LUKISITTEKO ONGELMISTANI VANHEMPIENI KANSSA JA AUTTAISITTE

EPÄTOIVOINEN

Avautuisin ensimmäistä kertaa kunnolla ongelmistani isäni ja äitini kanssa. Olen 15v poika ja asun vanhempieni ja koirani kanssa ja lisäksi minulla on 3 jo aikuista isoveljeä. Kertoisin nyt aluksi äidistäni: Hänellä on lähes joka asiasta omat käsityksensä ja epänormaalit sääntönsä. Esimerkiksi kotiintuloaika on viimeistään klo 19.00 vaikka kavereilla se kotiintuloaika on paljon myöhäisempi. Siinä on kumminkin se että sille ei ole mitään perusteluja ja äidin mielestä jo klo 18.00 on myöhäinen ajankohta ja jos kerron kavereiden kotiintuloajoista niin äiti vaan tokaisee että se on väärin tulla kotiin klo 20.00-23.00 aikana, eli hänen mielestään ainoastaan hän on siitä asiasta oikeassa ja kaikkien kavereiden vanhemmat väärässä. Sitten äiti luulee että menen lomallakin jo viimeistään ennen klo 23.00 nukkumaan, vaikka en tietty mene, mutta hän menee jo klo 20.00 nukkumaan eli ei pysty varmistamaan. MUTTA lähes joka yö kuulen kuinka se menee oman huoneeni viereiseen huoneeseen tietokoneelle siinä klo 22-23 aikaan ja viettää siellä joskus pitkäänkin aikaa. Ja sitten se ei anna käydä kuin 2 treeneissä viikossa, jotta "Koululle jäisi aikaa" ja vaikka mulla on lähes 9 keskiarvo ja meen lukioon niin silti se käyttäytyy kuin olisin joku 7 vuotias! Ja vaikka se sanoo sillä lailla niin se ei ollenkaan näytä välittävän vaikka en läksyjä tekisikään... Ja sitten se valehtelee muutenkin koko ajan. Se teetättää mulla ihan valtavat määrät kotitöitä enkä hyödy siitä itse ollenkaan. Ja jos edes vähän väitän jostain asiasta vastaan niin se ei edes kuuntele vaan alkaa uhkailemaan monilla eri kielloilla ja uhkaa lopettaa mun harrastuksen. Ja sitten iskä ei ikinä sano äidille vastaan ja äiti tekee niin joskus että se alkaa valittaan iskälle kuinka se ei ikinä tee kotitöitä ja menee sitten huoneeseensa itkemään. Sitten ne ei ikinä suostu kyyditsemään minua minnekään eivätkä anna mun ostaa omilla rahoilla itselleni mopoa tai kevaria. Tänään kävi sillä lailla että äiti käski mua laittaan pannuun vettä ja laittaa sen kiehumaan niin sitten se tulee tekemään ruokaa, sitten tein sillä lailla, mutta sitten se sanoikin että: "Nyt kun aloititkin niin saat luvan laittaa koko ruoan" Sitten mä suutuin, mutta tein sen silti ja kun äiti tuli keittiöön niin aloitin valittamaan asiasta niin en ehtinyt edes loppuun asti kun se rupesi itkemään ja huusi että: "Häivy täältä pahoittamasta mun mieltä" Sanoin: "ilomielin" ja menin huoneeseen ja sitten iskä tuli huoneeseeni ja repi elektroniikka laitteistani johdot irti ja vei laitteeni pois ja sanoi: "Nyt oli niin huonoa käytöstä, että et näe näitä laitteita enää vähään aikaan" Pyytäisin nyt teiltä tämän lukijoilta mielipiteitä ja NEUVOJA tilanteeseen. Kiitos.

23

135

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • EPÄTOIVOINEN

      Juu on vähän pitkä teksti, mutta toivoisin silti että jaksatte lukea sen...

    • EPÄTOIVOINEN

      Lisäksi äiti ei aina anna mun tulla niiden kanssa isoveljien luokse kylään aina jonkun tekosyyn avulla.

    • Jabbalai

      Niin se vaan tahtoo olla jotta perheen nuorin on aina se vauva:)joka ei vanhempien silmis kasva aikuiseksi ja kohtelu on ylihuolehtivaista.Mutta rajansa kaikella.
      Suuttua toki saat aiheesta mutta älä mene viisvuotiaan tasolle näytä jotta olet fiksu nuori ja että suhun voi luottaa kotiintuloajoissa.Siten voit saada myös myöhempiä aikoja tulla kavereilta kotiin.Tuntus että varsinkin äidilläsi on nyt jotain ongelmaa
      jota itkuna purkaa suhun ja se ei oo oikein,vanhempiesi pitäis selvittää vähän välejä keskenään kotityöt ei sai olla noin elämää suurempi juttu.Tsemppiä!

    • kokemuss

      Ei kyl todellakaan mitään normaalia, ei välttämättä hyvän tahtoistakaan käytöstä äidiltäs. En tiedä ku en äitiäs tunne mut kuulostaa narsistilta. En tiedä kuinka hyvä neuvo tää loppu peleissä on mut jos oisin samas tilantees ku sä niin antaisin äitini määrätä niitä rajotuksia kaikessa rauhassa, mut en noudattais niitä. Antaisin viedä niin paljon elektroniikka sun muuta kun ikinä haluaa, en vaan välittäis. Lopettaisin koti töiden tekemisen. Alkaisin noudattaa rajotuksia vasta sitten kun ne on kohtuullisia, tekeen kotitöitä sitten kun niitä eo vaadittaisi tekemään kohtuuttomia määriä.

    • EPÄTOIVOINEN

      Kiitos kommentoijille, mutta "kokemuss" jos tekisin sillä lailla niin ne ei varmaankaan enää antaisi pitää puhelinta eivätkä kustantaisi mun harrastusta. "Jabbalai" olen kyllä vuosien ajan noudattanut kotiintuloaikoja, eivätkä kyllä ollenkaan ole myöhemmäksi siirtyneet... Mutta kiitos nyt joka tapauksessa!

    • Jabbalai

      Kummallista tosiaan ettei sua oteta veljien työ mukaan,mitäs ne veljet tähän tuumaa?Onko heitä kohdeltu näin?Kyllä tähän nyt joku syy pitää olla en vai käsitä mitä sulta salataan kun et pääse mukaan kylään..vaadi päästä veljesi työ ens kerralla.

    • EPÄTOIVOINEN

      Kun veljet asuivat kotona niin heillä oli usein äidin kanssa riitaa. Oon vähän keskustellut yhden isoveljeni kanssa ja se on sanonut että äiti on melko omituinen ja että sitten kun mä täytän 18 niin ei tarvii totella niitä sitten enää ja että sitten pääsee jo omaan asuntoon, mutta sitten kannattaisi olla jotain mistä saa toimeentuloa. Niin ja tuli mieleen että kerran keskustelin erään isoveljen kanssa kaksisteen kun äiti oli lähellä ja se oli mulle keskustelun jälkeen vihainen kun en kertonut mistä keskusteltiin.

    • EPÄTOIVOINEN

      Ja se on sitten myös ärsyttävää kun mua kiristetään jotta mä lupaisin että parannan käytöstä. Ja siitä tulee kunnon raget jos mä puhun niille niiden oman käytöksen parantamisesta:)

    • EPÄTOIVOINEN

      Mitä mun kannattaa sanoa vanhemmille kun puhun niiden kanssa seuraavan kerran?

      • älä hyvksy kaikkea

        Mitä vitukkaa o.o
        Sano porukoillesi, että ymmärrät niiden huolia turvallisuudestasi, mutta että he menevät silti kohtuuttomuuksiin. Äidistäsi- hän vaikuttaa ihan sekopäältä. Puhuessa esitä kantasi mieluummin vaikka vähän enemmän isällesi. Kotityöt kasvattavat, mutta voisit alkaa pyytää niistä pikkuisen palkkaa, esim. 5€ viikko.
        Uhkailu ja kiristys eivät ole kasvatusmetodeja. Porukkasi käyttää määräämisvaltaansa väärin. Voisit ilmaista heille, millaista huolta ja stressiä uhkailu aiheuttaa, ja että hoidat kyllä velvollisuutesi, ei sinua uhkailla tarvitse.
        Kysy, voisitko olla kauemmin ulkona. Lupaat soittaa/ ilmoittaa olinpaikkasi ja seurasi, ja milloin tulet. Klo 9 voisi olla kohtuullinen aika ikäisellesi, näin aluksi.
        Käyttäkää minäviestejä. Kerro miltä heidän käytöksensä ja suhtautumisensa tuntuu sinusta. Älä ala raivota tai korota ääntäsi. Jos tuloksia ei näillä keinoilla tule, ala raivota ja häivy kotoasi muutamaksi tunniksi.


    • EPÄTOIVOINEN

      Mutta äiti ei niinku suostu uskomaan että klo. 18 ei ole myöhäinen ajankohta, vaikka kaikki sitä koittaisi sille selittää. Mä luulen että että se haluaa mun lapsuuden olevan yhtä huono kuin sen oma. Sillä oli paljon sisaruksia, ne oli köyhiä ja sen isäpuoli hakkas sitä. Me ollaan kumminkin aika hyvävaraisia (asutaan omakotitalossa, useampi auto jne.) En oikeasti ymmärrä mitä sen päässä liikkuu... Osaisiko joku muuten sanoa että miten saisin puhumalla mun elektroniikkalaitteet takaisin... En ole riippuvainen, mutta en pidä siitä että en pysty halutessani käyttämään niitä. Kiitos jo etukäteen.

      • jdiaolndkal

        ... no tuota... kysy niitä takaisin. Kohteliaasti. Normaalilla äänensävyllä. Pahoittelet, jos on tarpeen. Pyydä vaikka anteeksi välikohtausta vaikkei sinun vikasi ollutkaan. D: otan oikeesti osaa, porukkas vaikuttaa hirviöilt


      • mek

        Rupea tekemään oman pään mukaan ja lopetat tottelemisen ja se siitä. Sulta voi jossain vaiheessa menää hermo ja käyt äitisi kimppuun ja lukeman peristeella sinulla on aika sairas kasvatus kotona ja kerroppa äidillesi että henkilöillä on suomessa itsemääräämisoikeus ja se siitä. Se oma tahto on vain joskus otettava vanhemmilta vaikka se vaatisi tottelemattomuutta.


    • Murheita piilossa?

      Äidilläsi on varmasti omia murheita ja ongelmia. Sellaisessa tilanteessa ajautuu kuvailemaasi "outoon" käytökseen. Äitisi kohtelee sua tietysti aivan väärin. Kurjaa että sulla on rankkaa.

      Koska äitisi ei pysty käyttäytymään kuten hyvän äidin kuuluu se vaatii sulta paljon. Yritä jaksaa. Voit yrittää antaa kommenttien mennä ohi korvienkin mutta toisaalta se ei muuta asioita mihinkään. Voit vaan odotella että pääset joskus muuttamaan pois.

      Toisaalta voisit osoittaa äidillesi että haluat tukea ja auttaa häntä. Voisit yrittää keskustella joskus sopivalla hetkellä rakentavasti tunteistasi. Syytellä ei kannata vaan varovasti esittää toiveita että asioita voisi tehdä toisin ja antaa sulle lisää vastuuta esim. kotiintuloaikaa siirtämällä.

      Sitten vaan osoitat olevasi luottamuksen arvoinen ja yrität vaikuttaa asioihin pikkuhiljaa. Vaatii mielettömän pitkää pinnaa ja nöyryyttä. Rankkaa ja väärin sua kohtaan mutta riitoja kannattaa vältellä. Toivottavasti pystytte juttelee. Tsemppiä sulle ja kestämistä!

    • 10+11

      Sun vanhemmat ei ymmärrä mikä on sulle parasta joten kannattaa puhua siitä niille. Jotkut vanhemmat vaan on semmosia kusipäitä.

      Jos olisit mun lapsi tottakai saisit ostaa omilla rahoilla mopon ja kun on vielä ydin keskiarvo koulussa.

      • 10+11

        Korjaus edelliseen: ysin


    • toinen äiti

      Minusta äitisi on aivan liian vaativa ja elämäsi on kovin rankkaa. Otan osaa, mutta valitettavasti minäkään en tiedä mikä tuohon auttaisi. Ei ainakaan vastustaminen ja riitely auta, sehän on jo nähty. Entä jos yrittäisit neuvotella tilanteestasi mahdollisimman rauhallisesti ja hyvillä perusteluilla? Ottaisit puheeksi vaikka yhden asian kerrallaan, esim. kotiintuloajan, ja pieni muutos kerrallaan.

      Näyttää siltä että äitisi ei ole tasapainossa henkisesti eikä tiedä mitä nuorelta voi vaatia. Yksi mahdollisuus voisi olla, jos saisit vanhempasi lähtemään perheneuvolaan puhumaan kaikki yhdessä näistä.

      Veljiesi neuvo on hyvä. Jos odottelet kärsivällisesti että tulet täysi-ikäiseksi, voit sitten lähteä pois kotoa. Hoida koulu niin että saat opiskelupaikan ja keskity lähivuosina siihen. Sitten saat opintorahaa, opiskelija-asunnon ja asumistukea. Jos et saa opiskelupaikkaa tai työtä, voit silti etsiä asunnon ja aloittaa oman elämän työttömyyskorvauksen ja asumistuen turvin. Olisiko veljistä apua?

      Näihin suunnitelmiin saat apua ja neuvoja, kun varaat ajan työvoimatoimistoon tai sosiaalitoimistoon ja kerrot siellä tilanteesi sellaisena kuin se on. Tässä vaiheessa voit käydä juttelemassa myös koulukuraattorin, psykologin tai jonkun opettajan kanssa.

    • äiti 75

      Nyt olen varmaan tyly, mutta sinun ikäiselle kuuluu tehdä kotitöitä ja koti ei ole hotelli, joka kustantaa ja tekee kaiken valmiiksi. Kunnioitusta, vapautta ja arvostusta saa sen mukaan, kun sitä ansaitsee. Sinun kotiintuloajat ovat mielestäni liian tiukat ja harrastuksilla yms. ei saa kiristää, jos hommat ei kotona aina mene ihan putkeen. Itselläni on 18- ja 16- vuotiaat tytöt ja heidän kanssa välillä väännetään samoista asioista. Meillä menee aikas hienosti, mutta välillä toki riidellään ja usein se olen minä, jolta valitettavasti hermot palaa ja sanon jotain hölmöä... mutta osaan pyytää anteeksikin. Tuon kaiken saa aikaan varmaan kiire ja se, että itse ei vaan "repeä" joka paikkaan..eli, jos vaikka yhdessä vähän tehtäs kotitöitäkin, niin kaikille jäis hetki omaa aikaa, kun kuitenkin olet jo melkein aikuinen. Äitisi ei toki saa purkaa noin pahaa mieltään sinuun ja isäsi siihen mukaan lähteä. Kuitenkin minusta tuntuu, että sinulla on vain tavalliset rakastavat vanhemmat.

    • VoissaPaistettuPulla

      Okei hei tota noin... söis. Oon ite 13 ja aatellu muuttaa tossa 15 vuotiaana ku siitä enää vuos eteen päi ni saan opintotukee ynnä muuta paskaa millä pärjää. Kannattaa (EHKÄ JOS HALUUT :D) ottaa puheeks omillee muutto tai sanot suoraa että noi säännöt o iha perseestä revittyjä eikä sua oo velvotettu tottelemaan:D ei ne voi suakaa ikuisesti peeekele määräillä. Ja hei toi omilleen muutto juttu o vaa yks vaihtoehdoista. 16 vuotiaana opiskelun perää voit ainaki muuttaa että äksdee:DD tshshshhszemppiä O_O

    • EPÄTOIVOINEN

      Kiitos vastauksista! Tein jonkinlaisen sovinnon vanhempieni kanssa sinä päivänä kun tämän viestiketjun aloitin. Myönsivät että ne tekee virheitä ja sillä lailla ja pyysivät anteeksi ja sain elektroniikkalaitteeni takaisin. Oudot säännöt eivät tosin ole muuttuneet... Onko muuten normaalia että vanhemmat eivät kyyditse harjoituksiin tai harjoituksista pois vaan käskevät mennä pyörällä vaikka matkaa on n.5km. Kun ei ole rankkojen treenien jälkeen kiva vielä pyöräillä 5km ylämäkeen. Siksi haluaisinkin mopon mutta eivät anna ostaa omilla rahoilla...

      • Voin auttaa

        Oisko sulla kikkiä nii voisin tulla juttelee? :)


    • mopota

      Osta se mopo sitte porukoittes rahoilla.

      • urfhkk

        Sano niille, että sua ahdistaa ja masentaa ja että ajattelit mennä puhumaan siitä lääkärin kanssa. Sano, että varmaan saat lähetteen jonnekin nuorisopsykologille. Ihan oikeasti voisit mennä juttelemaan sinne. Koulusta asia hoituu myös eteenpäin, kun vaan vaadit sitä lähetettä lääkäriltä. Kohtuullisuutta sääntöihin sulla on oikeus vaatia. Mutta kuljetuksia ei voi vaatia, jos eivät viitsi kuljettaa. Tärleää on vointisi, ettet masentuisi. Tarviit tukea muualta, kun kotoa sitä et saa. Rohkeutta!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      139
      2033
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1918
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1868
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1670
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1468
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1266
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1170
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1163
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1158
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1137
    Aihe