VINKKEJÄ ALOITTELIOILLE!!

Karo ja Ed

Heippa! Ajattelin kirjoittaa tänne tallaisen pienen neuvonanto tekstin niille, joilla ei ole kanien hoidosta kokemusta ja haluavat saada tietoa kokeneelta hoitajalta! Kerron siis aikalailla perusasioista, miten olen omaa kaniani hoitanut 5 vuoden ajan. Kertokaa myös omat vinkkine, jos teette jotkut asiat eritavalla:)

KESYTTÄMINEN:

Kanithan ovat luonnostaan arkoja, joten on täysin luonnollista, että pupusi on arka. Varsinkin kun se on juuri tullut uuteen kotiin. Itse jo sinä iltana, kun kani tuli, otin sen syliin ja siitä se kesyyntyi nopeasti! Suosittelen siis jo heti totuttamaan kanin ihmisiin,mutta älä tietenkään pakota kania tulemaan syliin! Esimerkiksi herkkujen anto suoraan kämmeneltä antaa kanille luottamusta ja ajatuksen, että olet sen ystävä(herkkupalat kehiin siis!) Se riippuu aika pitkälle kanista, että millainen se on, mistä tietää miten kesyttää se. Oma pupuni oli tosi innokas ja villi, joten kesyttäminen oli helppoa!

SISÄSIISTEYS:

Tästä aiheetsta kysellään jossain lähes päivittäin. Oma kanini pissi ja papanoi todella paljon, kunnes noin vuoden ikäisenä päätimme kastroida sen (en tiedä kirjotiinko oikein). Sen jälkeen kanista tuli välittömästi sisäsiisti! Itse pidän häkkiä lattialla ja häkin luukku on auki ja sen sisässä on hiekkalaatikko, minne kani käy automaattisesti jokakerta tekemässä tarpeensa. Suosittelen siis hiekkalaatikon laittamista häkkiin, sillä silloin häkin siivous käy nopeasti!

"ILMAISUT"

En keksinyt tähän kohtaan hyvää otsikkoa, mutta kanit osaavat ilmaista, millainen olo niillä on! Tässä mainitsen nyt muutaman yleisen eleen, mikä jokaisen kanin omistajan kannattaa tietää! Voitte sitten luottaa näihin eleisiin, sillä oma kanini ilmaisee nämä asiat juuri näin!

Suun "jauhaminen": Eli pupu vähänniinkuin jauhaa suutaan (kuin vaikka söisi
jotain), silloin se merkitsee, että kani nauttii olostaan. Oma pupuni monesti loikoillessaan tekee juuri näin, silloin kun se pötköttää vieressäni tai kun rapsutan sitä.

Hampaiden nopeasti "narskuttelu" esimerkiksi jos itselläsi on kylmä ja hampaat ikäänkuin kalisee. Juuri samanlainen ääni!: Kania todennäköisesti sattuu johonkin hieman, tai se haluaa ilmaista, että ei pidä sen hetkisestä olostaan ollenkaan. (vaikka jos silittää jostain kohasta, mistä kani ei tykkää).

Kuonolla "pökkiminen" vaikka jalkaasi. Silloin kani haluaa huomiota, kannattaa rueta silittelemään pupua tai antamaan ruokaa ( voit itse päätellä mitä kanisi voisi juuri silloin haluta).

Takajaloilla seisominen: Silloin kanisi ihmettelee jotain ja on varuillaan (yleensä rusakot tekevät näin, kun kuulevat jostain tulevan uhkaavaa ääntä ja silloin ne ovat valmiina lähtemään juoksuun)

Murahdus: Kanisi varoittaa, että haluaa sinun/jonkun muun häipyvän pois. (yleensä joku asia ärsyttää silloin pupua, vaikka jos olet ottamassa pupuasi syliin, mutta se ei halua.

ULKOILU JA MATKUSTAMINEN:

Itse ulkoilutan kaniani lähes päivittäin. Ennen käytin valjaita, mutta nykyään pidän kaniani irrallaan (tiedän, että kani voisi karata, mutta oma kanini on niin kesy, että se ei karkaa. Se ei myöskään pelkään yllättiä ääniä, joten sen vapaana pitäminen on turvallista. Asun maaseudulla, joten lähellä ei ole myöskään vaarapaikkaa.) En kuitenkaan suosittele pitämään kania vapaana, jos se on vähänkään arka. Ulkonä voi pitää myös kovilla pakkasilla, mutta ei kuitenkaan kauaa. Helteellä en suosittele pitämään kania ulkona, sillä kuvittele itsesti 25 asteen helteessä turrki päällä, ne saavat helposti lämpöhalvauksen. (Jos kanisi saa lämpöhalvauksen, laita kylmä pyyhe hetkeksi kanin ympärille)
Kanini matkustaa välillä omassa kantokopassaan meidän mökille (matkaa noin 1h) joten silloin ei tarvitse eriskeen juomapulloa. Ota kuitenkin pidemmille matkoille juomaa kanillesi mukaan.

PESU:

Tietääkseni kanit saa pestä. Itse olen tarpeen tullen käyttänyt ihan rohkeasti kania suihkussa. Pese kania haalealla vedellä, mutta älä kastele sen päätä! Itse käytän koirille a kissoille käytettävää yleisshampoota, sillä kaneille ei ole omia shamppooaineita. (kertokaa jos onikin) Yritä kuitenkin käyttää kania nopeasti suihkussa, kani hermostuu muuten helposti! Sen jälkeen kuivaa vähän kania pyyhkeellä.

Tässä siis muutamia vinkkejä teille kaikille, joita nämä kiinnostaa! Toivottavasti saisitte tänne edes pienen keskustelun aikaan, sillä olisi kivaa lukea teidänkin kommenteja! :-) Tykkäsin paljon kirjoittaa tätä, eli en yrittää esittää mitään ammattihoitajaa, pidän vain oman kanini hoitamisesta ja tykkään antaa vinkkejä :)!
Pahoittelen myös mahdollisia kirjoitusvirheitä!!

17

1341

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Camilllla-90

      Kiitos tästä! Näistä "eleistä" en ollut ennen kuullutkaan. Kerroit hyvin asiallisisesti tästä aiheesta. Kuinka vanha olet ja minkä ikäinen kanisi on? :)

      • Karo ja Ed

        Oi kiitos kommentista! Kiva, kun näin nopeasti tuli kommentti:) Oon melkein 15 ja kanini on 5 ( sain kanini 10vuotis syntymäpäivä lahjaksi) ♥


      • utelias(jjoo)
        Karo ja Ed kirjoitti:

        Oi kiitos kommentista! Kiva, kun näin nopeasti tuli kommentti:) Oon melkein 15 ja kanini on 5 ( sain kanini 10vuotis syntymäpäivä lahjaksi) ♥

        Meijän puppa seisoo ain huvikseeki takajaloillaa, kerran yritti nähdä ikkunasta ulos mutta kaatua kupsahti selälleen, tosi utelias tapaus, sama jos hääräilee huoneessa jotakin ni yhtäkkii sägyn takaa saattaa näkyy pää ku se sielä kurkottelee :D hyvä että joku osaa antaa asiallisia vinkkejä eikö jotain ihan hömpömpöötä niinkuin osa täälä on :)


    • Fanitar

      Tiedoksi kanien ruokinnasta: Minun kahdelta kanilta on nyt leikattu virtsakivi (toinen oli 3 v ja toinen 5 v) ja niiden syntyyn on ollut syynä pelletit (joka päivä Best Friends-pellettejä) ja kanien häkissä on ollut aina lisäksi kalkki-ja suolakivet (kani-keskustelu-ohjeiden mukaan) sekä heiniä. Eläinlääkäri määräsi kalkki- ja suolakivet heti pois (ei kani niitä tarvitse) ja syöttämään vain heinää, josta suurin osa olisi timoteitä. Muuta kani ei tarvitse kuin tietysti vettä. Puiden oksia pureskeltavaksi, että hampaat kuluvat ja tuoretta heinää herkuksi. Olen antanut kaneille namipaloja (Freddy-omena. tai hunajamakupalat) ja kuivattua omenaseosta, kun ne tykkäävät niistä. Nyt ei saisi antaa niitäkään, ei ainakaan joka päivä niinkuin minä olen tehnyt :(. Mielestäni kovin vaatimattomaksi ruokinta nyt menee, mutta kanien parhaaksi karsin kaikki turhat herkut lisäaineineen. Heinää vaan ja vettä, niin kanit voivat hyvin.

      Perustietona itsestäni, että minulla on nyt kolme kania. Isä ja äiti (synt. 2009) ja niiden poika (synt. 2010). Pojalta leikattiin virtsakivi viime vuonna ja äitiltä tällä viikolla. Pojan leikkaus kesti 2,5 tuntia (virtsakivi murskattiin laserilla pippelissä) ja äidin leikkaus kesti 1 h, siltä leikattiin koko maha auki. Kaikkinen nukuttamisineen ja herättelyineen aikaa meni molemmilla about 6 tuntia. Leikkaukset maksoivat melkein 300 euroa/kpl ja kaksi viikkoa pitää vielä kotona lääkiittää aamuin illoin ja potilaan on oltava eristyksessä muista kaneista ettei tikit aukea remutessa.

    • Huoh.. JÄRKEEEE NYT.

      Kaneja EI SAA pestä!! Niiden pepun saa pestä,jos se on ulosteen tahrima,eli otat KÄTEEN VETTÄ ja sillä puhdistat pepun!! KANIA EI SAA MUUTEN VAAN PESTÄ!

      • Sedä

        Jos on tarvetta, niin kyllä saa ja pitääkin! Turhaan tietenkään ei.


      • karo ja ed
        Sedä kirjoitti:

        Jos on tarvetta, niin kyllä saa ja pitääkin! Turhaan tietenkään ei.

        Juu ei tietenkään saa pestä hyvinvuoksi. Luulin että jokainen olisi sen tajunnut vaikka en erikseen siitä mainitse! Kanin voi pestä muutenkin, kunhan ei kastele päätä. Jos kani on likainen nii se on oikeastaan pakko pestä. Käytimme kania eläinlääkärissä, kun se oli pieni ja lääkäri sanoi, että kanin saa pestä tarpeen tullessa.


      • Huoh.. JÄRKEE SULLE

        kyllähän kanit saa pestä! jos ei kastele päästä niikuin nämä muut sanoivat :D


    • Kiitospaljon

      Kiitos vinkeistä! Näistä oli apua :) Ja tietenkin kanin saa käyttää suihkussa, eihän vesi kellekkään eläimelle pahaa tee.

      • kiitos♡

        Kiitos tosi paljon itse olenkin juuri hankkimassa kahta kania ja todellakin oli apua tästä! :)


      • karo ja ed
        kiitos♡ kirjoitti:

        Kiitos tosi paljon itse olenkin juuri hankkimassa kahta kania ja todellakin oli apua tästä! :)

        Kiva, että edes joku on saanut tästä apua! :)


    • pupufani9

      Tää oli hyvä!:) kiitti, tästä sai apua :3

    • RakastanKaneja

      Kiitos hyvistä vinkeistä! Voisitko viellä kertoa vähän enemmän ruokinnasta?:)

    • haluun kanin <3

      Minkä kokoinen häkki pitäis olla? Entä onko pakko hankkia kanille kaveri?

      • Kani ei ole häkkieläin. Sen pitää siis häkin koosta huolimatta saada olla vapaana suurimman osan aikaa. Jos kani on päivästä vapaana vaikka neljä tuntia, se on 20 tuntia häkissä mikä ei ole ok. Monesti sanotaan että kääpiökokoisen kanin häkin pitäisi olla vähintään 120x50, jätille ainoa ratkaisu on useamman neliömetrin aitaus. Mun kääpiökani eli vapaana, enkä oikein voi suositella niitäkään pidettävän alle 1x2m tiloissa.

        Kaveri ei ole pakollinen, mutta erittäin suositeltava :) Käytännössä parhaiten toimii kastroitu uros naaras, valmiita hyvin toimeentulevia pareja löytyy vaikka eläinsuojeluyhdistyksiltä!


    • tacktack

      tää oli tosi hyvä ohje:)

    • shassa

      kiitos tästä! <3 vaikka tiesinki kaikki jo etu käteen oli nuo hyviäohjeita! itse olen kans hyvin kokenut kanikasvatta ja ja tällä hetkellä omistan 3 leikkaamatonta uroskania ja kaikki elää tosi hyvin sovussa! itsekkin pidän puppeleitani vapaana pihallani:)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      154
      2646
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      1996
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      22
      1991
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      89
      1786
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      67
      1540
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1306
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1202
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1198
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      36
      1188
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      9
      1171
    Aihe