Täydellinen uudistus yliopistojärjestelmään?

har har har

Mitä olisitte mieltä mallista, jossa yliopistot olisivat täysin avoimia oppilaitoksia jokaiselle kansalaiselle, eli kuka tahansa voisi aloittaa opiskelemaan haluamaansa alaa ilman mitään kelpoisuuksia tai pääsykokeiden läpäisemisiä. Luulen, että niistä ihmisistä jotka eivät koskaan ole ajatelleetkaan mahdollisuuksiaan korkeakoulussa voisikin yllättävästi valikoitua loistavia tieteilijöitä. Toisaalta keskeytysprosentit nousisivat huomattavasti koska yliopistoon tulisi kokeilemaan paljon niitä jotka siellä eivät edes peruskursseilla menesty. Toisaalta näitä henkilöitä on ainakin omalla alallani myös niissä jotka suorittivat pääsykokeen. Ja tietysti se isoin ongelma olisi varmaan tilat. Yliopistorakennukset tulisi rakentaa aivan uudenlaisia opiskelijamääriä varten kun tiettyjen alojen luennoilla saattaisi käydä jopa tuhansia henkilöitä. Ja ilmeisesti myös henkilökunnan tarve kasvaisi. Mutta se loisi lisää työpaikkoja. Ja onhan meillä toisaalta jo avoin yliopisto! Tärkein hyöty tästä olisi, että nuoret saisivat rauhassa kokeilla opiskelua mahdollisesti monella eri alalla ja sitten tietäisivät paremmin, mihin suuntaan oikeasti haluavat. Tiedän, että on kovin monia, jotka ovat valinneet 'väärin' ja joutuvat sitten korkeakoulu-uudistusten myötä kärsimään todella paljon valinnastaan. Ehdotus koskee tietysti myös AMK:ta.

Mutta niin, mitä mieltä ehdotuksesta? :)

8

152

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ...?

      Kuulostat tapaukselta, joka ei ole päässyt haluamaansa opiskelupaikkaan. Ehdotuksesi ei yksinkertaisesti toimi, suosituimmat alat vaatisivat järkyttäviä halleja opetusta varten, ja joutuisivat potkimaan hyvin suuren osan opiskelijoista ulos, jotta näin alojen työttömyys ei räjähtäisi käteen. Myös harjoitustöiden organisointi olisi tietyillä aloilla suuri ongelma (kaikki alat eivät toimi vain luennoimalla). Idealistinen "ihmisistä jotka eivät koskaan ole ajatelleetkaan mahdollisuuksiaan korkeakoulussa voisikin yllättävästi valikoitua loistavia tieteilijöitä." kuulostaa aivan naurettavalta, luuletko, että tiedettä tehdään kuten antiikin Kreikassa, aamulla huomataan asia, päivä pohditaan ja hypoteesi on valmiina illalla? Nyt ihan oikeasti... et sinä soitintakaan vain huomaa osaavasi soittaa. "Tärkein hyötysi" loisi vain lisää ikiopiskelijoita, eli ei kiitos.

      TL;DR Ei toimi.

      • itse asiassa

        huomasin osaavani soittaa rumpuja kun ensimmäistä kertaa sain kapulat käsiini. t. rumpali.


    • "Mitä olisitte mieltä mallista, jossa yliopistot olisivat täysin avoimia oppilaitoksia jokaiselle kansalaiselle, eli kuka tahansa voisi aloittaa opiskelemaan haluamaansa alaa ilman mitään kelpoisuuksia tai pääsykokeiden läpäisemisiä."

      Periaatteessahan asia on näin: yliopistojen luennot ovat julkisia tilaisuuksia joihin kuka tahansa saa osallistua (ainoa ehto on ettei häiritse opetusta). Tällä lailla ei kylläkään saa mitään tutkintoa suoritettua, sillä vain kirjoilla olevat opiskelijat saavat suoritusmerkinnät kursseista.

    • ei mahdollista

      Melkein sellainen järjestelmä meillä on avoimessa yliopistossa. Siellä saa opiskella jokainen, joka osaa ilmoittautua opiskelijaksi ja on valmis hiukan maksamaan.

      Vähemmän sieltä on suuria neroja löytynyt.

      Mutta siis päätoimista opiskelua ei Suomella ole varaa järjestää koko kansalle koko elämän ajaksi. Miten se olisi mahdollista?

      • talous talous

        olisi varaa kun ei oltaisi sössitty maailmantaloutta. no eihän se suomen vika ole pelkästään mutta kyllä täälläkin on tyhmiä päätöksiä tehty.


    • Staatsexamen

      Saksassa on tuo systeemi käytössä. Kaikki pääsevät opiskelemaan muutamia aloja lukuunottamatta (muistaakseni ainakin lääkis pois laskuista). Sitten päitä putoaa, jos tenteissä ei pärjää ja lähtö tulee kun lutikalle. Varjopuolena on ylikansoitetut salit, joihin ei porukka mahdu. En tiedä. Kun tuo avoin yliopisto on avoin kaikille, niin ehkä se riittää.

      • saksanpähkinä

        Kyllä Saksassakin yliopistoon pitää Abitur olla. Ei sinnekään ihan kuka tahansa aloittajan tarkoittamalla tavalla pääse.


    • numerus

      Juu, Saksassa täytyy olla yo ja lisäksi numerus clausus tekee selvää jälkeä eli esim. lääkiseen ei pääse todellakaan kuka tahansa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      19
      1661
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      29
      1319
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      64
      1224
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1132
    5. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      28
      1066
    6. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1046
    7. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      10
      1045
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      1009
    9. Paske perse pillu

      Kulli seksi hiv
      Ikävä
      6
      1003
    10. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      6
      1001
    Aihe