Suojatie = "pyörätien jatke"?

jatketienpyörä

Mikä juttu tämä on kun lähes kaikki suojatiet on nykykään "maalattu" pyörätien jatkeisi eli katkosuojateiks vaikka ei ole pyörätietä kummallakaan puolella tai vain toisella puolella. Tällä "maalatulla" (lainausmerkeissä) tarkoitan, että maalauksia uusittaessa on maalattu vain reunat ja keskikohdat jätetty maalaamatta joten ei oikein itedä mitä niillä on haettu. Nähtävästi tienpitäjä ei itsekään tiedä mikä on pyörätien jatke ja mihin se pitäisi maalata vai pitäisikö ja vain paniikissa antanut työmiehille ohjeet "maalatkaa kaikki suojatiet vähän jotain sinne päin kun ei tässä nyt ehdi, kun nämä pitäisi olla 2017 mennessä tehty oikein, niin ehtiihän sitten korjata.."

Tämä: https://lh6.googleusercontent.com/-26VEGzX_SjE/UaNknUeIW-I/AAAAAAAAHKQ/hVuECTcmAAY/w908-h681-no/Slide4.JPG on esimerkiksi jyväskylässä ihan normitilanne. Lähes kaikki "suojatiet"/"pyörätien jatkeen" ovat "maalattu" näin. Eli maalattu tai ei maalattu pyörätien jatkeeksi tai ei pyörätien jatkeeksi. Esimerkiksi tuosta ei kukaan oikein ota selvää mikä tuo on tai ei ole. Toisella puolella katua on pyörätie tai toiisella puolella ei ole, mutta silti se on tuolla tavalla puoliksi ei-maalattu tai maalattu.

Ja vielä porukka vikisee, että pyöräilijät eivät osaa liikennesääntöjä... Kunhan tienpitäjä ensin oppisi liikennesäännöt niin sitten voisi varmaan

21

320

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • :-o

      Pitäiskös tämä palaute laittaa Jyväskylän kaupungille eikä tänne yleisesti ihmeteltäväksi?

      Jos näet tällaisen typeryyden, kerro sen tekijälle. Se _voi_ vaikuttaa, täällä nariseminen ei varmasti vaikuta suoraan mihinkään.

    • .....

      Jep, palaute sinne minne se kuuluu. Suojatie ja pyörätien jatke ovat täysin kaksi eri asiaa. Voivat toki sijaita samassa kohtaa mutta eri asioita ovat. Tienpitäjän olisi syytä tuntea säännöt ja lait jotta pystyy merkkaamaan oikein.

    • ≠ !!!

      Suojatie ≠ Pyörätien jatke

    • Väistämissäännöt

      Enemmän olisi syytä tarkentaa sitä että kuka väistää ja missä tilanteessa. Autoilijoilla, pyöräilijöillä sekä jalankulkijoilla on kaikilla omat pykälänsä. Pyörätienjatke ei ole merkki siitä että laput silmillä tullaan fillarilla yli.

    • siitävaan

      Pyörätien jatkeella ei ole mitään vaikutusta pyöräilijän väistämissääntöihin.

    • Uncle Ben

      Aloittaja, mikä tuossa kuvassa on väärin?
      Tuolle suojatielle Jyväskylän Yliopistonkadulla on mahdollisuus ajaa pp:llä kolmesta suunnasta. Kun tuossa on jatke, niin pp voi ajamalla ylittää ajoradan ja jalkautua ennen jalkakäytävää.
      Muuten jalkautuminen ennen suojatietä.

      • trollisetä

        Älkää ruokkiko trollia.


      • utelias?

        "Muuten jalkautuminen ennen suojatietä."
        Mikä kumoaa tieliikeneasetuksen? Vasta 2018 pyörätien jatkeen pitää olla merkitty.


      • Uncle Ben
        utelias? kirjoitti:

        "Muuten jalkautuminen ennen suojatietä."
        Mikä kumoaa tieliikeneasetuksen? Vasta 2018 pyörätien jatkeen pitää olla merkitty.

        @utelias?
        "Mikä kumoaa tieliikeneasetuksen?"
        Laita tuo asetus tänne.


      • trollisetä
        Uncle Ben kirjoitti:

        @utelias?
        "Mikä kumoaa tieliikeneasetuksen?"
        Laita tuo asetus tänne.

        Älkää ruokkiko trollia.


      • utelias?
        Uncle Ben kirjoitti:

        @utelias?
        "Mikä kumoaa tieliikeneasetuksen?"
        Laita tuo asetus tänne.

        Tieliikenneasetus:
        http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1982/19820182

        Siinä on kuitenkin uusi muuttunut määritelmä pyörätien jatkeesta.

        Vanha on voimassa vuoteen 2018 asti:
        "Yhdistetyn tai rinnakkaisen pyörätien ja jalkakäytävän jatke voidaan merkitä koko leveydeltään suojatieksi. Polkupyöräilijä ja mopoilija saavat tällöin käyttää suojatietä tien ylittämiseen."

        Mikä kumoaa tämän ennen vuotta 2018?


      • maalaus...

        "Aloittaja, mikä tuossa kuvassa on väärin?"

        Se, että nuo maalaukset tehdään noin epämääräisesti, että maalataan osittain ja ei poisteta vanhoja maaleja, vaan jätetään vain kulumaan, jolloin maalit ovat ehkä 10 vuoden kuluttua kuluneet niistä kohdista mitkä ei kuulu olla maalattu. Tuostakaan ei tiedä onko tuo vain kulunut suojatie vai oikeasti pyörätien jatke.


    • kumma luokka?

      Miten voi fillaristit olla porukka minkä ei tarvi varoa mitään tien ylityksessä? Oli , sitten väistämisvelvollinen kuka vain?Lippa silmille ja kiihdyttäen tien yli!

    • Uncle Ben

      #utelias?
      Lyhyesti:
      Pykälässä ei lue esim. ”suojatie on AINA pyörätien jatke, jos pptie koskee suojatietä” tms.
      Tuo nykyisin voimassaoleva pykälä on epämääräinen, josta pp LUULI sinun lailla samanlaisessa tilanteessa pptien jatkuvan.
      KKO ei ollut samaa mieltä pp kanssa, mutta myönsi pykälän epämääräisyyden jättämällä sakottamatta pyöräilijän. Laiton ajo on, kuten näkyy ettei KKO tuominnut autoilijaa, joka tuli kärkikolmion takaa.
      Päätöksessä ei pidä lukea esittelijän ja yhden eri mieltä olleen jäsenen tekstiä päätökseksi
      http://www.finlex.fi/fi/oikeus/kko/kko/1996/19960125

      Silloin jatkui pelkkä jalkakäytävä, joka nykyisin on yhdistetty. Oli tuo merkki tuossa tai ei, sillä ei ole merkitystä, koska kaupungissa pelkkä jalkakäytävä ei tarvitse merkintää.
      http://goo.gl/maps/ePlh8


      "Helsingin polkupyöräilijät ry:n (HePo) mielestä asiaan pitää saada yksinselitteinen ratkaisu niin pyöräilijöiden oikeusturvan kuin liikenneturvallisuuden vuoksi. Marraskuussa 2010 HePo lähestyi asiassa eduskunnan oikeusasiamiestä. HePo pyysi oikeusasiamiehen kantaa siihen, onko poliisin väite, etteivät kaikki pyöräteiden väliset suojatiet ole välttämättä pyörätien jatkeita lain mukainen. Yhdistys toivoi ohjetta siihen, mistä tienkäyttäjät tai kentällä toimivat poliisit voivat päätellä, milloin jokin suojatie on tai ei ole pyörätien jatke, jos kaikki niistä eivät sellaisia ole.

      HePo pyysi oikeusasiamiestä selvittämään, miten mahdolliset tulkinnanvaraisuudet vaikuttavat ja miten ne mahdollisesti ovat vaikuttaneet pyöräilijöiden oikeusturvaan. HePo pyysi oikeusasiamiestä ottamaan myös kantaa siihen, onko lainsäädäntöä tarvetta selventää.

      Apulaisoikeusasiamies Jussi Pajuoja ei katsonut kantelun aiheuttavan toimenpiteitä. Oikeusasiamiehen toimivaltaan ei kuulu lausuntojen antaminen yleisistä laintulkintakysymyksistä. Apulaisoikeusasiamies totesi voivansa kiinnittää valtioneuvoston huomiota säännöksissä ja määräyksissä havaitsemiinsa puutteisiin ja tehdä esityksiä puutteiden korjaamiseksi, mutta ei tässä tapauksessa kuitenkaan katsonut siihen olevan aihetta.

      Apulaisoikeusasiamies jätti avoimeksi myös sen, pitääkö pyörätien jatkua molemmilla puolilla suojatietä, jotta se voisi olla pyörätien jatke. Apulaisoikeusasiamiehen käsityksen mukaan korkeimman oikeuden tuomio KKO:1996:125 ei suinkaan tarkoita, että suojatie olisi pyörätien jatke, vaikka pyörätie ei jatkuisikaan suojatien toisella puolella. Hänen tulkintansa mukaan tuomiossa on ennemminkin kyse siitä, että kärkikolmion takaa tulleen auton alle jääneellä pyöräilijällä saattoi kyseisessä tilanteessa olla perusteltu syy LUULLA toimivansa oikein. Siksi korkein oikeus kumosi hänelle alemmissa oikeusasteissa tuomitun rangaistuksen liikenneturvallisuuden vaarantamisesta."
      http://www.poljin.fi/Poljin 7-8_verkko.pdf


      Tekstissä mainittu poliisin sivu vuodelta 2010 hävisi sivujen viime uudistuksessa monien muiden mukana ja hämmästyttävän nopeasti(?) katosi myös tuo Poljin-lehden sivukin.

      En osallistu tästä alkavaan änkkäämiseen. Se ei muuta mitään näistä faktoista ja sanomisistani.
      Aiheesta on tällä palstalla kymmenittäin aikaisempia viestejäni, joissa olen 10 v aikana osoittanut kaikki mahdolliset ja mahdottomat vastaväitteet vääriksi.


      #maalaus...
      Tuon jatkeen merkintä on ollut vaihtelevan onnistunutta.
      Merkitsemistavasta tulee sekin ongelma, joka johtuu kaupungeissa jatkuvasti toistuvista johto- ja putkikorjauksista. Tele-, sähkö-, kaasu- ja lämpöputket hyvin usein sijoitetaan jalkakäytävän alle, jossa ne eivät joudu niin suureen paino- ja tärinärasitukseen. Ja kadun yli suojatien alla. Korjausten ja asvaltoinnin jälkeen voi näyttää virheellisesti pitkäänkin, että on ppjatke ja oikeudessa kaivellaan liikennesuunnittelukarttoja todeten ettei olekaan. Ongelmia.
      Vastaava punainen maalaus olisi taas ongelma värisokealle pplle ja autoilijalle, joka saa ajokortin.

      • trollisetä

        Älkää ruokkiko trollia.


      • töttöröö

        Miksi jankutat valheita? Tuo sinun juttu on kumottu täällä moneen kertaan.


      • utelias?

        Jos pyöräilijä rikkoi tieliikennelakia, oli KKO:n ainoa mahdollisuus tuomita hänet. Minkä tuomion KKO hänelle langetti? Ei mitään.

        Apulaisoikeusasiamies teki sen mitä hänen toimivaltaan ei kuulunut ja jätti tekemättä sen mitä hän olisi voinut tehdä. Sen tekemällä sekoitti vain tietämättömien päitä entisestään.

        Olet jo kymmenen vuotta vängännyt väärää tietoa. Se ei muutu todeksi vaikka kuinka siitä jauhat uudelleen ja uudelleen.

        Mikä se asetuksen kumoava pykälä sitten on?

        Oikeat asijantuntijat tietävät miten asia todellisuudessa on:
        http://www.lvm.fi/docs/sv/913424_DLFE-10972.pdf


    • ..............
    • Näin se oikeasti on

      Pyörätien jatke ja suojatie ovat täysin kaksi eri asiaa eivätkä koskaan korvaa toisinaan. Suojatie ei siis koskaan ole myös pyörätien jatke. Suojatie ja pyörätien jatke voivat sijaita samassa kohtaa mutta ovat itsenäisiä erillisä asioita.


      Tieliikenneasetuksen 37 § näkee että ovat kaksi eri asiaa.
      http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1982/19820182

      Valitettavasti vanhaa merkintätapaa voidaan käyttää vielä vuoden 2017 loppuun ja siitä ei selviä onko suojatien lisäksi samassa kohtaa myös pyörätien jatke (kun sitä ei ole erikseen merkitty).

    • Cervelo

      Usein sekoitetaan käsitteet. Autoilijalle on määrätty yleisiä väistämissääntöjä, esim. pihoilta tultaessa ja iso joukko liikennemerkkejä, joita on noudatettava. Kolmiot, pakolliset pysähtymiset yms. Näillä ei ole sen enempää tekemistä pyöräilijöiden kuin muunkaan liikenteen väistelemisessä. Ainut liikennetilanne, jossa autoilijan on väistettävä pyöräilijää (ilman liikennemerkkejä ja yllä mainittuja muita syitä) on käännyttäessä suoraan ajavan pyöräilijän linjalle.
      Huomioitava myös se, että kun pyöräilijä ajaa ajoradalla muun liiikenteen seassa, on pyöräilijä ajoneuvo siinä kuin muutkin ja samojen sääntöjän alaisuudessa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      353
      4006
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      83
      1749
    3. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      43
      1520
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      61
      1497
    5. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      28
      1328
    6. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      58
      1305
    7. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      51
      1302
    8. Persut vajosivat pinnan alle

      Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuson (ps) tietämättömyys hallinnonalansa leikkauksista on pöyristyttänyt Suomen ka
      Maailman menoa
      199
      1268
    9. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      6
      1190
    10. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      26
      1177
    Aihe