Inhimillinen tekijä

kannattaa katsoa

http://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/09/23/inhimillinen-tekija-elamaa-aspergerin-syndrooman-kanssa

TV1 perjantaina 26.9.2014 klo 22.00 - 22.50, uusinta sunnuntaina 28.9. klo 17.10
Yle Areenassa vuoden

Paula Tilli oppi lukemaan kolmivuotiaana, mutta yhdellä jalalla hyppiminen oli hänelle lähes mahdotonta. Lukiossa hän opiskeli sujuvasti seitsemää kieltä, mutta historiasta tuli kutosia.
Toisten ihmisten seuraa Paula on aina kestänyt vain lyhyin annoksin. Rutiinit ovat hänelle elintärkeitä, muutokset myrkkyä.

Miksi poika on villi ja kiljuu?
Saila Sepon keskimmäisellä pojalla todettiin Aspergerin syndrooma 9-vuotiaana. Diagnoosi toi selityksen sille, miksi poikaan oli ollut vaikeaa saada kontaktia, miksi tämä oli poikkeuksellisen villi ja kiljui kovalla äänellä. Nyt Sailan poika on aikuinen ja asuu Autismisäätiön tuetussa asunnossa.

Pirjo Laatikaisen poika oli -90-luvulla ensimmäisiä lapsia, joille annettiin Aspergerin syndrooma -diagnoosi. Tietoa ja tukea ei löytynyt juuri mistään.

Pirjolla kouluttautui fysioterapeutin ammatin lisäksi neuropsykiatriseksi valmentajaksi, joka auttaa Asperger-perheitä selättämään arjen kaaosta. Nyt hän voi työssään ammentaa omista kokemuksistaan.

Lahjakas, mutta epätasaisesti
Aspergerin syndrooma on lievä autismin muoto, aivojen keskushermoston poikkeama, joka vaikuttaa erityisesti tunne-elämään, sosiaalisiin suhteisiin ja aistien kokemiseen.

Yliaistiminen on yleistä, mikä kuormittaa arkipäivän tilanteita. Kaavamainen käyttäytyminen ja motorinen kömpelyys ovat tavallisia oireita. Eleiden ja ilmeiden merkitystä voi olla vaikea ymmärtää.

Monella saattaa olla joitakin erityislahjoja, esimerkiksi kielellistä tai matemaattista lahjakkuutta. Epätasainen lahjakkuus aiheuttaa koulussa usein hämmennystä, kun kielissä menee loistavasti, mutta lukuaineet tai esimerkiksi kädentaidoissa takkuaa pahasti.

Jokaisella omat oireensa
Inhimillisen tekijän Asperger-keskustelussa korostetaan sitä, että jokainen diagnoosin saanut on erilainen. Kun tunnet yhden oireyhtymän kanssa elävän henkilön, et voi päätellä mitään toisesta.

”Minulle aina ihmetellään, että miksi sinä et voi olla kahdeksasta neljään töissä, vaikka tunnen erään toisen Asperger-ihmisen, joka pystyy. Tai miksi tarvitset avustajaa tekemään kotitöitä, kun tunnen erään toisen diagnoosin saaneen, joka ei tarvitse", Paula Tilli vertaa.

”Mutta eiväthän normaalitkaan ole keskenään samanlaisia. Jos joku saa Nobelin palkinnon, niin eihän oleteta, että kaikki muutkin kykenevät sen saamaan.”

Tuplasti diagnoosia
Aspergerin oireyhtymän kanssa elävillä ihmisillä on erittäin tyypillisesti jokin toinenkin diagnoosi, esimerkiksi Touretten syndrooma, masennus tai jopa syömishäiriö.

”Juuri se, että oireyhtymä näyttäytyy eri ihmisillä eri tavoin, korostaa tarvetta katsoa kutakin ihmistä yksilönä. Valmiita kaavoja asiakkaideni kohtaamiseen ei ole. Lähden aina tapauskohtaisesti miettimään, miten juuri tämän ihmisen kohdalla kannattaisi toimia”, sanoo Pirjo Laatikainen.

Milloin hyväksymme erilaisuuden?
Saila Seppo toivoo, että tietämys Aspergerin oireyhtymästä lisääntyisi ja että oppisimme hyväksymään erilaisuutta. Tätä hän on vuosien mittaan toivonut erityisesti Juhani-pojan opettajilta.

Ongelmien sijasta voitaisiin joskus korostaa hyviä puolia ja tilanteisiin voitaisiin heittäytyä luovuudella. Hoitokäytäntöihin hän toivoo vähemmän pirstaleisuutta.

”Juhani-poikani hoitopalaverissa saattoi olla olla 25 eri asiantuntijaa paikalla. Aina on pitänyt aloittaa tarina alusta. Nyt, kun Juhani on täysi-ikäinen, minulle ei enää kerrotakaan mitään”, Saila Seppo ihmettelee.

Suoraa puhetta
Paula Tilli on joutunut monenlaisiin tilanteisiin suorasukaisen kommunikaatiotyylinsä takia. Kaverit ovat opettaneet hänelle, että baareissa seuraa kärkkyville miehille ei saa sanoa ihan suoraan, ettei kiinnosta, vaan asia pitää ilmaista eleillä ja ilmeillä.

”Miksei saa sanoa rehellisesti? Eikö se olisi kaikkien kannalta helpompaa? Rakastan suoraa kommunikaatiota!”, Paula sanoo.

Toisaalta Paulalle suorasanaisuus on ollut myös rikkaus. Hän tapasi miehensä metrossa.

”Aloin puhua hänelle, koska hän istui vieressäni. Tätäkin kaverini ovat ihmetelleet. Metrossa ei kuulemma ole sopivaa puhua vieraille. Miksei? Pitäisikö vain teeskennellä, ettei muita ole olemassa? Minä kysyin mieheltä, että haluaisiko hän lähteä kanssani kahville ja hän halusi.”

Inhimillisen tekijän toimittaa Sari Valto.

3

164

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • lisää tällaista

      Kaikki , jotka ovat joutuneet läheisesti tekemisiin Aspergerin oireyhtymän kanssa, ovat tärmänneet myös ihmisten vinoutuneisiin asenteisiin eli jos tietää ja on nähnyt yhden henkilön, jolla on tämä ko. diagnoosi, luulee kaikkia toimia samanlaisiksi.

      Niin täälläkin tai oikeastaan täällä tuo asenne on näkynyt oikein erikoisen räikeänä, samoin sijaisvanhempien palstalla. Olisikin kiva, jos ulkopuoliset oikeasti tuntisivat ja tietäisivät asioista ennen kuin puuttuvat niihin.

      • jo iso-isoisä-1949

        Aspergerin oireyhtymästä en pahemmin ymmärrä, mutta ymmärrän sen, kun elin 1 vanhempani kanssa, enkä paljon kiinostunut kavereista, saivat tulla jos tulivat, mutta kun eivät tulleet olin 12v yksin yhden vanhempani kanssa.

        ja sitten löysin puolison kirjeenvaihdolla ja ymmärsin ongelmani.
        Muutimme paikkaan jossa meidän 6 lasta sai hirveästi IKÄISTÄNSÄ ja kunnollista kaveruutta, meillä oli silloinkin 6-12 lasta leikkimässä kun kaikki lapset ja puolisoni oli 2 viikon matkalla,
        ELI LAPSET tarvitsevat viimeistään 3-v ikäistänsä seuraa, sosiaaliseksi ei opi enää kouluiässä, sitä on opeteltava koko elämä

        nyt kaikki lapset ovat aviossa, lapsia ja ystäviä hurjasti ymppäri maapalloa, useita kiinalaisia, japanilaisia afrikkalaisia on asunut meilläkin, kun tutustuivat vaihto-oppilasaikana.

        kaikilla on töitä, jo kouluaikana ja aina nykyäänkin ja hyvä palkat.
        kun koti oli sitä kun oli, ovat hieman vakavia ja kankeita puhumaan , mutta eiköhän seuraavasukupolvi ole jo normaali

        Viesti;
        ikäistänsä seuraa viimeistään 3-vuotiasta, mieluummin 1 oma lapsi ja sitten syöttää päivittäin 3-5 lastakin, kuin 2 omaa ja ei ole varaa syöttää ystäviä.


    • PARAS -SOSIAALITOIMI

      PARAS -SOSIAALITOIMISTO

      Kerro :

      PARAS -SOSIAALITOIMISTO

      Minä , , , Ykkkönen , , , , Vastaan , , , , Kaikesta :))

      Näin se lastensuojelu pelaa ja pelittää , , , ?

      Vahemmista , , , Henkinen , , , vieraannuttaminen :)

      Vastuun , , , Aika ?

      Ansaittu , , , :)

      Sairas-eläke :)

      Virka !

      Lapset Laitostetaan , , , uhrautetaan , , , Seuraamuksiin:)

      Tulkinta , , , Lausunnoilla , , , Asiaa , , , kohtaamatta

      Koe arvokkaaksi tuntemisen kokemus

      Asioden , , , Ulkopuolelle - jättö , , ,

      " V i r k a " , , , ?

      Henkinen Organisattio - Väkivalta

      Esteellinen tai jäävi hakeudu virasta

      Havaittu Virka - Virhe , , , Vaadi heti Sovittelu !

      (Oikaisu )

      Alle 18 Vuotta Asenne Tahdonvastainen

      18 Vuotta Mahdollisuus , , , Kanleri - Valtakirja :)

      Kivusta ja särystä , , , Sekä , , , Menetetty -Aika :)

      Onko , , , tehtävän - toimen kuva Tallessa / hukassa, , , ?

      Muista , , , Eheä , , , Laps isänmaa on onnen mittarisi :)

      Uudistettu asenne :

      Koe arvokkaakkaaksi tuntemisen kokemus :Y k s i l ö :)

      Lapsi - Ihminen :)

      Oma - Koti ! , , ,

      Oikeus Oman Kotiin , , , Omaan elämään :)

      Koti Sekä Koulurauha Viralta !

      - L a p s e t :)))

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      14
      1412
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1285
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      63
      1182
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1072
    5. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1026
    6. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      27
      1015
    7. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      9
      1003
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      989
    9. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      6
      981
    10. Kaupungin valtuuston yleisötilaisuus

      YouTubessa katsojia 76 Buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha
      Varkaus
      1
      980
    Aihe