Muuttoliikkeet ja kuntatalous Turun seudulla ke 15.10.

Vs-tieto

Muuttoliikkeet ja kuntatalous Turun seudulla
-esitelmä- ja keskustelutilaisuus

keskiviikkona 15.10.2014 klo 17−20

Nuorten taide- ja toimintatalo Vimman sali,
Aurakatu 16, 2 krs., Turku


OHJELMA

Aloitussanat Pauliina de Anna, Meidän Turku−Vårt Åbo ry,
puheenjohtaja

Esitelmä Muuttoliikkeiden taloudelliset vaikutukset Turun seudulla
Erikoistutkija, FT Hannu Kytö, Kuluttajatutkimuskeskus

Keskustelua


Poliitikkopaneeli:Miten Turun seudulla voitaisiin harjoittaa järkevää yhteistyötä?

Kaarinan, Naantalin , Raision ja Turun kunnallisten luottamushenkilöiden edustajina
Jere Järvinen (sd.), Sanna Vauranoja (kok.)
Jan Lindström (kok.)
Mika Koivisto (ps.), Hannele Lehto-Laurila (sd.)
Pirjo Rinne (vas.), Jukka Vornanen (vihr.)
Moderoi Maarit Nermes, Meidän Turku−Vårt Åbo ry, varapuheenjohtaja

Tervetuloa!

Turun kaupunki on tukenut tilaisuuden järjestämistä.
Järj. Meidän Turku-Vårt Åbo ry

21

91

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Va-tieto

      Kuluttajatutkimuskeskuksen erikoistutkija Hannu Kytö on julkaissut yhdessä tutkimusavustaja Monika Kral-Leszczynskan kanssa Muuttoliikkeen voittajat ja häviäjät -selvityksen. Tutkimuksen on rahoittanut Kunnallisalan kehittämissäätiö (www.kaks.fi). Raportti on ladattavissa:
      http://www.kaks.fi/sites/default/files/TutkJulk_76_net.pdf

      Tutkimuksen mukaan kunnan kaavoitus- ja asuntopolitiikalla näyttää olevan suuri vaikutus muuttovirtojen toivottuihin rakenteisiin. Kunnat ovat saaneet hyvinä pitämiään muuttajia sitä enemmän, mitä enemmän pientaloja ne ovat kaavoittaneet. Muuttovoittoa saaneiden kuntien on kuitenkin rakennettava uusille asukkaille lisää palveluja niin, että etenkin runsaasti lapsiperheitä keränneet kunnat ovat voineet joutua maksajan asemaan.

      Lähes puolet kunnista voitti vuosien 2001–2010 aikana nettomuutossa kunnallisveronalaisia nettotuloja yhteensä noin 3,1 miljardia euroa. Hieman yli puolet kunnista kuului häviäjiin, jotka menettivät yhteensä noin 1,7 miljardin euron edestä verotettavia tuloja. Maakunnista Uusimaa, Pirkanmaa, Kanta-Häme, Varsinais-Suomi, Päijät-Häme ja Keski-Suomi saivat nettomuuton seurauksena lisää kunnallisveronalaisia tuloja muiden maakuntien kuuluessa menettäjiin.

      Keskustelu Turun seudun muuttoliikkeen voittajista ja häviäjistä on tärkeää, koska yhteistyömuotojen löytäminen on takkuillut. Lisäksi pakkoliitospuheet ovat saaneet Turun naapurikuntien päättäjät takajaloilleen.

    • Muutto Voitto

      Kestävää kehitystä?
      Aikanaan markalla tontti, rakennuspaikkoja myyneeseen Nousiaisiin jouduttiin sittemmin rakentamaan sadan miljoonan moottoritie, koska sieltä kuulemma ei pääse Turkuun töihin - tai myllyihin shoppailemaan - tarpeeksi nopeasti? Kuinkahan käy, kun autoilun hinta lähitulevaisuudessa kaksin- tai kolminkertaistuu?

      Jo tänää kalliilla kymmenien kilometrien päähän työpaikoista rakenntetut asuintalot jäävät arvottomiksi muuttuneina rakentajien käsiin? Moni on rakentanut kaikenmaailman nousiaisiin talonsa kuvitellen myyvänsä sen käypään tai mieluummin voittoisaan hintaan myöhemmin ja sitten äveriäänä rakentavansa likemmäs kaupunkia uuden. Vaan kuinkas on käynyt: tyhjän saa pyytämättäkin? Häviäjiä on.

      Kaikkein kummallisimmalta kuulostaa liikenneministeriön mietintämyssystä tullut oivallus, että moottoritien rakentamisen ehdoksi on kunnille asetettu vaatimus suuren lisätonttimäärän kaavoittamisesta uutuuttaan hohtavan moottoritien melualueelle!? Ketä sitte kustantaa meluvallit?

    • "Minä valitan aina!"

      Paljonko Turun kaupunki palkitsi ammattivalittaja Maarit Nermestä kaupungin kehittämisen harkitusta ja - omien sanojensa mukaan - ikiajat jatkuvasta - demokraattisen päätöksenteon kiusaaamisesta ja jarruttamisesta?

    • TurhaTilaisuus

      Mitä auttaa keskustelu? Turku on vuosien ajan määrätietoisesti ajanut lapsiperheet ja yritykset pois, ja ottanut tilalle maahanmuuttajia. Väestörakenne on vanhusvoittoinen, työttömiä on paljon.

      Eipä kiinnosta tulla keskustelemaan, asun naapurikunnassa, jossa asiat hoituvat ketterästi, toisin kuin Turussa. Ja, kyllä, tontin saaminen oli keskeinen syy asettumiseen tähän kuntaan. Turussa menevät parhaimmat paikat tiskin alta ja joutuisasti hoituvat kaavamuutokset, kun on hyvä veli kyseessä. Tavallista keskituloista kiusataan kaikin mahdollisin keinoin. Turha sitten itkeä, kun ei enää ole hyvätuloisia lapsiperheitä veronmaksajina. Pitäkää tunkkinne/tunkkainen Turkunne!

    • Tietoa on

      Asumisen tulee olla mahdollisuuksiltaan monipuolista, yksi haluaa asua Turun kerrostalossa bubin yläpuolella perusteena lyhyt matka. Toinen susien kanssa metsässä, perusteena villi luonto ja rauha. Kolmas haluaa asua rannassa ja harrastaa veneilyä, sekä uintia.
      Maailmalla asutaan vaikka golf kentän vieressä, haluja asumispaikaksi on monia.
      Ainoastaan Neuvostoliitossa valtio määräsi asuinpaikan ja kokonaisia kansoja siirreltiin kiväärillä ja mahtikäskyllä. Eiköhän Suomi vielä ole vapaa maa ja asua saa missä haluaa.
      Kunnat sitten kilpailkoon näistä veronmaksajista, niin pysyy virkamieskin nöyränä ja kustannukset kurissa.
      Moottoritiet ovat tulleet jäädäkseen ja palvelevat Nousiaisissakin kaikkia eurooppalaisia, jotka Suomessa liikkuvat. Autoilu tulee päinvastoin halpenemaan, autoverot poistuvat ja kulutuksetkin putoavat. Sähköautot tulevat muutamassa vuodessa, ei saasteita ja edullisia käyttää.
      Turun ahdinko on täysin omatekoista, virat on jaettu politikoille ja jääkiekkoilijoille, samoin omakotitontit. Yrityksiä ei ole oivallettu tarvittavan laisinkaan, mielummin kapuloita rattaisiin Kunteceilla sun muilla.
      Turku on toiminut kuin Neuvostoliitto aikoinaan oman polypyroonsa johtamana.
      Kehyskunnat ovat vastanneet kehityksestä jo pitkään, nyt on Turulla löysät housuissa ja syyllistä etsitään.

      • Minä maksan sunki

        Maksatko moottoritiesi?


      • Näitä meil piisaa!
        Minä maksan sunki kirjoitti:

        Maksatko moottoritiesi?

        V:ttu mikä hölmö!


      • Autolla aina
        Minä maksan sunki kirjoitti:

        Maksatko moottoritiesi?

        Kyllä autoilijat maksavat moottoritiensä moninkertaisesti ja teitä tarvitaan myös tavaran eli hyvinvoinnin liikutteluun, Vihreä pässi !


    • M otti aiitä

      Jossei Kaarina ja Rusko ota hädänalaisan iin ei ota?

    • Raision renki

      Hyvä kysymys miten Turun seudulla voitaisiin hoitaa järkevää yhteistyötä, niin ettei kehyskunnat ole aina maksajana. Turku taas rohmuajana.

      • Tietoa on

        Yhteiskunnalle jo kalliiksi tulleet Vihervasurit taas liikenteessä omine teeseineen.
        Toinen vaihtoehto on vapaa markkinatalous, kilpailu ja mahdollisuus valita asuinpaikkansa itse.
        Nurmes ja Vornanen Vihervasurit ja keskittämismallin ajajat ovat tietysti saaneet Turun kaupungin rahoittajakseen propagandalleen.
        Ei täydy olla mimmoinenkaan talousviisas, jotta tajuaa vapaan kilpailun kustannuksia kurissa pitävän voiman.
        Raideliikenne on vielä katalasti sekoitettu tähän. Siemenssin lobbarit ovat joka paikassa ja Nordean rahan lainaajat. Mukana varmaankin vielä radanvarren rakentajat Turun rakennusliikkeet, tiliä odotellen.
        Kansa ei ole aivan niin tyhmää, kuin nämä vehkeilijät luulevat.


    • Abolainen(real)

      Onko se niin, ettei niitä jotka täällä eniten melskaavat, kiinnosta tieto?

      • Erkki eräs

        Tarkoitushakuinen tieto ei kiinnosta.


      • Abolainen (real)
        Erkki eräs kirjoitti:

        Tarkoitushakuinen tieto ei kiinnosta.

        Onkos Kuluttajatutkimuskeskuksen tutkija, tohtorismies tarkoituksenhakuinen?

        Ja jos on, niin mistä tiedät?

        Lues vaikka tuosta:
        http://www.kaks.fi/sites/default/files/TutkJulk_76_net.pdf


        Kyllä on asennevammaisia älämölömelskaajia täällä...


      • Liikaako maistereita ?
        Abolainen (real) kirjoitti:

        Onkos Kuluttajatutkimuskeskuksen tutkija, tohtorismies tarkoituksenhakuinen?

        Ja jos on, niin mistä tiedät?

        Lues vaikka tuosta:
        http://www.kaks.fi/sites/default/files/TutkJulk_76_net.pdf


        Kyllä on asennevammaisia älämölömelskaajia täällä...

        Eiköhän tuo tieto ole jonkinverran tarkoitushakuista ja lopputulos on ollut jo tohtorismiehen tiedossa alkaessa.
        Muutto työn perässä, koulun perässä ja muutenkin on vapaassa maassa aivan normaalia. Ainoastaan sosialisti maissa ihmisiä asutetaan, kansallisuuden tai jonkun muun kriteerin avulla.
        Verotulojen seuraaminen on tietysti päivänselvää, koska henkilön palvelut kustannetaan siitä kunnasta jossa hän asuu.
        Muuttoliike luo omalta osaltaan työtä paikkakunnalla ja taas verotuloja ja vähemmän työttömyyden kuluja. Joskus myös viennin työpaikkoja runsaasti kuten esim. Ylojärvellä.
        Vihervasurien Suomen alasajo energiaveroilla sun muilla on ollut paljon suurempi kolaus, kuin muuttoliike. Todellisuudessa huonohko talousjama johtuu juuri näistä tohtoreista, monine turhiinekin tutkimuksineenkin, jotka yhteiskunnalla sitten maksatetaan.
        Julkinen sektori vetää näitä kouluviisaita magneetin tavoin ja kaikille pitää järjestää töitä. Tutkimuksia tehdään lähes mistä vaan ja kansa maksaa.
        Tohtoreita näitä yhden alan viisaita on kertakaikkiaan liikaa, näin pieni yhteiskunta kuin Suomi ei voi kaikkia elättää. Tästäkin tulee muuttoliikettä ulkomaille ja kallis monivuotinen koulutus jää yhteiskunnan hartioille.
        Suomen julkinen sektori on täynnä suojatyöpaikkoja, mitä ihmeellisimmissä perustein ja nyt kun yksityinen sektori ei enää pysty sitä ylläpitämään, niin Vihervasurit ottavat lisää velkaa ja nostavat veroja, sekä palkkaavat kyttääjiä yhteiskunnan hommiin kuin DDR:ssä aikanaan.
        Jottei mene vallan Vihervasurien piikkiin, niin Kokoomus uusin työväenpuolueemme on tietysti mukana .
        Eurooppa on täynnä maita, jotka ovat saneeranneet julkisen sektorin ja sama on meillä edessä kevään vaalien jälkeen. Nythän ei kukaan uskalla suutaan avata, paitsi luottoluokittajat.


      • Abolainen(real)
        Liikaako maistereita ? kirjoitti:

        Eiköhän tuo tieto ole jonkinverran tarkoitushakuista ja lopputulos on ollut jo tohtorismiehen tiedossa alkaessa.
        Muutto työn perässä, koulun perässä ja muutenkin on vapaassa maassa aivan normaalia. Ainoastaan sosialisti maissa ihmisiä asutetaan, kansallisuuden tai jonkun muun kriteerin avulla.
        Verotulojen seuraaminen on tietysti päivänselvää, koska henkilön palvelut kustannetaan siitä kunnasta jossa hän asuu.
        Muuttoliike luo omalta osaltaan työtä paikkakunnalla ja taas verotuloja ja vähemmän työttömyyden kuluja. Joskus myös viennin työpaikkoja runsaasti kuten esim. Ylojärvellä.
        Vihervasurien Suomen alasajo energiaveroilla sun muilla on ollut paljon suurempi kolaus, kuin muuttoliike. Todellisuudessa huonohko talousjama johtuu juuri näistä tohtoreista, monine turhiinekin tutkimuksineenkin, jotka yhteiskunnalla sitten maksatetaan.
        Julkinen sektori vetää näitä kouluviisaita magneetin tavoin ja kaikille pitää järjestää töitä. Tutkimuksia tehdään lähes mistä vaan ja kansa maksaa.
        Tohtoreita näitä yhden alan viisaita on kertakaikkiaan liikaa, näin pieni yhteiskunta kuin Suomi ei voi kaikkia elättää. Tästäkin tulee muuttoliikettä ulkomaille ja kallis monivuotinen koulutus jää yhteiskunnan hartioille.
        Suomen julkinen sektori on täynnä suojatyöpaikkoja, mitä ihmeellisimmissä perustein ja nyt kun yksityinen sektori ei enää pysty sitä ylläpitämään, niin Vihervasurit ottavat lisää velkaa ja nostavat veroja, sekä palkkaavat kyttääjiä yhteiskunnan hommiin kuin DDR:ssä aikanaan.
        Jottei mene vallan Vihervasurien piikkiin, niin Kokoomus uusin työväenpuolueemme on tietysti mukana .
        Eurooppa on täynnä maita, jotka ovat saneeranneet julkisen sektorin ja sama on meillä edessä kevään vaalien jälkeen. Nythän ei kukaan uskalla suutaan avata, paitsi luottoluokittajat.

        Nim. Liikaako maistereita ?

        Et ole edes lukenut sitä tutkimusta.

        Onneksi et ole asennevammainen.

        Onnea valitsemallasi tiellä laput silmillä. Juuri sellaisia on helppo kusettaa,


      • Samaa mieltä
        Abolainen(real) kirjoitti:

        Nim. Liikaako maistereita ?

        Et ole edes lukenut sitä tutkimusta.

        Onneksi et ole asennevammainen.

        Onnea valitsemallasi tiellä laput silmillä. Juuri sellaisia on helppo kusettaa,

        Siksi sinua kusetetaankin, sitä sanotaan verottamiseksii.


      • Raimo Runosmäestä
        Samaa mieltä kirjoitti:

        Siksi sinua kusetetaankin, sitä sanotaan verottamiseksii.

        Tohtorien määrä on nelinkertaistunut Suomessa viime vuosikymmeninä, samoin työttömien armeija.
        Siinä tutkittavaa taas jollekin tohtorille, onko jotain yhtäläisyyttä.
        Suurin osa tohtoreista on töissä julkisella sektorilla ja tohtoreitten työttömyys yleistyy kiivasta vauhtia. Kevään vaalien jälkeen joudutaan tässä maassa varmasti suureen julkisen sektorin saneeraukseen, kuten etelä-Euroopankin maissa, olkoon hallituksessa kuka tahansa.
        Saksan alv on 20 prosenttia, Itävallan 21 . Suomalaiset maksavat pääosassa korkealla alvilla nämä ylimääräiset tohtorit ja maisterit.
        Asuminen maksaa hunajaa Suomessa ja kansa köyhtyy, pääomat virtaavat ulos kiihtyvää tahtia. Mitä tekevät valtion tohtorit, hymyilevät leveästi televisiossa.
        Ketähän täällä oikein kusetetaan ?


      • Yrittäjä 48
        Raimo Runosmäestä kirjoitti:

        Tohtorien määrä on nelinkertaistunut Suomessa viime vuosikymmeninä, samoin työttömien armeija.
        Siinä tutkittavaa taas jollekin tohtorille, onko jotain yhtäläisyyttä.
        Suurin osa tohtoreista on töissä julkisella sektorilla ja tohtoreitten työttömyys yleistyy kiivasta vauhtia. Kevään vaalien jälkeen joudutaan tässä maassa varmasti suureen julkisen sektorin saneeraukseen, kuten etelä-Euroopankin maissa, olkoon hallituksessa kuka tahansa.
        Saksan alv on 20 prosenttia, Itävallan 21 . Suomalaiset maksavat pääosassa korkealla alvilla nämä ylimääräiset tohtorit ja maisterit.
        Asuminen maksaa hunajaa Suomessa ja kansa köyhtyy, pääomat virtaavat ulos kiihtyvää tahtia. Mitä tekevät valtion tohtorit, hymyilevät leveästi televisiossa.
        Ketähän täällä oikein kusetetaan ?

        Sehän on selvää että kansaa kusetetaan ja pitkätukkaisia on aina jymäytetty. Koska kaljupäät ovat lisääntyneet yhteiskunnassa, niin mitä ilmeisemmin heitäkin viedään, kuin pässiä narussa.
        Täysin samaa mieltä, että yrittäjälle 12 - 14 tuntiset työpäivät alkaa riittämään, sekä kyttääminen ja kilpailu.
        Kuntecin työntekijät saavat nyt maistaa tätä yrittäjän vapautta ja Virtasen palkkaa nostetaan, kun saa Turun työntekijöitä katuja tallaamaan.
        Mahti yhtiö Kuntec värikkäine autoineen kaatuu komeasti tai sitten veronmaksajat pelastaa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1555
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1194
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1117
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1026
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      580
      975
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      947
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      882
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      860
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      694
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      660
    Aihe