Toller, kultsi, koikkeri..vertailua

Kolmioraama

Eli otsikossa mainitsemieni rotujen vertailua, plussia ja miinuksia, kun oletetaan koiran tulevan kotikoiraksi, jonka kanssa harrastetaan peruslenkkeilyn lisäksi retkeilyä sekä mahdollisesti jotain muuta, kuten agilityä. Koiran pitäisi tulla toimeen ainakin isompien lasten kanssa sekä perheen ulkopuolisten koirakaverien kanssa. Asumismuoto omakotitalo. Päivittäiset yksinolot jäävät aina alle 8 tunnin. Mitä erityistä huomioitavaa kullakin rodulla on?
Itseä mietityttää

tolleri: onko yliaktiivinen, pärjääkö peruskodissa, jos saa päivittäin 1-1,5 h lenkin pissatukset ja älyllistä aktivointia. Hajoaako, jos esim. omistaja saa flunssan, eikä kykene pariin päivään kuin pissalenkkeihin?

koikkeri: onko tosiaankin näin, että tulee toimeen vain oman laumansa koirien kanssa (onko laumassa ongelmia?)? Entä jos näkee lauman ulkopuolisia koiria pennusta asti usein, miten silloin? Ja onko siis ärhäkkä näitä muita koiria kohtaan vai välinpitämätön (jos eivät tule iholle saakka)? Herkkyys.

kultsi: suosittu rotu -> sairaudet, luonneviat?

Eli tiivistettynä
-todellinen aktiivisuustaso
-sosiaalisuus
-hallittavuus (lähteekö kauas, jos ei hihnassa jne.), koulutettavuus
-muita huomioita

Kiitos vastauksista! Kiva saada roduista kokemuspohjaista tietoa...

7

131

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Komioraama

      Onko kellään täällä kyseisiä rotuja? Vai onko tämä palsta vain kyselijöitten valtaama, eikä kukaan tiedä mitään?:D
      Vielä sen verran sanon, että mieluummin olisin kallistumassa jompaan kumpaan pienemmästä rodusta, mutta kultsi ilmeisesti perusluonteeltaan helpoin?

    • NinniU

      Multa löytyy kaikki kolme rotua. Noilla kriteereillä suosittelisin mieluiten kultsua. Toki kultsuakin otettaessa pitää selvittää vanhempien taustat hyvin. Koikkerit tunnetaan pidättyväisyydestään ja jopa arkuudestaan, mutta nykyään kasvattajat onneksi panostavat paljon luonteeseen ja todella hyvä luonteisia koikketeita on yhä enemmän. Tollerit ovat energisiä, mutta ainakin omani osaavat olla kotona rauhassa eikä lastenkaan kanssa ole ongelmia. Toki niillä on päivittäin aktiviteetteja ja perusluonne on kaikilla ihan erilainen. Vanhin olisi voinut olla onnellinen ihan vaan perhekoirana, nuorin vaatii huomattavasti enemmän toimintaa.

      suosittelen että käyt tutustumassa rotujen eri yksilöihin harrastuksissa ja kotioloissa, jotta saat hieman käsitystä siitä mikä teille sopisi parhaiten

    • 90ufpioj2kv

      Kultsikka joka pentueesta jonka molemmat vanhemmat hyväluonteisia, ei muille koirille vihaisia eikä arkoja.Ei tolleria, se tarvitsee metsästysharjoituksia ainakin, muuten tylsistyy.Ja kehittelee jonkin käytösongelman.Sama ongelma kyllä muillakin koirilla,jos pelkät lenkit ainut virike.On koulutettava koiraa, ja harjoiteltava usein jälkeä,noutoa yms, yksin, tai harrastusporukassa.

    • Toinen jo

      Tolleri meillä todella lapsiystävällinen. Aktiivinen, mutta jos ei joka pv ehdi, on ok! Tottelevaisuus ja oppiminen meillä äärimmäisen helppoa. Vietti noutaa ja tuoda älytön. Kantaa kaverina puukläpitkin sisään. Innokas, innostuu helpolla..
      Meillä aina mukana menossa.

    • KultsiFani4ever

      KULTSI!!!!!!!!!!!!!! Mulla on oma kultainen noutalja ja se on MAHTAVA!!!

    • laskgag

      Ota sellainen ei kovin raskasrakenteinen kultsi. Sellainen jonka vanhemmat noutavat, ja uivat.Se tarkoittaa että niillä on vielä noutajan vietit tallella. Isoilla ja raskailla ns näyttelylinjan koirilla on osalla jo ne vaistot sammuneet ja ovat aikuisena jopa flegmaattisia, ja niiden koulutuksessa voi sitten tulla ongelmia. Mutta ainakin ehdottomasti tutkituista terveistä vanhemmista !!

    • Kultsia minäkin suosittelisin, vaikka ei ole omaa kokemusta. Kokkerista tiedän sen verran, että on todella arka ja haukkuu vieraat, erityisesti miehet. Lonkkavikaa on myös jo vasta alle 10 vuotiaalla, joten ei pitkäikäinen. Tietenkin tämä on yksilöllistä.
      Tollerista en tiedä, mutta olen muutaman kerran nähnyt lenkillä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1515
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1154
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      84
      1074
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      986
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      573
      942
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      897
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      872
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      19
      832
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      664
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      630
    Aihe