-ja poistoilmanaukot. Kattolämmitys? onko järkevää että huoneiden katoissa on lämmintä.

    • pari neuvoa

      Olen juuri Clas Ohlsonin nettisivuilla.Pitää ostaa pari kympin pikku pöytälämmitintä tasaamaan puulämmityksen lämmönjakautumista paremmin.Käyppäs vilkaisemassa tai osata omasi paikallisesta rautakaupasta.

      Teillä vaikuttaa räppänöitä olevan riittävästi.
      Vissiin vähän liikaakin.Ettei vain niistä olis nyt ongelmaa.

      Ja takassako on tuli jatkuvasti?
      No pitäisi olla jos sisäilmaongelmia epäillään.
      Säädähän se huippuimuri pienemmälle.Räppänöitä pienemmälle kun on jo kylmät ilmat.Jos niitä räppänöitä on joka jumalan huoneessa niin tehokkaampaa ilmanvaihtoa saat kun jätät auki ne vaan ulkoseinien räppänät jotka ovat rakennuksessa vastakkaisilla seinillä.
      Keittiössä ja vessassa poisto täysin auki.

      Huippuimuria ei tarvitse huudattaa täysillä koko aikaa.
      Ihan pienikin vaihto riittää.Esim halvalla sähköllä voi lämmittää yölla ja asentaa huippuimurin päälle ajastuksella aamuyöhön.Vähentää asumismukavuutta jos sukat pyörii jalassa.

      Suihkun jälkeen lattian kuivaus ja vesi nätisti viemäriin.Sauna pitää myös kuivata ja tuulettaa käyttöjen välissä.Pastakattila ei saa kiehua hellalla tuntikausia.

      Niissä huoneissa voisi auttaa ikkunan huurtumista vastaan pieni kymmenen euron lämpöpuhallin,jota käyttää aina aika ajoin.

      Äkkiseltään vaikuttaisi että nostakaa talon lämpötilaa hiukan jos olette noin 16-19 asteessa ja ilma kunnolla tuulettimien avulla kiertämään.
      Takassa aina tulet.Sijoita se 200e polttopuihin.

      Kannattaisi ne muovit siellä puurakenteisessa seinässä tarkistaa jos ovat höyrynsulkuna.Onko mennyt nauloja tauluja ripustellessa läpi tai että onko villoja kondensoivaa kylmävuotoa jossain.

      Itselläni on vanha -36 rakennettu talo.Ei nyt sellaisia ongelmia ollut että olisi tarvinnut tehdä,mutta estetiikan takia revin vanhat pinkopahvit pois ja tein uudet seinät.Minulla on seinässä kipsilevy ja tämän alla ekovillalevy.Höyrynsulkuna tervapaperi,joka nyt on sama asia kuin muovi.
      Tein huone kerrallaan joka oli itsetehtynä suhteellisen edullista ja nopeaa.
      Tekinhän voisitte pikkuhiljaa tehdä huone kerrallaan.

      Sitä odotellessa suosittelen perheellenne ekstra annosta d- vitamiinia ja magnesiumia.D vitamiinilisäys suojelee hengitystie elimiä.
      Hengitystieoireisen huoneeseen pitää asentaa yöksi toimimaan hepasuodattimella varustettu ilmanpuhdistin.

      Olkkaria voisi päivän aikana kaikkien ollessa poissa kotoa myös ionisoida.

    • Nähtyä..

      Pahin vika on kattolämmityksessä. Kuten itse mainitsit, sellainen on (ainakin Suomen olosuhteissa) täysi susi. Ei niitä pattereita turhaan ikkunoiden alle laiteta, tosin lattialämmityskin ajaa saman asian

      Olen nähnyt muutaman kattolämmitystalon ja samat on olleet ongelmat. Ikkunat märkinä ja kovilla pakkasilla jopa jäässä. Takkakaan ei pahemmin auta, sillä lämmönlähteenä se on liian pistemäinen, ts lämmin ilma ei kierrä riittävästi..

      Tiivistä ikkunat kunnolla, se voi auttaa jotain.. Patterit pahimpien ikkunoiden alle, ehkä ilmalämpöpumppukin voisi auttaa osittain. Myös takan lämmön kierrätyksessä sitä voisi hyödyntää. Siitä tulee mieleen halpa keino, eli pöytätuuletin takan päällä / vieressä - oletko kokeillut.

      Iv-venttiileitä ei pidä säädellä miten sattuu.. Jos homma tehdään oikein, niin ilmanvaihto mitataan ja venttiilit säädetään, Sen jälkeen venttiilien säätöihin ei saa koskea. Ehkä näppituntumallakin - jos sellaista on..

      • ventilaatio

        Parilla sadalla ekellä ei valitettavasti kovin montaa lämmitintä saa - varsinkaan jos kunnollisia kiinteästi asennettuja öljytäytteisiä (eivät haise myöhemmin) haluaa.

        Noin muuten oikein - heivaa kattolämmitys, tiivistä ikkunat ja asenna patterit niiden alle. Patterien tehon valinnassa auttavat valmistajien sivut - asunnon tilavuus/lämmitysteho kertoo paljon siitä minkälaiset tarvitsette.

        Varaava takka ei ole vain pistemäinen lämmönlähde vaan se säteilee lämpöään ympäristöön kuten jokainen on havainnut, mutta ehkä lämmön siirtymistä voisi parantaa tuulettimella, jolloin lämmin ilma levittyisi tasaisemmin asunnon alueelle.

        Jotenkin tuntuu, että poistoilmasi on liian suurella teholla ja näin korvausilmaventtileistä tuleva kylmä ilma jäätyy pinnoille ja aiheuttaa kosteusvaurioita. Säädä sitä hieman pienemmäksi ja laita ilma kiertämään kämpässä esim. tuulettimilla.


      • terveiset essolle

        Taas essonvaarit ynnä muut tyhmät tynnyrit äänessä, täydellisen tietämättömyyden suomalla varmuudella.

        Kattolämmitys on ihan hyvä systeemi (nimim. kokemusta on) ja sienien pitää olla ilmatiiviit, kun puhutaan asuinrakennuksesta eikä heinäladosta. Mutta koneellinen poisto on taas vähän näitä pula-ajan systeemeitä ja istuu huonosti modernien, eli lattia/kattolämmitys, lämmönjakoratkaisujen pariksi. Jos iv-tekniikka on 50 vuoden takaa, pitäisi lämmitys olla kanssa samaa paria eli patterit seinillä.

        No, joka tapauksessa suurin vika talossa on nuukat käyttäjät, jotka ovat säästövimmassa / essonvaarien / energikriisin aikana hätäpäissään annettujen = jo vuosikymmeniä vääriksi tiedettyjen (mutta eihän essonvaarit mitään uutta opi) tinkineet ilmanvaihdosta niin, että kosteus saa tapetit tippumaan seiniltä.

        Jos/kun touhu on ollut tuollaista muutaman vuoden, niin helpoin korjaus on tilata puskutraktori tönäisemään talo nurin. Ja uutta tilalle. Markan suutari teki viiden markan vahingon, mutta siperia opetti...? Tai sitten ei, kun essonvaareista puhutaan.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      67
      6579
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      27
      4243
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      270
      2647
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      2040
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      30
      1558
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      97
      1407
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      55
      1111
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1107
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      77
      1066
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      1031
    Aihe