muoto-ongelmat/apuohjat

sivuohjailija

Ratsastan ystäväni omistuksessa olevaa isomman puoleista pv-ruunaa. Ruunalla on hyvät, isot liikkeet ja kapasiteettia koulupuolelle. Nuorempana ja ratsu-uransa alkupuolella ruunalla oli jäykkyyttä lavoissa, mistä johtuen se ei päässyt tuolloin ihanteelliseen muotoon.

Tällä hetkellä käytän ruunalla ratsastaessa ja juoksuttaessa sivuohjia ja olen kokenut ne thiedemanien ohella parhaaksi ratkaisuksi. Olen kuitenkin saanut kritiikkiä apuohjien käytöstä, mielestäni aiheettomasti. Olen suht kokenut ratsastaja ja olen mm. ratsukouluttanut nuoria hevosia.

Kyselisinkin, onko teillä kokemusta vastaavanlaisista tapauksista ja mitä suosittelisitte. Ja kyllä, olen ratsastanut ruunalla myös ilman apuohjia enkä kaipaa epäasiallisia kommentteja, kiitos :)

7

73

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • "Myös ilman apuohjia"? Tarkoittaako tuo sitä, että ratsastat enimmäkseen apuohjilla ja vain satunnaisesti ilman? Jos näin on, syy kritiikkiin on siinä.

      Martingalia lukuunottamatta apuohjat on tarkoitettu ns satunnaiseen käyttöön, eli koulutustilanteisiin siihen asti että hevonen oppii myötäämään ja hakeutumaan muotoon, eikä silloinkaan kovin pitkiä aikoja kerrallaan ettei hevosen paikat kipeydy.

      Jos hevonen osaa jo myödätä ja hakeutua muotoon (kuten ilmeisesti osaa jos se kerran on aloittanut uransa kouluratsuna kuten sanoit), en minäkään näe mitään syytä niiden käyttöön. Jos hevonen ei jäykkyyden takia pysty menemään haluttuun muotoon, apuohjat eivät sitä tilannetta muuksi muuta. Apuohjat eivät auta hevosta taipumaan sivusuunnassa, ja jos taas niitä käytetään siihen että hevonen pakotetaan kulkemaan asennossa johon se ei itse pysty, niitä käytetään erittäin väärin ja silloin kritiikki onkin aiheellista. Ja toisaalta vaikka tästä ei olisikaan kysymys ja haluaisit vain saada hevosen parempaan muotoon, et vieläkään hyödy apuohjista. Siinä vaiheessa kun hevonen oppii myötäämään ja hakeutumaan muotoon, apuohja käy tarpeettomaksi ja loppu on kiinni oikeasta tavasta ratsastaa. Hevosta ei vedetä haluttuun muotoon millään apuohjilla, vaan ratsastamalla, kuten varmasti tiedätkin.

      • sivuohjailija

        Kiitos vastauksestasi.

        Juurikin tästä jäykkyydestä johtuen hevonen on paljon muita ikäisiään jäljessä. Sivuohjien kanssa myötää ja toimii muutenkin, mutta ilman on ratsastajasta riippumatta jäykkä; jännittää selkää ja niskaa eikä todellakaan tunnu hyvälle. Tällä hetkellä siis käytän aina koulua mennessäni sivuohjia.

        Tavoitteena on toki päästä pikimmiten eroon apuohjista, mutta omistajan kanssa olemme ymmällämme. Erinäisiä harjoituksia on tehty jäykkyyden helpottamiseksi ja hevonen hierotaan säännöllisesti ja varusteet on ok. Haenkin erityisesti ehdotuksia sopivista harjoituksista tai mitä ikinä olettekaan kokeneet toimiviksi.


    • Oletteko kokeilleet mitä tapahtuu, jos ratsastatte sillä tiukasti kaarevilla urilla jyrkästi johtavalla sisäohjalla? Käsi polvea kohti niin pitkälle alas ja sivulle kuin mahdollista. Sillä lailla johtavan ohjan vaikutus on pitkälti samanlainen kuin sivuohjallakin, joten se voisi auttaa. Johtavaa ohjaa on myös helppo keventää pikkuhiljaa sen mukaan miten hevonen toimii. Kannattaa ensin kokeilla jonkin aikaa ihan vain käynnissä ennen kuin edes yrittää ravi- tai laukkatyöskentelyä.

      Samoin voisi kokeilla pujotteluratoja niin että tekee radan estetolpista tms. Joskus hevonen mieltää taipumisen paremmin jos sen on väisteltävä jotakin minkä se itse näkee. Ratsastajan kuvittelemilla kiemuroilla hevosen on helppo vetää mutkat suoriksi, mutta jos edessä on tynnyri tai tolppa, sen on pakko väistää sitä tai se kävelee päin.

      Mitään pikaratkaisuahan jäykkyyteen ei ole, se korjaantuu vain harjoittelemalla, mistä tulikin mieleen, että asiansa osaava valmentaja voisi olla teille suureksi avuksi. Hän kuitenkin näkisi paikan päällä miten hevonen liikkuu ja reagoi eri asioihin ja osaisi neuvoa varmasti paremmin kuin kukaan täällä netin kautta.

      Mietin myös, kuinka tiukalla apuohjat ovat ja kauanko niitä on nyt käytetty säännöllisessä ratsastuksessa? Myötääkö hevonen apuohjilla silloinkin, jos ne ovat niin löysällä ettei niillä edes ole mitään käytännön merkitystä?

      • sivuohjailija

        Pujottelua en olekaan tajunnut kokeilla, varmasti auttaisi asiaa..

        Apuohjat ovat löysällä eivätkä missään tilanteessa ota kiinni ellei ruuna nimenomaan jännity. Hyvin on tajunnut apuohjan tarkoituksen.


      • sivuohjailija

        Niin ja kesän ollut toisella ratsastajalla ja takaisin tullessaan jäykkä kuin mikä. Pari kuukautta on käytetty apuohjia.


      • sufvilo
        sivuohjailija kirjoitti:

        Niin ja kesän ollut toisella ratsastajalla ja takaisin tullessaan jäykkä kuin mikä. Pari kuukautta on käytetty apuohjia.

        Onkohan kesäratsastaja jäähdytellyt hevosen kunnolla ratsastuksen jälkeen? Mitä luulisit?


    • Tai onko mennyt vain maastossa niin ettei hevosen ole tarvinnut tehdä muuta kuin tallustella eteenpäin?

      Niistä apuohjien tiukkuudesta ajattelin lähinnä niin päin, että jos ne ovat niin löysällä etteivät kiristy silloinkaan kun hevonen nostaa päänsä ylös, mitä te tekee? Myötääkö ohjalle pian päänsä nostettuaan, vai kulkeeko siinä tapauksessa jännittyneenä koko ajan?

      Mietin vain sitäkin mahdollisuutta, että apuohjasta olisi tullut hevoselle pelkkä psyykinen juttu. Se siis kulkee nätisti tietäessään että sillä on apuohjat, siinäkin tapauksessa, että ne ovat niin löysällä etteivät pääse kiristymään missään tilanteessa. Mutta jos ne ottaa pois, se myös tietää sen, ja kulkee sitten jännittyneenä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En ole rakastunut

      Tai ihastunut sinuun. Kiinnostuin kyllä heti koska erotut massasta.
      Ikävä
      377
      3578
    2. Miksi suomalaisia vainajia säilytetään kylmäkonteissa ulkona? Näin kuolleita kohdellaan Suomessa

      Suomesta ei löydy enää tilaa kuolleille. Tänä päivänä vainajia säilytetään ympäri maata ulkona kylmäkonteissa. Kontit
      Maailman menoa
      197
      1672
    3. Olen ärtynyt koska

      minulla on tunteita sinua kohtaan. Tunteita joita en voi ilmaista. Kaipaan kaikkea sinussa. Siksi olen välillä hankala.
      Ikävä
      66
      1327
    4. Suomalaiset marjat loppuvat

      Suomalaiset marjat mätänevät metsään, koska ulkomaalaiset, lähinnä thaimaalaiset poimijat ovat huolehtineet suomalaisten
      Maailman menoa
      146
      1208
    5. Puhutko toisista ihmisistä

      pahaa, jotta näyttäytyisit itse jotenkin paremmassa valossa?
      Ikävä
      117
      873
    6. Joku tukeva täti syyttää suomalaisia rasisteiksi Hesarissa

      ”Kaikki valkoiset ihmiset Suomessa ovat kasvaneet rasistiseen ajatteluun”, sanoo Maija Laura Kauhanen: https://www.hs.
      Maailman menoa
      164
      855
    7. Yhteiskuntaa hyväksi käyttäjät

      Kyllä täällä Suomussalmellakin osaavat käyttää näitä Suomen etuja hyväksi. Vuokrataan ns. asunto lapselle että saa asu
      Suomussalmi
      52
      821
    8. Mitä teen väärin?

      Alkaa pikku hiljaa tympäsemään ainainen pakkien saanti. Eka ennen kun nähdään, miehet ovat kiinnostuneita viestittelemää
      Sinkut
      117
      820
    9. Oli mukava tavata irl

      Sattuma toi sinut matkani varrelle. Ihmettelin sitä silloin, ehkä vähän vieläkin. Oli ilo jutella ja tuntea, vaikka nyt
      Ikävä
      24
      809
    10. Haluaisin tietää

      mikä saa sinut tuntemaan olosi rakastetuksi. Ja sitten haluaisin mahdollisuuden tehdä juuri niin. 💔
      Ikävä
      46
      792
    Aihe