Onko muslimimaissa

Pankkeja

Ja onko niissä vain miesvirkailijoita

3

50

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
      • sioittaja

        Tarkoitatko Tarkoitatko että huntuun kannattaa sioittaa?


    • toni.

      joissain maissa tapahtuu naisille tällaistakin joten taitavat vain pysyä kodissansa lukkojen takana? https://www.youtube.com/watch?v=WY4x9MDqwIA

      saako siellä ottaa edes korkoa jos lainaa jollekulle rahaa?

      http://kattonataivas.blogspot.fi/2010/01/kuinka-islamilainen-pankkijarjestelma.html

      Perinteisen (länsimaisen) käsityksen mukaan pankit elävät koroilla ja palvelumaksuilla. Pankit perivät korkoa asiakkailleen myöntämistään lainoista ja luotoista ja vastaavasti maksavat korkoa asiakkaidensa tekemistä talletuksista ja sijoituksista. Peritty korko on yleensä jonkin verran korkeampi kuin pankkien maksama korko, ja tämän erotuksen pankit ovat käyttäneet toimintansa aiheuttamien kulujen kattamiseen ja voiton tuottamiseen. Mutta kuinka toimii islamilainen pankkijärjestelmä, joka kieltää koronkiskonnan? Kuinka ne tulevat toimeen? Uteliaisuuteni kasvoi niin suureksi, että päätin tehdä muutamia internet-hakuja, ja löytyihän sieltä hieman lisävalaistusta asiaan. Alla tuloksia pähkinänkuoressa.

      Sharia-lakien mukaisten pankkitalletusten määrä on kasvanut kolmen viime vuoden aikana arviosta riippuen keskimäärin 15-28 prosentin vuosivauhdilla maailmanlaajuisesti. Financial Times -konserniin kuuluvan The Banker -lehden selvityksen mukaan sharia-tileillä makaa globaalisti jo lähes 1 000 miljardia Yhdysvaltain dollaria. Summa vastaa kahden Nordea-pankin varoja.

      Malesia on tämän hetken johtavia islamilaisen pankkitoiminnan keskuksia maailmassa. Se pitää hallussaan suurta markkinaosuutta tällä pankkisektorilla ja on pioneeri liiketoimintojen kehittämisessä muslimimaissa. Malesian osuus koko islamilaisesta pankkitoiminnasta on 65 prosenttia. Islamilaisen pankkitoiminnan suosion kasvu juontuu yleisestä islamin aseman elpymisestä ja muslimien halusta noudattaa islamin oppeja kaikilla elämän osa-alueilla.

      Eurooppa sai ensimmäisen oman sharia-pankkinsa vain neljä vuotta sitten, kun Islamic Bank of Britain (IBB) aloitti toimintansa. Nyt pelkästään Britanniassa toimii jo viisi sharia-lakeihin nojaavaa rahoituslaitosta, ja lisäksi maan kaikilla ”vanhoilla” pankeilla on islamilaiset osastonsa. Euroopassa Iso-Britannialla on tavoitteena tulla maanosan islamilaisen pankkitoiminnan keskukseksi. Myös Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa saa sharia-lakien mukaisia pankkipalveluja, samoin Sveitsissä ja Hollannissa. Saksa liittyy sharia-maiden joukkoon vuodenvaihteessa 2010. Arvioiden mukaan Saksan neljästä miljoonasta muslimista jopa 75 prosenttia on kiinnostunut islamilaisista pankkituotteista.

      Islamilainen pankkitoiminta perustuu sharia-lakiin, joka vastaavasti pohjautuu Koraaniin. Koraanin mukaan Jumala, kunnia ja ylistys Hänelle, on luonut seitsemän helvettiä, joista pahin on seitsemäs helvetti, hutama. Hutama on paikka ihmisille, jotka kasaavat varallisuutta välittämättä muista. Tämän vuoksi yksi islamilaisen pankkitoiminnan pääperiaatteista onkin, ettei korkoja, riba, saa periä. Korkojen kieltäminen islamilaisessa pankkitoiminnassa vaikuttaa vahvasti pankkien lainanantoon. Esimerkiksi sen sijaan, että ostaja lainaisi rahaa hankintaa varten, pankki suorittaa oston ja myy sen edelleen voitolla alkuperäiselle ostajalle osamaksuerissä.

      Toinen esimerkki islamilaisen ja perinteisen pankkitoiminnan eroavaisuuksista on voittojen ja tappioiden jakaminen, joka on islamilaisen pankkitoiminnan ydinajatuksia. Pankki ja asiakas jakavat sijoituksesta koituvat seuraukset sovitulla tavalla – tuli sitten voittoa tai tappiota. Jos sijoitus epäonnistuu, asiakas menettää rahaa, mutta pankki tulee vastaan esimerkiksi siten, ettei se peri toimitusmaksuja.

      Kolmas suuri ero perinteiseen pankkitoimintaan nähden on gharar eli epävarmuutta ja spekulaatiota sisältävän pankkitoiminnan kieltäminen. Islamilaiset pankit eivät saa rahoittaa millään tavalla sharia-lain vastaista toimintaa, eli kiellettyä on olla mukana muun muassa alkoholi- ja sianlihakaupassa, pornografisessa toiminnassa ja vedonlyönnissä. Sharian mukaan "rahaa ei saa myöskään hankkia rahalla" ja sen vuoksi rahaa ei nähdä hyödykkeenä.

      Islamilaiseen lakiin perustuen pankkien taloushallinto ja raportointi suoritetaan uskonnollisten neuvonantajien avulla. Lähes jokaisessa islamilaisessa pankissa on uskonnollisten neuvonantajien komitea, jonka mielipidettä kysytään muun muassa uusien rahoitusinstrumenttien hyväksymisen suhteen.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      52
      5056
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3317
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1462
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      181
      1295
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      75
      1000
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      898
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      867
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      806
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      748
    10. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      482
      707
    Aihe