Lyhyt matikka pitkäksi?

Lyhytsekäpitkä

Olen tässä miettinyt, että pitäisikö minun vaihtaa lyhyt matikka pitkäksi. Lukion jälkeen haen Helsingin yliopistoon lukemaan psykologiaa ja siellähän tilastomatematiikkaa tarvitaan. En ole oikein koskaan ollut hyvä kyseisessä aineessa ja peruskoulun päättötodistuksessa arvosanana on 7. Lyhyttä matikkaa olen lukenut vain johdantokurssin, josta pidetään huomenna koe ja ensi jaksossa aloitan ykkös kurssilla.

En ole matikkaa kirjoittamassa, mutta siitä varmaan on tulevaisuutta ajatellen enemmän hyötyä. Voiko teidän mielestänne 7 oppilas pärjätä pitkässä vai pitäisikö tyytyä vain lyhyeeseen?

11

191

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • abi pitkässä

      Meillä ainakin opastettiin että 7 on ihan siinä rajalla, jos motivaatio riittää pitkään, jos tuntuu ettei matikka kiinnosta lyhyeen. Itse en tiedä millaisia matemaattisia taitoja ko. tiedekunnassa tarvitaan, mutta oposi saattaisi tietää onko pitkäma siellä aivan pakollinen. (: Itselläni matikan numero nousi yläkoulusta lukion pitkään siirtyessä juuri koska tajusin että sitä tarvitsen tulevaisuudessa.

      Abina tosin totean että meillä pitkässä tilastot ja todennäköisyys -kurssista jätettiin tilastot kokonaan käymättä, sillä niitä ei kuulemma ole kysytty kuin lyhyen matematiikan yoissa. Eli mikäli teillä samoin, pitkä ei välttämättä palvele sinua...

    • ms ee

      Pitkäs matikassa on tasan yksi tilasto- ja todennäköisyysmatikan kurssi ja se tais olla kutos kurssi. Monien mielestä se on helpoin kurssin, joten ehkä voisit sen jopa itsenäisesti opiskella.

      • abina

        Itse en kyllä väittäisi ko. kurssia pitkän matematiikan helpoimmaksi, alussa kurssit 1-4 ovat helppoja mutta vektorit 5 ja todennäköisyydet 6, olivat mielestäni yhdet vaikeimmista kursseista.


    • lyhy riittää

      Psykologian vuoksi ei pitkää matikkaa kannata lukea. Tilastomatematiikka hoituu erinomaisesti lyhyen pohjalta, eikä tarvitse olla ollut edes hyvä siinäkään.

    • fffffs

      Helsingin yliopiston psykologian laitoksella ei osata itse edes käyttää tilastomenetelmiä oikein, käytetään regressioanalyysiä kun pitäisi käyttää epäparametrisia menetelmiä.

      Psykologian laitoksella ei ymmärretä mitään esim. korrelaatiosta. Siellä väitetään että 0,4 korrelaatio on merkittävä.

      Korrelaatio on 1 jos suureet voidaan asettaa suoralle (useampi muuttujaisessa hypertasolle) korrelaatio on nolla jos suureet ovat kohtisuorassa toisiaan vastaan.

      Korrelaatio on kahden (keskistetyn) suureen välisen kulman kosini. Toisin sanoen
      90 asteen kulma eli suureet sojottavat täysin eri suuntiin antaa kosiniksi 0. Puoliväli kompromissi olisi varmaankin 45 astetta jonka kosini on 0,707. Lukema 0,4 vastaisi 66 asteen kulmaa eli suureet sojattavat ennemminkin poispäin toisistaan kuin samaan suuntaan.

      Silti psykologian laitoksella ollaan innoissaan jos "mitatut" suureet näyttävät tällaisia lukemia!

    • iknow

      Noh, mulla oli yläasteella 9 matikasta todistuksessa, mutta muutaman kurssin jälkeen vaihdoin lyhyeen. Olisin mää siellä saattanut pärjätäkkin, mutta ei ollut oikeen motivaatiota ja stressasin siitä. Nyt on sitten lyhyestä kymppejä ja ysejä tullut.

      Jos on motia niin sinne vaan! Ja opon kanssa voi aina puhua näistä asioista.

    • Faktan paikka

      Lukiolaisista 57 % opiskelee lyhyttä matematiikkaa.

    • Aikuislukiolainen

      Itse käyn pitkää matikkaa ja huomenna MAA9 koe, johon olen lukenut ja harjoitellut koko jumalan päivän :(

      Eli pitkä teettää paljon töitä. Jos et ole motivoitunut, etkä aio kirjoittaa sitä kuitenkaan, niin sanoisin, että pysy lyhyellä. Miksi tekisit turhaan lukioajastasi epämiellyttävää?

      Vielä siitä tilastomatematiikasta; meillä ope oli sitä mieltä, että vaikka pitkän ja lyhyen matematiikan kurssit ovat normaalisti aivan eri tasoisia, niin tämä Todennäköisyys ja tilastot -kurssi tekee poikkeuksen. Siinä pitkä ja lyhyt ovat hyvin samantasoiset.

      • pitkä matikka

        Jep, itse opiskelen pitkää ja mitä kavereilta näin ko. kurssin tehtäviä, oli osa todennäköisyystehtävistä täysin samoja.


    • jhtgrferds

      Riippuu siitä, johtuiko peruskoulun seiskasi laiskuudesta vai tyhmyydestä. Sääli sanoa tämä ääneen, mutta jos olet yrittänyt parhaasi ja saat silti _peruskoulu_matikasta seiskan, niin eihän se kovin hyvältä vaikuta pitkää matikkaa ajatellen.

      En näe pitkää matikkaa opintosuunnitelmaasi ajatellen välttämättömänä.

    • Lukio ja "lukio"

      Lukio ilman pitkää matematiikkaa on pelkkä vitsi. Vähintään kuusi kurssia pitkää matematiikkaa hyväksytysti suoritettuna pitäisi muuttaa pakollisiksi kaikille, ja pitkän matematiikan kirjoittaminen hyväksytysti myös.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      110
      1907
    2. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      9
      1539
    3. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      13
      1499
    4. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      81
      1477
    5. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      150
      1415
    6. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      107
      1350
    7. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      23
      1307
    8. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      648
      1239
    9. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      16
      1147
    10. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      1108
    Aihe